Când iese un test de sarcină fals negativ și fals pozitiv

Când iese un test de sarcină fals negativ și fals pozitiv

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Primul demers menit să-ți confirme sau să-ți infirme prezența unei sarcini este efectuarea unui test de sarcină acasă. Din articolul de mai jos vei afla de ce, în unele cazuri, se poate întâmpla ca rezultatele acestuia să nu coincidă cu realitatea. Nu uita că este foarte important să te adresezi cât mai repede unui medic, fie că este vorba despre un rezultat fals-pozitiv, fie că este vorba despre unul fals-negativ. Așa cum vei vedea, există posibilitatea ca asemenea rezultate să fie consecințele unor afecțiuni deosebit de serioase, ce te pot pune în pericol.

Când este necesar să apelezi la un test de sarcină

Recomandările medicilor este să-ți faci un asemenea test când îți întârzie menstruația. Pentru a obține rezultate concludente, se recomandă să nu îl efectuezi chiar din prima zi de absență a acesteia. Motivul pentru care este indicat să procedezi astfel este următorul: odată ce ovulul este fertilizat și se instalează în uter, placenta începe să se formeze și produce hormonul hCG (gonadropina corionică umană). Ulterior, acest hormon va pătrunde în fluxul sanguin și în urină.
În primele zile de la instalarea sarcinii se poate vorbi de o creștere accelerată a nivelului de hCG, dublându-se la fiecare două-trei zile. De aceea, dacă ai face testul de sarcină prea devreme, nu se va detecta acest hormon și nu se va putea da un rezultat corect.

De asemenea, înainte să te apuci să utilizezi un test de sarcină, ai în vedere următorul aspect: perioada ovulației variază de la lună la lună, iar momentul în care ovulul fecundat ajunge în uter variază foarte mult. Aceste lucruri vor influența modul în care se va produce hCG. Totodată, dacă nu ai o menstruație regulată, nu poți calcula exact când ar trebui să se instaleze aceasta.
Ia în calcul toate aceste detalii pentru a avea parte de un rezultat corect la testul de sarcină. Cu atât mai mult cu cât testul va ieși pozitiv, va trebui să te prezinți cât mai repede la medic pentru a ți se spune în câte săptămâni ești, pentru a ți se recomanda analize sau investigații prin care să știi sigur că totul este în regulă.

Citește și: Cum se calculează câte săptămâni de sarcină ai

Cât de sigure sunt testele de sarcină

Cea mai mare parte dintre ele sunt sigure în proporție de 99%. Cu toate acestea, ele diferă în privința abilității de a confirma sau infirma prezența unei sarcini la femeile cărora le-a întârziat de curând menstruația. Dacă se întâmplă să primești un rezultat negativ, dar bănuiești că ești însărcinată, repetă-l după o săptămână de când a întârziat aceasta sau ia legătura cu un medic.

Femeie ce este dezamagita dupa ce a aflat rezultatul testului de sarcina

Foarte important este să respecți întocmai instrucțiunile de folosire ale testului de sarcină pe care-l ai la dispoziție. Cele mai multe teste sunt dotate cu un indicator de control (o liniuță sau un simbol aflate pe fereastra pe care va apărea rezultatul). Când acesta nu există, este un semn că testul nu este funcțional și nu are cum să-ți dea rezultatul corect.
În același timp, unele teste de sarcină sunt mai sensibile decât altele. Acesta este motivul pentru care cantitatea hormonului hCG de care este nevoie pentru ca sarcina să fie identificată poate fi mai redusă.
Nu în ultimul rând, nu uita să verifici data de expirare a testului tău.

Ce înseamnă să primești un rezultat fals-negativ la un test de sarcină

Se poate întâmpla, uneori, ca testul să-ți arate că nu ești însărcinată, dar de fapt tu ești. Această situație este posibilă dacă:
Îți faci testul încă din prima zi de întârziere a menstruației
Cu cât îți vei efectua mai repede testul, cu atât sunt șanse să nu primești un rezultat corect, în condițiile în care durează câteva zile până când hCG este produs de către organism și ajunge în urină.
Ideal va fi să efectuezi testul la o săptămână de la prima zi de întârziere a ciclului. Dacă nu vrei să mai aștepți, mergi la medic pentru a ți se efectua analize.

