Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

Andreea Bitar

Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la nivel global, se află pe locul doi după apă. Iar motive pentru acest clasament sunt destule, ținând cont că această licoare aduce beneficii pe mai multe planuri: ne face să fim mai alerți la primele ore ale dimineții, ne îmbunătățește dispoziția și ne stimulează suficient încât să ne putem apuca de sarcinile zilei. Mai mult, cercetătorii recomandă consumul de cafea pentru că poate proteja organismul de boli cronice, precum bolile de inimă, Alzheimer’s și chiar diabet. Cu toate acestea, știi dacă este bine să consumi cafea pe stomacul gol sau nu? Află în cele ce urmează. 

Beneficiile cafelei

Cafeaua conține cofeină, un stimulent pentru sistemul nervos central, cunoscut pentru calitatea de a lupta împotriva oboselii și de a crește nivelul de energie din corp. Acest fenomen se întâmplă deoarece cafeina are capacitatea de a bloca receptorii neurotransmițătorului numit adenozină și de a crește nivelul altor neurotransmițători la nivelul creierului, care reglează nivelul de energie - printre care și dopamina.

Potrivit cercetătorilor, consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Aparent, capacitatea cofeinei de a conserva funcțiile celulelor beta la nivelul pancreasului, organ responsabil de producția de insulină menită să regleze nivelul de zahăr din sânge, este responsabilă pentru acest fenomen. Totodată, cafeaua este bogată în antioxidanți care contribuie la scăderea nivelului de inflamație din corp și la stimularea metabolismului, ceea ce, din nou, poate preveni instalarea diabetului de tip 2.

Există cercetări care sugerează că un consum frecvent de cafea ar putea proteja creierul de anumite boli neurodegenerative, cum ar fi bolile Alzheimer’s și Parkinson’s. Deși nu există suficiente informații care să ateste această ipoteză, aportul bogat de antioxidanți ar putea fi legat de rezultatele promițătoare ale studiillor efectuate pe pacienți până în prezent.

De asemenea, cafeaua ar putea ajuta și la scăderea în greutate sau la controlul acesteia, deoarece are un impact benefic asupra sistemului gastrointestinal. Așadar, potrivit studiilor, consumul mai frecvent de cafea este asociat cu o scădere, în timp, a grăsimii corporale, în special la bărbați, iar persoanele care consumă două cești de cafea pe zi sunt cu 17% mai predispuse în a fi mai active, în comparație cu persoanele care consumă cafea mai rar.

Nu în ultimul rând, consumul regulat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de depresie. Un motiv ar putea fi stimularea secreției de dopamină, împreună cu conținutul bogat de antioxidanți.

Când ar trebui să bei cafeaua?

O bună parte din amatorii de cafea consumă această băutură la prima oră a dimineții, chiar și înainte de micul dejun. În ciuda numeroaselor mituri apărute în jurul acestui obicei, în special cu privire la consumul de cafea pe stomacul gol, nu există suficiente argumente științifice care să sugereze faptul că o cafea băută înainte de a mânca dimineața este dăunătoare sănătății.

Cu toate acestea, persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate, cum ar fi afecțiunile gastrointestinale, pot manifesta simptome mai pronunțate ale bolii atunci când beau cafeaua pe stomacul gol.

De asemenea, consumul de cafea trebuie calibrat în funcție de stilul de viață și de sensibilitatea la cofeină a fiecărei persoane în parte. De exemplu, numeroase persoane care suferă de anxietate acuză simptome mai pregnante de anxietate dacă beau cafeaua pe stomacul gol. Așadar, e important să îți cunoști corpul și să adaptezi consumul de cafea în funcție de nevoile sale.

Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

Din punct de vedere gastrointestinal, este adevărat că nivelul de aciditate al stomacului este stimulat de gustul amar al cafelei. Așadar, numeroase persoane sunt de părere că cafeaua poate irita stomacul și agrava simptomele tulburărilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil, refluxul gastroesofagian sau ulcerul. Totodată, specialiștii cred că, prin absența alimentelor din stomac care ar mai putea tăia aciditatea cafelei, aceasta ar putea fi cu atât mai nocivă. Cu toate acestea, nu s-a stabilit, până în prezent, o legătură concretă între consumul de cafea, indiferent dacă pe stomacul gol sau nu, și bolile gastrointestinale.

