Torticolis bebeluși: ce trebuie să știe părinții

Dacă observi că bebelușul tău își ține tot timpul capul înclinat sau preferă să stea doar într-o parte, cel mai probabil că vei începe să te îngrijorezi. Este cazul să te întrebi dacă bebelușul are torticolis, o afecțiune care apare din cauza întăririi mușchilor de pe o parte a gâtului și care îl face pe bebeluș să nu poată să-și întoarcă capul într-o parte. Această afecțiune cunoscută de torticolis la bebeluși este detul de frecventă și, din fericire, în majoritatea cazurilor este ușor de tratat. Iată tot ce trebuie să știe părinții despre torticolis.

Când trebuie să te duci la medic?

torticolis-bebelusi-nou-nascut-cu capul-intors

Simptomele torticolisului se observă cel mai bine între a 6-a și a-8-a săptămână de viață a bebelușului, atunci când acesta are mai mult control asupra mișcărilor capului. Așadar, dacă în acestă perioadă observi că bebelușul își ține capul doar într-o parte, preferă să se hrănească doar într-o singură parte sau se chinuie să-și întoarcă capul într-o parte și devine agitat pentru că nu reușește, atunci este cazul să te întrebi dacă nu are o problemă. Cel mai bine este să te programezi la medicul pediatru pentru un consult de rutină. Cu cât se descoperă mai repede torticolis la bebeluși, cu atât șansele de a fi tratat cresc semnificativ.

Care este tratamentul pentru torticolis la bebeluși?

Cel mai bun mod de a trata torticolis la bebeluși este de a-i încuraja pe aceștia să-și întoarcă capul în ambele direcții. Acest lucru ajută la slăbirea mușchilor tensionați ai gâtului și la întărirea celor slabi. Exercițiile de întindere pentru tratarea torticolisului vor funcționa bine dacă sunt începute când bebelușul are vârsta cuprinsă între 2 și 6 luni. Citește mai jos ce exerciții poți face acasă cu bebelușul tău.

Ce exerciții poți face acasă?

torticolis-bebelusi-bebelus-asezat-pe-pieptul-mamei

Așează bebelușul pe burta ta pentru perioade scurte, în timp ce este treaz. Acest exercițiu este foarte important deoarece ajută la întărirea mușchilor gâtului și umerilor și pregătește copilul pentru târâre. Iată ce trebuie să faci:

 1. Așează-ți copilul pe poală sau pe piept
 2. Poziționează-ți copilul astfel încât capul lui să fie întors de la tine
 3. Apoi, vorbește cu el sau cântă-i ceva, astfel încât să-l încurajezi să-și întoarcă capul spre tine
 4. Practică acest exercițiu timp de 10 până la 15 minute, de mai multe ori pe zi
 5. În momentul în care vezi că bebelușul își lasă capul în jos timp de 10-15 secunde înseamnă că este obosit și are nevoie de odihnă

Pe lângă aceste exerciții, fă tot ce poți pentru a-ți încuraja copilul să-și întoarcă capul în partea afectată. De exemplu, dacă bebelușul întoarce în mod normal capul spre stânga, stai la dreapta lui atunci când îl schimbi. Fă același lucru și când îl așezi în pătuțul său. Dacă alăptezi, încurajează-l să se hrănească din partea afectată. Folosește dorința copilului de a mânca pentru a-l încuraja să se abată de la partea favorizată. De asemenea, atunci când pui bebelușul să doarmă, poziționează-l cu fața la perete, pentru că astfel îl încurajezi să-și schimbe poziția. Bebelușii preferă să privească în cameră și de aceea va încerca să-și mute fața de la perete, întinzându-și mușchii tensionați ai gâtului. Nu uita totuși să pui întotdeauna copilul să doarmă pe spate. Totodată, atunci când te joci cu el, atrage-i atenția cu jucării și sunete pentru a-l face să se întoarcă în ambele direcții. Toate aceste mișcări pot consolida gâtul copilului. 

Când este nevoie de un kinetoterapeut?

Dacă observi că torticolisul nu se ameliorează odată cu exercițiile efectuate, probabil vei avea nevoie de ajutorul unui kinetoterapeut pentru un tratament mai intens. Terapeutul va examina copilul la fiecare 2 până la 4 săptămâni pentru a vedea cum merge tratamentul. La aceste vizite de urmărire, kinetoterapeutul va măsura câte grade poate întoarce capul bebelușul, apoi va ajuta la întărirea mușchilor din gât, astfel încât să poată crește gama de mișcare. De asemenea, el va urmări orice deformări sau alte probleme ale capului și va face recomandări astfel încât acestea să se remedieze. Unii copii vor avea nevoie de cască, însă majoritatea nu.

Când se impune intervenția chirurgicală?

Atunci când terapia fizică și exercițiile la domiciliu nu corectează un torticolis la bebeluși, este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală care prelungește și corectează mușchiul sternocleidomastoidian, responsabilul pentru această afecțiune. Din fericire, o intervenție chirurgicală este necesară în cazuri foarte rare și, de obicei, medicul va aștepta până când copilul va fi un pic mai mare înainte de a o recomanda.

 Surse: kidshealth.com, intermountainhealthcare.org

Surse foto: Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica este foarte des intalnita in randul copiilor intre 2 luni si 5 ani. Sunt sanse mari ca un copil sa mosteneasca dermatita atopica daca in familie sunt cazuri de alergii,...

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica

  Dermatita atopica la bebelusi si copii. Dermatita atopica este o afectiune care se manifesta prin aparitia pe piele a unor zone iritate, rosii cu senzatii puternice de mancarime.

  Conjunctivita la copii! Ce trebuie sa stie parintii!
  Conjunctivita la copii! Ce trebuie sa stie parintii!

  Conjunctivita la copii este o boala foarte comuna. Ea se manifesta prin ochi rosii, lipiciosi si durerosi. Sugarii si copiii foarte mici sunt cei mai predispusi acestei boli. Desi neplacuta...

  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
  NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

  Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții
  Vacanța de vară s-a micșorat! Ce trebuie să știe elevii și părinții

  Vacanța de vară a elevilor s-a redus, anul școlar 2019-2020 începând în data de 9 septembrie 2019.

  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta
  O simplă răceală a băgat această fetiță în comă. Toți părinții trebuie să știe asta

  O fetiță de numai 2 ani se află în comă indusă din cauza unei răceli. Starea micuței s-a agravat și răceala s-a transformat în encefalită acută.

  Centrele sportive au interzis energizantele. Ce trebuie să știe părinții
  Centrele sportive au interzis energizantele. Ce trebuie să știe părinții

  În Scoția s-a interzis vânzarea de băuturi energizante copiilor sub vârsta de 16 ani în locuri precum magazinele din preajma spitalelor, centrele sportive sau...

  Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții
  Alertă! Studiile au dezvăluit că fecalele bebelușilor conțin microplastice. Ce trebuie să știe părinții

  Membrii Societății Americane de Chimie (American Chemical Society – ACS) au făcut o descoperire șocantă: bebelușii au mai multe microplastice în organism decât...

  © 2022 Qbebe