Testul are un grad redus de sensibilitate
Pe de o parte, sunt teste mai sensibile și la o cantitate mai redusă de hCG (cum ar fi o valoare de 20 mIU/ml), iar pe de altă parte există unele care sunt sensibile abia la cantități mai mari ale hormonului (50-100 mIU/ml).
O femeie proaspăt însărcinată are în urină cam 50 mIU/ml de hCG la 7 zile de la ovulație. Dacă ești ești la 7 zile după ovulație și testul tău este conceput pentru a detecta 100 mIU/ml, vei fi în situația de a primi un rezultat fals-negativ.

Urina utilizată pentru test este foarte diluată
Dacă bei multe lichide și vei urina de multe ori, cantitatea de hCG se va reduce semnificativ.
Ca să fii sigură că vei primi un rezultat corect la testul de sarcină, va fi ideal să-ți faci testul la prima urină de dimineață, întrucât atunci aceasta este mai concentrată și hCG nu este diminuat.

Nu ai suficientă răbdare până când vei citi rezultatul testului
Nu vei primi rezultate corecte la testul de sarcină dacă nu vei respecta întocmai instrucțiunile de folosire, mai ales în privința intervalului în care acesta trebuie lăsat să lucreze.

În cazul în care bănuiești că ești însărcinată, în ciuda rezultatelor negative ale testelor, grăbește-te să mergi la un medic pentru ca acesta să-ți facă un control și analize de sânge care să-ți confirme sau să-ți infirme această situație.
La fel vei proceda și dacă se întâmplă să primești rezultate amestecate la teste: acestea îți confirmă și apoi îți infirmă sarcina.

Nu neglija nici următorul aspect: dacă se prelungește perioada în care menstruația lipsește, te vei adresa unui specialist, întrucât există posibilitatea să suferi de afecțiuni tiroidiene, să ai probleme ce țin de funcționarea ovarelor. De asemenea, întârzierea menstruației poate fi generată și de excesul de exerciții fizice sau de expunerea la prea mult stres.
Indiferent de care este cauza ce a determinat absența menstruației, medicul va găsi o soluție prin care să se revină la normal.

Din ce cauze testul de sarcină poate fi fals-pozitiv

Uneori, există posibilitatea ca testul să-ți spună că ești însărcinată, dar tu să nu fii. Iată care pot fi motivele pentru care se întâmplă așa:
Testul tău este expirat
În aceste condiții, substanța care face posibilă detectarea hCG nu funcționează așa cum trebuie și îți va arăta un rezultat greșit.

Lași testul să stea prea mult înainte să te duci să-l verifici
Este foarte important, pentru acuratețea testului, să-l controlezi conform instrucțiunilor de utilizare.Dacă nu ai grijă la acest detaliu și vei lăsa prea mult timp să treacă, urina se va evapora și testul îți va arăta două liniuțe în loc de una. Desigur, ai putea crede că ești însărcinată.

În organismul tău există încă urme de hCG după ce ai pierdut de curând o sarcină
Există posibilitatea, în cazuri rare, să sângerezi și să crezi că ai din nou menstruație după ce ți-ai făcut un test de sarcină care a fost pozitiv.
Specialiștii spun că sarcina a existat într-adevăr la momentul în care testul a fost efectuat, dar că s-a pierdut la câteva zile după implantarea ovulului fecundat în uter. Acest fenomen se numește sarcină chimică și se leagă adesea de existența unor anomalii cromozomiale.

Medicii consideră că aproximativ 50-75% dintre pierderile de sarcină se petrec în asemenea condiții. Odată ce se întâmplă așa, poți sângera chiar în intervalul care ar fi trebuit să fie marcat de menstruație. Într-o situație de acest gen va trebui să soliciți cât mai rapid ajutor medical.
Rezultatul fals-pozitiv al testului de sarcină după ce a existat de curând o sarcină chimică este legat de faptul că în corp există încă hCG, care se va elimina complet abia după 4-6 săptămâni.

