Bărbații sunt vinovați pentru toate sarcinile nedorite

Sau cel puțin asta așa rezultă din postările lui Gabrielle Blaire, care au devenit virale pe rețelele de socializare. Membră a unei comunități mormone conservative, Blaire nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume, vorbind liber despre sexualitate și faptul că bărbații sunt 100% responsabili pentru sarcinile nedorite. De ce? Pentru că sunt ahtiați după plăcere, pentru că lasă grija contracepției pe seama femeilor și pentru că dispar în ceață atunci când aud de o sarcină supărătoare, în vreme ce femeile trebuie să tragă toate ponoasele. Postările au înregistrat un număr record de aprecieri, mai ales din partea femeilor, dar și nenumărate critici și contestări, în special din partea bărbaților.

O sarcină nedorită este un rezultat neplanificat și neintenționat al unui moment de plăcere. Câteodată, al unui act violent, precum violul sau abuzul sexual. An de an, milioane de sarcini sunt declarate ca nedorite, iar urmarea este, de foarte multe ori, avortul. Fie că este vorba de cupluri prea tinere, de persoane care nu-și permit sau nu vor să-și complice viața, de familii deja numeroase, care nu mai doresc încă un copil sau de mame singure, ce nu se pot descurca în rolul de părinte, de victime ale unor agresiuni sexuale sau de femei care practică prostituția și rămân însărcinate din întâmplare, sarcinile nedorite produc anual în jur de 40 de milioane de avorturi. În plus, pun în pericol sănătatea și siguranța multor femei, ba chiar și a copiilor care ajung să se nască din astfel de sarcini.

sarcina nedorita

O postare controversată

Faptul că sarcinile nedorite reprezintă o astfel de problemă explică valurile pe care le-a generat postarea lui Gabrielle Blaire în mediul online. Frustrările femeilor, nevoite de multe ori să-și asume atât grijile contracepției, cât și să se descurce dacă apare o sarcină neintenționată, suportând toate neajunsurile unui avort, au făcut ca postarea de pe Twitter să fie tratată ca un subiect de mare actualitate. Deși respectiva postare nu spune, în esență, nici o noutate, ba chiar inserează anumite erori, în ceea ce privește procesul reproductiv, tonul categoric și virulent a făcut să fie considerată o adevărată voce a emancipării feminine. Ideea subsidiară a postării este adevăratul stimul al unei reacții atât de ample, aceea că femeia a fost mereu folosită, un simplu instrument într-o lume a bărbaților și este vremea ca această situație să se schimbe. Tonul mesianic i-a făcut chiar și pe unii bărbați să declare că "li s-au deschis ochii", citind această postare și și-au înțeles în sfârșit vinovăția și responsabilitatea.
Am rezonat pe deplin cu postarea aceasta. Spre rușinea mea, nu m-am gândit la aceste lucruri până acum! Dar ai dreptate: bărbații sunt responsabili. Rănim acele persoane pe care ar trebui să le iubim. O facem sistematic și este greșit.", astfel sună comentariul lui Adam Rutland, unul dintre cei care a considerat pe deplin justificată postarea lui Gabrielle Blaire.
Cât despre femei, acestea au adus sute de mii de aprecieri și laude pentru respectiva postare:
Mulțumim lui Dumnezeu pentru asta. Am avut atât de multe certuri cu bărbații de-a lungul timpului, despre partea lor de responsabilitate. Înnebuneam când auzeam afirmația „Ea a rămas însărcinată!" Dumnezeu să te binecuvânteze, Gabrielle." (Terri Lyons)
Meriți premiul Pulitzer , Nobel, meriți toate premiile din lume." (Sally).

