S-a descoperit un nou tip de gemeni, care au în comun tot ADN-ul mamei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimele decenii, oamenii de știință au descoperit că mai există și altă variantă de gemeni decât acelea despre care se știa până acum. Astfel, în anul 2007 și în anul 2014 s-au născut perechi de gemeni semi-identici. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt caracteristicile acestora, precum și ce ar trebui să faci pentru a avea mai multă grijă de tine în cazul în care ai o sarcină gemelară.

De câte feluri pot fi gemenii

Cele mai cunoscute tipuri de gemeni sunt: cei identici și cei fraterni.
Gemenii identici apar când un spermatozoid fecundează un singur ovul, care se va diviza în două. Vor exista doi embrioni, din care se vor dezvolta feți de același sex, ce preiau aceleași cantități de ADN de la mamă și de la tată și vor fi identici din punct de vedere genetic. Ei vor împărți aceeași placentă și același sac amniotic sau vor avea aceeași placentă , dar saci amniotici separați.

Fetite gemene

Gemenii fraterni se nasc deoarece doi spermatozoizi au fecundat două ovule diferite, iar embrionii se vor dezvolta în același timp. Fiecare dintre gemeni va avea propriul sac amniotic și propria placentă. Gemenii de acest tip pot fi fată și băiat sau pot fi și de același sex. Nu se deosebesc de frații obișnuiți și moștenesc câte 50% din ADN-ul fiecărui părinte.
În cazuri rare se poate întâmpla ca gemenii identici să nu reușească să se despartă total, ceea ce va duce la nașterea de frați siamezi. De asemenea, există și posibilitatea să se nască tripleți sau chiar mai mulți gemeni, iar aceștia ar putea fi identici sau fraterni.
Nu în ultimul rând, în anul 2007 s-a descoperit că există și un alt tip de gemeni, de care nu se știa până atunci: este vorba despre cei semi-identici.

Primul caz de gemeni semi-identici

Cercetătorii americani de la Universitatea din Washington au descoperit, în anul 2007, că există și gemeni care sunt în felul următor: există un frate și o soră care sunt pe jumătate identici și pe jumătate fraterni, în condițiile în care au aceleași gene ca mama lor, dar au preluat gene diferite de la tată. Practic, ei s-au dezvoltat din același ovul, dar din spermatozoizi diferiți.
Explicațiile pentru acest fenomen au fost:
• Fie ovulul mamei s-a autodivizat și a fost apoi fertilizat de doi spermatozoizi diverși (unul cu Y- pentru băiat și unul cu X-pentru fată)
• Fie ovulul mamei a fost fertilizat de doi spermatozoizi diferiți și după aceea s-a divizat în doi embrioni

Gemenii născuți în SUA au fost concepuți pe cale naturală, fără ca mama să urmeze vreun tratament de fertilizare. Ceea ce au descoperit însă medicii era că unul dintre ei avea atât cromozomi feminini, cât și masculini, având trăsături hermafrodite (avea atât țesut ovarian, cât și testicular). În schimb, celălalt nu prezenta această particularitate, ci avea doar cromozomi masculini.
Identitatea gemenilor americani nu a fost dezvăluită, iar după ce au fost descoperiți specialiștii au început să cerceteze date provenite de la peste 1000 de gemeni fraterni, dar nu au mai sesizat un caz asemănător. Abia șapte ani mai târziu, în anul 2014, în Australia se va naște o altă pereche de gemeni semi-identici.

Cel de-al doilea caz de gemeni semi-identici din lume

În ianuarie 2014, în Australia s-au născut doi gemeni de acest fel, de data aceasta un băiețel și o fetiță. Mama lor a mers să-și facă o ecografie în Brisbane (pe când sarcina avea 14 săptămâni) și acolo s-a constatat despre ce tip de gemeni era vorba. Aceștia aveau aceeași placentă, asemenea gemenilor identici, dar lucrul neobișnuit era că erau de sexe diferite.
După ce s-au născut, s-a sesizat că aveau toate genele moștenite de la mamă, dar că preluaseră doar 78% din ADN-ul tatălui. Explicația oamenilor de știință a fost că cel mai probabil ovulul mamei a fost fertilizat de doi spermatozoizi diferiți și că după aceea s-a divizat.

La unul dintre gemeni, la fetiță, au intervenit probleme după naștere. Prima s-a legat de faptul că ea a dezvoltat un cheag de sânge la naștere (cheagurile de sânge fac parte dintre complicațiile apărute la gemenii identici) și din acest motiv i s-a amputat brațul drept. Cea de-a doua problemă a intervenit pe când fetița avea 3 ani și i s-au extirpat ovarele, în condițiile în care ea era purtătoare, asemenea fratelui ei, și de cromozomi din sexul opus. Astfel, fiecare dintre ei avea cromozomi de tip XX și XY. Acest fapt presupune riscul mai mare ca la maturitate să se dezvolte cancer la nivelul organelor genitale.
Conform specialiștilor care îi monitorizează, gemenii australieni se dezvoltă normal și au o stare bună de sănătate.

