Variola maimuței se extinde în Europa. Ce este și de ce se introduce carantina pentru pacienții infectați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul acestei luni, atât în Europa, cât și pe alte continente, au fost semnalate cazuri de infectare cu variola maimuței. Ceea ce îi îngrijorează pe experți este răspândirea sa rapidă. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla detalii despre situația actuală, dar și despre simptomele acestei boli și despre măsurile ce pot fi luate în caz de îmbolnăvire. 

Varola maimuței: răspândirea rapidă 

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că până sâmbătă, 21 mai, s-au confirmat 92 de cazuri de variola maimuței și 28 de cazuri sunt suspecte. Statele în care s-au înregistrat până acum aceste cazuri sunt atât în Europa (Marea Britanie, Suedia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia), cât și în America de Nord (SUA și Canada) și Australia. 

Majoritatea îmbolnăvirilor din cauza variolei maimuței sunt depistate cu ajutorul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. În prezent, cazurilor semnalate în Europa nu sunt printre persoane care au călătorit în zonele din care este originar virusul ce provoacă boala. 

virusul care provoaca variola maimutei

La finalul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății din Grecia anunțase că pe teritoriul acestei țări s-a înregistrat primul caz de variola maimuței la un turist britanic. De fapt, acesta este un român care călătorise în Marea Britanie și venise în vacanță pe insula Kefalonia. Sâmbătă, bărbatul de 29 de ani și partenera sa au fost transportați la un spital din Atena și izolați. Inițial suspiciunile au fost de variola maimuței întrucât tânărul avea febră și o erupție similară celei provocate de această boală infecțioasă. Pe parcursul acestei dimineți, autoritățile elene au precizat că, în urma efectuării testelor, s-a constatat că turistul român are, de fapt, varicelă

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală generată de un virus din genul Orthopoxvirus, familia Poxviridae. A fost descoperită în anul 1958, când mai multe maimuțe dintr-o colonie pentru cercetare s-au îmbolnăvit. Prima îmbolnăvire la om a fost detectată în anul 1970 în Congo. De atunci, boala s-a răspândit în special în țări din Africa, precum: Gabon, Liberia, Coasta de Fildeș, Nigeria, Sierra Leone etc. Până în prezent nu se știe exact care este sursa naturală a virusului, specialiștii susținând însă că principalele gazde sunt maimuțele și rozătoare din Africa.

Cea mai cunoscută modalitate de răspândire a virusului este contactul fizic apropiat și prelungit cu o persoană cu variola maimuței sau cu obiecte contaminate. De asemenea, transmiterea se poate face și prin venirea în contact cu picături respiratorii mari, ce sunt eliberate prin expirație. Pătrunderea în corp se realizează și prin pielea cu leziuni, prin tractul respirator, prin ochi, gură sau prin fluide corporale. 

Sunt două tipuri de variola maimuței: din Africa de Vest și din Africa Centrală (bazinul fluviului Congo). Cazurile raportate pe continentul european sunt cu varianta din vestul Africii, mortalitatea fiind de aprox. 1 la 100 de persoane. 

eruptie de variola pe pielea unui copil

Simptome variola maimuței

Perioada de incubație a variolei maimuței este de 6-13 zile, dar există și situații în care este de 5-21 de zile. Primele manifestări ale bolii sunt:

 • Febra;
 • Frisoane;
 • Dureri musculare;
 • Dureri de cap;
 • Stare de epuizare;
 • Inflamarea gaglionilor limfatici.

Cam la 1-3 zile după apariția febrei, pe față apare o erupție cutanată ce se răspândește apoi pe tot corpul. Până când dispar, leziunile de pe piele evoluează în următoarele forme:

 • Macule (pete);
 • Papule (bubițe ce sunt „în relief”);
 • Vezicule (bășici pline cu lichid);
 • Pustule (leziuni cu puroi);
 • Cruste.

fetita blonda cu o boala contagioasa care nu se simte bine din cauza febrei si sta in pat

Tratament variola maimuței

Boala durează cam 2-4 săptămâni, simptomele fiind în general ușoare. Majoritatea persoanelor infectate se vindecă fără a avea nevoie de un tratament. Deocamdată nu se poate vorbi despre un tratament specific pentru variola maimuței, dar, pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute, este nevoie de hidratare și de o nutriție menită să susțină organismul.

Specialiștii OMS au anunțat că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea antiviralului Tecovirimat SIGA nu doar pentru varicelă, ci și pentru variola maimuței. În momentul de față nu se vorbește încă de utilizarea pe scară largă a acestuia.  

Ce spun specialiștii

Odată cu creșterea numărului de cazuri de variola maimuței în Europa, apar și îngrijorări cu privire la posibilitatea declanșării unei noi pandemii. 

