Mituri și adevăruri despre candidoza vaginală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Candidoza vaginală este una dintre cele mai răspândite afecțiuni feminine. De aceea, în jurul ei s-au țesut numeroase mituri. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a face cunoștință cu câteva dintre ele, precum și cu adevărul care se ascunde în spatele lor.

Candidoza vaginală- cele mai cunoscute mituri despre ea

„Te poți îmbolnăvi de candidoză vaginală din cauza activităților sexuale"
De-a lungul timpului, s-a putut observa că o mare parte dintre femei consideră că această afecțiune este una cu transmitere sexuală.
În realitate, ne asigură experții, acest punct de vedere este un mit, candidoza vaginală nu are legătură cu desfășurarea activităților sexuale, ci cu faptul că, la un moment dat, echilibrul bacterian din microflora vaginală a fost dat peste cap, pe fondul multiplicării excesive a ciupercii numite „Candida albicans". Ea se află în mod normal în organismul tău dar, în anumite condiții, poate să pătrundă în celulele profunde ale țesutului vaginal, provocând simptome precum: iritațiile și mâncărimile din zona vulvei și vaginului, inflamarea și înroșirea vulvei, senzația de arsură (la urinare sau în timpul activităților sexuale), modificarea secreției vaginale (aceasta devine mai densă, albicioasă, având aspect similar „brânzei dulci". În ciuda modificărilor, nu intervine și mirosul neplăcut)

Factorii care vor crește riscul de a te confrunta cu o candidoză vaginală sunt:
• Prezența unui nivel mai ridicat al estrogenului (de exemplu, dacă ești însărcinată sau urmezi un tratament hormonal cu estrogen)
• Un sistem imunitar slăbit
• Prezența diabetului
• O dietă dezechilibrată (în care predomină carbohidrații și zaharurile)
• Administrarea îndelungată de antibiotice
• Administrarea de corticosteroizi pe cale orală (regăsiți, de exemplu, în medicamente pentru tratarea astmului)

„Nu vei putea să te îmbolnăvești de candidoză vaginală dacă vei utiliza prezervativul"

Această concepție este strâns legată de cea anterioară și constituie și ea un mit. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel: candidoza vaginală nu este o boală cu transmitere sexuală, așa că un prezervativ nu te poate feri de ea.
Pentru a putea să primești un tratament adecvat dacă te confrunți cu mâncărimi, iritații și senzație de arsură la urinare și în timpul activității sexuale, mergi cât mai rapid la un medic. Numai acesta, în urma unui consult amănunțit și, eventual, a unor analize speciale, va constata dacă suferi de candidoză vaginală sau dacă ai de fapt o boală cu transmitere sexuală. Este esențial să fii diagnosticată și tratată corespunzător, întrucât bolile cu transmitere sexuală pot avea consecințe deosebit de serioase, printre care infertilitatea.

O altă recomandare a medicilor este: cel mai bine este să nu te implici în activități sexuale pe durata unei candidoze vaginale. Motivele sunt următoarele:
• Sexul va întârzia procesul de vindecare
• Sexul poate să-ți agraveze din simptome (de exemplu, fricțiunea din regiunea vulvei poate mări inflamația și iritația)
Nu uita nici faptul că infecția ta fungică se poate transmite la partenerul tău în urma sexului oral.

„Te vei vindeca de o candidoză vaginală dacă vei recurge la unguente destinate mâncărimii din exterior"
Este unul dintre cele mai des întâlnite mituri referitoare la candidoza vaginală, în condițiile în care o mare parte dintre noi se apucă să achiziționeze diferite unguente, fără prescripție medicală, încercând să scape de senzația neplăcută de mâncărime și de arsură din zona vulvei.

Specialiștii vin însă cu următorul avertisment: dacă timp de câteva zile ai folosit astfel de unguente și mâncărimile nu s-au ameliorat ci, dimpotrivă, s-au accentuat nu mai sta pe gânduri și adresează-te unui medic ginecolog. Acesta poate să-ți recomande unguente antimicotice (administrate intravaginal), ovule sau antimicotice și pe cale orală. În situația în care infecția nu va ceda, ți se va prescrie un set de analize și cel mai sigur un alt medicament, care să împiedice și recurența infecției.

