Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

Mariana Voinea

Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni. Cel mai important, endometrioza nu ține cont de vârstă sau statut social, de aceea există numeroase mărturii ale vedetelor autohtone care s-au luptat cu această boală ascunsă.

Endometrioza este o boală cronică destul de des întâlnită în rândul femeilor, o afecțiune care poate afecta viața pentru că are ca rezultat infertilitatea. Din păcate, cauzele endometriozei nu sunt cunoscute cu exactitate, însă între timp au apărut numeroase explicații posibile pentru declanșarea acestei afecțiuni. La momentul actual, endometrioza afectează cel puțin una din zece femei, iar boala are un impact major asupra vieții de familie, relațiilor de cuplu, vieții sociale.

Statistic vorbind, aproximativ 15% dintre femeile cu endometrioză nu sunt diagnosticate niciodată, fiind denumită și „boala cu 1000 de fețe” și responsabilă pentru durerile puternice din timpul menstruației și sângerările abundente.

De endometrioză nu au scăpat nici vedetele noastre autohtone, femei de succes care se confruntă lunar cu simptomele acestei afecțiuni și care au dus o luptă înverșunată cu această boală.

Ce este și cum poate fi diagnosticată endometrioza?

Endometrioza este o afecțiune care poate apărea la femeile cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, fiind caracterizată prin prezența țesutului endometrial (care căptușește uterul pe partea interioară și sângerarea la fiecare menstruație) în exteriorul cavității uterine. De cele mai multe ori, pacientele se confruntă cu dureri în timpul menstruației și țesutul endometrial poate acoperi atât ovarele, vaginul, trompele, uterine și membrana care acoperă pelvisul.

Țesutul endometrial poate să se răspândească și în afara zonei pelvine, ajungând chiar până pe partea externă a intestinului subțire sau gros, pe vezica urinară, pe uretre sau pe pleură ori pericard (membranele care acoperă plămânii, respectiv inima). În cazuri foarte rare, țesutul endometrial ajunge să acopere chiar creierul.

Nu se cunosc cauzele exacte ale endometriozei, însă există cauze posibile, precum menstruația retrogradă, transportul celulelor endometriale, transformarea uneori celule normale în celulă de tip endometrial, disfuncția sistemului imunitar sau implantarea chirurgicală.

Simptomele prin care poate fi identificată această boală includ menstruațiile dureroase, crampe, durerile lombare și abdominale în timpul menstruației, durerile la contact sexual, dar și durerile resimțite în perioadele dintre menstruații, la defecație sau la urinare. T

Totodată, endometrioza se poate manifesta prin simptome comune precum și oboseala, diareea, infertilitatea, constipația, flatulența, greața, sângerarea rectală și sângerările între menstruații. Un simptom care chiar trebuie să dea de gândit pacientelor este legat de menstruațiile foarte abundente care trebuie să le trimită la medic.

Care sunt vedetele din România care au fost afectate de endometrioză?

Endometrioza nu ține cont de vârstă, statut social, de stil de viață, ci afectează cel puțin una dintre zece femei, printre care și vedete. În țara noastră această boală a fost confirmată de către prezentatoarea Laura Micovschi, de cântăreața Alexandra Ungureanu, de interpreta Vlăduța Lupău și artista Roxana Nemeș. Din fericire, Vlăduța Lupău are deja un copilaș și este însărcinată a doua oară la momentul actual.

Și vedete din străinătate care au suferit de endometrioză printre care menționăm o cunoscută fostă jucătoare de tenis Anna Friel, actrița bine cunoscută Whoopi Goldberg, artista Dolly Parton precum și celebrele Hillary Clinton, Pamela Anderson, regretata Marilyn Monroe, Emma Roberts, Olivia Culpo și lista poate continua.

Lupta Roxanei Nemneș, fostă concurentă Survivor România cu endometrioza

roxana nemnes

Roxana Nemneș a vorbit deschis despre lupta sa cu endometrioza mărturisind că a suferit chiar o intervenție chirurgicală pentru a trata această afecțiune. „Mi-a fost foarte teamă de operație. Pe mine mă chinuiau durerile de trei ani și când începeau eram neom. Este o boală care nu te omoară, dar te chinuie”, explică Roxana Nemeș care susține că s-a recuperat rapid după operație și este foarte bine acum.

„La un control banal am aflat de această boală. Am refuzat să cred că am așa ceva. Aveam dureri groaznice care m-au chinuit rău și la Survivor eram mereu pe pastile. Acum după operație sunt bine. Nu a fost foarte greu, dar am preferat să rezolv problema, decât să am astfel de dureri”, susține artista.

Endometrioza este o boală cronică cu un spectru foarte larg de simptome care poate avea multiple manifestări foarte diferite și poate mima chiar alte afecțiuni, de aceea este foarte greu de diagnosticat și în cazul în care nu este tratată, boala evoluează și pot apărea complicații ajungându-se la situații medicale critice care necesită intervenții multidisciplinare”, așa cum susține doctor Voicu Simedrea, chirurg de excelență în tratarea endometriozei.

