Dacă ești însărcinată se recomandă ca nici partenerul să nu fumeze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre condițiile pentru o sarcină sănătoasă este să ne expunem cât mai puțin la tot felul de toxine. Multe dintre ele provin, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru, inclusiv de la fumul de țigară pe care-l inhalăm în diverse situații. Cel mai greu este însă când ești însărcinată și locuiești cu un fumător. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, expunerea noastră și a fătului la fumul de țigară este foarte riscantă. Din acest motiv, va trebui ca și partenerul nostru să înțeleagă acest lucru și să nu ne mai expună chimicalelor rezultate din acest tip de fum.

De ce este periculos să te expui fumului de țigară în perioada sarcinii

Studii recente au arătat că nu numai faptul că tu fumezi cât ești însărcinată, ci și faptul că respiri fum de țigară de la altcineva poate fi foarte periculos. Mai exact, este vorba despre așa-numitul „fum de mâna a doua" sau chiar de cel de „mâna a treia".
În ceea ce privește „fumul de mâna a doua", acesta se referă la „ceea ce se degajă în atomosferă când o persoană care fumează dă afară fumul". S-a estimat că peste 4000 de chimicale sunt prezente în acel tip de fum și că, odată ce este inspirat de către cei din preajma fumătorilor, poate crește riscul dezvoltării unor anumite tipuri de cancer. Astfel, dacă de exemplu, partenerul tău fumează cât timp ești însărcinată, tu și fătul veți fi expuși acestor chimicale periculoase.
De asemenea, experții ne atrag atenția și asupra următorului fapt: nu trebuie neapărat să fii în preajma partenerului când acesta fumează pentru a fi expusă riscurilor. Va fi de ajuns să vii în contact cu reziduuri ale fumului de țigară, care ajung pe haine, pe mobilă, tablouri, covoare etc. Spre exemplu, dacă tu te vei purta niște haine ce au stat în fumul de țigară, toxinele din acestea pot ajunge în fluxul tău sanguin și de aici în fluxul sanguin al fătului. Acest fenomen poate fi deosebit de riscant, întrucât poate afecta aparatul respirator al acestuia. Un studiu afectuat în cadrul „Institului de Cercetări din Los Angeles" a arătat că reziduurile de fum de țigară pot afecta considerabil dezvoltarea plămânilor fătului, ceea ce îl poate afecta inclusiv în viața de adult.
Când vorbim despre fumul depozitat în diverse locuri din casă ne referim la acel „fum de mâna a treia". Acesta poate persista în casă luni și chiar ani întregi. Iată de ce esențial ca și acesta să fie evitat dacă ești însărcinată. Un rol esențial în acest demers îl va avea și partenerul tău, care ar trebui să se străduiască să nu mai fumeze în casă în timpul sarcinii tale.
Indiferent de sursa din care provine fumul de țigară, specialiștii în domeniu sunt de părere că expunerea la el, chiar și pentru o anumită perioadă din sarcină, poate avea efecte din cele mai nedorite, printre care:
Monoxidul de carbon și nicotina pot duce la apariția unor complicații
Studiile au demonstrat că aceste gaze toxice duc la naștere prematură, la o greutate redusă a bebelușilor când se nasc și chiar la deces intrauterin.
Astfel, odată ce gazele toxice provenite din fumul de țigară ajung în fluxul tău sanguin și de acolo în cel al fătului, resursele de oxigen din sânge se vor reduce. Nicotina va „înghiți" practic oxigenul, inclusiv pe cel ce ar trebui să ajungă în cordonul ombilical, furnizând nutrienți. Acest fenomen îl poate împiedica pe bebeluș să mai ia în greutate așa cum se cuvine și îl va expune unei nașteri premature, însoțite de tulburări grave la nivelul respirator. Chiar și fumul de la două țigări pe zi poate fi suficient de periculos și poate duce la oricare dintre consecințele prezentate.
Cu alte cuvinte, aceste argumente îți demonstrează mai clar faptul că partenerul tău ar trebui să nu mai fumeze acasă și să aibă grijă să nu te expună reziduurilor provenite de la fumul de țigară de pe lucrurile sale.

Bebelușii ce au inhalat fum de țigară în timpul sarcinii sunt mai expuși să aibă astm
Studiile au demonstrat în mod clar că bebelușii ce au fost expuși fumului de țigară în viața intrauterină sunt mai expuși să dezvolte astm în copilărie.

Bebelușii ce au inhalat fum de țigară în perioada de sarcină a mamei lor sunt mai expuși riscului de „sindrom al morții subite al sugarului"
În condițiile în care este foarte posibil ca plămânii unui bebeluș ce au fost supuși fumului de țigară să nu fie suficient de dezvoltați, acesta să se confrunte cu un risc mai mare de a deceda din cauza acestui sindrom.

Un bebeluș expus fumului de țigară poate avea grave malformații cardiace
Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că bebelușii ce au fost expuși toxinelor provenite de la fumul de țigară pe timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină riscă să se nască având o malformație congenitală cardiacă. Ricul poate fi chiar și cu 70% mai mare, prin comparație cu micuții ce nu au fost expuși fumului de țigară în mediul intrauterin.
În aceste condiții, este necesar ca atât tu, cât și partenerul tău, să conștientizați faptul că nici acesta nu ar trebui să vă expună toxinelor din fumul de țigară pe parcursul sarcinii.

