Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Tu știi ce este cobalmina? Află totul despre rolul ei în sănătatea ta

Cobalmina este o piesă extrem de importantă din puzzle-ul sănătății tale. Este un element de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa, astfel încât un posibil deficit îți poate afecta grav funcțiile corpului. Nu greșim deloc dacă afirmăm că este o vitamină vitală, pentru că joacă rol esențial în formarea celulor roșii și sinteza ADN-ului. Dar asta nu este tot! Hai să descoperi toate beneficiile pe care cobalmina le are pentru sănătatea ta.

Cobalmina, sau cobalamina, este nimeni alta decât cunoscuta vitamină B12, despre care știm că este foarte importantă în prevenirea anemiei. Este benefică în sarcină, atât pentru dezvoltarea fătului, cât și pentru menținerea sănătății mamei și asigură funcționarea normală a sistemului nervos.

Ce este cobalmina?

Face parte din grupul vitaminelor B, alături de B1, B2, B3, B5, B6, B7 și B9, fiind cea de-a opta vitamină importantă, B12, dar este cea mai complexă și voluminoasă din punct de vedere al structurii. Este o vitamină solubilă în apă și circulă prin fluxul sanguin. A primit denumirea de “vitamina roșie” datorită acțiunii benefice pe care o deține în formarea de celule roșii, care previn apariția anemiei.

De-a lungul timpului s-a descoperit că este crucială pentru funcționarea creierului, aceasta reglând și susținând activitatea celulor nervoase. Mai mult decât atât, metabolizarea fiecărei celule din corp depinde de vitamina B12 datorită rolului pe care îl are în sinteza acizilor grași, precum și a producției de energie. Cobalmina ajută la eliberarea energiei și ajută organismul să asimileze acidul folic.

cobalmina-vitamina-b12

Este vitamina fără de care sănătatea este pusă în pericol. Specialiștii au descoperit că femeile însărcinate care suferă de lipsă de vitamina B12 pot naște copii cu probleme grave de sănătate, precum defecte de tub neural sau diabet de tip 2. O echipă de cercetători de la Universitatea Medicală Warwick, din Anglia, a descoperit că deficitul de cobalmină poate avea efecte negative asupra leptinei, hormon care ajută la menținerea nivelului poftei de mâncare. Dietele normale sunt asociate cu niveluri normale de leptină, în timp ce obezitatea duce la o creștere anormală. Astfel, există riscul apariției rezistenței la leptină, iar supraalimentarea va provoca rezistența la insulină, modificare diagnosticată cu diabet de tip 2.

Oamenii de știință au descoperit că bebelușii născuți de mame cu deficit de “vitamina roșie” au prezentat un nivel mai ridicat de leptină. Au constatat că deficiența maternă programează negativ gena leptinei, care se modifică pe măsură ce fătul se dezvoltă.

Simptomele deficitului de cobalmină

Trebuie să știi că organismul uman stochează vitamina B12 timp de aproape patru ani, însă există persoane care riscă să aibă de-a face cu un deficit. Persoanele vegane sunt principalele vizate, din cauza lipsei consumului de alimente de origine animală. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 50 de ani pot fi afectate, cele cu probleme gastrointestinale, cei infectați cu HIV, persoanele cu anemie pernicioasă (afecțiune autoimună care dereglează capacitatea stomacului de a produce factor intrinsec, pentru absorbția vitaminei B12), sau persoanele care urmează tratament medicamentos pentru ulcer sau reflux gastric. Principalele simptome ale deficitului sunt:

 • Oboseală
 • Senzație de slăbiciune
 • Scăderea în greutate
 • Pierderea apetitului
 • Constipație
 • Amorțeală/furnicături la nivelul picioarelor
 • Piele galbenă
 • Pierderi de memorie

Cum previi apariția deficitului de vitamin B12?

Așadar, am stabilit că “vitamina roșie” deține un rol extrem de important pentru buna funcționare a întregului organism. Corpul uman nu sintetizează în mod natural vitamina B12, ceea ce înseamnă că aportul zilnic trebuie asigurat prin alimentație. Sursa principală de cobalmină o reprezintă alimentele de origine animală precum ouăle, lactatele fermentate și carnea. Vești bune și pentru vegani! Cantități semnificative din această vitamină complexă se regăsesc și în soia fermentată, ciuperci Shitake, alge sau drojdie. Desigur, să nu uităm și de suplimentele alimentare.

Noi îți recomandăm Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, disponibil în magazinul online magazinvavianpharma.ro, supliment cu gust de cireșe și xilitol, sub formă de spray destinat administrării orale. Acesta conține Vitamina B12 (metilcobalamină) care contribuie la:

 • metabolismul energetic normal
 • funcționarea normală a sistemului nervos
 • formarea normală a globulelor roșii
 • funcționarea normală a sistemului imunitar.

vitoral-B12-Spray-adulti

Produsul nu conține coloranți artificiali, gluten, alcool și este potrivit pentru vegetarieni, diabetici și celiaci. Spray-ul nu conține ingrediente care pot cauza crampe și se administrează foarte ușor. Trebuie doar să agitați bine înainte de utilizare si aplicați direct în cavitatea bucală. Recomandarea este de 1 puf pe zi, iar conținutul poate dura până la 125 zile.

Surse: sciencedaily.com, medicalnewstoday.com, reginamaria.ro, health.harvard.edu, mayoclinic.org.

Care sunt alimentele care te ajută în sănătatea intimă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tu știi de ce un detergent ecologic este important pentru sănătatea familiei?
  Tu știi de ce un detergent ecologic este important pentru sănătatea familiei?

  Siguranța este pe primul loc întotdeauna, mai ales atunci când vine vorba despre produsele ce intră în contact cu cei dragi, fie ei mari, sau mici. Asta înseamnă...

  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci
  Rolul părinților în educația financiară a copiilor! Află ce trebuie să faci

  Știm cu toții că părinții sunt direct responsabili de educația copiilor; dacă nu ei, atunci cine, nu-i așa? Nu numai că sunt direct răspunzători de modelarea personalității...

  Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD
  Ai un copil agitat? Află ce ar trebui să ştii despre ADHD

  ADHD este o tulburare de comportament care afectează în special copiii şi care se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau asupra unei...

  Află totul despre tratamentele de fertilitate!
  Află totul despre tratamentele de fertilitate!

  Un copil este împlinirea vieții noastre, cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla, rodul mult așteptat al conviețuirii cu persoana iubită. Atunci când...

  Află totul despre cupa menstruală
  Află totul despre cupa menstruală

  Oricare dintre noi încearcă să găsească o soluție cât mai convenabilă pentru a se simți confortabil și în perioada menstruației. Din acest motiv, putem...

  Măslinele din comerț ne amenință sănătatea! Află cum să le alegi pe cele bune
  Măslinele din comerț ne amenință sănătatea! Află cum să le alegi pe cele bune

  Dacă și tu ești un iubitor de măsline și cunoști foarte bine propietățile lor magice atunci când vine vorba de sănătate, atunci trebuie să descoperi ce înseamnă să...

  Este relatia ta la final? Afla cum sa-ti dai seama
  Este relatia ta la final? Afla cum sa-ti dai seama

  Cand dragostea s-a sfarsit, s-a sfarsit si relatia. Aceasta nu mai este functionala oricat de mult ai incerca sa o "repari".

  © 2019 Qbebe