Care pot fi complicațiile unei sarcini gemelare

Medicii sunt de părere că o astfel de sarcină poate crește mai mult riscul de a ne confrunta cu complicații precum:
Transfuzia de sânge, între gemeni, în mediul intrauterin
Pentru gemenii identici poate să intervină următoarea situație: unul dintre ei poate ajunge să primească prea mult sânge, iar celălalt prea puțin. Acest fenomen poate să aibă consecințe foarte grave pentru ambii bebeluși (mai ales riscul de probleme cardiace) și va impune intervenția medicală de urgență încă din timpul sarcinii.

Apariția hipertensiunii arteriale
Nu este exclus nici acest pericol pentru sarcinile multiple.

Un risc mai mare de apariție a diabetului gestațional
Ca să nu ajungi într-o astfel de situație, este esențial să-ți monitorizezi greutatea, nivelul de zahăr din sânge și să ții legătura permanent cu un medic endocrinolog și cu un nutriționist.

Nașterea prematură
În urma analizelor efectuate de-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia că există șanse mai mari ca sarcinile multiple să aibă loc prematur. Din acest motiv, unele complicații pot crea probleme și este necesară o monitorizare foarte atentă a mamei pentru ca acestea să fie evitate cât mai mult posibil.

Există mai multe șanse să naști prin cezariană
Dacă unul dintre gemeni va fi poziționat cu capul în jos, vei putea să ai parte de o naștere naturală. Când nu se întâmplă așa, se va impune cezariana. De asemenea, nu este exclus ca după nașterea pe cale vaginală a primului dintre gemeni să intervină vreo complicație și atunci medicul să decidă efectuarea unei cezariene de urgență.
În cele mai multe cazuri, medicul va decide un moment din cel de-al treilea trimestru al sarcinii când va fi cel mai bine să se desfășoare nașterea prin cezariană, evitându-se astfel eventuale complicații.

Citește și: Probleme in sarcina gemelara

Ce poți face pentru a evita complicațiile care pot surveni în cadrul unei sarcini gemelare

Primul și cel mai important demers pe care trebuie să-l faci este să mergi cât mai des la controale medicale. Nu numai că starea gemenilor va fi analizată cu atenție, dar se va vedea și care este starea ta de sănătate. În același timp, va trebui să fii foarte atentă pentru a sesiza eventualele semne ale unei nașteri premature. În funcție de stadiul sarcinii, specialiștii pot decide administrarea unor tratamente speciale care să le ofere răgaz gemenilor să se dezvolte până când va fi momentul potrivit pentru a se interveni cu o cezariană.

Un alt aspect pe care nu trebuie să-l neglijezi este să-ți ții cât mai bine greutatea sub control. Chiar dacă ai gemeni, nu ar trebui să iei în greutate mai mult de 17-25 kg. Este esențial să reușești să-ți menții o greutate optimă, întrucât așa poți evita probleme precum dezvoltarea diabetului gestațional sau a hipertensiunii arteriale.

Nu în ultimul rând, trebuie să te odihnești cât mai mult. Cere sprijinul celor apropiați pentru a reuși să te odihnești și pe timpul zilei, nu numai noaptea. Totodată, pe măsură ce sarcina avansează și îți va fi mai greu să dormi, încearcă să stai mai ales pe o parte. Vei vedea că îți va fi mai bine, vei putea să beneficiezi de un somn mai bun și nu te vei mai simți atât de epuizată.

Tu știai până acum despre existența gemenilor semi-identici?

Citește și: Totul despre sarcina gemelara

Surse:
www.babycenter.com, www.bionews.org.uk, www.livescience.com,www.mayoclinic.org, www.verywellfamily.com

Surse poze:

www.pixabay.com, www.youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?
  Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

  Atunci când spui cuvântul „gemeni”, te gândești automat la două persoane identice. Adevărul este, însă, că se nasc și mulți gemeni non-identici,...

  O femeie a conceput încă un copil, însărcinată fiind deja cu gemeni. Medicii sunt uluiți!
  O femeie a conceput încă un copil, însărcinată fiind deja cu gemeni. Medicii sunt uluiți!

  Ați auzit de superfetație? Veți auzi acum când veți citi povestea unei femei care a rămas însărcinată în timp ce era deja însărcinată cu gemeni! Al treilea...

  Au conceput gemeni prin mamă-surogat, însă pe cel născut cu Sindromul Down l-au refuzat
  Au conceput gemeni prin mamă-surogat, însă pe cel născut cu Sindromul Down l-au refuzat

  Dorința unor cupluri de a avea copii este atât de mare, încât nu ezită nici dacă ar fi vorba să apeleze la o mamă-surogat. Într-o asemenea situație a fost și...

  A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni
  A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni

  Poți să rămâi gravidă în timpul sarcinii? Ei bine, da! I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a rămas însărcinată cu al doilea copil...

  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

  Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

  Greutatea mamei influențează inteligența copilului
  Greutatea mamei influențează inteligența copilului

  Obezitatea gravidelor are un impact nu doar asupra sănătății organismului lor, ci și asupra inteligenței copilului. Află în continuare concluziile la care a ajuns un studiu...

  Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...
  Încep din nou tratamentul pentru fertilizare și sunt îngrozită...

  Infertilitatea este una dintre cele mai grele experiențe prin care poate trece o femeie. Cu toate că există tratament pentru fertilitate, acesta nu este un proces ușor și nici unul 100%...

  © 2023 Qbebe