Cum influenteaza relatia cu partenerul dezvoltarea bebelusului in sarcina?

Cum influenteaza relatia cu partenerul dezvoltarea bebelusului in sarcina?

Cosmina Ionita

Ce intrebare mai este si asta? Ce influenta sa aiba ca doar eu il port si ii ofer oxigenul si nutrientii necesari? Mi-ai putea raspunde. Ei, draga mea cititoare, lucrurile nu stau deloc asa. Nici nu-ti inchipui cat de important poate fi partenerul in dezvoltarea armonioasa a fatului si apoi a copilului in drumul sau catre formarea individului.

„O relatie armonioasa intre parintii unui copil nenascut inca este ca o gradina cu pamant fertil, luminata de soare, caldura si apa, in care orice samanta firava poate prinde viata si vigoare crescand sanatoasa si puternica" este cea mai limpede si frumoasa comparatie. Apartine psihoterapeutului Eugenia Popovici, care ne ajuta sa intelegem rolul partenerului in dezvoltarea intrauterina a bebelusului.

Sunt binecunoscute schimbarile bruste de dispozitie ale femeii insarcinate, generate de modificarile hormonale. Angoasele si temerile de multe ori nejustificate pe care mama le incearca de mai multe ori pe zi umbresc starea de bine si armonia din cuplu. Poate fi bulversanta pentru ambii parintii daca nu primesc informatiile complete si corecte despre procesul de „fiintare". De aceea, cu atat mai mult, un partener informat va intelege ce declanseaza aceste stari si va putea fi alaturi de viitoarea mamica, stiind cum sa reactioneze si sa o linisteasca.

„Este un proces in care hormonii mamei - fie de stres, fie de fericire - invadeaza corpul si dezvoltarea naturala a copilului prin intermediul sacului placentar, cordonului ombilical si a lichidului amniotic. Variatiile bruste de concentratie au efectul similar unei intoxicatii la adult. Prin urmare, cea mai sanatoasa recomandare este mentinerea unei atitudini de calm, intelegere, stare de bine si continuarea unei vieti normale din toate punctele de vedere. In fond, procesul de constructie interna a unei noi fiinte umane vii este o parte din evolutia noastra ca specie, se petrece de milioane de ani si naturala fiind este bine sa ramana naturala pentru sanatatea speciei", completeaza psihoterapeutul.

Relatia parintilor si copilul nenascut

„Copilul nenascut, barometrul starii de bine al mamei"

O relatie disfunctionala, in care planeaza violenta verbala si fizica, afecteaza integritatea emotionala a mamei si dezvoltarea fatului si sanatatea fizica si psihica a viitorului copil. Un mediu ostil isi pune amprenta asupra bebelusului in formare: ii poate afecta in mod dramatic coeficientul de inteligenta si capacitatea de a rezista la factori de stres. De aceea, specialistii recomanda ca mamele sa evite stresul emotional si sa puna pauza - daca nu stop! - relatiei toxice atat pentru ea, cat mai ales pentru prunc.

„Sa ne gandim la copilul nenascut inca, ca si cum ar fi barometrul starii de bine al mamei si al relatiei dintre ea si partener, dintre ea si restul lumii. Copilul va marca si va fi marcat psihic/fizic de tot ce functioneaza prost sau nu functioneaza deloc, nu neaparat imediat, ci in timp, facand de multe ori imposibila "repararea"... Ceea ce se defecteaza in timpul constructiei sau se construieste prost nu mai poate fi reconditionat decat partial si cu greutate in cel mai bun caz", adauga Eugenia Popovici, psihoterapeut Terapii Scurte Strategice.

In schimb, un mediu cald si echilibrat, in care noul membru al familiei sa se simta iubit si protejat, favorizeaza dezvoltarea armonioasa a bebelusului in uterul mamei. Un partener care intelege schimbarile psiho-emotionale si fizice ale femeii si ii ofera suport in cele mai delicate momente duce relatia la un alt nivel, consolideaza legatura afectiva dintre el si mama, dar si cu bebelusul. Iar loviturile de dincolo de placenta nu sunt decat raspunsurile bebelusului la mangaierile si vocea calda a parintilor.

Greselile din cuplu si dezvoltarea bebeluslui in sarcina

Protejati de casuta primitoare a mamei, bebelusii raman sensibili la stimuli externi. Pentru a creste un copil fericit, parintii trebuie sa inteleaga greselile pe care le savarsesc intr-o relatie si impactul lor asupra starii fizice si emotionale. Constinetizand manifestarile nesanatoase, un prim pas spre bunastarea copilului este deja facut.

Ostilitatea maritala, cum numeste John Medina starea de conflictdin cuplu, in forma prelungita, va afecta negresit sistemul nervos al copilului, inundat cu hormoni de stres, favorizand instabilitate si frica, in locul sentimentului de siguranta si atasament.

Un mediu emotional zbuciumat si un stil de viata nesanatos ii sunt fatale copilului nenascut. De cele mai multe ori, mama isi ascunde nefericirea in consumul excesiv de alimente sau, si mai rau, de tutun si alcool. Nu mai tin cont de sarcina si „isi ineaca amarul" in bautura sau diferite „pofte". Consumul de alcool si tutun creste riscul de a naste un copil cu deficiente psihice si fizice, iar „imbuibat" cu alimente nesanatoase, copilul se poate naste cu dereglari hormonale, probleme cardiovasculare sau obezitate. Un partener echilibrat va sti sa ofere partenerei armonia necesara sau macar sa solicite ajutor de specialitate daca este cazul.

