Top 10 legume cu cele mai putine calorii

Top 10 legume cu cele mai putine calorii

Cosmina Ionita

O dieta sanatoasa trebuie sa includa toate grupele alimentare astfel incat organismul sa primeasca toti nutrientii necesari pentru o functionare optima. Dar un aport nutritiv nu inseamna si un aport caloric. Include in alimentatia zilnica legume proaspete si vei deborda de ... sanatate. Am alcatuit pentru tine un top al celor mai slabe 10 legume din punct de vedere caloric si totusi bogate in nutrienti.

Multe dintre listele cu alimente pe care este bine sa le consumi sunt lipsite de informatii privind valoarea calorica. De aceea, iti prezentam 10 legume-minune a caror valoare nutritionala este mai mica decat energia depusa de organism pentru a le digera si au o multime de beneficii.

1. Castravete

Castravetele este leguma cu cele mi putine calorii. O jumatate de ceasca cu felii de castravete contine doar 7 calorii. Are un continut ridicat de apa (95%) si este bogat in vitamine si minerale, in carbohidrati si proteine. Nutritionistii spun ca toata valoarea legumei sta in coaja, in care gasim cea mai mare parte a vitaminelor C, A si complexul de B-uri. Castravetele este un excelent remediu in astmul bronsic, guta si reumatism, indigestie si constipatie, gastrita si ulcer gastric. Are efecte astringente si tonice.

 

Castravete


2. Salata verde

Cu doar 8 calorii la o portie, salata verde este o adevarata minune in farfurie. Sursa importanta de apa (90%), acid folic, vitamina C, beta-caroten, potasiu, salata verde reduce riscul de boli cardiace, previne aparitia cancerului, mentine sanatatea oaselor si combate insomnia. Salata contine o substanta fitochimica numita lactucin, cu puternice proprietati sedative.

3. Sparanghel

Sparanghelul nu prea este consumat in bucataria romaneasca desi nu contine colesterol sau grasimi si doar 11 calorii per fir. Aceasta leguma este bogata in potasiu si glutation, un aminoacid cu efect antioxidant, vitamina K, ce ajuta la dezvoltarea oaselor si inulina, care sporeste bacteriile bune. Sparanghelul scade tensiunea arteriala, imbunatateste fertilitatea si creste secretia lactate, are efect diuretic si proprietati antiinflamatoare.

4. Telina

O suta de grame de telina rasa are doar 14 calorii, dar contine vitaminele A, B, C, si K, si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Telina are efect tonic si fortifiant, regleza functiile hormonale, este cicatrizant si diuretic. Este adjuvant in hipertensiune arteriala, nervozitate, astm si bronsite cornice, obezitate si degeraturi.

5. Spanac

Cu 20 de calorii la o suta de grame, spanacul este o sursa importanta de clorofila, beta-caroten, vitamina B6, vitamina C, fier, calciu, sodiu si potasiu. Sulful il face un excelent antioxidant, iodul ajuta la combaterea bolilor de piele, vitamina K intareste structura osoasa. Spanacul este recomandat in osteoporoza, reumatism, anemii, rahitism, astenie fizica si nervoasa, cataracta.

Spanac

6. Conopida

O portie de conopida tocata are 23 de calorii si zero grasimi. In schimb, este bogata in vitaminele A, C si B3, dar si minerale precum potasiu, fosfor si sodiu. Conopida este cunoscuta printre nutritionisti drept un inamic declarat al cancerului datorita substantele cu efect rapid si puternic antioxidant, citostatic si stimulent al sistemului imunitar. Previne anemia si formarea cheagurilor de sange, stopeaza osteoporoza si reface flora intestinala.

7. Broccoli

Intr-o suta de grame de broccoli tocat se afla 30 de calorii si o bogatie de vitamine: A, B6, C, K si folati, dar si mangan, potasiu si fosfor. Bogata in sulf, aceasta leguma are efecte antivirale si antibiotice. Cu un continut ridicat de antioxidanti din familia carotenoizilor, broccoli este un combatant puternic impotriva cancerului pulmonar, de prostata si de vezica urinara. Ajuta la intarirea sistemului osos, sprijina functiile nervoase si favorizeaza somnul.

8. Rosii

O rosie are doar 11 calorii. Cu 94% apa, vitaminele A, C, E, K si complexul de B-uri, dar si calciu, magneziu, potasiul, fosfor, magneziu, fier si licopen, rosia reprezinta sanatatea din farfurie. Licopenul combate constipatia si obezitatea, lupta impotriva infectiilor si reduce riscul osteoporozei, iar potasiul joaca rol antihipertensiv. Nutritionistii recomanda consumul unei rosii in fiecare zi pentru eliminarea toxinelor din organism, protejarea ficatului si a sistemului respirator, reducerea presiunii sangelui si prevenirea bolilor canceroase.

Rosii

9. Dovleac

O portie de piure de dovleac are 23 de calorii. Pulpa contine vitaminele A, C si E, dar si saruri minerale, hidrati de carbon, protide, iar semintele contin lecitina, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Dovleacul reduce riscul aparitiei cancerului si lupta impotriva bolilor de inima, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea organismului. Semintele de dovleac favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali si stimuleaza activitatea rinichilor, iar uleiul extras din seminte regleaza colesterolul. Sucul proaspat de dovleac este indicat in insomnie, ulcer si aciditatea gastrica.

10. Ciuperci

Cu doar 35 de calorii la 100 de grame, ciupercile contin fibre, proteine, minerale si 80% apa. Sunt singurele legume care au in componenta lor vitamina D, esentiala pentru sistemul osos. Continutul ridicat de seleniu previne aparitia cancerului, zincul indeparteaza stresul si combate starile depresive, potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar fibrele usureaza tranzitul intestinal.

 

Articolul urmator
Câte calorii are o felie de pâine, în funcție de tipul de făină
Câte calorii are o felie de pâine, în funcție de tipul de făină

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”
    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”

    Invitat la conferința anuală dedicată profesorilor, intitulată „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, psihologul, profesorul universitar și fostul Ministru...

    „Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”
    „Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”

    Dacă anumite familii aleg să consume alimente fast-food doar ocazional, pentru altele acest tip de alimentație reprezintă o adevărată rutină. Un exemplu în acest sens este și o...

    Câte calorii are popcornul
    Câte calorii are popcornul

    Reprezintă una dintre cele mai populare gustări, fiind asociată cu momentele de relaxare, cu bună-dispoziția avută când ne delectăm cu un film acasă ori într-o sală de...

    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire
    Top 5 cele mai atrăgătoare semne zodiacale. Te cuceresc dintr-o privire

    Este de ajuns să îți arunce o simplă privire ca să le cazi la picioare. Nu își propun să te cucerească, dar totuși, cumva, reușesc. Știu să se facă plăcuți, au o...

    Top cele mai frecvente boli de vară la copii
    Top cele mai frecvente boli de vară la copii

    Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile
    Copiii care cresc cu o pisică sau un câine în casă pot dezvolta mai puține alergii alimentare, spun studiile

    Laptele, alunele și ouăle sunt cele mai frecvente cauze ale alergiilor alimentare la copii. Cele mai recente statistici arată că aproape 5% dintre copiii cu vârsta sub 5 ani au...

    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume
    Programul „Cornul și laptele” în școli devine „Mic dejun sănătos”. Elevii vor avea mai multe portii de lactate, fructe si legume

    Senatul României a adoptat luni, pe 21 noiembrie, transformarea programului de alimentație din școli „Corn, fruct, lapte” în „Mic dejun sănătos”....

    © 2024 Qbebe