Studiu: Mamele cu lipsă de vitamina B12 pot naște copii cu probleme de sănătate

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Când te gândești la cele mai importante vitamine pentru funcționarea optimă a organismului nu trebuie să excluzi nici vitamina B12. Ea aduce numeroase beneficii, prezența sa fiind obligatorie inclusiv în timpul sarcinii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce este atât de necesar să eviți un deficit de vitamina B12 în această perioadă specială.

Vitamina B12- roluri

Această vitamină este esențială pentru sănătatea fizică și psihică întrucât:

 • Îmbunătățește funcționarea inimii, în condițiile în care scade nivelul de homocisteină (aceasta este un aminoacid, care este prezent în cantități foarte reduse în celule, vitamina B12 fiind necesară pentru metabolizarea sa. Dacă nivelul de homocisteină este ridicat, va crește riscul de rigidizare a arterelor, de hipertensiune arterială sau de apariție a accidentelor vasculare cerebrale)
 • Este benefică pentru creier, întrucât previne atrofia cerebrală (degenerarea celulelor nervoase și a legăturilor neuronale) și îmbunătățește memoria
 • Te ține departe de o depresie, contribuind la asigurarea unei bune dispoziții
 • Contribuie la formarea globulelor roșii, prevenind anemia
 • Susține sănătatea oaselor (reducând din posibilitatea de apariție a osteoporozei)
 • Previne degenerescența maculară (aceasta constă în modificări progresive, ireversibile, la nivelul retinei centrale-macula)
 • Conferă energie
 • Diminuează pericolul de apariție a unor defecte la naștere
 • Asigură sănătatea unghiilor, a pielii și a părului

Vitamina B12- importanța ei în sarcină

Așa cum s-a menționat anterior, vitamina B12 are un rol covârșitor încă din primele săptămâni de sarcină, întrucât poate să reducă din posibilitatea de apariția unor defecte grave la bebeluș. Mai exact, este vorba despre defectele de tub neural (tubul neural reprezintă un canal îngust, care se închide în săptămânile 3-4 ale sarcinii. După formarea sa, va contribui la dezvoltarea creierului, a craniului, a măduvei spinării și a oaselor spatelui fătului).Cele mai frecvente și mai cunoscute defecte ale tubului neural sunt Spina bifida și anencefalia.

Spina bifida este de mai multe tipuri. De exemplu, Spina bifida oculta este cea mai ușoară formă și intervine când membranele protectoare sunt împinse în exterior de către coloana vertebrală. În schimb, mielomeningocelul este o formă foarte gravă a bolii și apare dacă membrana și măduva spinării sunt împinse printre vertebre, formându-se un fel de „sac" pe spatele fătului.

Manifestările bolii variază foarte mult în funcție de gravitatea acesteia, în caz de Spina bifida oculta nu apar simptome (pot să existe doar modificări la nivelul tegumentului), în timp ce dacă există un mielingomeningocel, pot interveni complicații neurologice severe (cum ar fi retardul mental, dificultățile de învățare, paralizia membrelor inferioare).

În ceea ce privește anencefalia, trebuie să știi că ea apare din cauza unei deschizături la baza craniului, ceea ce va afecta dezvoltarea craniului și a creierului (vor lipsi anumite porțiuni de oase, iar cerebelul- partea din creier responsabilă cu simțurile, gândirea și mișcarea nu se va putea dezvolta corespunzător). De cele mai multe ori, dacă fătul are anencefalie se va opri din dezvoltare și va deceda încă din mediul intrauterin.

Un studiu a ajuns la concluzia că femeile care au deficit de vitamina B12 în sarcină vor fi mult mai predispuse decât acelea care nu au deficit să nască bebeluși cu defecte de tub neural.

Coordonatorii studiului au sesizat că vitamina B12 singură, fără a fi neapărat asociată cu acidul folic (util și el în prevenirea defectelor de tub neural), poate să acționeze eficient în vederea evitării defectelor de tub neural, dacă există la un nivel potrivit în organismul mamei. De exemplu, s-a constatat că femeile care aveau mai puțin de 150 mg/dL de vitamina B12 în sânge aveau un risc de 5 ori mai mare decât acelea care aveau un nivel de peste 400 mg/ dL B12 să aibă copii cu defecte de tub neural.

