Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

Persoanele cele mai expuse îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2 sunt vârstnicii, potrivit informațiilor date de dr. Michael Mina, conferențiar la Harvard T.H. School of Public Health. Cea mai severă pandemie din istoria recentă a avut loc în 1918 când virusul Influenza A (H1N1) a ucis cei mai mulți tineri, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, conform CDC (Center for Disease Control and Prevention). Femeile gravide au fost cele mai expuse virusului Zika, sursă pandemică în 2015.  Însă în cazul persoanelor afectate de Covid-19 sunt cazuri rare de infecție în rândul celor sub 35 de ani, iar mortalitatea crește în cazul celor cu vârste cuprinse între 40 și 80 de ani, afirmă dr. Michael Mina.

Statistici Covid-19 (19.03.2020):

 • Aproximativ 220.000 - numărul de persoane infectate;
 • 3% - rata de deces (aproximativ 9.000 decese);
 • 80% - cazuri ușoare, iar restul de 20% dintre cei diagnosticați au prezentat simptome moderate sau severe, incluzând dificultăți respiratorii, pneumonii sau disfuncții de organ.

De asemenea, și virusul SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) afectează în principal vârstnicii. Acesta a debutat tot în China, în 2002, și a avut o perioadă de răspândire de 8 luni în care a infectat 8.000 de persoane. Rata de mortalitate a fost de 10%. Categoria cea mai expusă a fost reprezentată de cei cu vârste mai mari de 60 de ani.

Categorii de vârstă afectate de Covid-19:

 • >80 ani: 3%
 • 30-79 ani: 87%
 • 20-29 ani: 8%
 • 10-19 ani: 1%
 • Sub 10 ani: 1%

Aceste date arată distribuția în funcție de vârstă a cazurilor de COVID-19, până pe data de 11 februarie 2020 – JAMA 2020. 

Rata de mortalitate Covid-19, pe categorii de vârstă (3.03.2020):

 • 3,4% - mortalitate generală
 • >80 ani: 14,8%
 • 70-79 ani: 8%
 • 60-69 ani: 3,6%
 • 50-59 ani: 1,3%
 • 40-49 ani: 0,9%
 • 30-39 ani: 0,2%
 • 20-29 ani: 0,2%
 • 10-19 ani: 0,2%
 • 0-9 ani: 0

O altă categorie de risc este reprezentată de sexul masculin. Astfel, bărbații  au o rată de deces de două ori mai mare comparativ cu femeile, conform China CDC (Chinese Center fo Disease Control and Prevention).  Mai mult decât atât, riscul de infecție este mai mare pentru pacienții care au fost diagnosticați anterior cu diverse comorbidițăți din sfera bolilor cardiovasculare, diabetului sau BPOC. 

Ratele de deces în funcție de alte afecțiuni:

 • 13,2% pentru boli cardiovasculare;
 • 9,2% pentru diabet;
 • 8,4% pentru hipertensiune;
 • 8% pentru BPOC;
 • 7,5% pentru cancer.

Așadar, conform acestor cifre, categoria de risc maxim, cu cea mai mare probabilitate de a dezvolta o formă severă a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2, este reprezentată de bărbații vârstnici care au asociate multiple comorbidități.

Personalul medical reprezintă o altă categorie de risc în privința infectării cu coronavirus. Mai mult decât atât, cei din domeniul medical ajung să aibă cele mai severe forme de infecție, consideră dr. Jeanne Marrazzo, directorul Diviziei de Boli Infecțioase a Facultății de Medicină Birmingham, Alabama, S.U.A.

Femeile gravide nu sunt incluse în rândul persoanelor cu grad ridicat de îmbolnăvire.

Astfel, au fost raportate cazurile a 9 femei însărcinate  care au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, fără însă a transmite infecția la făt, potrivit unui studiu publicat recent în The Lancet.

Nu știm încă de ce nu identificăm cazuri clinice la copii mici, însă este probabil ca virusul să nu aibă o rată de proliferare semnificativă la populația infantilă”, consideră Dr. Michael Mina.

Identificarea persoanelor care au risc crescut de îmbolnăvire este o prioritate pentru mulți. Pe rețelele de socializare, în special pe paginile medicale sau administrate de doctori, tot mai multe persoane pun întrebări specifice și așteaptă un răspuns de specialitate.