Un aspect deloc de neglijat il reprezinta apropierea fizica dintre cei doi parteneri. Din temerea nesjustificata de a nu rani bebelusul sau din falsa pudoare, parintii isi refuza relatia sexuala. Abstinenta odata instalata, si relatia afectiva va avea de suferit. Nici excesul si pozitiile nepotrivite nu sunt recomandate. Trebuie gasit un echilibru. „Sexul face parte din relatie. A face dragoste este un fapt normal si el poate continua cu grija cu care orice partener care isi iubeste "jumatatea" ar face-o si daca nu este in situatia de sarcina. Comunicarea este foarte importanta, impartasirea trairilor, propunerile, deschiderea catre o varianta optima satisfactiei amandorura este benefica atat relatiei, cat si copilului din burtica fiindca ocitocina secretata de mama in clipele de satisfactie si orgasm este si hormonul atasamentului. Asadar, si copilul primeste un ingredient secret, miraculos pentru siguranta lui si formarea sanatoasa a creierului lui emotional, dar si pentru parintii care isi consolideaza afectiv relatia. Frecventa, ritmul, intensitatea si manevrele sunt de comun acord exprimate, convenite si aplicate dupa moment si senzatii, nu din carti, nu din vorbe sau internet. Ci din dragoste si deschidere unul fata de celalalt", este de parere specialistul.

Relatia parintilor si copilul nenascut

Stabilitatea familiei este esentiala!

Relatia dintre cei doi parinti reprezinta mediul in care se dezvolta copilul. Un mediu toxic va naste un copil traumatizat si handicapat emotional. Un copil dezvoltat in stare conflictuala accentuata si continua nu va sti sa recunoasca linistea si armonia si va cauta in viata adulta cearta si dezechilibrul. Va avea un comportament agresiv sau, din contra, anxios. In schimb, niste parinti echilibrati si increzatori vor oferi copilului modele sanatoase de crestere si dezvoltare, ii vor insufla iubire si respect de sine si fata de ceilalti.

„Ca esenta, parintii trebuie sa inteleaga ca ei sunt niste mici Dumnezei ce ajuta natura intr-un mod miraculos la constructia unei noi fiinte cu caractere asemanatoare lor sau foarte diferite de ei in acelasi timp, programand-o pentru o viata buna sau predispunand-o la afectiuni majore psihice sau fizice ( boli cardiovasculare, pulmonare, diabet, s.a). Sarcina lor este exceptionala prin miracolul ei, deci si raspunderea este proportionala cu rezultatul. E greu, stiu, dar si satisfactia este pe masura! Un copil reusit este reusita maturizarii parintilor intr-un rol pereche cu cel de partener: cel de parinte creator si generator de viata si valoare umana!", concluzioneaza psihoretapeutul Eugenia Popovici.

Surse:
http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2012/07/25/how-parents-stress-can-hurt-a-child-from-the-inside-out/
https://birthpsychology.com/free-article/parents-ask-about-life-womb
"Parents' Relationship Quality and Children's Behavior in Stable Married and Cohabitating Families", Julia Goldberg si Marcia Carlson

Articolul urmator
Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum
Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    DA sau categoric NU - verificăm telefonul partenerului? Uite cum influențează acest obicei relația voastră de cuplu
    DA sau categoric NU - verificăm telefonul partenerului? Uite cum influențează acest obicei relația voastră de cuplu

    În ce condiții este permisă verificarea telefonului partenerului? Cât de nociv este acest obicei pentru relația de cuplu și cum influențează buna funcționare a acesteia?...

    De ce relația ta cu partenerul de viață nu va mai fi la fel după ce veți deveni părinți
    De ce relația ta cu partenerul de viață nu va mai fi la fel după ce veți deveni părinți

    Venirea pe lume a unui copil schimbă dinamica întregii familii. Părinții vor adopta roluri și responsabilități noi, iar relația de cuplu va trece, temporar, pe locul doi. O...

    Cum influențează cititul creierul copilului
    Cum influențează cititul creierul copilului

    Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum
    Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum

    Certurile în cuplu sunt normale și necesare pentru dezvoltarea relației dintre cei doi. Însă e important să diferențiem între o ceartă care aduce doar conflict și...

    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul
    Arhetipul mamei devoratoare: ce este și cum influențează copilul

    Ai auzit vreodată de mama „devoratoare”? Se pare că acesta este un arhetip feminin în care mamele se regăsesc adesea. Citește mai jos despre acest subiect fascinant.

    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
    Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

    Imunitatea se referă la capacitatea organismului de a se proteja în fața agenților patogeni (bacterii, virusuri, paraziți, toxine). Ne naștem cu ea, dar evoluția ei este...

    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii
    Efectele pe termen lung ale favoritismului între frați. Cum afectează familia și relația dintre copii

    Cei mai mulți părinți susțin că nu au un copil favorit, însă studiile care s-au realizat în acest domeniu, arată că nu este așa. Cercetările arată că aproximativ 65%...

    Cum mi-a influențat viața relația gay secretă a mamei mele
    Cum mi-a influențat viața relația gay secretă a mamei mele

    Mama s-a așezat lângă mine și mi-a spus că dacă cineva întreabă de ele, să spun că sunt verișoare.

    © 2024 Qbebe