Zahăr brun sau zahăr alb? Care este diferența dintre ele

Irina Olteanu - Redactor Senior

Zahărul face parte din alimentația oamenilor de câteva mii de ani, iar tipul alb și cel brun sunt cele mai des folosite. Te întrebi cu siguranță care este mai sănătos și mai gustos, motiv pentru care îți explicăm în continuare cele mai importante diferențe dintre ele, precum și alte informații interesante care îți pot fi de folos.

Diferențe nutriționale dintre zahărul brun și cel alb

Zahărul neprocesat nu este vândut către consumatori, conform declarației provenite de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), deoarece este nepotrivit pentru uz direct datorită impurităților din compoziție. Când este vândut sub descrierea de zahăr brut, este de fapt zahăr turbinado, mai deschis la culoare.

Atât zahărul alb, cât și cel brun provin din aceleași culturi de trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr, prin urmare nu diferă mult compoziția lor nutritivă. Zahărul brun este o combinație de zahăr alb și melasă (un tip de sirop derivat din zahăr), motiv pentru care are aspectul mai închis la culoare și o valoare nutritivă mai mare. Conform nutriționistului clinic, dr. Rupali Datta “atât zahărul alb, cât și cel brun sunt similare, din punct de vedere nutrițional și caloric. Singurele diferențe constau în aromă, culoare și procesare.”

Cea mai semnificativă diferență nutritivă dintre cele două constă în faptul că zahărul brun are mai mult calciu, fier și potasiu. Per 100 grame, zahărul alb conține 387 calorii, deloc magneziu, 2 mg de potasiu și 1 mg de calciu. Pe de altă parte, zahărul brun conține 380 calorii, 9 mg de magneziu, 133 mg de potasiu și 83 mg de calciu în aceeași cantitate.

brun sau alb

Cantitățile acestor minerale din zahărul brun sunt nesemnificative, prin urmare nu reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale. Zahărul brun conține de asemenea mai multe calorii decât zahărul alb, însă diferența este minimă. O linguriță (4 grame) de zahăr brun oferă 15 calorii, în vreme ce aceeași cantitate de zahăr alb conțin 16.3 calorii. Din punct de vedere nutritiv sunt similare, principalele diferențe constând în gust și culoare.

Diferențe în procesul de fabricație dintre zahărul brun și zahărul alb

Zahărul este fabricat în zone cu climat tropical unde cresc sfecla și trestia de zahăr. Ambele plante trec printr-un proces similar pentru a produce zahăr, diferă însă metodele folosite. Ce se întâmplă în mod exact? În primul rând sucul dulce din ambele culturi este extras, purifiat și încălzit pentru a forma un sirop maroniu și concentrat denumit melasă. Apoi, zahărul cristalizat este centrifugat pentru a produce cristale de zahăr (centrifuga este un dispozitiv care se învârte incredibil de repede pentru a separa cristelele de zahăr de melasă). Zahărul alb este apoi procesat în continuare pentru a îndepărta melasa în exces și a crea cristale mai mici. Ulterior, este trecut printr-un sistem de filtrare care este creat din oase zdrobite animale pentru a fabrica zahărul alb.

Zahărul brun rafinat este pur și simplu un zahăr alb care are melasa adăugată din nou în el. Între timp, zahărul nerafinat, întreg, este supus unei prelucrări mai reduse decât zahărul alb, permițându-i să rețină o parte din compoziția de melasă și culoarea brună naturală. Conform doctor Manisha Arora din Sri Balaji Action Medical Institute, zahărul alb este carbohidrat pur care adaugă suplimentară în corp și cauzează alte probleme.

Utilizări în bucătărie pentru zahărul alb și zahărul brun

Ambele tipuri de zahăr pot fi folosite în moduri diferite în copt și gătit. Deși pot fi uneori folosite alternativ, o astfel de practică poate afecta culoarea, aroma sau textura produsului final. Melasa din zahărul brun reține umezeala, prin urmare folosirea sa va conduce la produse coapte care sunt mai moi, însă cu o compoziție mai densă. De exemplu, fursecurile preparate din zahăr brun vor fi mai umede și dense, în vreme ce fursecurile preparate din zahăr alb vor crește mai mult, permițând aerului să pătrundă în cocă și să rezulte o textură mai aerată. Din acest motiv, zahărul alb este folosit în multe produse coapte care necesită o creștere corespunzătoare, precum prăjituri, spume, sufleuri și preparate coapte. În schimb, zahărul brun este folosit pentru produse coapte cu textură densă, precum fursecuri și pâine, dar și sosuri sau glazuri.