Există, în schimb, un procent mic de populație cu o sensibilitate aparte la cofeină, care manifestă în mod frecvent reflux gastroesofagian, stare de greață sau chiar indigestie de la consumul de cafea, iar simptomele par a fi mai severe atunci când cafeaua este consumată pe stomacul gol.

Așadar, este important să acorzi atenție reacțiilor propriului corp. Dacă remarci anumite efecte adverse ale sistemului gastrointestinal după ce bei cafeaua pe stomacul gol, ia în calcul să nu mai faci asta.

Un alt aspect intens dezbătut este că, băută pe stomacul gol, cafeaua poate crește nivelul de cortizol în organism, supranumit hormonul stresului. Cortizolul este secretat de glandele suprarenale și este implicat în reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale și a glicemiei. Cu toate acestea, nivelul excesiv de cortizol poate declanșa probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiune, diabet de tip 2 sau boli de inimă.

De obicei, cortizolul se află la cel mai ridicat nivel dimineața și scade, treptat, pe parcursul zilei, crescând ușor, din nou, în primele stadii de somn. Este adevărat că, prin consumul de cafea, se poate stimula producția de cortizol, motiv pentru care multe persoane susțin că, atunci când bei cafeaua la prima oră a dimineții, poți influența suprasecreția de cortizol în corp. În mod contrar, producția de cortizol ca reacție la cofeină pare a fi mult mai scăzută la persoanele care beau cafea în mod regulat și, până în prezent, nu s-a confirmat din punct de vedere științific dacă acest fenomen apare fie că bei cafeaua pe stomacul gol sau nu. Mai mult, chiar dacă obișnuiești să bei cafea pe stomacul gol sau nu, orice tip de creștere a nivelului de cortizol în corp pare a fi temporar. Așadar, nu este cazul să te preocupi din acest punct de vedere, atât timp cât nu suferi de nicio afecțiune legată de producția de cortizol în corp, cum ar fi sindromul Cushing.

Este important însă, de reținut, că un consum frecvent de cafea poate veni la pachet cu anumite efecte adverse. De exemplu, cofeina poate crea dependență, iar anumite persoane pot avea o sensibilitate aparte la aceasta, de regulă pe fond genetic.

De asemenea, un consum excesiv de cafea poate produce anxietate, nervozitate, palpitații și poate agrava un atac de panică. Numeroase persoane acuză și dureri de cap, migrene sau hipertensiune arterială atunci când consumă prea multă cafea. Așadar, este important să consumi cafeaua în moderație și așa cum o cere corpul tău.

Articolul urmator
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
  Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

  Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

  O fetiță de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Apelul dureros al mamei: „Dacă e unul, se poate elimina, dar dacă sunt doi, pot să blocheze stomacul”
  O fetiță de doi ani a murit după ce a înghițit bile magnetice. Apelul dureros al mamei: „Dacă e unul, se poate elimina, dar dacă sunt doi, pot să blocheze stomacul”

  Apelul dureros al unei mame îndoliate care și-a pierdut fetița de nici doi ani din cauza unor bile magnetice. Fetița a ingerat 5 astfel de bile și după numeroase investigații...

  Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
  Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

  Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

  Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu
  Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu

  Despre sarcină sunt multe de spus. Tocmai de aceea se fac fel şi fel de studii despre sarcină. Interesul este major, multe femei vor să rămână însărcinate şi să aducă...

  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

  Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

  Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea
  Sunt judecată pentru faptul că-mi las copilul de 11 ani să bea cafea

  O mămică de peste hotare a povestit pe internet că îi dă cafea fiului ei în vârstă de 11 ani. Mulți oameni au fost scandalizați la citirea spuselor femeii,...

  Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?
  Ce se întâmplă dacă copilul consumă lapte praf expirat?

  În calitate de părinți, asigurarea siguranței și bunăstării copiilor noștri este de importanță capitală. Printre numeroasele preocupări, nutriția adecvată ocupă un loc...

  Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?
  Ce se poate întâmpla dacă nu-mi duc copilul la grădiniță deloc?

  Educația preșcolară este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copiilor. Înscrierea lor la grădiniță și frecventarea cursurilor...

  © 2024 Qbebe