Din grija pentru copilul tau

Pas cu pas de la specialist: ce să faci când copilul s-a ars

Arsurile la copii pot avea numeroase cauze și iar cei mai mulți părinți nu cunosc exact modul în care trebuie să intervină în situații de urgență. Din acest motiv Qbebe vă vine în ajutor cu explicații în detaliu despre primul ajutor pentru fiecare tip de arsură la copii, oferite de inițiatoarea proiectului național de educație medicală și prim ajutor, SPA Junior, doamna Mihaela Arion.

Următorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei Mihaela Arion, Redactor Radio București FM, web: suntprimulajutorjunior.rohttp://bucurestifm.ro:

Informații despre arsuri:

Arsura este o rană (leziune) provocată de acţiunea căldurii asupra ţesuturilor. O temperatură care depăşeşte 46 grade Celsius este periculoasă pentru ţesuturi. În primul rând ar trebui să prevenim şi să nu păţim aşa ceva.  Dacă totuşi se întâmplă, ar fi bine să ştim despre ce e vorba şi să putem, eventual, interveni.

copilul s-a ars

Arsurile pot fi de diferite tipuri:
arsuri termice: provocate de căldură sub formă de corpuri solide supraîncălzite (fierul de călcat), lichide sau vapori fierbinţi, flăcări;
arsuri chimice: provocate de acizi sau baze;
arsuri electrice: prin electrocutare;
arsuri prin radiaţii: radiaţii solare, UV.

Pacientul cu arsură trebuie tratat ca un pacient cu mai multe traumatisme (politraumatizat), deoarece o arsură majoră nu cauzează numai leziuni ale pielii, ci se poate însoţi şi de disfuncţii grave organice. Pentru ca salvatorul să nu devină el însuşi o victimă trebuie să aibă în vedere câteva măsuri de siguranţă. Cel mai sigur pentru sănătatea persoanei afectate este să sunăm la 112. Specialiştii vor interveni şi ei ştiu cu siguranţă care sunt măsurile de care trebuie să ţină cont:

se va întrerupe sursa agresiunii: curentul electric, gazul;
se va îndepărta victima din mediu (incendiu) sau din apropierea sursei de căldură;
• dacă este vorba de arsuri electrice, salvatorul trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă suplimentare: să nu atingă victima cu mâinile goale, ci să folosească materiale electroizolante;
se va îndepărta victima dintr-o zonă cu risc de explozie;
• în cazul unui incendiu se va încerca evitarea inhalării fumului, fie prin folosirea unor măşti speciale, fie prin aplecarea capului la intrarea în clădire;
focul se stinge cu apă, stingător sau, de la caz la caz, cu pături, zăpadă, pământ etc.;
• în cazul unei victime ale cărei haine au luat foc, aceasta va fi oprită să alerge (deşi aceasta este de obicei reacţia victimelor), se va culca la sol şi eventual se va acoperi cu o pătură.

Evaluarea arsurilor trebuie făcută de către un medic. Până la contactul cu acesta însă, ne putem da seama despre ce
este vorba dacă citim câteva noţiuni. Aşa, să ştim, pentru cultura noastră generală. Atenţie!

Citește și: 12 reguli de prim ajutor

Pas cu pas: ce să faci când copilul s-a ars

În cazul arsurilor electrice pacientul nu se atinge nici cu mâna goală, nici cu mănuşi până nu este îndepărtată sursa de curent. În funcţie de profunzimea leziunilor provocate, sunt 3 grade de arsuri:
gradul I: când este afectat doar stratul superficial: pielea este roşie, inflamată şi dureroasă; exemplu de arsură de gradul I este arsura solară;
gradul II a: când este afectat şi dermul (stratul mijlociu al pielii); pielea este roşie, inflamată, foarte dureroasă şi acoperită de băşici (flictene) cu conţinut clar (băşicuţe cu lichid gălbui); exemplu de arsură de gradul II sunt arsurile provocate de lichidele fierbinţi sau metalele supraîncălzite;
gradul II b: apar flictenele cu conţinut sangvinolent şi durerea este mai puţin intensă, datorită distrugerii terminaţiilor nervoase;
gradul III: când sunt distruse toate straturile pielii, apărând necroza, cruste negre, ţesuturile fiind complet carbonizate.