Bărbații sunt 100% responsabili de sarcinile nedorite

Toate sarcinile nedorite sunt cauzate de ejacularea iresponsabilă a bărbaților. Dacă nu mă credeți, vă pot da toate argumentele. O femeie nu poate rămâne însărcinată decât două zile pe lună. Și asta, pentru un număr limitat de ani.
Adică numai 24 de zile dintr-un an. Dar un bărbat poate cauza o sarcină în toate cele 365 de zile din an. De fapt, dacă ejaculează de mai multe ori pe zi, poate cauza multiple sarcini în fiecare zi. În teorie, un bărbat poate cauza mai mult de 1000 de sarcini nedorite într-un singur an....iar bărbații pot cauza sarcini nedorite de la pubertate până la moarte
."
Acesta a fost primul argument al Gabriellei Blaire, care se prezintă ca mamă a șase copii și membră a comunității mormone, declarând încă de la început: „Sunt convinsă că bărbații au zero interes în stoparea avorturilor." În continuarea postării, Blaire a arătat că bărbații sunt total iresponsabili și în ceea ce privește controlul nașterii și contracepția. Mai mult decât atât, pentru că efectele contraceptivelor sunt extrem de dăunătoare, nu a fost aprobată lansarea pe piață a unor contraceptive bărbătești, deși efectele secundare ale acestora ar reprezenta doar o treime din lista de efecte secundare ale contraceptivelor orale ale femeilor.
„...ca societate, nu ne deranjează dacă femeile suferă, fizic sau mental, atâta timp cât fac lucrurile ușoare pentru bărbați.", a adăugat Blaire, subliniind că, în plus, întreaga procedură contraceptivă pentru femei este dificilă și periculoasă. În schimb, posibilitatea contracepției pentru bărbați este nu numai ușoară, ci și lipsită de riscuri, ieftină și disponibilă pretutindeni, prin intermediul prezervativelor. Cu toate acestea, bărbații preferă sexul fără prezervative, pentru câteva minute de plăcere în plus.
Deci...sunt bărbați care riscă să lase o femeie însărcinată- ceea ce înseamnă, literalmente, pentru ea să-și riște viața, sănătatea, statutul social și cariera, doar ca să experimenteze ceva mai multă plăcere! Poate fi adevărat așa ceva ? Da, este!"
Din același motiv, bărbații ejaculează, în mod iresponsabil, în interiorul vaginului, pentru a-și prelungi plăcerea cu câteva secunde, în timpul orgasmului.

prezervativ
Este înnebunitor să vezi ce alegeri fac bărbații... dar îi antrenăm de la naștere să creadă că plăcerile lor sunt cel mai important lucru din lume (și să disocieze sexualitatea de sarcină)." , continuă Blaire.
În același ton, deși nu reprezintă un argument pentru ideea de sarcină nedorită, ci doar conturează și mai mult portretul bărbatului ahtiat de plăcere și iresponsabil, Blaire subliniază că sarcina este întotdeauna rezultatul plăcerii la barbat, chiar și atunci când femeia nu simte nici o plăcere, doar oroare și suferință. Iar, pentru a întări ideea că numai bărbații sunt responsabili de sarcinile nedorite, adaugă și faptul că femeia poate avea nenumărate orgasme, fără să rămână însărcinată, ba chiar și fără partener.
Deși logica argumentelor este departe de a fi perfectă, limbajul colorat și convingător al mamei din comunitatea mormonă reușește să aducă un blam general asupra sexului tare, împărțind clar lumea în buni și răi, inocenți și vinovați și, de ce nu, femei amazoane și bărbații - rău necesar doar pentru reproducerile corecte. Importanța sociologică a postării și comentariilor ulterioare este de pus în discuție, dat fiind impactul puternic în comunitatea online, scoțând la iveală multiple conflicte legate de inegalitățile de gen și statutul femeii în societate. Pentru a vedea întreaga postare în original, poate fi vizitată pagina de Twitter a Gabriellei Blaire, iar pentru mai multe informații despre autoare și alte articole, blogul acesteia.

Totuși, numai bărbații sunt vinovați de sarcinile nedorite?

Au fost destule replici la postarea Gabriellei Blaire, care au susținut că responsabilitatea este deopotrivă a bărbaților și a femeilor.
M-ai pierdut când ai spus că bărbații sunt responsabili 100%. Nu-i adevărat. Suntem 50% responsabili, cu excepția violului, care ar trebui să fie discutat în altă parte. Când ai scris că bărbații sunt 100% responsabili, a fost doar un clișeu furios anti-masculin .", cam așa au sunat multe dintre replicile comentatorilor bărbați. Pe lângă controversele pe rețelele de socializare, au existat și articole care au evidențiat aspectele prea vehemente și, într-o oarecare măsură neadevărate ale postării lui Blaire, unele dintre principalele reproșuri fiind generalizarea și excesivitatea .
Nu poți spune că toți bărbații au zero interes pentru stoparea avorturilor. Chiar în cazul meu, entuziasmul soțului când a apărut o sarcină neintenționată m-a ajutat să păstrez această sarcină și să doresc copilul, iar tatăl meu este cel mai înfocat luptător pentru viață pe care îl cunosc.", a scris Joy Pullman, editor la revista The Federalist și mamă a cinci copii, ca replică la postarea lui Blaire.
Poți spune astfel de lucruri despre bărbații care părăsesc în mod laș femeile, când aud de sarcină, lăsându-le să se descurce singure sau de cei care folosesc o femeie doar pentru sex.", a adăugat ea, arătând că și argumentele lui Blaire privind contracepția lasă de dorit.
Singura metodă cu adevărat sigură 100% pentru a nu avea copii este să nu faci sex.", a subliniat jurnalista, iar acest lucru îl pot decide atât bărbații, cât și femeile, în egală măsură.

