Variola maimuței se extinde în Europa. Ce este și de ce se introduce carantina pentru pacienții infectați

Variola maimuței se extinde în Europa. Ce este și de ce se introduce carantina pentru pacienții infectați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul acestei luni, atât în Europa, cât și pe alte continente, au fost semnalate cazuri de infectare cu variola maimuței. Ceea ce îi îngrijorează pe experți este răspândirea sa rapidă. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla detalii despre situația actuală, dar și despre simptomele acestei boli și despre măsurile ce pot fi luate în caz de îmbolnăvire. 

Varola maimuței: răspândirea rapidă 

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că până sâmbătă, 21 mai, s-au confirmat 92 de cazuri de variola maimuței și 28 de cazuri sunt suspecte. Statele în care s-au înregistrat până acum aceste cazuri sunt atât în Europa (Marea Britanie, Suedia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia), cât și în America de Nord (SUA și Canada) și Australia. 

Majoritatea îmbolnăvirilor din cauza variolei maimuței sunt depistate cu ajutorul serviciilor de supraveghere a bolilor cu transmitere sexuală. În prezent, cazurilor semnalate în Europa nu sunt printre persoane care au călătorit în zonele din care este originar virusul ce provoacă boala. 

virusul care provoaca variola maimutei

La finalul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății din Grecia anunțase că pe teritoriul acestei țări s-a înregistrat primul caz de variola maimuței la un turist britanic. De fapt, acesta este un român care călătorise în Marea Britanie și venise în vacanță pe insula Kefalonia. Sâmbătă, bărbatul de 29 de ani și partenera sa au fost transportați la un spital din Atena și izolați. Inițial suspiciunile au fost de variola maimuței întrucât tânărul avea febră și o erupție similară celei provocate de această boală infecțioasă. Pe parcursul acestei dimineți, autoritățile elene au precizat că, în urma efectuării testelor, s-a constatat că turistul român are, de fapt, varicelă

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o infecție virală generată de un virus din genul Orthopoxvirus, familia Poxviridae. A fost descoperită în anul 1958, când mai multe maimuțe dintr-o colonie pentru cercetare s-au îmbolnăvit. Prima îmbolnăvire la om a fost detectată în anul 1970 în Congo. De atunci, boala s-a răspândit în special în țări din Africa, precum: Gabon, Liberia, Coasta de Fildeș, Nigeria, Sierra Leone etc. Până în prezent nu se știe exact care este sursa naturală a virusului, specialiștii susținând însă că principalele gazde sunt maimuțele și rozătoare din Africa.

Cea mai cunoscută modalitate de răspândire a virusului este contactul fizic apropiat și prelungit cu o persoană cu variola maimuței sau cu obiecte contaminate. De asemenea, transmiterea se poate face și prin venirea în contact cu picături respiratorii mari, ce sunt eliberate prin expirație. Pătrunderea în corp se realizează și prin pielea cu leziuni, prin tractul respirator, prin ochi, gură sau prin fluide corporale. 

Sunt două tipuri de variola maimuței: din Africa de Vest și din Africa Centrală (bazinul fluviului Congo). Cazurile raportate pe continentul european sunt cu varianta din vestul Africii, mortalitatea fiind de aprox. 1 la 100 de persoane. 

eruptie  de variola pe pielea unui copil

Simptome variola maimuței

Perioada de incubație a variolei maimuței este de 6-13 zile, dar există și situații în care este de 5-21 de zile. Primele manifestări ale bolii sunt:

  • Febra;
  • Frisoane;
  • Dureri musculare;
  • Dureri de cap;
  • Stare de epuizare;
  • Inflamarea gaglionilor limfatici.

Cam la 1-3 zile după apariția febrei, pe față apare o erupție cutanată ce se răspândește apoi pe tot corpul. Până când dispar, leziunile de pe piele evoluează în următoarele forme:

  • Macule (pete);
  • Papule (bubițe ce sunt „în relief”);
  • Vezicule (bășici pline cu lichid);
  • Pustule (leziuni cu puroi);
  • Cruste.

fetita blonda cu o boala contagioasa care nu se simte bine din cauza febrei si sta in pat

Tratament variola maimuței

Boala durează cam 2-4 săptămâni, simptomele fiind în general ușoare. Majoritatea persoanelor infectate se vindecă fără a avea nevoie de un tratament. Deocamdată nu se poate vorbi despre un tratament specific pentru variola maimuței, dar, pentru ameliorarea manifestărilor neplăcute, este nevoie de hidratare și de o nutriție menită să susțină organismul.

