Alimente pe care le mananci in sarcina, cu efect negativ in dezvoltarea copilului

Alimente pe care le mananci in sarcina, cu efect negativ in dezvoltarea copilului

Cosmina Ionita

O dieta echilibrata este esentiala pentru un stil de viata sanatos. Cu atat mai importanta pentru o femeie insarcinata. Exista nutrimente, vitamine si minerale de care copilul are nevoie in dezvoltare. Iar cele mai multe alimentele sunt sigure. Dar exista si alimente ce trebuie evitate in timpul unei sarcini pentru ca influenteaza negativ dezvoltarea fatului.

Cercetatorii cred o dieta nesanatoasa poate modifica permanent celulele unui copil nenascut - si a generatiilor viitoare - ducand la grave probleme de sanatate sau chiar deces. Ca sa evitati orice risc, medicii recomanda sa nu faceti abuz de alimente sarate, prajite sau condimentate. Este indicat sa evitati ceaiul verde si negru ori cafeaua - ele inhiba absorbtia fierului. Stresul si oboseala reduc lactatia. Nu fumati, nu consumati alcool si nu luati medicamente fara recomandarea medicului.

Mierea

Nu trebuie sa te lipsesti de glucide in timpul sarcinii. Dar zaharurile cu absorbtie rapida, precum cele continute in miere, trebuie evitate. Ele perturba secretiile de insulina care influenteaza cresterea fatului, creste riscul de macrosomie la fat si dezvoltarea diabetului zaharat si altor boli metabolice.

Sub motivul "poftelor" si a unui necesar energetic crescut, sunt de preferat glucidele cu indice glicemic redus, precum cerealele si legumele uscate. Deserturile trebuie consumate in cantitati rezonabile si, in niciun caz, seara.

Totodata, indulcitorii artificiali intalniti in sucurile dulci sau prajituri trebuie exclusi din dieta din timpul sarcinii, intrucat studiile au demonstrat ca pot creste riscul nasterii premature.

Ananasul

Ananasul este bogat in bromelaina care poate provoca inmuierea colului uterin si, prin urmare, inducerea travaliul prematur. Dar pentru declansarea timpurie a travalilului, gravida trebuie sa fi mancat ananas in cantitati importante. Totusi, ca masura de precautie, medicii recomanda evitarea consumului de ananas in ultimul trimestru de sarcina.

Pestele spada

Cercetatorii de la Asociatia Americana pentru Sarcina au descoperit ca exista patru tipuri de peste care nu ar trebui sa fie consumate in timpul sarcinii: rechin, macrou, peste-spada si tilefish. Acesti pesti contin cantitati insemnate de mercur, care poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului.

Totodata, pestele si fructele de mare prezinta riscul de a fi contaminate cu bacterii si virusuri periculoase pentru sarcina. Astfel, specialistii recomanda evitarea preparatelor crude, precum: scoici si sushi.

Alune

Specialistii recomanda evitarea consumului de arahide sau capsuni in timpul sarcinii. Sunt doar doua din alimentele cu risc alergen, care pot sa dezvolte si fatului astfel de alergii alimentare.

Inainte, insa, de a face modificari in dieta personala, viitoarea mamica trebuie sa solicite opinia unui nutritionist cu privire la posibilele preparate cu potential alergen crescut.

Alimente periculoase pentru fat

Papaya

Papaya contine seminte bogate in latex, care pot declansa contractiile uterine si travaliul prematur. Insa, fructul copt de papaya este bogat in vitamina C si alte substante nutritive sanatoase. Ca atare, fructul poate fi consumat in primul trimestru de sarcina. De asemenea, papaya amestecata cu miere si lapte este un tonic excelent pentru femeile gravide, dar si pentru cele care alapteaza.

Seminte de susan

In mod traditional, semintele de susan erau utilizate ca medicamente pentru provocarea avortului. Si asta pentru ca semintele de susan excita musculatura uterina, cauzeaza contractii si, in cele din urma, are loc expulzarea ovulului fecundat. Efectele pot sa apara mai ales in primul trimestru de sarcina.

