Vești uimitoare! S-a descoperit primul vaccin împotriva coronavirusului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

O companie americană a anunțat recent că a produs primul lot de vaccin contra noului coronavirus.

Compania americană care a realizat acest demers se numește „Moderna Therapeutics” și a reușit să producă vaccinul împotriva COVID-19 la 42 de zile după ce secvența genetică a virusului a fost stabilită de către oamenii de știință chinezi.

Vaccinul s-a putut realiza în SUA întrucât a fost utilizată o metodă relativ nouă de cercetare genetică. Aceasta a putut să creeze în laborator proteinele din noul coronavirus, astfel încât ele să direcționeze celulele din organism pentru a se contracara virusul. De asemenea, în acest nou vaccin se regăsește acidul ribonucleic (ARN), provenit din ADN, capabil și el să producă proteine și care este responsabil de funcționarea normală a celulelor. Odată ce prin vaccin ajung în organism proteinele de la coronavirus, celulele sistemului imunitar prezente în limfă vor procesa ARN-ul și vor produce, la rândul lor, proteinele apte să identifice coronavirusul și să îl distrugă.

Având în vedere tehnologia folosită pentru prepararea vaccinului, președintele companiei „Moderna Therapeutics”, Stephen Hoge, a declarat: „mARN-ul este precum o moleculă ce conține software. Astfel vaccinul nostru este ca un program de software pentru corp care produce proteinele virale ce pot genera un răspuns din partea sistemului imunitar”.

Primele fiole cu noul vaccin contra coronavirusului au fost distribuite la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA (parte a Institutelor Naționale de Sănătate din Bethesda) pentru ca în luna aprilie să poată fi testate pe subiecți umani.

Președintele „Moderna Therapeutics” a precizat că, pâna ca noul vaccin să poată fi distribuit global, ar putea să dureze cam 1 an-1 an și jumătate. În plus, vor mai fi necesare teste, cercetări și avize pentru ca acesta să poată fi distribuit fără probleme pe piață.

Alături de acest vaccin, în SUA s-a propus spre testare și un medicament împotriva noului coronavirus. Acest medicament fusese creat inițial pentru Ebola, poartă numele de Remdesivir, iar experții de la Centrul Medical al Universității din Nebraska au început deja testarea sa pe un pacient american care s-a oferit voluntar. Pacientul a fost evacuat de pe nava de croazieră „Diamond Princess”. Alături de el, s-a menționat că și alte persoane infectate cu coronavirus și spitalizate vor fi implicate în testarea eficienței noului medicament.

Până în prezent, în SUA s-au realizat testări ale Remdesivir pe animale, rezultatele fiind încurajatoare în privința contracarării unor virusuri similare noului coronavirus: cel care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și cel care provoacă Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

O altă mențiune a specialiștilor de la Centrul Medical al Universității din Nebraska a fost că pacienții care vor fi implicați în studiu vor primi câte 200 de miligrame de Remdesivir intravenos la debutul studiului, apoi câte 100 de miligrame în timpul spitalizării, după o perioadă de 10 zile. Alături de ei, se va apela și la un alt grup de pacienți, cărora li se va aplica un tratament tip placebo, similar cu Remdesivir.

Vor fi necesare și analize de sânge și prelevarea de probe biologice din nas și gât, la fiecare 2 zile, pentru a se vedea exact care este nivelul infectării cu coronavirus.

Cei care vor pune în practică testarea Remdesivir pe pacienți au spus că, chiar dacă medicamentul nu va reuși să elimine complet infecția, dacă va limita cantitatea de virus din sânge, ar putea fi binevenit în lupta contra răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

Surse: digi24.ro, romania.europalibera.org, stirimondene.fanatik.ro

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Imaginea sfâșietoare a unei fetițe bolnave de cancer, izolată de tată pentru a o proteja împotriva coronavirusului
  Imaginea sfâșietoare a unei fetițe bolnave de cancer, izolată de tată pentru a o proteja împotriva coronavirusului

  Din ce în ce mai multe persoane se mobilizează în stoparea răspândirii coronavirusului, iar pe această cale, vedetele au un cuvânt foarte important de spus.

  Experții avertizează că un vaccin pentru Covid-19 s-ar putea să nu fie găsit
  Experții avertizează că un vaccin pentru Covid-19 s-ar putea să nu fie găsit

  Un specialist în domeniul științei avertizează oamenii cu privire la faptul că există șanse foarte mari să nu fie dezvoltat niciun vaccin împotriva coronavirusului. Mai...

  10 vești bune despre pandemia cu Covid-19 pe care toată lumea trebuie să le afle
  10 vești bune despre pandemia cu Covid-19 pe care toată lumea trebuie să le afle

  Coronavirusul ne-a dat peste cap lumea, este adevărat, dar lucrurile, deși par negre, au multe nuanțe de gri. Panica nu a adus niciodată ceva bun, iar faptul că se iau măsuri speciale...

  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019
  Fără vești proaste! Cele mai bune lucruri care s-au întâmplat în 2019

  Se spune că trebuie să fim răbdători, pentru că nici măcar în natură nimic nu stă înflorit tot anul. Și iată că răbdarea a dat roade, pentru că, ușor, dar sigur,...

  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
  Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

  Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

  România a primit primele doze de vaccin antigripal. Cum poate fi obținut de populație
  România a primit primele doze de vaccin antigripal. Cum poate fi obținut de populație

  Primele 400.000 de doze de vaccin antigripal ar trebui sa ajungă la DSP-uri zilele acestea, anunță președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu. Primele...

  Cel mai mare computer din lume a descoperit o parte din compușii care ar putea stopa coronavirusul
  Cel mai mare computer din lume a descoperit o parte din compușii care ar putea stopa coronavirusul

  Cel mai performant computer din lume face în fiecare zi pași rapizi către un potențial tratament al coronavirusului. Iată ce au reușit să facă până acum oamenii de...

  Criză de vaccin antigripal în România. Ce spune Președintele Klaus Iohannis
  Criză de vaccin antigripal în România. Ce spune Președintele Klaus Iohannis

  În contextul pandemiei de coronavirus, tot mai mulți oameni vor să se vaccineze antigripal, lucru care a condus, în ultima perioadă, la deficite în unele orașe...

  © 2022 Qbebe