Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

Ce este testul Harmony, cât costă, când și de ce trebuie făcut de gravide?

Mirela Floricescu - Redactor

Pe parcursul sarcinii, femeilor gravide le sunt recomandate mai multe investigații. Scopul acestor teste și analize este de a le oferi gravidelor informații cât mai precise despre starea de sănătate a fătului. Printre problemele care pot să apară în sarcină se numără și anomaliile cromozomiale, iar testul Harmony le depistează la timp. Mai jos găsești tot ce trebuie să știi despre acest test Harmony.

Ce este testul Harmony?

Testul Harmony este una dintre investigațiile prenatale prin care este evaluată starea de sănătate a bebelușului. Este vital să detectezi la timp anumite probleme de sănătate la făt, deoarece acestea afectează atât dezvoltarea fizică, cât și pe cea mentală. Fiecare viitoare mămică trebuie să țină cont de faptul că mare parte dintre anomaliile genetice se transmit ereditar, dar altele se pot dezvolta oricând pe timpul sarcinii.

femeie-gravidă-care-stă-întisă-pe-un-pat-și-i-se-recoltează-sânge

Acest test Harmony constă, mai precis, într-o analiză de sânge. Sângele mamei conține fragmente de ADN ale fătului. În urma efectuării unui test Harmony, sunt detectate anumite anomalii genetice. După recoltare, rezultatele testului Harmony sunt gata în maxim 10 – 14 zile. De asemenea, după aflarea rezultatului, viitoarele mămici pot alege dacă să facă sau nu și alte investigații suplimentare.

Este invaziv testul Harmony?

Testul Harmony este non-invaziv, fiind o analiză de sânge. După efectuarea unui test Harmony, gravidele mai pot face și teste invazive precum biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza.

Ce afecțiuni pot fi detectate asupra fătului cu testul Harmony?

Testul Harmony evaluează riscul de sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edwards (trisomia 18) sau sindrom Patau (trisomia 13). Testul Harmony a indentificat de-a lungul timpului 99% dintre cazurile de sindrom Down, având o rată de fals-pozitiv de 0,1 %. Acest test Harmony a fost realizat pentru viitoarele mame de sub 35 de ani, dar și mai în vârstă. De asemenea, testul Harmony poate evidenția și prezența afecțiunilor apărute din cauza unei copii suplimentare și în absența cromozomilor X sau Y.

femeie-gravidă-care-stă-lângă-geam-și-își-ține-mâna-pe-burtă

Un lucru interesant despre acest test Harmony este faptul că părinții pot afla în urma lui și ce sex va avea bebelușul. Testul Harmony depistează potențialele anomalii cromozomiale, însemnând că oferă informații și despre cromozomii sexuali. Astfel, părinții nerăbdători pot afla dacă vor avea o fetiță sau un băiețel încă din primul trimestru de sarcină.

Când este indicat să faci testul Harmony?

Cea mai bună perioadă când poți face un test Harmony este între săptămânile 10 și 12 de sarcină. Este recomandat să faci testul Harmony cât mai devreme în sarcină, mai ales dacă ai peste 35 de ani sau ai în istoricul familial cazuri de anomalii cromozomiale. O mamă care și-a făcut testul Harmony încă din primul trimestru de sarcină este pregătită să facă față eventualelor complicații, iar medicul are timp să minimizeze riscurile.

Citește și: Ce teste genetice trebuie să facă în sarcină o viitoare mămică?

De ce este recomandat să faci testul Harmony?

Este recomandat să faci testul Harmony, deoarece testele de sânge tradiționale pot omite până la 20% dintre cazurile de anomalii cromozomiale la femeile gravide. Acest test Harmony a fost realizat tocmai pentru a oferi un screening prenatal cât mai exact, chiar și la gravidele trecute de 35 de ani. Prin efectuarea unui test Harmony, riscul de apariție a unei anomalii nediagnosticate scade.

Care este diferența dintre testul Harmony și testul Panorama?