Carnea cruda

Carnea de vita sau de pui, gatita insuficient sau in sange, ar trebui sa fie evitate, deoarece exista riscul unei contaminari cu bacterii coliforme, toxoplasmoza si salmonela. Toxoplasmoza este cauzata de un parazit care se gaseste in fecalele de pisica, in pamant, in carne sau lapte nepasteurizat si poarta numele de toxoplasmoza congenitala cand parazitul este transmis la fat. Infectia poate cauza complicatii grave in dezvoltarea fatului: intarzieri in crestere, hidrocefalie, epilepsie, retard mental, tulburari de vedere pana la orbire, avort.

De asemenea, aperitivele din carne cresc riscul de contaminare cu listeria, o bacterie care provoaca listerioza, ceea ce poate duce la avort spontan, nasterea unui copil mort sau alte probleme grave de sanatate. Nu riscati sa puneti viata copilului in pericol! Listeria trece prin placenta si poate infecta fatul.

Laptele nepasteurizat, pateul recongelat sau tartinele din carte, branzeturile moi (Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola) pot dezvolta listerioza. In schimb, branzeturile neimportate facute din lapte pasteurizat sunt sigure spre a fi consumate in sarcina.

Alimente periculoase pentru fat

Ouale crude

Ouale crude sau maioneza si unele sosuri care sunt preparate cu oua crude ar trebui sa fie evitate din cauza riscului de expunere la salmonela. Asemeni listeriozei, infectia cu salmonela creste riscul de avort spontan sau nastere prematura.

Legumele nespalate

Microbii si elementele toxice de natura chimica pe care le contin alimentele pot duce la avort sau la moartea fatului in uter. Legumele sunt alimente sanatoase si recomandate in sarcina, dar este esential sa fie spalate pentru a evita infectarea cu toxoplasma. Toxoplasmoza poate contamina solul unde legumele au crescut.

Cofeina

Consumul moderat de cofeina este sigur in sarcina. Este concluzia la care au ajuns cercetatorii. Cu toate acestea, exista si studii care asociaza avortul, nasterea prematura, greutatea mica la nastere si simptomele de sevraj la bebelusi cu consumul unei cantitati mari de cofeina. De aceea, pentru a reduce riscul unui avort, trebuie sa eviti cofeina in timpul primului trimestru de sarcina si sa o limitezi la mai putin de 200 miligrame pe zi, in celelalte trimestre.

Alcoolul

Consumul de alcool in timpul sarcinii poate duce la Sindromul Fetal al Alcoolului sau alte tulburari de dezvoltare. Excesul de alcool poate determina malformatii faciale, retard mintal sau probleme de inima. Daca ai consumat alcool inainte de a afla ca esti insarcinata, acum este momentul sa te opresti.

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/x568574/whats-not-safe-to-eat-in-pregnancy
http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/foods-to-avoid-during-pregnancy/
http://www.webmd.com/baby/features/foods-to-avoid-when-youre-pregnant

 

Articolul urmator
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate
6 simptome de sarcină destul de neobișnuite, dar care nu sunt chiar atât de ciudate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană
    Greutatea în sarcină - nu e cazul să mănânci pentru doi. Medicii recomandă dieta mediteraneeană

    Să adopți obiceiuri sănătoase pe parcursul sarcinii te ajută nu numai să nu te confrunți cu excesul ponderal, ci și să te asiguri că ai grijă de bebelușul tău. Cea mai la...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
    Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

    Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ
    În luna octombrie a acestui an s-au născut peste 13.600 de copii. Sporul natural rămâne negativ

    Sporul natural se referă la diferența dintre numărul de nașteri de copii vii și numărul de decese dintr-un anumit interval de referință. Ieri, pe 11 decembrie, Institutul Național...

    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului
    Importanța microbiotei intestinale în creșterea și dezvoltarea copilului

    Când vine vorba de sănătatea prichindeilor noștri, noi, mămicile, suntem ca niște leoaice. Îi ocrotim și încercăm să îi protejăm, așa cum știm noi mai...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    © 2024 Qbebe