Alte motive pentru care prezența vitaminei B12 în organismul mamei, în timpul sarcinii, este vitală pentru sănătatea ei și a fătului sunt:

 • Vitamina B12 previne apariția anemiei (mai ales dacă este asociată și cu vitamina B9)
 • Te ajută să fii mai puțin stresată și să te bucuri de o dispoziție mai bună
 • Îți asigură un nivel mai bun al energiei, astfel încât să faci față mai ușor transformărilor aduse de sarcină
 • Poate să reducă din riscul de apariție a diabetului de tip 2 la bebeluș

Referitor la acest ultim aspect, un studiu recent a ajuns la concluzia că lipsa de vitamina B12 în timpul sarcinii poate să predispună copilul la apariția diabetului de tip 2 (această formă a diabetului influențează modul în care corpul va metaboliza glucoza. Astfel, există posibilitatea ca organismul să dezvolte o rezistență la insulină- deși pancreasul produce suficientă insulină, celulele corpului sunt rezistente la efectele ei- sau nu se va produce suficientă insulină pentru a se menține un nivel optim al glucozei).

Echipa de cercetători de la „Universitatea Warwick" (din Marea Britanie), care a realizat studiul, a sesizat că schimbările produse în organismul femeii însărcinate din cauza deficitului de vitamina B12 vor duce la niveluri anormale ale leptinei (hormonul care ne transmite mesajul că ne-am săturat după ce am mâncat). Astfel, se va dezvolta o rezistență la leptină, se va simți nevoia să se mănânce tot mai mult, ceea ce va crește riscul apariție de rezistență la insulină și de diabet de tip 2. În aceste condiții, s-a putut constata că bebelușii născuți de mamele cu lipsă de vitamina B12 vor avea un nivel mai ridicat decât este normal de leptină și vor avea probleme în privința metabolizării grăsimilor.

Aceste concluzii au fost prezentate în cadrul „Conferinței Anuale a Societății de Endocrinologie din Brighton", intenția autorilor studiului fiind să îl aprofundeze pe viitor pentru a se putea oferi detalii clare legate de următorul aspect: de ce și cum crește nivelul leptinei la bebelușii ai căror mame au deficit de vitamina B12 în perioada sarcinii.

Citește și: Anomaliile congenitale la nastere

Deficitul de vitamina B12 în sarcină- factori de risc

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: vei fi mai predispusă să dezvolți deficit de vitamina B12 în următoarele condiții:

 • Ești vegetariană sau nu consumi destule alimente care ți-ar putea furniza această vitamină (cum ar fi ouă, carne, produse lactate)
 • Urmezi un tratament cu medicamente care interferează cu absorbția vitaminei B12 (de exemplu, iei medicamente destinate ameliorării arsurilor digestive, medicamentele antiacide, anumite medicamente pentru tratarea diabetului- precum Metformin-ul etc.)
 • Suferi de anumite afecțiuni intestinale, care împiedică absorbția optimă a vitaminei B12 (precum Boala celiacă sau Boala Crohn) sau de gastrită atrofică (este o afecțiune care presupune subțierea mucoasei gastrice)

Deficitul de vitamina B12- simptome

Poți să îți dai seama că te confrunți cu așa ceva dacă sesizezi manifestări precum:

 • Stări de oboseală accentuată
 • Stări de confuzie
 • Respirație scurtă, întretăiată
 • Palpitații
 • Paloare
 • Diferite tulburări digestive (constipație, diaree, flatulență)

Fata care sta pe toaleta

 • Lipsa apetitului
 • Deteriorarea vederii
 • Senzație de furnicături în membre, senzație de amorțeală
 • Slăbiciune musculară
 • Stări depresive
 • Tulburări de memorie

Pentru a nu te confrunta cu un deficit al acestei vitamine, se recomandă să ai parte zilnic de 2,6 mcg.