Aprecierea gravităţii stării victimei se face în funcţie de gradul arsurii şi de suprafaţa arsă din corp. Aprecierea suprafeţei corporale afectate se poate face cu „regula lui 9", astfel:
• membrul superior = 9%;
• membrul inferior = 18% (la copil 14%);
• trunchiul anterior sau trunchiul posterior = 18%;
• capul şi gâtul = 9% (la copil 18%);
• organele genitale = 1% sau considerând aria palmei victimei ca reprezentând 1% din suprafaţa corporală.

De exemplu, în cazul unui incendiu victimele pot prezenta pe lângă arsuri ale pielii (cutanate) şi intoxicaţii sau leziuni determinate de inhalarea fumului.

De aceea, primul gest va fi evaluarea funcţiilor vitale (ABC) şi dacă e nevoie resuscitarea cardio-respiratorie şi abia apoi se vor evalua arsurile. De reţinut! În faţa unei victime cu arsuri, trebuie acţionat ca şi în faţa unui politraumatizat (politraumatizat - care are mai multe leziuni în urma aceluiaşi accident), deoarece de multe ori aceasta poate prezenta leziuni organice mult mai grave decât leziunea de la suprafaţa pielii.

Gravitatea arsurilor

Aprecierea gravităţii arsurilor se face ţinând cont de gradul arsurii, suprafaţa corporală afectată, leziunile asociate, vârstă şi starea de sănătate a victimei înainte de acest incident.
Arsuri grave sunt arsurile:
de gradul IIb şi III cu afectarea a peste 10% din suprafaţa corporală;
de gradul I şi IIa, cu afectarea a peste 25% din suprafaţa corporală sau peste 20% din suprafaţa corporală dacă survine la vârste sub 10 sau peste 50 de ani;
arsurile care afectează: palmele, tălpile (plantele), faţa, organele genitale;
arsurile asociate cu leziuni de inhalare a fumului şi altor substanţe toxice;
arsurile asociate cu alte leziuni: traumatisme, fracturi, plăgi;
arsurile survenite la nou-născuţi, la vârstnici sau persoane cu afecţiuni cronice;
arsurile electrice.

Arsuri medii sunt arsurile:
de gradul IIb şi III cu afectarea a sub 10% din suprafaţa corporală;
de gradul I şi IIa, cu afectarea a 15-25 % din suprafaţa corporală sau 10-20% din suprafaţa corporală dacă survine la vârste sub 10 sau peste 50 de ani.
Arsurile uşoare sunt arsurile:
de gradul IIb şi III cu afectarea a sub 2% din suprafaţa corporală;
de gradul I şi IIa, cu afectarea a sub 15% din suprafaţa corporală sau sub 10% dacă survin la vârste sub 10 sau peste 50 de ani.

În cazul leziunilor electrice gravitatea depinde de tipul, intensitatea și tensiunea curentului electric, rezistenţa la punctul de contact și de ieşire, durata contactului, traseul curentului prin corp şi factori de mediu asociaţi.

copilul s-a ars

Primul ajutor în arsurile termice

Arsura de gradul I şi IIa
În cazul arsurilor uşoare (gradul I si IIa) primul ajutor se limitează la expunerea zonei afectate sub un jet de apă rece (20 minute) după care arsura de gradul IIa se pansează cu comprese sterile. Arsura de gradul I nu se pansează. Se pot aplica eventual spray-uri speciale pentru arsuri.
Arsura de gradul IIb şi III
În cazul arsurilor grave (gradul IIb si III):
• în cazul arsurii cu flacără se va stinge cât mai rapid flacăra, de preferat prin culcarea victimei la pământ şi acoperirea cu o pătură sau o haină; se va împiedica victima să alerge (aceasta fiind reacţia firească a unui om cuprins de flăcări) deoarece curenţii de aer întreţin focul;
• nu se va dezbrăca victima dacă hainele sunt lipite de pielea arsă;

• se va stropi cu apă rece (sau cu zăpadă) şi se vor aplica comprese cu apă rece pe zonele lezate;
• se va transporta victima la spital cât mai rapid;
• nu se vor sparge flictenele şi nu se vor aplica creme sau alte substanţe pe leziuni.