Dacă nu ai făcut până acum un test Harmony sau Panorama, probabil nu ai multe informații despre aceste investigații prenatale. Într-adevăr, ambele sunt teste de screening și au rolul de a-ți arăta cât de mare este riscul să naști un bebeluș cu anomalii cromozomiale. Însă, trebuie să știi faptul că există o diferență între cele două teste. Testul Harmony se poate face la gravidele cu sarcină unică, multiplă, dar și pentru sarcinile obținute prin FIV.

ilustrație-cu-o-femeie-gravidă-care-are-gemeni

Însă, pentru sarcinile cu mai mult de un făt testul nu poate oferi informații în ceea ce privește cromozomii de sex. Pe de altă parte, testul Panorama nu se poate efectua la femeile cu sarcini multiple sau la cele obținute prin FIV. Mai multe păreri despre testul Harmony poți afla și de pe forumuri, chiar de la femeile care au efectuat această investigație. De asemenea, pentru orice nelămurire pe care o ai, poți întreba medicul, iar acesta îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie.

Citește și: Analize în primul trimestru de sarcină

Cât costă testul Harmony?

Testul Harmony se realizează în doar câteva dintre clinicile private din România. Medlife și Regina Maria sunt două dintre centrele medicale unde îți poți face testul Harmony, iar prețurile sunt cuprinse între 1.900 și 2.500 de lei. Rezultatele testului sunt gata în 10 – 14 zile lucrătoare.

Citește și: Test gratuit pentru gravide anunțat de Ministerul Sănătății

Poate fi decontat de CAS?

Casa Națională de Asigurări de Sănătate NU suportă costurile testului Harmony. Deși acest test Harmony nu este decontat, există și alte investigații recomandate pentru gravide. În acest sens, dacă vrei să faci și alte analize și nu știi dacă acelea sunt decontate sau nu, trebuie sa consulti lista cu toate investigațiile medicale gratuite la care au acces toate viitoarele mămici.

Sarcina vine de la sine cu multe lucruri neprevăzute, dar fiecare gravidă trebuie să știe totul despre sănătatea bebelușului încă din primele săptămâni. Un test Harmony care este non-invaziv îți oferă informații precise despre cât de mare este riscul să ai un bebeluș cu anomalii cromozomiale. Dacă nu ești hotărâtă încă în privința unui test Harmony, discută cu medicul tău, iar împreună puteți lua cea mai bună decizie pentru tine.

Surse: harmonytest.com, reginamaria.ro, medlife.ro, fetalcare.ro, clubulbebelusilor.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cât costă fertilizarea in vitro în România
Cât costă fertilizarea in vitro în România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât costă o zi de internare în spital ca însoțitor al unui copil mai mare de 3 ani
    Cât costă o zi de internare în spital ca însoțitor al unui copil mai mare de 3 ani

    Dacă pentru copiii ce au vârsta sub 3 ani părintele care îi însoțește în spital nu trebuie să plătească nimic, pentru cei care trec de această vârstă...

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Cât costă și ce conțin cozonacii pe care îi găsim în hipermarketuri
    Cât costă și ce conțin cozonacii pe care îi găsim în hipermarketuri

    Asociația Pro Consumatori (APC), singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC),...

    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil
    Vaccinul împotriva Hepatitei B: când trebuie administrat și cât este valabil

    Cauți informații despre vaccinul pentru hepatita B? Află tot ce trebuie să știi despre acesta: ce este, cum acționează, când este recomandat și ce reacții adverse pot apărea...

    Veste mare: Disney+ vine în România! Cât va costa abonamentul
    Veste mare: Disney+ vine în România! Cât va costa abonamentul

    Disney+, serviciul de streaming de la The Walt Disney Company, a confirmat lansarea în 42 țări și 11 teritorii. Din listă fac parte România, Africa de Sud, Turcia, Polonia...

    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?
    Cât te costă să crești un copil în România de la naștere și până la 18 ani?

    Să crești doi copii de la naștere și până la majorat în România te costă nici mai mult, nici mai puțin de ... un milion de lei! Datele calculate de experți,...

    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar
    Prețul rechizitelor în 2023. Cât costă un ghiozdan complet echipat pentru noul an școlar

    Noul an școlar vine cu pași repezi, încă puțin și sună clopoțelul! Copiii își rezolvă ultimele teme de vacanță și se gândesc cu emoție la prima zi de școală,...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    © 2024 Qbebe