Necesitatea de a te adresa unui medic este cu atât mai mare cu cât:
• Senzația de mâncărime este insuportabilă și, din cauza scărpinării excesive, pot apărea mici leziuni
• Ai mai avut perioade în care ai suferit de mâncărimi, iritații și senzație de arsură la urinare
• Ești însărcinată

„Înotul în piscină te poate îmbolnăvi de candidoză vaginală"
În vederea dărâmării acestui mit, medicii vin cu această precizare: nu poți să te contaminezi cu o candidoză vaginală, nu te vei îmbolnăvi dacă o persoană care are și ea afecțiunea a folosit aceeași piscină.
Ceea ce este adevărat este că un costum de baie ud și prea strâmt poate să mărească riscul de a dezvolta o infecție fungică în condițiile excesului de umezeală din zona intimă. Mai mult, clorul din apă poate să crească predispoziția spre iritații vaginale.

Fata ce este in apa, la marginea unei piscine

Ca să fii sigură că sănătatea ta intimă nu va avea în niciun fel de suferit după folosirea piscinei, tot ce vei avea de făcut va fi să ai la îndemână lenjerie intimă și haine uscate, curate, cu care să te schimbi după ce ai fost la piscină.

„Dacă te speli mai des, vei elimina o candidoză vaginală"
Medicii ginecologi ne asigură că și această concepție constituie un mit, în condițiile în care spălarea frecventă, mai ales cu produse obișnuite (săpunuri, geluri de duș), ce nu sunt speciale pentru zona intimă, pot agrava infecția fungică, perturbând aciditatea mediului vaginal (aciditatea esteo modalitate de protecție).

În schimb, pentru a beneficia de o curățare eficientă a zonei intime, fără a se perturba sistemul natural de apărare al vaginului, este necesar să apelăm la produse create doar pentru acest scop. Unul dintre ele este și Multi-Gyn Femiwash, o spumă concentrată bio activă destinată igienei zilnice.Multi-Gyn Femiwash
Multi-Gyn Femiwash:
• Conține complexul 2QR (care împiedică alipirea bacteriilor de țesutul vaginal)
• Nu conține săpun, conservanți sau parfum
• Are în compoziție acid lactic (care permite formarea și îmbunătățirea acidității vaginale)
• Curăță delicat fără sa afecteze sistemul natural de apărare al țesutului vaginal
• Previne disconfortul vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații)
• Este potrivită inclusiv pentru o piele uscată și foarte sensibilă

„Odată ce ai făcut o candidoză vaginală, nu vei mai scăpa de ea"
Este un mit care s-a dezvoltat din următoarea greșeală, pe care o comit o mare parte dintre femei: odată ce au mâncărimi, iritații și senzație de arsură (la urinare) se grăbesc să achiziționeze diferite unguente, fără a avea o prescripție medicală. În realitate, tot ce vor reuși să facă este să-și amelioreze temporar unele dintre simptomele unei candidoze vaginale, dar fără a trata de fapt infecția.

Calea cea mai potrivită de a te vindeca de o candidoză vaginală este să te adresezi unui medic ginecolog. Numai acesta îți va da un diagnostic adecvat și va vedea (după ce îți va da unele analize) dacă ai într-adevăr o infecție fungică sau dacă nu cumva suferi de fapt de o infecție cu transmitere sexuală, în condițiile în care o parte dintre simptomele acestor afecțiuni sunt similare (cum ar fi înroșirea și iritarea vulvei, mâncărimile, senzația de arsură și disconfortul la urinare).

În funcție de simptomele tale și de ceea ce se descoperă în urma efectuării unor analize, ți se poate recomanda un medicament antifungic. Acesta ar putea fi luat zilnic, pentru cel puțin 2 săptămâni și după aceea 1 dată pe săptămână, pe o perioadă de câteva luni sau ți se poate administra 1 singură doză dintr-un medicament, cum ar fi Diflucan (nu se recomandă în caz de sarcină).
Revino la medic în cazul în care simptomele nu se ameliorează sau dacă revin după un interval de timp (cam la 2 luni după finalizarea tratamentului)!

„Dacă vei ține pentru mai mult timp în poală un obiect care se încinge, riști să te alegi cu o candidoză vaginală"
Cel mai învinuit obiect din acest punct de vedere este laptopul. Este adevărat că, dacă este lăsat pentru mai mult timp în poală, acesta te va încinge și te poate face să transpiri, dar nu înseamnă că așa vei dezvolta o candidoză vaginală, spun medicii.

Femeie cu un laptop in poala

Desigur, excesul de căldură și umezeală nu sunt binevenite, dar infecția cu Candida apare când se produce dezehilibrul bacterian din microflora vaginală, care va duce la multiplicarea exagerată a fungului.
Pentru o siguranță deplină, ai grijă să-ți menții permanent zona intimă cât mai uscată.

„Usturoiul te poate vindeca de o candidoză vaginală"
Dacă ai auzit și tu această recomandare, medicii te îndeamnă să nu ții cont de ea. Astfel, usturoiul se remarcă datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antibiotice, dar aceste calități nu îl fac potrivit și pentru tratarea unei candidoze vaginale.