„Acum, când sunt închise școlile, NU lăsați copii în grijă la bunici. COVID-19 are contagiozitate maximă cu 1 zi inainte să apară simptomele deci nu e bine să expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate.“, a scris dr. Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Copiii care intră în categoria de risc

Întrebat de urmăritorii săi dacă copiii cu afecțiuni pulmonare intră în categoria de risc, Dr. Craiu a răspuns că aceștia "pot fi grav afectați ca și adulții cu boli pulmonare cronice. Mai ales dacă sunt încă oxigenodependenți. Grija mare, izolare și respectat strict igiena."

În cazul copiilor astmatici, Dr. Craiu avertizează că pot să aibă parte de o "evoluție gravă. Daca e și fumător (la mâna a 2a de la bunici, parinți etc) e mai rău. Una peste alta igienă strictă!"

În cazul copiilor care fac des laringite si viroze respiratorii, Dr. Craiu spune că "probabil că pot face o boală respiratorie ca ceilalți copii dacă nu au istoric de boală pulmonară sau deficit imun."

Copiii cu malformații cardiace intră și ei în categoria de risc, Dr. Craiu precizând că ar fi bine ca aceștia să nu ia virusul: "Există dovezi că ar putea apărea complicații. Grija la distanțare socială si la igienă strictă."

Surse: Raportul de Gardă, Statnews, Spitalul Virtual pentru Copii

Care sunt alimentele care te ajută în sănătatea intimă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați
  Breaking News! Copiii pot să dezvolte complicații grave în infecția cu Covid-19. Iată care sunt cei mai afectați

  În condițiile în care China a depășit perioada de criză a pandemiei, a început să studieze cazurile sale și să ofere lumii cât mai multe informații cu privire...

  Raport internațional: Trei din patru copii care sunt uciși și răniți grav în lume sunt victimele armelor explozibile
  Raport internațional: Trei din patru copii care sunt uciși și răniți grav în lume sunt victimele armelor explozibile

  Ucraina, Siria, Afganistan și Yemen sunt câteva dintre țările unde viețile copiilor sunt amenințate. Trei sferturi dintre decesele și vătămările în rândul copiilor...

  Celebrități și persoane publice care sunt confirmate cu Covid-19
  Celebrități și persoane publice care sunt confirmate cu Covid-19

  Coronavirusul nu iartă pe nimeni. Multe celebrități și persoane publice din lume sunt suspecte sau au fost confirmate deja cu Covid-19. Pericolul este și mai mare pentru că astfel de...

  O mamă cu doi copii, prima persoană care testează vaccinul pentru Covid-19
  O mamă cu doi copii, prima persoană care testează vaccinul pentru Covid-19

  O femeie de 43 de ani din Seattle a devenit prima persoană căreia i-a fost administrat vaccinul împotriva coronavirusului, aflat în perioada de testare. La momentul actual,...

  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19
  Sunt pacientul 194 și nu sunt pregatită să mor. Vorbele unei mame medic infectată cu Covid-19

  Când ești medic știi că oricând există riscul să te îmbolnăvești în timpul unei pandemii. Dacă ești și mamă, aceste riscuri devin o luptă interioară...

  Lacrimi pentru Catalin. Fostul concurent XFactor s-a sinucis, iar părinții sunt plecați și nu se pot întoarce, din cauza COVID-19! Va fi înmormântat singur
  Lacrimi pentru Catalin. Fostul concurent XFactor s-a sinucis, iar părinții sunt plecați și nu se pot întoarce, din cauza COVID-19! Va fi înmormântat singur

  Eveniment îngrozitor în lumea muzicii: interpretul Cătălin Caragea și-a luat viața și a lăsat în urmă un nor negru de suferință!

  Tudor Ciuhodaru: Este risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați
  Tudor Ciuhodaru: Este risc maxim de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați

  România se află sub cod galben ziele acestea, iar pe această cale, Tudor Ciuhodaru oferă câteva sfaturi legate de cum trebuie să ne protejăm în zilele caniculare!

  © 2019 Qbebe