Totul despre sarcina gemelara

Totul despre sarcina gemelara

Louise Tanase - Contributor

Sarcina gemelara este intotdeauna o surpriza pentru viitoarea mamica si partenerul sau de viata, mai ales atunci cand in familiile acestora nu sunt antecedente de acest gen. Tocmai ai aflat ca in burtica ta se dezvolta nu unul, ci doi bebelusi? Probabil ca ai fost surprinsa, fericita si pe alocuri ingrijorata de minunea dubla pe care o porti in pantec si ai un milion de intrebari. In cazul in care vrei sa stii mai multe despre sarcina gemelara, Qbebe iti dezvaluie cateva informatii esentiale.

Sarcina gemelara constituie unul dintre cele mai frumoase mistere ale reproducerii umane dar, in acelasi timp, este si o sarcina riscanta atat pentru mama, cat si pentru feti. Statisticile spun ca incidenta sarcinilor gemelare este de circa 1 la 85 raportata la numarul nasterilor vii. Aceste valori nu reflecta insa realitatea in tarile unde tehnicile de asistare a reproducerii sunt foarte des folosite si unde incidenta sarcinilor gemelare s-a dublat.

In cazul in care esti insarcinata si tocmai ai aflat ca ai o sarcina gemelara sau pur si simplu esti curioasa, Qbebe iti ofera cateva informatii.

Medic, pacienta gravida si partener

Tipuri de gemeni

In sarcina gemelara, fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti. Atunci cand gemenii sunt monozigoti inseamna ca provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un singur spermatozoid, care se imparte in doi sau mai multi embrioni in timpul primei faze de dezvoltare. Trebuie sa mai stii ca gemenii monozigoti impart o placenta unica si ca de obicei ei cresc in interiorul a doi saci amniotici distincti in uter. In cazuri foarte rare gemenii monozigoti impart si acelasi sac amniotic (membrana din interiorul uterului in care se afla fatul si lichidul amniotic).

Ca si caracteristici generale, gemenii monozigoti: sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sanguina, nu arata intotdeauna exact la fel (desi in cele mai multe cazuri sunt identici); unul poate fi dreptaci, iar celalalt stangaci. Sarcinile gemelare monozigote apar la intamplare, nefiind favorizate de criterii de varsta, rasa sau istoricul familial in astfel de sarcini.

Gemenii heterozigoti apar atunci cand doua sau mai multe ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiti. Acestia au placente si saci amniotici diferiti, iar ca si caracteristici generale micutii din burtica ta pot sa nu fie de acelasi sex si pot avea grupe sanguine diferite, pot sa nu semene unul cu celalalt prezentand culori diferite ale parului si ochilor sau pot sa semene unul cu celalalt, precum fratii din sarcini succesive si tind sa apara la femei cu istoric familial de astfel de sarcini. In cazul in care sarcina ta gemelara este obtinuta in urma unui tratament pentru infertilitate specialistii spun ca in asemenea situatii, de cele mai multe ori gemenii sunt heterozigoti.

Gravida si medicul ei

Cauzele aparitiei sarcinilor gemelare

Poate ca te intrebi care sunt motivele sau cauzele pentru care apar sarcini gemelare. Specialistii au constatat ca, in general, aparitia sarcinilor gemelare este legata de cativa factori.

Tratamentele impotriva infertilitatii - Incepand cu anul 1980 cand au inceput sa se aplice tratamente impotriva infertilitatii si pana in prezent s-a observat ca incidenta nasterilor gemelare s-a dublat, iar procentul de sarcini din care au rezultat tripleti sau mai multi feti s-a marit de aproximativ 10 ori. In plus, utilizarea tehnicilor de reproducere asistata (adica transferul direct de embrioni in uter; 25-30% din sarcinile obtinute in acest mod sunt gemelare, 5% sunt sarcini trigemelare si mai putin de 1% sunt sarcini cu patru sau mai multi feti) si a medicamentelor pentru tratamentul infertilitatii cresc probabilitatea sarcinilor multiple, insa nu reprezinta o regula fara abateri. Explicatia consta in faptul ca medicamentele utilizate in tratamentul infertilitatii stimuleaza eliberarea mai multor ovule din ovar si de aceea probabilitatea aparitiei unei sarcini multiple este crescuta.

Varsta - Statisticile spun ca un factor favorizant aparitiei sarcinilor gemelare il constituie varsta peste 30 de ani a mamei. Atunci cand mama depaseste varsta de 40 de ani, apar in mod mai frecvent gemeni heterozigoti.

Rasa - Sarcinile gemelare sunt mai frecvent intalnite la mamele cu ascendenta africana, in special la cele cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.

Antecedentele personale fiziologice - In cazul in care o femeie a avut deja o sarcina multipla heterozigota, statisticile spun ca sansele ca o astfel de sarcina sa reapara se dubleaza.

Istoricul familial - In cazul in care in familia ta au mai existat cazuri de sarcina multipla heterozigota atunci sansele unei viitoare sarcini multiple sunt crescute. Trebuie sa stii ca, din riscul de sarcina multipla nu creste si in cazul in care exista istoric familial la viitorul tata.

Sincronizarea -Unii medici sustin ca sarcinile multiple apar mai frecvent la primul ciclu menstrual aparut dupa stoparea consumului de contraceptive orale, prin urmare daca iti doresti foarte mult o sarcina gemelara, poti incerca.