Iei medicamente care pot genera creșteri ale hCG
Dacă urmezi un tratament de fertilizare, unele medicamente pot conține și hCG. Inclusiv când îți vei face un test la debutul unui asemenea tratament, este posibil ca acesta să-ți spună că ești însărcinată. Așa ceva se întâmplă mai ales dacă nu ai răbdare și îți faci testul prea curând de la începutul unui tratament de fertilizare in-vitro.

Femeie ce tine in mana un test de sarcina pozitiv si niste medicamente

Suferi de afecțiuni ce pot genera creșteri ale hCG-ului
Unele boli pot duce la această situație. Printre ele se numără:
• Chisturile ovariene
• Boli renale sau infecții ale tractului urinar
• Disfuncționalități ale glandei pituitare (hipofiza), mai ales în perioada de perimenopauză (perioada de tranziție spre menopauză)
• Cancere ale plămânilor, ovarelor, stomacului, vezicii urinare, colonului, sânului, ficatului
• Boala trofoblastică gestațională, care produce tumori la nivelul celulelor din care ar trebui să se dezvolte placenta
•  „hC-ul  fantomă"- Se petrece dacă anumiți anticorpi interferează cu substanțele de pe testele de sarcină utilizate pentru a detecta hCG. De aceea, testul va indica niveluri ale hCG mai mari decât sunt ele în realitate și se va ajunge la o un rezultat fals-pozitiv.

Tu știai până acum care sunt motivele din cauza cărora se poate ajunge la rezultate false ale unui test de sarcină?

Surse:
www.babycenter.com, www.early-pregnancy-tests.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com, www.self.com

Citește și: Sarcina fără simptome 

Articolul urmator
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat
La ce pericole îți supui bebelușul când consumi fast-food în sarcină, în mod regulat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri
    Am lăsat un test de sarcină fals pozitiv în dormitor ca să-i dovedesc soțului meu că mama lui îmi caută prin lucruri

    O femeie de peste Ocean povestește, într-o postare pe Reddit, cum a descoperit că soacra ei îi umblă prin lucruri. Totul a început în urmă cu o lună, când...

    Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
    Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

    Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni
    Medic de familie fals la Sibiu: a consultat inclusiv un bebeluș de 1 an și 8 luni

    Un impostor a pretins că este medic de familie și a oferit consultații și rețete, chiar și pentru minori. Ca urmare a reclamației unui pacient, investigația autorităților a...

    Soțul meu și cu familia lui credeau că l-am înșelat. Mi-au cerut un test de paternitate și când a ieșit pozitiv, s-au albit la față
    Soțul meu și cu familia lui credeau că l-am înșelat. Mi-au cerut un test de paternitate și când a ieșit pozitiv, s-au albit la față

    O mamă revoltată pentru că soțul ei i-a cerut testul de paternitate după nașterea fetiței lor își varsă amarul pe site-ul Reddit. Acuzații, umilințe și violențe din partea...

    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
    Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

    Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

    Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?
    Dacă ai mai mulți copii ești mai puțin stresat. Adevărat sau fals?

    Dacă ar fi să facem un top al celor mai enervante lucruri pe care mamele cu un singur copil s-au săturat să le audă, pe locul doi, după „Și? Al doilea când?”, ar fi...

    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună
    Soțul meu i-a dat cadou soacrei mele testul meu de sarcină pozitiv fără să-mi spună

    Vestea unei sarcini este o bucurie pentru întreaga familie, nu numai pentru cuplul care urmează să devină părinți. Însă această bucurie a fost dusă pe alte culmi,...

    Un tată este mustrat de tot internetul pentru că își ține cvintupleții în "lesă" când iese la plimbare cu ei
    Un tată este mustrat de tot internetul pentru că își ține cvintupleții în "lesă" când iese la plimbare cu ei

    A devenit o modă de parenting să judecăm alegerile celorlalți părinți. Atât de multe sunt metodele de parenting acum și atât de multe și alegerile părinților...

    © 2024 Qbebe