Nu te certa degeaba cu partenerul, ceartă-te constructiv. Uite cum

Andreea Guică - Redactor

Certurile în cuplu sunt normale și necesare pentru dezvoltarea relației dintre cei doi. Însă e important să diferențiem între o ceartă care aduce doar conflict și frustrare și o ceartă care se încheie cu o concluzie și cu o lecție și de ce nu, cu o lecție de învățare.

În primul rând, cred că știm cu toții că orice tip de relație necesită efort și muncă constantă din partea persoanelor implicate.

Asta nu înseamnă, totuși, că efortul pe care îl facem ne va consuma toată energia. Dacă simți că munca depusă în relație cu partenerul e în zadar și te simți copleșit/ă în urma ei, poate e cazul să faci un pas în spate și să-ți dai seama dacă relația chiar funcționează pentru tine sau nu.

E normal să nu fim mereu pe aceeași lungime de undă cu partenerul. Câteodată trecem prin perioade dificile și poate nu acordăm atenție suficientă, altădată observăm că ne-am schimbat și trebuie să ne reconectăm cu cel de lângă noi, în altă formă.

doua maini care se ating

E normal și să avem conflicte, însă important nu este de ce ne certăm, ci cum ne certăm și cum se încheie cearta.

Maria Thestrup, un psiholog clinician din Washington, menționează că în ambele tipuri de relații, cele romantice și cele platonice cu familia sau prieteni, oamenii trebuie să abordeaze conflictul ca un catalizator pentru a produce o schimbare pozitivă în relația respectivă.

Maria Thestrup ne arată 5 metode prin care poți să te cerți constructiv cu partenerul și prin care să vă întăriți relația.

1. Arată-i partenerului că îl respecți

Fiecare dintre noi ne dorim să fim respectați. Fii atent/ă la limbajul verbal și non verbal pe care îl folosești. Indiferent că simți furie sau frustrare, alege-ți cuvintele și gesturile astfel încât celălalt să nu se simtă jignit. Altfel cearta se va transforma în ceva neproductiv, care nu aduce nimic bun.

2. Ascultă și nu judeca

Nimeni nu e perfect și cu toții putem învăța din greșeli. Dacă partenerul tău va simți că se poate deschide în fața ta, că este ascultat și acceptat așa cum este, conflictul vă va aduce mai aproape unul de altul. Intimitatea în cuplu mai înseamnă și să ne arătăm așa cum suntem noi, cu toate defectele pe care le avem și cu greșelile pe care le-am făcut, știind că celălalt continuă să ne iubească.

3. Observă de unde vine frustrarea

Câteodată nu ne certăm cu partenerul, ci cu mama, tata, bunica, un prieten din copilărie sau un fost iubit care ne-a rănit. Este important să-ți dai seama când te deranjează cu adevărat ceva ce a făcut partenerul, sau doar îți descarci frustrarea asupra lui.

cuplu care se cearta

Observă ce simți și ce gândești în acele momente, precum și dacă îți aduci aminte de cum te-ai simțit în trecut într-o situație similară. Poate furia ta vine din altă parte și este important să o recunoști.

4. Exprimă-te într-un mod care să arate ce simți

Atunci când spui „Iar nu ai spălat vasele” celălalt va percepe instant un reproș. O variantă mult mai bună este să spui „Mă simt neascultată pentru că te-am rugat să speli vasele și văd că nu ai făcut-o încă”. Atunci când mutăm atenția partenerului către cum ne simțim noi și nu către ce a greșit el, va avea o altă atitudine și sunt șanse mult mai mari ca situația să se rezolve.

5. Pune pauză atunci când cearta nu are șanse să se rezolve în acel moment

Spre exemplu, dimineața înainte să plecați la muncă, sau seara, înaite de culcare, când sunteți amândoi obosiți, s-ar putea să nu fie cele mai bune momente pentru a vă certa.

Puteți pune conflictul pe pauză, pentru un alt moment când aveți mai mult timp, sau când sunteți mai odihniți. În felul acesta vă creșteți șansele pentru a vă certa constructiv.

Conflictele din relații sunt oportunități de creștere, de învățare și de a-l cunoaște mai bine pe celălalt, dar și pe noi înșine. Deci este important să le abordezi cu grijă și atenție, altfel se vor transforma în ceva foarte neplăcut.

Surse foto: www.pexels.com https://unsplash.com  

Surse articol: https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-to-have-healthier-arguments-according-to-psychologists/ https://cafemom.com/lifestyle/how-to-argue-with-partner-in-a-healthy-productive-way/hold-yourself-accountable 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Fostul meu soț se ceartă cu actuala lui soție în prezența copiilor mei și nu știu cum să acționez
  Fostul meu soț se ceartă cu actuala lui soție în prezența copiilor mei și nu știu cum să acționez

  Una dintre provocările care urmează după un divorț poate fi legată și de vizitele pe care un copil trebuie să le facă părintelui cu care nu locuiește. Uneori, după o asemenea...

  Te cerți des cu partenerul? Știința spune că este de bine
  Te cerți des cu partenerul? Știința spune că este de bine

  Deși la prima vedere ești tentată să crezi că momentele în care te vei certa cu partenerul tău vor fi dăunătoare pentru relația voastră, experții în relația de cuplu...

  Economie de mamă: trucul meu ca să nu mai gătesc degeaba și să arunc mâncarea
  Economie de mamă: trucul meu ca să nu mai gătesc degeaba și să arunc mâncarea

  Multă vreme m-am confruntat cu o frustrare pe care doar mamele o înțeleg cu adevărat: găteam mult și 70% din ceea ce găteam ajungeam să arunc. Vă spun sincer că îmi...

  Mama mea crede că fac umbră degeaba pământului pentru că nu îi fac nepoți
  Mama mea crede că fac umbră degeaba pământului pentru că nu îi fac nepoți

  Relația mamă-fiică este cu totul specială, dar acest fapt nu înseamnă că, uneori, nu este marcată și de tensiuni. Într-o asemenea situație se regăsește și o...

  Cititul în palmă: Uite cum reușești să-ți descoperi destinul
  Cititul în palmă: Uite cum reușești să-ți descoperi destinul

  Cititul în palmă (chiromanția) este o tehnică de aflare a viitorului răspândită în toată lumea și este practicată din cele mai vechi timpuri. A apărut pentru prima...

  10 plante de apartament rezistente la întuneric. Uite cum le îngrijești!
  10 plante de apartament rezistente la întuneric. Uite cum le îngrijești!

  Plantele aduc viață în orice încăpere. Ele purifică aerul și-ți dau senzația că te afli în mijlocul naturii, iar acest lucru îți va crea o stare de bine. De...

  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!
  7 femei şi-au construit singure casa unde să se pensioneze împreună. Uite cât de minunat arată!

  Un grup de bune prietene din China au hotărât să-şi construiască o casă unde să poată locui împreună după ce se vor pensiona. Parcurge articolul de mai jos pentru a...

  © 2023 Qbebe