În cât timp iese alcoolul din organism

În cât timp iese alcoolul din organism

Andra Purdea

 Te-ai întrebat cât timp îi ia corpului tău pentru a elimina alcoolul din organism? Află care sunt factorii care contribuie la durata alcoolului în organism și care este perioada medie pentru ca organismul tău să-l proceseze.

Timpul necesar pentru ca organismul tău să elimine alcoolul poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de cantitatea de alcool consumată, de greutatea ta, de metabolism și de alți factori individuali.

În medie, organismul uman procesează și elimină alcoolul cu o rată de aproximativ 0,015 grame de alcool pe decilitru (g/dL) de sânge, pe oră. Acest lucru este echivalent cu aproximativ o băutură standard pe oră.

Testele de alcoolemie sunt folosite pentru a măsura nivelul concentrației de alcool în sânge/respirație. Alcoolemia arată cantitatea de alcool din sânge sau din respirație, indicată prin cantitatea de etanol (în grame) din 100 de mililitri de sânge sau 210 litri de respirație.

În general, o analiză de sânge poate măsura alcoolemia în organism până la 6 ore după ultima băutură, în timp ce testele cu etilotestul funcționează între 12 și 24 de ore.

Testele de urină, cum ar fi testul de etilglucuronidă (EtG), sunt, de asemenea, eficiente timp de aproximativ 12-24 de ore după consum. Această metodă testează etil glucuronida, un produs de descompunere a etanolului - care este alcoolul pe care îl găsiți în băuturile alcoolice. De asemenea, alcoolul poate fi detectat în foliculii de păr până la 90 de zile după consum.

Dacă ai consumat o băutură standard cu 5% alcool, este posibil să dureze aproximativ o oră pentru ca organismul tău să elimine cea mai mare parte a alcoolului. Dacă ai consumat mai mult alcool sau ai o concentrație mai mare de alcool în sânge, organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l procesa și elimina.

Care sunt factorii ce determină cât timp va rămâne alcoolul în organism?

1. Metabolismul variază de la o persoană la alta și joacă un rol crucial în ceea ce privește rapiditatea cu care alcoolul este descompus și eliminat din organism. Unele persoane au un metabolism mai rapid și pot procesa alcoolul mai repede decât altele.

2. Genul persoanei poate afecta modul în care este metabolizat alcoolul. În general, femeile tind să aibă un procent mai mare de grăsime corporală și un conținut mai mic de apă în comparație cu bărbații. Alcoolul este mai puțin solubil în grăsime și mai solubil în apă, astfel încât femeile pot prezenta concentrații mai mari de alcool în sânge după ce au consumat aceeași cantitate de alcool ca bărbații cu aceeași greutate.

3. Persoanele cu greutate mai mare au adesea un volum mai mare de sânge și de apă corporală, ceea ce poate ajuta la diluarea alcoolului și la reducerea efectelor acestuia. În schimb, o persoană cu o greutate corporală mai mică poate resimți mai repede efectele alcoolului.

4. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, corpul lor poate deveni mai puțin eficient în metabolizarea alcoolului. Acest lucru înseamnă că persoanele mai în vârstă pot simți efectele alcoolului mai puternic și pentru o durată mai lungă.

5. Tipul de băutură alcoolică și cantitatea de alcool consumată joacă un rol important. Băuturile cu un conținut mai ridicat de alcool (de exemplu, băuturile spirtoase distilate) vor avea ca rezultat o alcoolemie mai mare decât cantități echivalente de băuturi cu conținut mai scăzut de alcool (de exemplu, bere sau vin). Consumul unor cantități mai mari de alcool va duce, de asemenea, la o perioadă mai lungă de detectare.

6. Consumul rapid de alcool poate duce la o creștere mai rapidă a alcoolemiei. Dacă îți menții ritmul și acorzi timp între băuturi, îți poți ajuta organismul să metabolizeze alcoolul mai eficient.

7. Mâncatul unei mese înainte sau în timpul consumului de alcool poate încetini absorbția alcoolului în fluxul sanguin. Acest lucru poate duce la o alcoolemie mai mică și la o durată mai scurtă de intoxicare.

8. Ficatul este principalul responsabil pentru metabolizarea alcoolului. Dacă ai o boală de ficat sau o funcție hepatică compromisă, organismului tău îi poate lua mai mult timp pentru a elimina alcoolul, iar efectele pot fi mai pronunțate.

9. Unele medicamente și substanțe pot interacționa cu alcoolul și pot afecta metabolismul acestuia. De exemplu, anumite medicamente pot încetini descompunerea alcoolului, ceea ce poate duce la o durată mai lungă de intoxicare.

10. Menținerea hidratării poate ajuta organismul să elimine alcoolul mai eficient. Alcoolul poate fi deshidratant, astfel încât consumul de apă alături de băuturile alcoolice și după consum poate ajuta la eliminarea alcoolului.

Surse articol: https://americanaddictioncenters.org/alcoholism-treatment/how-long-in-system

Articolul urmator
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor
  Alcoolul în alăptare: sfaturile specialiștilor

  De-a lungul timpul s-a vehiculat ideea că alcoolul este strict interzis atât în timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării. În realitate, alcoolul nu...

  Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă
  Fiicei mele i-a fost smuls părul din rădăcini cât timp era la creșă

  O mamă povestește revoltată, în mediul online, cum fiica ei a venit de la grădiniță cu părul smuls din rădăcină, iar cadrele didactice nu au luat măsuri în acest sens!

  Parentingul și agorafobia. Cum reușește o mamă să aibă grijă de familia ei deși iese din casă o dată la două luni
  Parentingul și agorafobia. Cum reușește o mamă să aibă grijă de familia ei deși iese din casă o dată la două luni

  Știai că agorafobia afectează viața a milioane de oameni? Curios, nu-i așa? Ei bine, atunci când o mamă manifestă această tulburare, lucrurile se complică. Din cauza fricii...

  Discursul cutremurător al Iuliei, eleva din clasa a XII-a, șefă de promoție: „Am realizat cât timp am pierdut, învățând pentru note...”
  Discursul cutremurător al Iuliei, eleva din clasa a XII-a, șefă de promoție: „Am realizat cât timp am pierdut, învățând pentru note...”

  Discursul șefei de promoție de la liceul din Ineu a făcut înconjurul internetului și emisiunilor TV. Pentru prima dată, o adolescentă, șefă de promoție, a vorbit în...

  După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?
  După cât timp mai pot fi folosiți embrionii crioconservați?

  Ați auzit de cazul gemenilor care s-au născut în octombrie 2022, în urma unor embrioni congelați de 30 de ani? Cei doi bebeluși s-au născut în urma unui transfer cu...

  Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
  Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

  În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar
  Cât timp poți lăsa mâncarea afară când ieși la picnic sau la grătar

  Dacă ai de gând să organizezi un grătar sau un picnic la iarbă verde, asigură-te că știi cât timp poate fi lăsată mâncarea afară fără să se altereze! Vara...

  Sunt ca o văcuță! Iată cât lapte produce sânul drept, în timp ce bebe suge la cel stâng
  Sunt ca o văcuță! Iată cât lapte produce sânul drept, în timp ce bebe suge la cel stâng

  Printre provocările pe care mămicile le au de înfruntat în perioada de alăptare se regăsește și aceasta: să se confrunte cu disconfortul produs de scurgerile de lapte sau...

  © 2024 Qbebe