Viata copilului tau depinde, uneori, nu numai de hranirea si ingrijirea lui, ci si de reactiile tale rapide si corecte atunci cand se intampla un accident. In cazul in care copilul tau este victima unui accident care se poate intampla fie acasa, fie la locul de joaca, primul ajutor vine, in general, din familie. De aceea este foarte important ca ambii parinti sa stie sa acorde primul ajutor, macar in cazul accidentelor care se intampla cel mai frecvent.
Primul ajutor in caz de arsuri
![]() |
Arsurile sunt acele raniri ale pielii provocate nu numai de caldura sau foc, ci si de substante toxice acide sau electricitate. Arsurile sunt clasificate in patru categorii: arsuri de gradul unu (pielea este rosie, dureroasa si sensibila la atingere; pielea poate fi umeda sau secreta un lichid transparent), arsuri de gradul doi (pielea este dureroasa si sensibila si este posibil sa apara basici pline cu lichid), arsuri de gradul trei (pielea alba; basicute cu un continut sangvinolent; durerea este mai putin intensa, datorita distrugerii terminatiilor nervoase) si arsuri de gradul patru (toate straturile pielii sunt moarte; de obicei nu apar basici; pielea poate parea normala, alba sau cenusie; este posibil ca, din cauza nervilor deteriorati sa nu apara durerea).
In cazul in care copilul a suferit o arsura, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa incerci sa limitezi zona arsa si sa eviti agravarea ei. Poti face asta racind zona arsa, plasand-o sub un jet de apa rece. Zona arsa trebuie sa stea sub apa rece aproximativ o ora, sau chiar mai mult daca durerea nu s-a diminuat. In cazul arsurilor, trebuie sa ceri ajutorul medicilor daca suspectezi arsuri de gradul trei, arsurile sunt mai mari decat podul palmei, arsurile sunt localizate pe fata, gat, maini sau abdomen. Nu dezbraca micutul, daca hainele sunt lipite de rani.
Primul ajutor in caz de taieturi si alte rani deschise
![]() |
Ranile deschise, sangerande, sunt la ordinea zilei in copilarie, asa ca nu trebuie sa intri in panica de fiecare data cand micutul tau iti prezinta o rana. Cum procedezi? In primul rand, spala-te bine pe maini cu apa si sapun. Apoi, spala rana copilului cu apa si sapun. Nu trebuie sa presupui ca rana este curata doar pentru ca tu nu vezi nici un fir de praf in interiorul ei. Aplica apoi un antibiotic si bandajeaza cu pansament steril. In cazul in care observi ca rana este adanca sau extinsa sau sangerarea nu se opreste mergi cu cel mic la cea mai apropiata unitate de primiri urgente pentru sutura si tratament.
Primul ajutor in caz de electrocutare
![]() |
Curiozitatea sau neatentia poate conduce la accidente prin electrocutare. Daca observi ca micutul tau s-a electrocutat, incearca sa ramai calma. Primul ajutor pe care il poti da este sa opresti sursa de curent. Nu incerca sa indepartezi copilul de sursa de curent cat aceasta este inca in functiune; daca nu poti opri curentul, indeparteaza sursa de curent folosind un bat de lemn. Verifica daca cel mic respira: daca nu respira, incearca sa ii faci respiratie si masaj cardiac, daca respira, cheama ambulanta. Cauta si trateaza micile arsuri, daca este cazul.
Primul ajutor in caz de otravire
![]() |
Copiii se pot otravi cu orice: detergenti de vase, clor, detergenti de rufe, medicamente, substante toxice depozitate la indemana copiilor, cosmetice, acetona, ingrasaminte pentru plante, etc. In cazul in care observi sau suspectezi ca micutul tau a ingerat o substanta toxica, in primul rand trebuie sa iti pastrezi calmul. Incearca sa identifici si sa notezi substanta pe care copilul a inghitit-o, in ce cantitate (medicul te va intreba aceste detalii, precum si greutatea aproximativa a copilului) si cheama ambulanta. Daca locuiesti in apropierea unui spital de urgenta, du copilul imediat la camera de garda si nu uita sa iei cu tine si recipientul cu substanta din care a inghitit copilul. Nu forta copilul sa vomite daca nu stii exact ce a ingerat (in cazul substantelor caustice, de exemplu, ar putea fi foarte periculos) si nu incerca sa il tratezi tu cu lapte sau carbune medicinal. Numai medicii il pot ajuta!
Primul ajutor in caz de fracturi
![]() |
Din cauza faptului ca cei mici obisnuiesc sa alerge mult sau sa se joace si sa uite sa fie atenti, este posibil ca micutii sa sufere o fractura. In cazul in care suspectezi ca cel mic si-a fracturat un os, trebuie sa fii atenta la urmatoarele semne: durere persistenta cu senzatia de arsura, dificultate in folosirea membrului respectiv, invinetirea, inrosirea si umflarea sau chiar deformarea zonei respective. In cazul in care micutul s-a accidentat la o mana sau un picior, aseaza-l pe un scaun si roaga-l sa isi sustina mana fracturata cu mana sanatoasa, iar daca este vorba de un picior, sa stea cat mai relaxat posibil. Plaseaza atele in jurul zonei fracturate si leaga-le cu o fasa. Incearca sa nu modifici pozitia oaselor sau incheieturilor. In cazul in care suspectezi o fractura a coastelor sau a coloanei vertebrale, nu misca deloc copilul din pozitia in care a cazut si cheama imediat o ambulanta. In cazul fracturilor deschise (atunci cand un fragment de os a strapuns pielea), trebuie sa opresti hemoragia si apoi sa il duci la cel mai apropiat spital.
Voi stiti sa acordati primul ajutor copiilor vostri? Cum procedati?