Totul despre endometrioza

Alexandra Ungureanu: „Da, aș înfia un copil! Există posibilitatea să nu mai pot face biologic copii și este o variantă pe care o iau în calcul foarte serios”

alexandra ungureanu

Alexandra Ungureanu a mărturisit că s-a luptat cu endometrioza, una din afecțiunile care și-a pus amprenta asupra vieții personale dar și profesionale a artistei. Alexandra Ungureanu, foarte cunoscută pentru melodiile ei, a fost diagnosticată cu endometrioză după ce doi ani s-a luptat cu chisturi la nivelul ochilor.

Am descoperit o altă boală autoimună, endometrioza. Nu am vorbit niciodată despre chestia asta, acum sunt în căutare de soluții”, mărturisea solista în urmă cu ceva timp pentru ciao.ro. Cred că este una din afecțiunile de care aud foarte frecvent la femei, cumva cred că și corpul uman se transformă în direcția asta, dar există soluții”, a mai afirmat artista.

Alexandru Ungureanu își dorește să devină mamă cu orice preț, de aceea subiectul endometriozei este unul foarte sensibil. „În ultima vreme cred că începe să funcționeze o senzație pe care nu am cunoscut-o până acum. Mă uit după copii pe stradă și simt un fior pe care nu l-am simțit până acum. Da, aș înfia un copil. Există posibilitatea să nu mai pot face biologic copii și este o variantă pe care o iau în calcul foarte serios”, a declarat artista într-un interviu dat pentru postul Kanal D.

Vlăduța Lupău a câștigat lupta cu boala: „Bebelușul nostru este o minune, e un dar.”

vladuta lupau

O altă artistă foarte cunoscută care s-a luptat cu endometrioza, dar acum este însărcinată cu a doua minune este Vlăduța Lupău. Vlăduța Lupău s-a operat de această afecțiune pentru a putea deveni mamă. Câteva luni după intervenție a rămas însărcinată pe cale naturală.

După ce m-am operat la câteva luni s-a întâmplat. Nu am făcut fertilizare in vitro. Medicii mi-au spus că endometrioza poate fi un impediment în a rămâne însărcinată. Asta e boala secolului la femei și nu prea te lasă să faci copi.. Am avut ceva emoții, poți să o iei razna la ce vezi pe internet. A fost prima mea operație, am găsit la Timișoara un doctor foarte bun și eram în gradul 2 al bolii. Era rezolvabilă treaba. Bebelușul nostru este o minune, e un dar. Poți să ai toți banii din lume și nu poți face un copil sau nu poți să cumperi sănătate”, declara artista.

Laura Micovschi: „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

laura micovschi

Laura Micovschi, o altă figură foarte cunoscută în televiziune, susține că a trecut printr-un adevărat calvar pentru a-și îndeplini visul de a deveni mamă. După ce a fost diagnosticată cu endometrioză, a făcut tot posibilul să descopere toate tainele ascunse ale bolii.

În viața oricărei familii, a oricărui cuplu, vine la un moment dat dorința de a avea un copil. Am fost multă vreme focusați pe carieră, eram și tineri, la început și într-o zi, fără să aibă legătură cu dorința de a deveni părinți, am aflat că am endometrioză. Cred că ați auzit foarte mult în ultima vreme acest cuvânt. E ca o avalanșă pentru că tot mai multe femei descoperă că suferă de această afecțiune și prea puțină lume știe cu ce se mănâncă și cât de gravă poate deveni”, a declarat prezentatoarea într-un interviu acordat Antena Stars.

Laura Micovschi susține că nicio femeie nu ar trebui să se lupte cu această boală și că s-a panicat cu adevărat atunci când a aflat că se poate ajunge la infertilitate. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei. Nu e normal să existe un munte de durere, de emoții negative care să se întâmple în fiecare lună și să nu fie doar trei-patru zile. Până la infertilitate e o viață foarte grea cu această endometrioză”, menționa știrista.

Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”

Diana Pârvu, prezentatoare TV: „La vârsta de 35 de ani am aflat că sunt însărcinată, mă uitam la testul care a ieșit pozitiv și nu îmi venea să cred ce văd

diana parvu

Diana Pârvu, prezentatoarea Kanal D a fost și ea diagnosticată cu endometrioză și medicii i-au spus că nu poate avea copii, însă la momentul actual, este deja mămica unii copilaș superb. Fosta prezentatoare a rublicii „Codul fericirii” din cadrul Știrilor Kanal D și prezentatoarea rubricii Meteo povestește despre lupta ei cu infertilitatea.