Specialiștii OMS au anunțat că Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat utilizarea antiviralului Tecovirimat SIGA nu doar pentru varicelă, ci și pentru variola maimuței. În momentul de față nu se vorbește încă de utilizarea pe scară largă a acestuia.  

Ce spun specialiștii

Odată cu creșterea numărului de cazuri de variola maimuței în Europa, apar și îngrijorări cu privire la posibilitatea declanșării unei noi pandemii. 

Medicul Adrian Marinescu, director medical în cadrul Institutului „Matei Balș”, a vorbit, într-o emisiune pentru un post de televiziune de la noi, despre situația actuală legată de variola maimuței. Conform datelor oferite de „Antena 3”, acesta a declarat că acum nu se poate spune că există pericolul izbucnirii unei epidemii sau a unei pandemii, dar că este necesar ca situația să fie monitorizată cu atenție peste tot. De asemenea, a ținut să insiste asupra ideii de prudență și asupra nevoii de izolare pentru persoanele ce se îmbolnăvesc de variola maimuței:

"Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă. Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare... deocamdată vorbim de prudență. Nu cred că intră în vreun fel în discuție, nici măcar o epidemie. Nu mai vorbesc de pandemie. Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi. Că izolarea devine și obligatorie până la urmă e vorba doar de modalitatea în care se urmărește mai bine situația, dar altfel e clar că trebuie să rămâi acasă cum faci și la bolile eruptive...”

Carantină variola maimuței

Potrivit „Politico”, Belgia a devenit prima țară care a hotărât obligativitatea carantinei de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței. Decizia s-a luat ca urmare a confirmării a patru cazuri de îmbolnăvire pe parcursul săptămânii trecute.  În ceea ce privește persoanele care au intrat în contact cu cazurile confirmate, autoritățile belgiene nu au introdus obligativitatea autoizolării. Au recomandat însă vigilență sporită pentru protejarea persoanelor vulnerabile.

Pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Sănătății de la noi a publicat pe site-ul său o informare cu privire la variola maimuței. În cadrul acesteia se regăsesc și următoarele precizări:

  • O persoană cu o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic;
  • Oricine este suspect de variola maimuței trebuie să se izoleze în etapele în care boala este mai contagioasă: de exemplu, la primele simptome și în perioada marcată de erupțiile pe piele.

Nu în ultimul rând, în informare se menționează că simptomele variolei maimuței dispar spontan în 14-21 de zile și că transmiterea virusului poate fi diminuată prin respectarea unor măsuri de igienă simple, precum spălatul și dezinfectatul frecvent al mâinilor. 

Surse: antena3.ro, cdc.gov, digi24.ro, ema.europa.eu, libertatea.ro, ms.ro, observatornews.ro, politico.eu, romedic.ro, who.int

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Articolul urmator
Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale
Beta-glucan: ce este și care sunt beneficiile sale

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

    „Varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială”, spunea medicul pediatru Mihai Craiu, săptămâna trecută, subliniind că respectarea...

    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara
    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara

    Recent, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că, prin colaborarea cu Ministerul Sănătății, se va realiza o extindere a decontării fertilizării in vitro la nivel național....

    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut
    Se extinde concediul paternal, care acum se va acorda și pentru fiecare copil născut

    Guvernul a aprobat, vineri, acordarea concediului pentru tați la nașterea fiecărui copil, nu numai la primul copil și a extins categoriile de persoane care pot beneficia de acest drept.

    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital
    Poza zilei: dupa 80 de ani de căsnicie, separat de carantină, un cuplu se reunește în salonul de spital

    Emoționant! Un veteran în vârstă de 100 de ani, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, și soția lui s-au reunit în spital în această...

    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației
    Se introduce sau nu uniforma obligatorie în școli? Ce spune noul Ministru al Educației

    Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală? În timp ce fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, în luna august, că nu susține...

    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa
    CNN: Ce loc din România a ajuns în topul celor mai frumoase locuri din Europa

    Europa este spectaculoasă! O viață întreagă nu ne-ar ajunge să îi cutreierăm munții împăduriți, să îi mângâiem plajele cu nisip sau să ne...

    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare
    Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare

    Radu-Ionuț Stoleriu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, este unul dintre cei mai buni matematicieni din Europa! La finalul lunii...

    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
    Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

    Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

    © 2024 Qbebe