contraceptie

Totodată, a încercat să aducă contraargumente științifice la postările Gabriellei Blaire, arătând că unele aspecte ale acestora sunt clar eronate: „...o femeie poate fi fertilă în jur de 12 zile pe lună, aproape jumătate din perioada ciclului." (nu două zile, cum susține Blaire). Jurnalista a abordat și celelalte argumente ale lui Blaire, încercând să demonstreze că multe sunt antiștiințifice, ilogice sau răuvoitoare. Concluzia articolului este că atunci când două persoane adulte consimt să facă sex, ambele sunt responsabile de orice se întâmplă pe parcursul perioadei respective, inclusiv de rezultatele, dorite sau nu, ale momentelor de plăcere. La urma urmei, arată jurnalista, la 15 persoane din 100 prezervativul se poate rupe, iar metoda de ejaculare în afara vaginului nu este nici pe departe sigură, așa că, măcar că dai vina pe accidente, tot nu poți spune că o sarcină nedorită este 100% responsabilitatea bărbaților.

Câteva lucruri de luat în considerare

Poate că este hazardat să validăm postarea Gabriellei Blaire, evident unilaterală și sexistă, construită cu argumente și clișee proagandistice, menite să atragă cât mai mulți adepți și să câștige, la urma urmei, vizibilitate. Dar anumite realități trebuie luate în considerare și ele spun mult despre felul în care se împarte responsabilitatea între bărbați și femei. 90% dintre agresorii sexuali și violatori sunt bărbați, iar dintre violuri, între 3-5% au ca rezultat sarcini nedorite și traumatizante. În multe zone sărace, lipsite de acces la contracepție, ca și în cazul familiilor care nu au acces la planning familial sau la educație sexuală corectă, numărul mare de sarcini este determinat de presiunea bărbaților care poate merge până la agresarea sexuală a soțiilor sau concubinelor, atunci când se opun avansurilor. Abuzurile sexuale din partea rudelor, responsabile de numeroase sarcini la
adolescente până în 15 ani, sunt 100% responsabilitatea bărbaților. În jur de 80% dintre părinții singuri sunt mame, iar dintre acestea, peste 30% sunt femei care au fost părăsite când au rămas însărcinate. Astfel de date sunt reale și serioase, arătând că tendința de deresponsabilizare și abuzul sunt, cu adevărat, apanajul bărbaților mai degrabă decât al femeilor. Dar, cel puțin pentru cei 20% dintre bărbați care își cresc singuri copiii, este important să recunoaștem că, măcar în unele cazuri, sarcinile nedorite nu sunt responsabilitatea exclusivă a bărbaților.

Surse: https://www.good.is; http://thefederalist.com; https://globalnews.ca; https://www.drirena.com; https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați
  7 obiceiuri proaste ale celor mici, pentru care PĂRINȚII sunt vinovați

  De unele dintre cele mai dăunătoare obiceiuri adoptate de cei mici suntem cei mai vinovați chiar noi, părinții. Iată care sunt acestea!

  STUDIU: Bărbații care ating sânii femeilor sunt mai puțin stresați
  STUDIU: Bărbații care ating sânii femeilor sunt mai puțin stresați

  Studii recente au ajuns la concluzia că bărbații care ating sânii partenerei lor devin mai puțin stresați.

  Cine sunt mai predispuși la a contracta coronavirusul: bărbații sau femeile?
  Cine sunt mai predispuși la a contracta coronavirusul: bărbații sau femeile?

  Un studiu realizat recent de către Organizația Mondială a Sănătății concluzionează faptul că femeile sunt mai predispuse la contractarea virusului COVID-19, spre deosebire de...

  Bărbații cu partenere plinuțe sunt mai fericiți și trăiesc mai mult
  Bărbații cu partenere plinuțe sunt mai fericiți și trăiesc mai mult

  Este posibil să existe vreo legătură între greutatea corporală și fericirea din relația de cuplu? Un studiu mexican a relevat că bărbații cu partenere mai plinuțe nu sunt...

  8 defecte feminine care resping barbatii
  8 defecte feminine care resping barbatii

  Motivele pentru care anumite femei displac barbatilor sunt tot atat de diferite pe cat de diferiti sunt barbatii. Exista insa suficiente defecte unanim recunoscute.  Iata cateva dintre ele:

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!
  Un studiu dovedește că bărbații poluează planeta mai mult decât femeile. Iată cum!

  Bărbații poluează mai mult decât femeile, este concluzia unui studiu recent realizat în Suedia. Obiceiurile lor contribuie la creșterea emisiilor de carbon, ei poluând...

  S-a aflat cu câți ani trăiesc mai puțin bărbații decât femeile
  S-a aflat cu câți ani trăiesc mai puțin bărbații decât femeile

  Cu ocazia Zilei Internaționale a Bărbatului, un nou sondaj a luat amploare în mediul online: motivul pentru care bărbații trăiesc mai puțin decât femeile.

  © 2021 Qbebe