Ce înseamnă, cu adevărat, să adopți un adolescent?

Ce înseamnă, cu adevărat, să adopți un adolescent?

Mariana Voinea

Adoptarea unui adolescent este un proces asemănător cu cel al adopției unui copil mic, dar cu mai multe provocări și, desigur, cu foarte multe recompense. Adolescenții pot fi dificili, dar au aceeași nevoie de afecțiune și îndrumare întocmai precum copiii mici. Iar părinții adoptivi vor porni în călătoria vieții lor, o călătorie plină de satisfacții, dar și de imprevizibil.

Adopția este încă un subiect tabu în România, iar adoptarea unui adolescent este cu atât mai greu de înțeles pentru unii dintre cei care doresc să devină părinți din cauza miturilor vehiculate pe acest subiect. Adopția este de fapt o călătorie de viață profundă care îi poate transforma pe cei care pășesc în ea, o călătorie care vine cu numeroase provocări, dar și recompense unice.

Înfierea unui adolescent este un concept greșit înțeles de către societate, un mit care descurajează adesea părinții să pornească în această călătorie minunată ce oferă o lecție de viață unică.

Cele mai des întâlnite mituri privind adopția unui adolescent

Adoptarea unei tânăr care a făcut deja primii pași către maturitate, care nu mai este copil, nici nu mai are piele cu miros de bebeluș, este adesea descurajată de preconcepții greșite care descurajează viitorii părinți să pornească în această călătorie minunată. Tocmai din această cauză, adolescenții ajung să nu fie de cele mai multe ori adoptați și pierd conexiunea familială atât de necesară, sfaturile bune ale unor părinți adoptivi maturi, menite să-i ajute în viață.

1. Este foarte greu să formezi o conexiune frumoasă cu un adolescent

Unul din cele mai comune mituri este legat de formarea unei legături puternice cu un adolescent, care este mai dificilă decât cu un copil mic. Cu toate acestea, capacitatea de înțelegere și de conectare a tânărului cu părinții adoptivi este mult mai mare decât în cazul copiilor mici. Adolescenții, la fel ca și copiii de orice vârstă, tânjesc după sentimentul de apartenență și de securitate.

Deși poate dura puțin timp și este nevoie de multă răbdare pentru a le câștiga încrederea, se poate forma o conexiune profundă și transformatoare. Interesele comune, comunicarea deschisă și angajamentul de a înțelege nevoile adolescentului contribuie la dezvoltarea unei legături puternice între părintele adoptiv și adolescent.

Copiii sănătoși devin greu adoptabili în acte. Cum se ocupă angajații de la Protecția Copilului de adopții

2. Adolescenții vin cu un bagaj emoțional foarte puternic

adolescenta alb negru

Concepția greșită că adolescenții au un bagaj emoțional foarte puternic este un factor care descurajează părinții adoptivi care doresc să aducă un nou membru în familia lor. În realitate, fiecare individ, indiferent de vârstă aduce un set unic de experiențe călătoriei de adopție, iar trauma poate apărea indiferent de vârstă, dar se va prezenta diferit la adolescenți, comparativ copiii mici. Este posibil ca unii adolescenți să se fi confruntat cu diverse provocări în trecut, dar părinții adoptivi joacă un rol important în oferirea sprijinului și stabilității necesare vindecării emoționale.

În plus, adolescenții sunt foarte rezistenți și au potențial de înțelegere mult mai mare decât copiii mici, mai ales dacă părinții adoptivi le oferă un mediu propice care contribuie la bunăstarea lor emoțională. Desigur că unii adolescenți au părinți biologici pe care doresc să îi cunoască sau cu care doresc să mențină o relație bună, un factor descurajant pentru potențialii părinți adoptivi care doresc să adauge un nou membru în familie.

3. Este prea târziu să aduci o schimbare pozitivă în viața adolescentului

Niciodată nu este prea târziu să aduceți o schimbare pozitivă în viața cuiva, mai ales a unui adolescent la început de drum. Acest mit subminează potențialul de creștere, schimbare și a unui viitor luminos care vine cu sprijinul și îndrumarea potrivită. Practic, oricine este capabil să se schimbe la orice vârstă, iar acest lucru este adevărat și pentru adolescenți. Părinții adoptivi pot avea un impact pozitiv asupra vieții lor, indiferent de momentul sau de vârsta la care are loc adopția.