zahar brun sau alb

Alte diferențe în profilul de aromă și culoare

Principalele diferențe vizuale dintre zahărul alb și brun constau în gustul și culoarea lor. Dacă schimbi zahărul alb cu cel brun în rețete vei influența culoarea alimentelor, conferindu-le o nuanță caramel ușoară sau maronie. Dimpotrivă, dacă gătești cu zahăr alb vei obține un produs de nuanță mai deschisă. Prin urmare, ține cont de această informație pentru a obține rezultatul dorit.
Zahărul brun și cel alb au de asemenea profiluri unice de gust. Cel brun are o aromă profundă, caramel ca urmare a melasei adăugate, motiv pentru care se potrivește perfect în prăjituri și fursecuri din ciocolată, precum și în prăjituri cu fructe. Dimpotrivă, zahărul alb este mai dulce, așa că poți folosi mai puțin pentru a obține gustul dorit. Aroma neutră îl face un ingredient versatil pentru gătit, potrivindu-se pentru preparate de patiserie dulci și cu fructe.

De reținut

Doar tu ești în măsură să alegi zahăr alb sau brun, deoarece gustul și culoarea reprezintă principala diferență dintre ele. Deși zahărul brun conține mai multe minerale decât cel alb, cantitățile acestora sunt în cantitate prea mică încât nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate.

Conform studiilor, zahărul este considerat un factor semnificativ pentru obezitatea epidemică și o cauză majoră de îmbolnăvire, inclusiv diabet de tip 2 și boli cardiace. Din acest motiv nu ar trebui să reprezinte mai mult de 5-10% din caloriile zilnice ce provin din zahărul adăugat; de altfel, orice tip de zahăr trebuie limitat pentru o alimentație sănătoasă. Ambele variante dispun de riscuri de sănătate egale și nu sunt recomandate pacienților diabetici sau celor care vor să slăbească. Ghidează-te după preferința personală când alegi între cele două.

Surse: https://www.healthline.com, https://food.ndtv.com, https://www.livestrong.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
  Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

  In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii
  Care este diferența dintre carantină și autoizolare și de ce este important să ne izolăm la domiciliu și noi, și copiii

  Persoanele care au călătorit în zonele afectate de coronavirus trebuie să intre în carantină în centre speciale puse la dispoziție de autorități sau să se izoleze...

  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!
  Ce se întâmplă în creierul copilului când mănâncă zahăr. Toți părinții trebuie să știe asta!

  Dacă până acum nu erai pe deplin convinsă de cât de nociv este zahărul pentru copilul tău, parcurge și articolul de mai jos. Vei afla că un consum constant de alimente cu...

  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului
  Studiu: variațiile de zahăr din laptele matern pot afecta dezvoltarea copilului

  Variațiile de zahăr din laptele mamei pot afecta creșterea copiilor, se arată într-un studiu comun realizat de Universitatea Turku și Universitatea din San Diego, California.

  Pâinea Nor, fără carbohidrați, zahăr și gluten - face ravagii printre mămici și pitici
  Pâinea Nor, fără carbohidrați, zahăr și gluten - face ravagii printre mămici și pitici

  Pâinea nor sau „cloud bread” a devenit cea mai virală rețetă din ultimii ani pentru persoanele care vor să mănânce ceva foarte gustos, fără teama de a acumula...

  Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea
  Am 10 copii. Diferența de vârstă dintre primul și ultimul este de 29 de ani. Cum arată familia mea

  Când auzi despre părinți care au mai mult de 3 copii, te întrebi adesea cum fac față provocărilor de zi cu zi. Ce se întâmplă însă într-o familie...

  5 mame din parc. Ai curaj să recunoști tu care dintre ele ești?
  5 mame din parc. Ai curaj să recunoști tu care dintre ele ești?

  Soarele a început să ne încălzească, așa că parcurile s-au umplut de copiii, părinți și bunici, care trepidează cu energii noi de primăvară printre alei, leagăne și...

  Diferenţa dintre o fată abuzată și una neabuzată? Sprijinul părinţilor
  Diferenţa dintre o fată abuzată și una neabuzată? Sprijinul părinţilor

  Tot mai des, în ultimul timp, suntem asaltaţi de imagini și fapte de coșmar care se petrec în vecinătatea vieţii noastre, care ne fac șă simţim că ne creștem copiii...

  © 2022 Qbebe