Cum se transmite coronavirusul? Instant, chiar și la distanțe de 4,5 metri

Bianca Petcu - Redactor Senior

Un nou studiu realizat de către autoritățile chineze demonstrează modalitatea în care poate fi transmis cu ușurință virusul COVID-19 în spațiile închise, chiar și la 4,5 metri distanță!

Conform noii cercetări, se pare că virusul COVID-19 trăiește până la 30 de minute și poate rezista vreme de 4 zile, fiind ușor transmisibil în spațiile închise, chiar și pe o distanță de 4,5 metri.

Hu Shixiong, liderul echipei de la Centrul de Control și Prevenție din Provincia Hunan, a realizat un studiu asupra pacienților care s-au aflat într-un autocar pe data de 22 ianuarie și a prezentat rezultatele, care au șocat întreaga lume. La momentul respectiv, toate veștile erau confuze, iar coronavirusul nu fusese anunțat în mod oficial ca pandemie. Atunci, „pacientul A”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecție. Rezultatele studiului sunt de-a dreptul alarmante, ca urmare a faptului că persoana care a urcat în autocar, infectată, a îmbolnăvit în cele din urmă șapte oameni, doar în timpul călătoriei, în vreme ce alte patru persoane au fost testate pozitiv, ulterior. Totodată s-a descoperit faptul că microbul se poate transmite la distanțe de 4,5 metri, adică mult mai mult decât „limita de siguranță” recomandată și rezistă în aer vreme de 30 de minute.

În pofida faptului că pacientul nu se mai afla în autocar, coronavirusul a rezistat pe lemn, metal și sticlă până la patru zile.

Este important de menționat faptul că se ia în calcul și distanța călătoriei, așa încât nu este vorba despre o simplă călătorie cu metroul de la o stație la alta, ci de o călătorie de câteva ore bune, dar cercetătorul Hu Shixiong spune că modalitatea de transmitere este aceeași.

cum se transmite coronavirus

Ce putem observa în imagine? Călătorul marcat cu culoarea roșie, denumit „Pacientul A”, urcă în autobuz fiind deja infectat. Acesta se așază în penultimul rând, locul de lângă culoar. La momentul respectiv se credea că „distanța de siguranță” este de 1-2 metri, însă realitatea stă cu totul altfel. Se pare că doi dintre cei șapte călători marcați cu portocaliu se aflau la 4,5 metri și cu toate acestea au fost infectați de către pacientul A! Trei dintre ei se aflau în „spațiul de risc”, unul la trei locuri mai în față, în vreme ce ceilalți doi se aflau în lateral, undeva la 3 - 4 metri. „Pacientul A nu a interacționat cu ceilalți pasageri, în timpul călătoriei ce a durat patru ore”, a declarat cercetătorul Hu Shixiong. Până la primul oraș în care a oprit autocarul, coronavirusul infectase deja alți șapte oameni.

„Un al optulea pasager (marcat cu culoarea albastră), testat pozitiv, nici măcar nu prezenta simptome”, a mai adăutat coordonatorul echipei de cercetare. „Într-un spațiu închis, particulele cu microbi sunt purate de curenții cauzați de instalația de aer condiționat. Acesta este unul dintre motivele care au contribuit la infectarea unor călători aflați la aproape cinci metri distanță”, avertizează Hu Shixiong.

În imaginea de mai sus mai putem observa încă un pacient marcat cu mov. Acesta a fost infectat cu coronavirus, la doar 30 de minute după ce „pacientul A” a coborât din autocar! Practic, pacientul A a coborât la finalul călătoriei, unde s-a urcat un nou grup de oameni. Pacientul A și pacientul marcat cu mov nu au avut absolut nicio interacțiune, însă, cu toate acestea, ca urmare a faptului că virusul trăiește 30 de minute în aer și preț de până la 4 zile pe diverse suprafețe, pacientul marcat cu mov a contactat virusul imediat.

Până la finele lunii februarie 2020, când a fost finalizat studiul, pacientul 0 a infectat în total un număr de 13 persoane. „Atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, ar fi bine să purtăm, tot timpul, mască și în același timp să evităm contactul cu părțile metalice sau suprafețele din lemn din autobuze sau metrouri. De asemenea, este esențial să încercăm pe cât posibil să nu ne atingem fața”, a mai spus specialistul.

Surse: Today Online, SCMP.com, Research Gate

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a confirmat: coronavirusul rezistă în aer, în încăperile infectate, și poate să ajungă la distanțe de 9 metri
  S-a confirmat: coronavirusul rezistă în aer, în încăperile infectate, și poate să ajungă la distanțe de 9 metri

  O întrebare care se află pe buzele tuturor zilele acestea este cât timp și la ce distanță persistă și se propagă coronavirusul. Răspunsul vine de la o echipă de...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  Pe ce suprafețe rezistă cel mai mult coronavirusul
  Pe ce suprafețe rezistă cel mai mult coronavirusul

  Epidemia de coronavirus cu care se confruntă în momentul de față toate populațiile lumii a ajuns să determine oamenii de știință să își pună întrebări cu...

  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe
  Cum acționează Covid-19 în organism și cum afectează plămânii și celelalte organe

  Covid-19 este virusul periculos, potențial fatal, cu care se confruntă omenirea în prezent. Oamenii de știință încă încearcă să îi înțeleagă modul de...

  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci
  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci

  Pe măsură ce pandemia de coronavirus înaintează, timpul care trece oferă specialiștilor posibilitatea de a analiza mai bine acest virus, dar și linia temporală a acestuia....

  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

  Direcția de Sănătate Publică Brașov se confruntă cu o epidemie de norovirus. Au fost diagnosticați 140 de pacienți cu simptomatologie specifică virusului, dintre care 25 au ajuns la...

  Vă luptați cu alergiile de sezon? Cum reducem manifestările alergice la copii
  Vă luptați cu alergiile de sezon? Cum reducem manifestările alergice la copii

  Printre provocările care vin odată cu trecerea de la un anotimp la altul, se numără și alergiile de sezon. Statisticile arată că, anual, peste 50 de milioane de adulți și copii sunt...

  © 2023 Qbebe