Gravida

Complicatiile sarcinii gemelare

Din pacate, nu toate vestile sunt optimiste in ceea ce priveste sarcina gemelara. Trebuie sa stii ca sarcina gemelara creste atat riscurile mamei cat si ale fatului de a dezvolta probleme de sanatate pe parcursul sarcinii.

Medicii avertizeaza viitoarele mamici ca, din pacate, cu fiecare fat in plus creste riscul producerii unui avort spontan sau de nastere prematura. De asemenea, sarcinile gemelare sau multiple prezinta risc crescut de preeclampsie, diabet zaharat gestational, dezlipire prematura de placenta, placenta praevia, infectii urinare, anemie, necesitatea unei nasterii prin cezariana, embolism pulmonar si de hemoragie severa post-partum.

In ceea ce priveste bebelusii din sarcinile gemelare, din pacate acestia prezinta un risc mai mare de a dezvolta anomalii congenitale (defecte prezente la nastere) si genetice. Pentru ca de obicei sunt nascuti prematur, copiii proveniti din sarcinile multiple au de asemenea o rata crescuta a problemelor de sanatate si dupa nastere.

 Gravida

Investigatii utilizate pentru diagnosticarea anomaliilor

Deoarece bebelusii din sarcinile gemelare prezinta risc crescut de a dezvolta anomalii genetice si congenitale, in cazul unor suspiciuni medicii recomanda efectuarea anumitor teste in timpul sarcinii.

Biopsia de placenta - utilizeaza un fragment de placenta, obtinut cu ajutorul unui tub subtire trecut prin vagin si colul uterin pana in uter. Biopsia si testarea genetica a fragmentului obtinut se poate realiza intre saptamanile 10-13 de gestatie, mai tarziu aceasta procedura fiind mai dificil de realizat.

Amniocenteza - foloseste un volum redus de lichid amniotic obtinut printr-o punctie transabdominala. Amniocenteza si testele genetice ale lichidului astfel prelevat se realizeaza ideal intre saptamanile 15 si 18 de gestatie, insa mai poate fi realizata, uneori, si in ultimul trimestru al sarcinii pentru a observa daca plamanii bebelusilor sunt suficient maturati pentru a face fata respiratiei dupa nastere.

Trebuie sa stii ca biopsia de placenta si amniocenteza prezinta un risc mic de a provoca un avort atunci cand sunt utilizate in investigarea unei sarcini gemelare. Pentru a lua decizii legate de tratarea sau continuarea unei sarcini, este necesar ca informatiile date de biopsia de placenta, atunci cand s-a optat pentru acest procedeu diagnostic, sa parvina cat mai rapid medicului.

 Gravida si medic la spital

Investigatii utilizate pentru monitorizarea mamei si a bebelusilor

In timpul sarcinii gemelare medicul care iti urmareste evolutia iti va recomanda o serie de analize si teste pentru a verifica daca tu si bebelusii tai sunteti sanatosi. Cele mai frecvente sunt:

tensiunea arteriala - este monitorizata pe tot parcursul sarcinii cu ocazia fiecarui consult medical, pentru a depista din timp preeclampsia;

testele de laborator, ca de exemplu nivelul fierului din sange, numarul de hematii si hemoglobina (care sunt utilizate pentru decelarea anemiei feriprive - anemie aparuta datorita lipsei de fier);

examenul sumar de urina si urocultura (probe de laborator prin care se analizeaza cultura microbiana din urina) - sunt utilizate pentru depistarea unor eventuale infectii urinare;

ecografia transvaginala - este utilizata pentru masurarea lungimii colului uterin, stiut fiind faptul ca un col uterin scurt creste riscul de nastere prematura;

monitorizarea batailor cordului fetal - este utilizata inainte sau in timpul travaliului, pentru a afla starea bebelusului.

 Familie cu bebelusi gemeni
Articolul urmator
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară
    Am simțit mai profund depresia postpartum când am născut un copil decât la sarcina gemelară

    Una dintre cele mai mari provocări cu care se poate confrunta o proaspătă mămică este depresia postpartum. Modul în care mamele reușesc să o gestioneze depinde mult și de...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”
    Rihanna și rolul de mamă: „Voi fi o mamă psihopată! Totul până la copilul meu”

    La începutul anului, Rihanna dezvăluia lumii întregi că se pregătește să intre în rândul mămicilor. Artista în vârstă de 33 de ani a anunțat că...

    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...
    Gândiți-vă că sunt femei ca mine care ar da totul ca să fie mame, dar nu pot, în vreme ce multe altele își abandonează copiii...

    Știi cum este să îți dorești ceva din toată inima și să nu poți avea acel ceva niciodată?

    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile
    Mi-au spus că totul e bine, dar fetița mea a trăit numai 12 zile

    Pierderea unui copil este una dintre cele mai dure experiențe și, din păcate, este o situație ce poate surveni oricând în cazul bebelușilor microprematuri. Prin așa ceva a...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională
    Totul despre histeroscopia diagnostică și intervențională

    Ai auzit vorbindu-se despre histeroscopie, dar nu știi exact la ce se referă ? Histeroscopia este o procedură medicală prin care se examinează interiorul uterului, utilizată în...

    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația
    Cele mai posesive zodii. Nevoia lor de a controla totul destramă relația

    Orice femeie își dorește alături un partener grijuliu, iubitor și protector, care să îi ofere un sentiment de siguranță. Dar ce se întâmplă atunci când...

    © 2024 Qbebe