După ce am mers la opt medici, viața mi-a scos în care un înger, pe medicul Ciprian Morariu. Așa, boala mea a primit un alt nume, mai complicat, dar mai ușor de rezolvat, endometrioză. Sinceră să fiu, nici nu știam ce înseamnă endometrioza și cu câtă suferință vine la pachet, dar între timp am aflat. Am mai aflat că suntem atât de multe care ne luptăm cu boala asta și eu am avut noroc de un medic extraordinar care m-a operat și m-a salvat.

Boala a dispărut și odată cu ea șansele să pot ține vreodată un copil deveniseră foarte mici. La vârsta de 35 de ani am aflat că sunt însărcinată, mă uitam la testul care a ieșit pozitiv și nu îmi venea să cred ce văd. O minune mi se arăta în fața ochilor”, mărturisește prezentatoarea TV.

Roxana Hulpe: „Le rog pe toate fetele să meargă să își facă un consult ginecologic și dacă află că au endometrioză să nu dispere”

roxana hulpe

Roxana Hulpe, prezentatoarea Știrilor Pro TV a fost diagnosticată cu endometrioză, a avut o sarcină cu probleme și mărturisește că în urma unui control ginecologic a primit teribila veste. Prezentatoarea de știri are un sfat pentru femeile care trăiesc o poveste asemănătoare cu cea a ei și sunt diagnosticate cu aceeași boală.

„Ca și simptome, sunt niște dureri, menstruație neregulată, dar nu știi că asta e problema. Le rog pe toate fetele să meargă să își facă un consult ginecologic și dacă află că au endometrioză să nu dispere. Eu m-am panicat când am aflat că este endometrioză, am citit pe internet că nu mai poți să ai copii, dar nu este așa. Am ajuns pe mâinile unor medici foarte buni, care mi-au spus că se poate și mi-au dat încredere.

Pe data de 1 iunie, de ziua mea, când am împlinit 32 de ani, l-am rugat pe Dumnezeu la miezul nopții când am suflat în lumânări să-mi dea un copil anul acesta. Trei zile mai târzium am aflat că sunt însărcinată. Endometrioza se poate opera, dar cu toate astea poți să rămâi însărcinată. Este important să o detectezi din timp și să faci tratamentele recomandate de medici pentru că se poate ține sub control”, a declarat prezentatoarea.

Endometrioza este într-adevăr o afecțiune cu care tot mai multe femei se confruntă și care provoacă dureri, dar și panică în sufletul pacientelor atunci când află că pot deveni infertile. Să urmăm exemplele artistelor și femeilor din televiziune în țara noastră și să privim altfel această boală poate fi ținută sub control, tratată și învinsă.

Surse foto: facebook.cominstagram.comfacebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.comfacebook.com facebook.com

Surse articol: unica.roviva.ro

Articolul urmator
Ce mare a crescut fiul Romaniței Iovan! Băiatul este cel mai frumos cadou pe care vedeta l-a primit de la viață

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”
    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”

    Mary Hatch s-a luptat din răsputeri pentru ca fiica sa, Emily, atunci în vârstă de 14 ani, să aibă parte de un diagnostic corect. Aceasta se lupta cu durerea cronică de mai...

    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul
    Două surori gemene au aceleași simptome specifice cancerului, deși numai una din ele a primit diagnosticul

    Probabil că doar cine este geamăn poate înțelege pe deplin profunzimea legăturii dintre doi gemeni. Noi, restul, putem doar să ne dăm cu presupusul. Astăzi aducem în...

    Poze din copilărie cu vedete din România
    Poze din copilărie cu vedete din România

    La fel ca pentru oricare dintre noi, şi pentru vedete copilăria a reprezentat o perioadă cu totul specială. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi cum arătau şi cum se...

    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală
    Realitatea dură a endometriozei. Mărturia sinceră și dureroasă a unei femei care a trecut prin această boală

    O mămică ne împărtășește prin ce experiențe dificile a trecut de când se luptă cu endometrioza – o boală care reprezintă cea mai comună cauză a infertilității...

    O iubire fără margini: Povestea celor doi părinți care nu se lasă învinși de diagnosticul de cancer primit simultan
    O iubire fără margini: Povestea celor doi părinți care nu se lasă învinși de diagnosticul de cancer primit simultan

    Astăzi aducem în atenția dumneavoastră un caz nefericit și în egală măsură, neobișnuit. Doi părinți au fost diagnosticați cu cancer în același timp. Totuși,...

    Fiul meu a primit diagnosticul de care eu nu voiam să aud. Am fost devastată, nu mai puteam fugi nicăieri
    Fiul meu a primit diagnosticul de care eu nu voiam să aud. Am fost devastată, nu mai puteam fugi nicăieri

    Împreună putem REDA ZÂMBETUL COPILĂRIEI! Donează la numărul de sms 8845, 2 euro, cu textul REDAU, pentru a reda copilăria înapoi copiilor cu autism!

    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul
    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul

    Din momentul în care un părinte află că are un copil cu o tulburare de spectru autist, știe că are de parcurs un drum lung și plin de provocări la tot pasul. Pe lângă...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    © 2024 Qbebe