Medicul Adrian Marinescu, director medical în cadrul Institutului „Matei Balș”, a vorbit, într-o emisiune pentru un post de televiziune de la noi, despre situația actuală legată de variola maimuței. Conform datelor oferite de „Antena 3”, acesta a declarat că acum nu se poate spune că există pericolul izbucnirii unei epidemii sau a unei pandemii, dar că este necesar ca situația să fie monitorizată cu atenție peste tot. De asemenea, a ținut să insiste asupra ideii de prudență și asupra nevoii de izolare pentru persoanele ce se îmbolnăvesc de variola maimuței:

"Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă. Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare... deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie. Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi. Că izolarea devine și obligatorie până la urmă e vorba doar de modalitatea în care se urmărește mai bine situația, dar altfel e clar că trebuie să rămâi acasă cum faci și la bolile eruptive...”

Carantină variola maimuței

Potrivit „Politico”, Belgia a devenit prima țară care a hotărât obligativitatea carantinei de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței. Decizia s-a luat ca urmare a confirmării a patru cazuri de îmbolnăvire pe parcursul săptămânii trecute.  În ceea ce privește persoanele care au intrat în contact cu cazurile confirmate, autoritățile belgiene nu au introdus obligativitatea autoizolării. Au recomandat însă vigilență sporită pentru protejarea persoanelor vulnerabile.

Pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Sănătății de la noi a publicat pe site-ul său o informare cu privire la variola maimuței. În cadrul acesteia se regăsesc și următoarele precizări:

 • O persoană cu o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic;
 • Oricine este suspect de variola maimuței trebuie să se izoleze în etapele în care boala este mai contagioasă: de exemplu, la primele simptome și în perioada marcată de erupțiile pe piele.

Nu în ultimul rând, în informare se menționează că simptomele variolei maimuței dispar spontan în 14-21 de zile și că transmiterea virusului poate fi diminuată prin respectarea unor măsuri de igienă simple, precum spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor. 

Surse: antena3.ro, cdc.gov, digi24.ro, ema.europa.eu, libertatea.ro, ms.ro, observatornews.ro, politico.eu, romedic.ro, who.int

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii
  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii

  Persoanele care au călătorit în zonele afectate de coronavirus trebuie să intre în carantină în centre speciale puse la dispoziție de autorități sau să se izoleze...

  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?
  Carantină? Ce carantină? Suedia adoptă o tactică diferită: auto-responsabilitatea. Funcționează?

  Răspândirea coronavirusului paralizează toată activitatea la nivel mondial. Statele iau măsuri drastice pentru a ține sub control criza provocată de pandemie, însă nu și...

  Realitatea sfâșietoare din spatele acestei imagini! Îi săruta poza mamei, fără să știe că a murit încercând să salveze pacienții cu COVID-19
  Realitatea sfâșietoare din spatele acestei imagini! Îi săruta poza mamei, fără să știe că a murit încercând să salveze pacienții cu COVID-19

  Imagine emoționantă! Un băiețel de doar trei anișori din China sărută poza mamei sale, fără să știe că aceasta a murit încercând să salveze pacienți cu coronavirus.

  A murit! L-a ucis carantina! Tot Hollywood-ul este în șoc
  A murit! L-a ucis carantina! Tot Hollywood-ul este în șoc

  Elizabeth Hurley și întregul Hollywood sunt în șoc. Milionarul Steve Bing, tatăl copilului vedetei, și-a pus capăt zilelor din cauza depresiei în care intrase pe...

  Încă o vedetă a rămas însărcinată în carantină. Va avea un băieţel
  Încă o vedetă a rămas însărcinată în carantină. Va avea un băieţel

  Cântăreaţă, actriţă şi textieră americană, Mandy Moore şi soţul ei, Taylor Goldsmith (vocalist şi cântăreţ în trupa "Dawes") vor deveni părinţi anul viitor....

  Cea mai frumoasă familie regală din Europa NU este cea a Angliei
  Cea mai frumoasă familie regală din Europa NU este cea a Angliei

  Familiile regale au fascinat dintotdeauna, iar în ultimul deceniu au fost tot mai mult în atenţia publicului. Alături de familia regală a Marii Britanii, nici familiile regale...

  Ultima oră! Președintele declară carantină totală și mobilizează armata
  Ultima oră! Președintele declară carantină totală și mobilizează armata

  Preşedintele a anunţat azi, 24 martie, la ora 13.15 ca țara intră în carantină totală: "Ce a fost până acum o recomandare e de acum o obligaţie. Persoanele peste 65 de...

  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele
  Posibil focar în Cluj: 4 copii infectați cu Covid-19 care au și rujeolă. Părinții au ascuns simptomele

  Un potențial focar de coronavirus a ridicat semnale de alarmă după ce patru copii infectați cu virusul au fost descoperiți în localitatea Viișoara. Primarul a solicitat...

  © 2022 Qbebe