Cum previi deficitul de vitamina B12 în sarcină

Consumă alimente care să-ți furnizeze vitamina B12

O alimentație echilibrată în sarcină ar trebui să conțină și alimente precum:

 • Produse lactate
 • Ouă

Oua, unt si lapte

 • Carne
 • Pește
 • Produse pe bază de drojdie
 • Produse fortificate cu vitamina B12 (cum ar fi cerealele integrale, laptele de soia etc.)

Apelează la suplimentele alimentare pe bază de vitamina B12

Acestea se vor administra numai la indicațiile unui medic, astfel încât să nu depășești doza zilnică recomandată (de 2, 6 mcg).

Recomandarea unui medic este cu atât mai importantă cu cât vitamina B12 poate să interfereze cu diferite medicamente (cum ar fi cele pentru tratarea ulcerului, a refluxului gastroesofagian, arsurilor digestive sau anumite antidiabetice-Metformin de exemplu).

În aceste condiții, este necesar să se găsească o soluție care să permită să nu întrerupi tratamentele pe care le faci deja, fără a te priva și de suplimentele cu vitamina B12 sau fortificate cu vitamina B12 (cum ar fi cerealele integrale, laptele de soia etc.)

Despre vitamina B12 se știe că este foarte bine tolerată, chiar și în doze mari, în condițiile în care este o vitamină solubilă în apă (care este rapid absorbită, pentru ca organismul să o poată folosi imediat. Dacă este vorba despre un exces, acesta se va elimina prin urină). Până în prezent, nu s-au raportat unele reacții adverse decât la doze mai mari de 1000 mcg pe zi, la pacienți cu afecțiuni renale severe.

Cel mai probabil, în sarcină ți se va recomanda administrarea pe cale orală, fiind necesar să respecți întocmai dozajul indicat de către specialist.

Un exemplu de supliment alimentar cu vitamina B12 pe care să îl iei în timpul sarcinii este și Vitoral B12 Spray oral pentru adulți. Acesta nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool, ingrediente care pot cauza crampe, fiind indicat inclusiv pentru diabetici sau vegetarieni.

Pentru cele mai bune efecte, se recomandă administrarea unui puf pe zi (ingredientul activ pentru 1 puf fiind vitamina B12 250 μg), agitând bine înainte de utilizare și pulverizând spray-ul în cavitatea bucală.

Surse: www.americanpregnancy.org, www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.webmd.com, www.sfatulmedicului.ro
Surse poze: www.pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate
  Antibioticele administrate copiilor sub 2 ani pot cauza probleme de sănătate

  Când copilașul tău este bolnav, ai face orice pentru a-i alina suferința cât mai repede. Mai ales când este vorba despre un bebeluș sau un preșcolar care încă...

  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică
  Apa plată și minerală din comerț pot declanșa probleme grave de sănătate! Conțin o substanță toxică

  Conform specialiștilor, apa plată și minerală pot provoca probleme grave de sănătate dacă nu este depozitată corespunzător. Există riscul să provoace chiar cancer, din cauza...

  Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate
  Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate

  Ori de câte ori copilul tău are o problemă de sănătate știi că, în afară de urmarea cu strictețe a tratamentului medicamentos prescris de medicul pediatru, poate fi...

  Psihologul Gáspár György: ”Avem o nouă pandemie, cauzată de lipsa de sănătate și educație sexuală”
  Psihologul Gáspár György: ”Avem o nouă pandemie, cauzată de lipsa de sănătate și educație sexuală”

  „Majoritatea clienților cu care am lucrat în cabinet și care au fost, în copilărie, victime ale unei forme de abuz sexual recunosc că le era rușine să vorbească cu...

  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

  Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate...

  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”
  Fiul lui Tily Niculae, probleme de sănătate la doar 5 luni: ”Acest copil nu a văzut lumina soarelui”

  Tily Niculae a devenit mamă pentru a doua oară în această primăvară. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla ce se întâmplă cu fiul ei în vârstă de 5...

  Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare
  Am doi copii cu ADHD și pot spune că este mult mai mult decât o simplă lipsă de concentrare

  Printre marile provocări cu care se poate confunta un părinte se regăsește și aceasta: să vadă cum copilul său este diagnosticat cu ADHD. Cu atât mai mult cu cât nu este...

  Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
  Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

  În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

  © 2023 Qbebe