Adulții care apar la momentul oportun pentru a ajuta la modelarea viitorului unui adolescent pot deveni mentori, persoane care îi inspiră să devină cetățeni de vază al societății. Oferindu-le stabilitate, dragoste și îndrumare, familiile adoptive îi pot ajuta pe tineri să urmeze calea cea bună, să se bucure de succes personal și academic.

Recompensele adoptării unui adolescent

mama baiat adolescent

Nu numai adolescenții beneficiază de un impact pozitiv în urma adopției, ci toți cei implicați în acest proces, mai ales părinții pot beneficia de o experiență care le poate transforma complet viața. Practic, adoptarea unui adolescent oferă părinților adoptivi un sentiment profund de împlinire emoțională, de creștere personală, iar provocările și bucuriile anilor adolescenței le dezvoltă rezistența, răbdarea și înțelegerea profundă a dinamicii familiei.

O altă satisfacție este legătura emoțională formată în această perioadă între părinte și copil, mai ales ca adulții joacă un rol foarte important în modelarea viitorilor adolescenți adoptați, fie că este vorba de ajutorul oferit pentru a face cele mai bune alegeri educaționale, pentru planificarea carierei sau oferirea de sprijin emoțional. Bucuria de a ajuta adolescentul să navigheze prin aceste etape cruciale ale vieții și să ia decizii bune este o recompensă unică a acestui proces.

Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

Recompensele adopției pentru un adolescent

Bineînțeles că procesul de adopție este benefic îndeosebi pentru adolescentul care se bucură de oportunitatea de a construi legături puternice și durabile cu familia adoptivă. În tranziția către viața lor adultă, adolescenții beneficiază de sprijin, înțelegere și stabilitate.

Cu o familie adoptivă alături, adolescentul are un sentiment de realizare, de împlinire sufletească și va excela din punct de vedere academic, își va urma pasiunile, își va depăși traumele personale, lucru care contribuie la dezvoltarea pozitivă și la creșterea stimei de sine a copilului adoptat. Pentru adolescenți, nevoia de sprijin este mare pe măsură ce se pregătesc să se îmbarce în călătoria spre maturitate.

Așadar merită să luăm în considerare beneficiile adoptării unui adolescent deoarece această experiență poate fi transformatoare, plină de satisfacții, deopotrivă pentru părinți cât și pentru copii.

Surse foto: unsplash.comistockphoto.com

Surse articol: lovewhatmatters.com

Articolul urmator
Un adolescent diagnosticat cu paralizie cerebrală a fost acceptat la Harvard. „Vreau să inspir alți oameni să nu-și impună limite”
Un adolescent diagnosticat cu paralizie cerebrală a fost acceptat la Harvard. „Vreau să inspir alți oameni să nu-și impună limite”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un adevărat miracol! Un adolescent a făcut infarct și a murit, dar a revenit la viață la rugămințile fierbinți ale mamei
    Un adevărat miracol! Un adolescent a făcut infarct și a murit, dar a revenit la viață la rugămințile fierbinți ale mamei

    Doar printr-un miracol a fost readus la viață tânărul de 16 ani care a făcut infarct odată ajuns în vârful peretelui de alpinism pe care se cățăra, alături de...

    Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine
    Ce înseamnă, cu adevărat, să pierzi o sarcină. Mărturiile emoționante a 15 mămici eroine

    Pierderea unei sarcini este asociată unei dureri fizice și sufletești greu de îndurat de femeile care trec prin asemenea experiențe neplăcute. 15 femei au găsit curajul de a ne...

    Cum să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană bună
    Cum să te asiguri că al tău copil adolescent devine o persoană bună

    Când copilul tău ajunge în perioada adolescentei, de multe ori ai impresia că s-a schimbat peste noapte și, de asemenea, te întrebi cum este mai bine să-l abordezi...

    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit
    10 lucruri exprem de simple pe care să i le spui unul adolescent ca să se simtă iubit

    Nu mai știi ce tactică să folosești pentru a aborda copilul tău ajuns la adolescență? Folosește empatia, ascultarea activă și celelalte sfaturi oferite de un psiholog și...

    Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii
    Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii

    Cu toții avem abilitatea de a manipula și uneori chiar o facem, pentru a întoarce o situație în favoarea noastră. Asta fac și adolescenții câteodată. Uite la ce...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni
    A bătut recordul la Jenga! Un adolescent cu autism a reușit să devină inspirație pentru milioane de oameni

    La vârsta de doar 15 ani, un băiat cu autism are două recorduri mondiale stabilite cu blocurile Jenga și a devenit sursă de inspirație pentru un film de succes!

    © 2024 Qbebe