Vasectomia: informatii complete

Vasectomia reprezinta cea mai eficienta metoda de contraceptie masculina, cu o rata de succes de 99%.

 

Pentru a afla detalii despre aceasta procedura, am stat de vorba cu Marilena Baluta, medic specialist obstretica -ginecologie.

Ea ne-a oferit cateva informatii despre ce este vasectomia, care pot fi efectele secundare ale unei astfel de proceduri, dar si daca vasectomia este reversibila.

Vasectomia este o metoda chirurgicala rapida (nu dureaza mai mult de 30 de minute) care intrerupe ascensiunea spermatozoizilor in ductele ejaculatorii, echivalenta cu ligature tubara la femei.

 

 
 

Spermatozoizii sunt produsi in testicul si sunt "stocati" în epididim. In timpul ejacularii ei trec prin canalul deferent, ajung in uretra si dupa ejaculare, sperma, este depozitata in fundul de sac vaginal, in tractul genital feminin, explica Marilena Baluta.

Pentru a testa eficienta metodei, doamna doctor precizeaza ca trebuie efectuata o spermograma dupa aproximativ 3 saptamani de la interventia chirurgicala, cand in sperma nu mai sint identificati spermatozoizi (azoospermie obstructiv?).

Pentru a ajunge la azoospermie post vasectomie, este nevoie de 15-20 ejaculari pentru a elimina spermatozoizi restanti, detaliaza doamna doctor Marilena Baluta.

La ce varsta poate fi efectuata o vasectomie?
Potrivit medicului specialist Marilena Baluta, vasectomia poate fi efectuata la orice varsta. In cazul barbatilor tineri, care nu si-au asigurat numarul de copii dorit, inainte de vasectomie, pot obta pentru congelarea spermei.

Tipuri de vasectomie
Exista mai multe tipuri de vasectomie. Una dintre variante este cea conventionala care implica efectuarea de incizii la nivelul scrotului.

In acest caz, se vor realiza doua incizii de aproximativ un centimetru la nivelul scrotului. Inciziile permit accesul medicului la vasul deferent care va fi taiat.  Capetele lui vor fi, ulterior, inchise, prin legare sau cauterizare.

O alta varianta ar fi printr-o punctie, tot la nivelul scrotului, efectuata dupa ce medicul localizeaza si prinde vasul deferent cu o clema. Procedura este mai simpla pentru ca nu presupune realizarea de cusaturi.

De asemenea, se poate opta pentru varianta vasectomiei cu laser in care vasul deferent este taiat si cauterizat cu ajutorul unui laser chirurgical.

Este vasectomia reversibila?
Vasectomia este reversibila, iar procedura de reversibilitate se numeste vasovasostomia. Ea presupune refacerea permeabilitatii canalului deferent si restabilirea fertilitatii.

Succesul procedurii depinde de starea canalului deferent. Cu cat a trecut mai mult timp de la vasectomie, cu atat succesul interventiei scade, atrage atentia medicul Marilena Baluta.

Daca vasovasostomia nu a putut fi realizata, pentru barbatii care nu au reusit sa isi congeleze sperma, medicii recomanda reproducerea umana asistata. In acest caz spermatozoizii pot fi recoltati prin aspirat epididimar.

Efectele secundare ale vasectomiei

Pentru ca vasectomia este, pana la urma, o interventie chirurgicala, pot aparea o serie de efecte nedorite precum:

- durere la nivelul scrotului
- sangerare
- infectia plagii

In astfel de situatii, trebuie sa consultati un specialist pentru a stabili un tratament potrivit.

Medicul Marilena Baluta recomanda barbatilor care opteaza pentru vasectomie sa isi asigure, inainte de o astfel de procedura numarul de copii doriti sau sa congeleze sperma inainte de interventie.

Ce sa mananci ca sa ramai gravida. Alimente cheie care cresc fertilitatea. Ce rol are ananasul si cand

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav
  Varicela la copii: Top 10 informatii importante si sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav

  Varicela la copii - sau varsatul de vant, denumire populara - este o boala comuna pe care cei mici o fac in special pana la varsta de 12 ani. Periodic aflam de la pediatri ca iar este...

  Verzuliu.ro, platforma unde găseşti informaţii utile şi răspunsuri la întrebările care te macină
  Verzuliu.ro, platforma unde găseşti informaţii utile şi răspunsuri la întrebările care te macină

  Un număr uriaş de informaţii îşi fac loc zi de zi în lumea virtuală şi e greu să le diseminezi, să faci diferenţa între ceea ce e bun şi ceea ce e mai puţin bun....

  Durerile de burtă la copii: informaţii utile
  Durerile de burtă la copii: informaţii utile

  Durerile de burtă reprezintă o problemă relativ des întâlnită la copii care nu indică neapărat o afecțiune la nivelul stomacului. Ce anume poate indica o durere de burtă...

  Tabelul de somn al copilului: informații de la specialist
  Tabelul de somn al copilului: informații de la specialist

  Ora de culcare are cu siguranță un impact asupra stării de odihnă resimțită, fiind cu atât mai importantă în cazul unui copil. De asemenea, nu este importantă doar...

  Ganglionii: informații care îți pot salva viața
  Ganglionii: informații care îți pot salva viața

  Ganglionii inflamați apar de obicei drept urmare a unei expuneri la bacterii sau la virusuri. Când inflamația lor este cauzată de către o infecție, este vorba despre limfadenită,...

  Psihologia copilului născut în era tehnologiei: informații de la specialist
  Psihologia copilului născut în era tehnologiei: informații de la specialist

  Vei afla aici informații importante despre psihologia copilului născut în era tehnologiei, prezentate de doamna Carmen Simona Sbârnă, Psihoterapeut, coach & trainer. Ora...

  Rezistența la antibiotice a copiilor: informații vitale de la medic
  Rezistența la antibiotice a copiilor: informații vitale de la medic

  Rezistența la antibiotice nu mai reprezintă un fenomen izolat, ci a ajuns o reală amenințare chiar și în rândul copiilor, escaladând la nivel global pe zi ce trece....

  © 2019 Qbebe