Vasectomia: informatii complete

Oana Voncick

Vasectomia reprezinta cea mai eficienta metoda de contraceptie masculina, cu o rata de succes de 99%.

 

Pentru a afla detalii despre aceasta procedura, am stat de vorba cu Marilena Baluta, medic specialist obstretica -ginecologie.

Ea ne-a oferit cateva informatii despre ce este vasectomia, care pot fi efectele secundare ale unei astfel de proceduri, dar si daca vasectomia este reversibila.

Vasectomia este o metoda chirurgicala rapida (nu dureaza mai mult de 30 de minute) care intrerupe ascensiunea spermatozoizilor in ductele ejaculatorii, echivalenta cu ligature tubara la femei.

 

 
 

Spermatozoizii sunt produsi in testicul si sunt "stocati" în epididim. In timpul ejacularii ei trec prin canalul deferent, ajung in uretra si dupa ejaculare, sperma, este depozitata in fundul de sac vaginal, in tractul genital feminin, explica Marilena Baluta.

Pentru a testa eficienta metodei, doamna doctor precizeaza ca trebuie efectuata o spermograma dupa aproximativ 3 saptamani de la interventia chirurgicala, cand in sperma nu mai sint identificati spermatozoizi (azoospermie obstructiv?).

Pentru a ajunge la azoospermie post vasectomie, este nevoie de 15-20 ejaculari pentru a elimina spermatozoizi restanti, detaliaza doamna doctor Marilena Baluta.

La ce varsta poate fi efectuata o vasectomie?
Potrivit medicului specialist Marilena Baluta, vasectomia poate fi efectuata la orice varsta. In cazul barbatilor tineri, care nu si-au asigurat numarul de copii dorit, inainte de vasectomie, pot obta pentru congelarea spermei.

Tipuri de vasectomie
Exista mai multe tipuri de vasectomie. Una dintre variante este cea conventionala care implica efectuarea de incizii la nivelul scrotului.

In acest caz, se vor realiza doua incizii de aproximativ un centimetru la nivelul scrotului. Inciziile permit accesul medicului la vasul deferent care va fi taiat.  Capetele lui vor fi, ulterior, inchise, prin legare sau cauterizare.

O alta varianta ar fi printr-o punctie, tot la nivelul scrotului, efectuata dupa ce medicul localizeaza si prinde vasul deferent cu o clema. Procedura este mai simpla pentru ca nu presupune realizarea de cusaturi.

De asemenea, se poate opta pentru varianta vasectomiei cu laser in care vasul deferent este taiat si cauterizat cu ajutorul unui laser chirurgical.

Este vasectomia reversibila?
Vasectomia este reversibila, iar procedura de reversibilitate se numeste vasovasostomia. Ea presupune refacerea permeabilitatii canalului deferent si restabilirea fertilitatii.

Succesul procedurii depinde de starea canalului deferent. Cu cat a trecut mai mult timp de la vasectomie, cu atat succesul interventiei scade, atrage atentia medicul Marilena Baluta.

Daca vasovasostomia nu a putut fi realizata, pentru barbatii care nu au reusit sa isi congeleze sperma, medicii recomanda reproducerea umana asistata. In acest caz spermatozoizii pot fi recoltati prin aspirat epididimar.

Efectele secundare ale vasectomiei

Pentru ca vasectomia este, pana la urma, o interventie chirurgicala, pot aparea o serie de efecte nedorite precum:

- durere la nivelul scrotului
- sangerare
- infectia plagii

In astfel de situatii, trebuie sa consultati un specialist pentru a stabili un tratament potrivit.

Medicul Marilena Baluta recomanda barbatilor care opteaza pentru vasectomie sa isi asigure, inainte de o astfel de procedura numarul de copii doriti sau sa congeleze sperma inainte de interventie.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112
  Un băiețel de 12 ani este dat dispărut. Oricine poate da informații să sune la 112

  Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați pe 7 decembrie în jurul orei 19.00 de o mamă de 29 de ani din Văleni, jud. Neamț, că în cursul...

  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților
  Școlile nu mai au voie să ceară informații despre locul de muncă, ocupația sau profesia părinților

  Profesorii diriginți și învățătorii nu îi vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție sau ce meserie au! Ministerul Educației a transmis, joi,...

  Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor
  Ajungem MARI lansează platforma CDT – Cu De Toate, locul în care tinerii găsesc informaţii importante pe înţelesul lor

  Cei mai mulţi dintre adolescenţi se simt neînţeleşi, judecaţi, puşi la zid de adulţii din jurul lor, cunoscuţi sau nu. Iar reversul la criticile constante şi la sentimentul de...

  Displazie de șold la copiii de 1 an: ghid complet de informații
  Displazie de șold la copiii de 1 an: ghid complet de informații

  Copiii care se confruntă cu displazie de șold prezintă de obicei încă din primele luni de viață simptome, respectiv rotula femurului nu se potrivește corespunzător în...

  Dieta metabolică: informații utile
  Dieta metabolică: informații utile

  Scopul unei diete metabolice este să învețe organismul să ardă mai repede grăsimile, în loc să le depoziteze. Este o dietă personalizată, în funcție de tipul de...

  Torticolis la bebeluși: informații utile
  Torticolis la bebeluși: informații utile

  Torticolisul este o problemă relativ frecventă la nou-născuți și implică mușchiul gâtului sternocleidomastoidian. Acest mușchi este tensionat și împiedica mișcarea...

  Microclisma la bebeluși: informații importante
  Microclisma la bebeluși: informații importante

  Microclisma reprezintă o soluție în cazul bebelușilor extrem de constipați și este recomandată doar când alte remedii au eșuat, doar la indicația medicului. Îți...

  Vaccinul de la 5 ani: indicații și informații importante
  Vaccinul de la 5 ani: indicații și informații importante

  Este obligatoriu vaccinul de la 5 ani? Pentru ce îi protejează pe cei mici? Care sunt reacțiile adverse după vaccinul de la 5 ani? Nu ești singurul părinte care are nelămuriri...

  © 2023 Qbebe