Practic, dacă vei încerca să mănânci regulat usturoi nu vei simți o ameliorare a simptomelor neplăcute ale candidozei vaginale, te asigură specialiștii. Iar dacă vei încerca să aplici usturoi zdrobit în zona intimă, nu vei face altceva decât să-ți agravezi iritația și disconfortul.
În situația în care te supără mâncărimile, iritațiile, senzația de arsură și secreția vaginală modificată, du-te cât mai curând la medic.

Candidoza vaginală- măsuri de prevenție

Această afecțiune poate fi evitată dacă vei ține cont și de următoarele sfaturi:
• Vei alege lenjerie intimă confecționată din materiale de calitate, cât mai naturale, care lasă pielea să respire, împiedicând astfel excesul de căldură și umezeală din zona intimă

• Vei avea mare grijă la produsele de igienă, ocolindu-le pe cele obișnuite (săpunuri, geluri de duș etc.), care nu fac altceva decât să perturbe aciditatea naturală a vaginului, predispunându-l la dezechilibre la nivelul microflorei. În schimb, vei alege unele speciale pentru așa ceva, din ingrediente cât mai naturale

• Nu vei purta des haine prea strâmte, din materiale sintetice, care favorizează transpirația excesivă din zona intimă

• Te vei schimba cât mai repede când costumul de baie s-a udat

• Vei evita băile prea fierbinți și saunele prelungite (căldura și umezeala favorizează multiplicarea fungilor)

• Încearcă să ai o dietă cât mai echilibrată, din care să lipsească excesul de zahăr (acesta favorizează proliferarea excesivă a Candidei albicans), orientându-te și spre alimente cu probiotice (care îmbunătățesc echilibrul bacterian din flora vaginală)

• Dacă ai diabet, respectă-ți cu strictețe tratamentul și dieta pe care ți le-a indicat medicul specialist

• Nu folosi antibiotice decât la recomandarea medicului, fără să te apuci să le iei din proprie inițiativă

Citește și: Candidoza vaginală: simptome și  tratament

Surse:
www.firstforwomen.com, www.mayoclinic.org, www.monistat.com, www.prevention.com, www.shape.com, www.webmd.com

Surse poze:
www.pexels.com

MagazinVavianPharma.ro   

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu ignora usturimea vaginală! 6 probleme ce o pot provoca
  Nu ignora usturimea vaginală! 6 probleme ce o pot provoca

  Ori de câte ori ți se întâmplă să te confrunți cu usturime în zona intimă, înseamnă că trebuie să conștientizezi că această senzație neplăcută...

  Este posibilă uscăciunea vaginală în sezonul rece? Vezi răspunsul specialiștilor
  Este posibilă uscăciunea vaginală în sezonul rece? Vezi răspunsul specialiștilor

  Printre problemele de sănătate intimă ce pot surveni când te aștepți mai puțin se regăsește și uscăciunea vaginală. Aceasta poate amplifica disconfortul de la nivel vaginal...

  7 metode care te ajută să scapi de mâncărimea vaginală
  7 metode care te ajută să scapi de mâncărimea vaginală

  O mâncărime vaginală poate surveni oricând, alterându-ți starea de bine și determinându-te să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă....

  4 semne care îți arată că suferi de stres
  4 semne care îți arată că suferi de stres

  Cu toții trecem prin perioade stresante, nu-i așa? Unii dintre noi sunt stresați din cauza locului de muncă, alții sunt stresați acasă, iar alții sunt stresați din cu totul alte...

  Exercițiile fizice provoacă disconfort vaginal? 4 metode care te ajută să scapi de probleme
  Exercițiile fizice provoacă disconfort vaginal? 4 metode care te ajută să scapi de probleme

  Exercițiile fizice fac parte dintr-un stil de viață sănătos, fără îndoială. Specialiștii chiar ne recomandă mișcare zilnică de minim 30 de minute, pentru a ne bucura de ce...

  4 tipuri de disconfort vaginal care anunță o problemă în zona intimă
  4 tipuri de disconfort vaginal care anunță o problemă în zona intimă

  Nu există femeie care să nu fi avut de-a face cu o formă de disconfort vaginal de-a lungul timpului. Așa-i că problemele apar când ți-e lumea mai dragă? Fie că te confrunți cu...

  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău
  8 alimente care schimbă mirosul vaginului tău

  Poate nu îți imaginai, dar mirosul vaginului tău poate fi influențat de alimentația pe care o consumi. Există câteva alimente precum ceapa și ananasul cu un impact negativ,...

  © 2023 Qbebe