Primul ajutor în arsurile chimice

Sunăm la 112! Specialiştii ştiu ce au de făcut, iar adulţii ... n-ar fi rau să ştie.
În cazul arsurilor determinate de substanţe chimice primul ajutor constă în limitarea contactului substanţei chimice cu ţesuturile şi diminuarea concentraţiei substanţei.
În acest scop:
• se îndepărtează rapid hainele îmbibate în substanţa nocivă;
• se spală suprafaţa afectată cu jet de apă timp de 20-30 minute;
• excepţie face arsura cu varul nestins, în care nu se toarnă niciodată apă, deoarece varul se activează în prezenţa apei.
În acest caz se tamponează doar cu un tampon uscat şi abia după ce varul a fost bine îndepărtat se poate spăla cu apă.

Primul ajutor în caz de electrocutare sau arsuri electrice

Arsurile electrice produc leziuni la locul de intrare şi la cel de ieşire (marca electrică), dar provoacă şi leziuni profunde ale organelor, chiar şi stop cardiac.
În caz de electrocutare:
• se va îndepărta sau opri sursa de curent electric înainte de a atinge victima, fie de la întrerupător fie îndepărtând cablul electric cu un obiect nemetalic, din lemn, plastic, cauciuc sau folosind mănuşi de cauciuc pentru autoprotecţie;
• nu se va atinge victima sau sursa de curent cu mâinile neprotejate;
• dacă victima este în stop cardio-respirator se vor face compresii toracice şi respiraţie artificială.

Orice victimă care a suferit o electrotraumă trebuie transportată şi internată în spital pentru câteva zile, indiferent de starea ei.

Citește și: Primul ajutor pentru copilul tau: 5 accidente care ar putea sa se intample 

Mulțumim doamnei Mihaela Arion pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Ce să faci dacă bebelușul te mușcă atunci când îl alăptezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Intepatura de albina. Pas cu pas ce trebuie sa faci daca te inteapa o albina sau o viespe
  Intepatura de albina. Pas cu pas ce trebuie sa faci daca te inteapa o albina sau o viespe

  Intepatura de albina. Un singur lucru ne umbreste bucuria zilelor insorite de primavara si vara: prezenta insectelor. Iar cele mai periculoase dintre acestea sunt albinele si, bineinteles,...

  Cat de bine stii sa saruti? Vezi ce inseamna sarutul perfect, pas cu pas
  Cat de bine stii sa saruti? Vezi ce inseamna sarutul perfect, pas cu pas

  Din cate se pare, putini dintre noi stiu sa sarute cu adevarat. Ne referim, desigur, la celebrul sarut frantuzesc, cu care poti suci definitiv mintile cuiva, cand il executi ca la carte....

  Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas
  Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas

  Tabel diversificare: Fiecare parinte isi hraneste copilul mic, incepand cu momentul nasterii sale, dupa indicatiile medicului pediatru, se stie. Insa ne prinde tare bine sa avem si un ghid...

  Diversificarea naturală: ghid pas cu pas pentru un copil sănătos
  Diversificarea naturală: ghid pas cu pas pentru un copil sănătos

  Toate mamele știu că, în primele luni de viață, alăptatul este cea mai bună hrană pentru copil. Îi oferă toate substanțele hrănitoare necesare dezvoltării sale, precum...

  Copil ademenit cu dulciuri și la un pas de a fi violat în scara blocului
  Copil ademenit cu dulciuri și la un pas de a fi violat în scara blocului

  Tentativă de corupere sexuală în scara unui bloc din Slatina! Atenție mare, părinți!

  Pericolul nevăzut al popcornului: povestea unei mame al cărei băiețel de doi ani a fost la un pas de moarte
  Pericolul nevăzut al popcornului: povestea unei mame al cărei băiețel de doi ani a fost la un pas de moarte

  Popcornul se numără printre cele mai populare gustări ale întregii familii, mai ales dacă este seară de film. Totuși, acesta poate fi periculos pentru copiii mici, așa cum a...

  © 2019 Qbebe