Ce se mai poate întâmpla dacă fătul este expus fumului de țigară în timp ce mama sa este însărcinată
Experții în domeniu au ajuns și la următoarea concluzie: bebelușii ce au inhalat toxine provenite de la fumul de țigară până să se nască au înregistrat un coeficient de inteligență mai redus, întârzieri în dezvoltarea cognitivă și chiar unele tulburări de comportament, spre deosebire de cei ce au fost feriți de fumul de țigară.

Femeie insarcinata ce vrea sa se fereasca de fumul de tigara

Citește și: Fumatul pasiv: riscuri pentru sanatatea copilului tau

Cum ar putea partenerii noștri să contribuie la reducerea riscurilor ce țin de fumul de țigară în timpul sarcinii

Când tu ești în situația de a fi fumătoare și afli că ești însărcinată, dorința de a renunța la acest obicei, pentru binele copilului tăi, va fi foarte puternică. Din acest motiv, voința de a te lăsa de fumat este mare și poți reuși mai ușor să renunți la acest obicei.
Dacă este vorba despre ai noștri parteneri, renunțarea la fumat se poate realiza cu mai mare dificultate. Primul lucru pe care va trebui să-l afli este dacă partenerul tău își dorește să se lase de fumat cu adevărat. În cazul în care vrea acest lucru, totul va fi mai simplu. De exemplu, îl poți ajuta să-și fixeze o dată de la care se va opri din fumat și îl vei susține cât mai mult.
Dar se poate întâmpla să nu fie gata de așa ceva și atunci situația se complică. Este momentul în care cel mai bun lucru pe care-l poți face va fi să stabilești cu el câteva reguli, astfel încât să nu vă expună totuși chimicalelor provenite din fumul de țigară. De asemenea, explică-i de ce ții atât de mult să vă țină departe de fumul de țigară.
O astfel de regulă, pe care partenerul tău trebuie să o respecte, va fi să fumeze numai în afara casei. Sau dacă se întâmplă să fumeze în casă, să nu stea în aceeași încăpere cu tine și să aerisească rapid. În plus, îi poți spune, când vine de undeva, iar hainele sale miros a țigară, să le pună cât mai repede la aerisit sau chiar să le spălați.
Pentru a-l încuraja pe partenerul tău să renunțe la obiceiul de a fuma, întrucât este sănătos pentru întreaga voastră familie, laudă-l pentru fiecare zi în care a reușit să se abțină. Va fi o mare realizare pentru el, iar bebelușul vostru va veni într-o casă cu o atmosferă mai pură și mai sănătoasă.

Femeie insarcinata ce vrea sa-si opreasca partenerul sa fumeze in preajma ei

Voi știați până acum cât de important este ca și al nostru partener să renunțe la fumat pe parcursul sarcinii noastre?

Citește și: Fumatul in sarcina: statistici si opinii ale medicilor specialisti pe care trebuie sa le stii

Surse:
www.americanpregnancy.org, www.babycenter.ca, www.romper.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
  „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

  Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

  Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată
  Surpriză! Vedeta Game of Thrones a născut primul ei copil. Nimeni nu știa nici măcar că este însărcinată

  Veste mare la Hollywood! Natalie Dormer, actrița care a interpretat rolul lui Margaery Tyrell în serialul „Game of Thrones” a devenit mămică! Vedetă a făcut recent...

  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată
  Lavinia a născut la 9.000 de metri altitudine în avion. Nici măcar nu știa că e însărcinată

  O femeie a născut în avion, la peste 9.000 de metri altitudine! Proaspăta mămică a avut parte de surpriza vieții sale, fiindcă nu știa că este însărcinată.

  O îndrăgită cântăreață a născut în secret. Nici prietenii ei nu știau că este însărcinată
  O îndrăgită cântăreață a născut în secret. Nici prietenii ei nu știau că este însărcinată

  Are 45 de ani și a născut o fetiță după ce a ținut totul secret, inclusiv față de prieteni.

  Când am rămas însărcinată, partenerul meu m-a părăsit. Apoi am aflat că bebelușul meu este grav bolnav
  Când am rămas însărcinată, partenerul meu m-a părăsit. Apoi am aflat că bebelușul meu este grav bolnav

  Lucinda tocmai aflase că este însărcinată în momentul în care iubitul ei a părăsit-o, după trei ani de relație. Trebuia să se obișnuiască cu ideea că va fi o...

  Soacra mea a anunțat pe Facebook că sunt însărcinată. Nu apucasem să îi spun nici soțului meu
  Soacra mea a anunțat pe Facebook că sunt însărcinată. Nu apucasem să îi spun nici soțului meu

  Nu voi fi siropoasă, nu voi face pe victima și nici nu mă voi ascunde de soacra mea cu ceea ce voi scrie mai jos. Știe și ea că a greșit și chiar îmi doresc să citească tot....

  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie
  Iubește-te pe tine, în primul rând, chiar dacă ești mamă. Adu-ți aminte că ești, în primul rând, femeie

  Viața de mamă nu vine doar cu bucurii enorme, ci și cu provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. În aceste condiții, te vei simți adesea copleșită, centrul...

  © 2022 Qbebe