Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

Gemeni dizigoți: ce sunt și cum știi că porți în pântece o astfel de sarcină?

Mirela Floricescu - Redactor

Atunci când spui cuvântul „gemeni”, te gândești automat la două persoane identice. Adevărul este, însă, că se nasc și mulți gemeni non-identici, care provin din procese de concepție diferite. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată curând, trebuie să cunoști toți factorii care duc la apariția unei sarcini gemelare cu bebeluși fraternali. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre acești gemeni dizigoți, fraternali sau non-identici.

Ce înseamnă gemeni dizigoți?

Puține femei știu ce înseamnă gemeni dizigoți, dar adevărul este că o astfel de sarcină este cu totul deosebită. În primul rând, toate sarcinile încep în momentul în care ovulul este fecundat. Dar există și situații în care o femeie eliberează două ovule într-o lună și ambele ajung să fie fertilizate. În acest fel apare sarcina cu gemeni dizigoți sau gemeni non-identici.

ilustratie-cu-o-femeie-insarcinata-si-cu-gemenii-din-burta-ei

Gemenii dizigoți mai sunt numiți și gemeni fraternali, conform genom.gov, fiind rezultați în urma fecundării a două ovule diferite de către doi spermatozoizi. Practic, vorbim despre doi copii născuți din aceeași sarcină, dar din fertilizarea a două ovule diferite.

Spre deosebire de gemenii monozigoți, cei dizigoți împart 50% din gene, dar pot avea sexe diferite și nu se aseamănă la naștere mai mult decât frații din sarcini singulare.

Ce factori duc la nașterea gemenilor non-identici?

Principalii factori care duc la nașterea unor gemeni dizigoți sunt următorii:

 • Istoricul familial: o femeie poate avea gemeni dizigoți, dacă există gemeni în familia ei. De asemenea, dacă mama este geamăn fraternal, are la rândul său 10% șanse de a rămâne însărcinată cu gemeni. În schimb, o femeie care nu este ea însăși geamăn are o șansă de 5% de a avea gemeni în viitor, iar dacă tatăl este geamăn fraternal, acest lucru nu face mai mult probabil ca viitori părinți să aibă gemeni.
 • Dieta: mamele care au un regim alimentar bogat în fitoestrogen. De exemplu, în Nigeria, mamele africane consumă foarte mult fitoestrogen, astfel că au șanse mari de naște gemeni dizigoți.
 • Tratamentele de fertilizare: mulți gemeni dizigoți sunt născuți de către mamele care au apelat la diferite tehnici cu ajutorul cărora au rămas însărcinate. Aproximativ două nașteri în fiecare sută sunt gemeni dizigoți, iar numărul este în creștere de când sunt folosite tot mai des tehnicile de reproducere asistată.
 • Vârsta: sarcinile cu gemeni dizigoți sunt foarte comune la femeile mai în vârstă, adică trecute de 35 de ani.
 • Greutatea: mamele care au deja multe kilograme în plus dinainte de sarcină și nu sunt supravegheate încă de la începutul perioadei de graviditate, au șanse mari de a avea gemeni dizigoți.
 • Stresul: mai ales cel emoțional dacă femeia a trecut printr-o perioadă plină de provocări înainte de a rămâne însărcinată, este posibil ca organismul ei să elibereze două ovule în aceeași lună, ca efect al dezechilibrelor hormonale. Astfel, dacă cele două ovule sunt fecundate, persoana în cauză va purta în pântece gemeni dizigoți. Și stresul cauzat de de substanțele chimice din zonele poluate poate avea un efect puternic asupra frecvenței sarcinii gemelare cu bebeluși non-identici.
 • Rasa: femeile asiatice sunt mai puțin predispuse la a avea gemeni dizigoți, iar femeile africane au șanse mari să dezvolte acest tip de sarcină. Bineînțeles, aceste date nu sunt sigure în totalitate, deoarece pe asemenea categorii largi de oameni se poat face o multitudine de diferențieri.

Citește și: O femeie a conceput încă un copil, însărcinată fiind deja cu gemeni. Medicii sunt uluiți!

Care este diferența dintre gemeni monozigoți și gemeni dizigoți?

Există mai multe diferențe între acești gemeni monozigoți și dizigoți. În sarcina cu gemeni monozigoți, ambii copii își iau hrana și oxigenul de la mamă prin intermediul placentei și al cordonului ombilical. Lucrurile stau diferit la o sarcină cu gemeni dizigoți, deoarece ei nu împărtășesc aceeași placentă și același sac embrionar, din cauza faptului că provin din ovule diferite. Există și câteva cazuri mai rare când gemenii dizigoți împart placenta, dar fiecare are propriul sac embrionar. Riscurile de complicații sunt mai mari la aceși copii, fiind predispuși la sindromul transfuzor.

bebelusi-fata-si-baiat-care-dorm-unul-langa-altul-si-au-caciuli-pe-cap

O altă diferență o constă în sexul copiilor. Gemenii monozigoți provin din același ovul fecundat, astfel că ei apar ca urmare a divizării ovului în două embrioane distincte. Pentru că cele două embrioane provin de la același ovul, copii vor avea același ADN, implicit, același sex. În schimb, o pereche de gemeni dizigoți au ADN-ul diferit, deci sunt șanse de 50% să aibă același sex sau există 50% șanse ca mama să aducă pe lume o fată și un băiat. De asemenea, la gemenii dizigoți trăsturile fizice comune sunt evidențiate și mai mult odată cu trecerea timpului, dar gemenii dizigoți devin din ce în ce mai distincți pe măsură ce avansează în vârstă.

Citește și: O femeie, o sarcină, 2 utere, 3 bebeluși

Prin ce metode poți afla dacă porți în pântece gemeni dizigoți

Specialistului îi este dificil să determine doar în urma ecografiei cu ultrasunete dacă ai gemeni dizigoți sau monozigoți, ci îți poate spune cu exactitate doar ce tip de sarcină ai.

femeie-gravida-imbracata-in-gri-tine-in-fiecare-mana-cate-o-pereche-de-incaltamine-pentru-bebelusii-baiat-si-fata

Însă, există mai multe lucruri cu ajutorul cărora poți afla sigur dacă ai gemeni dizigoți sau identici anume:

 • Bebelușii au sexe diferite
 • Bebelușii au grupe de sânge diferite
 • Testarea ADN (este necesară dacă bebelușii au același sex, iar medicul nu-și poate da seama cu exactitate dacă ei arată diferit)

Citește și: Gemene cu o singură mamă și tați diferiți, un proces deosebit de paternitate

Vestea că o să ai gemeni dizigoți în curând poate să te sperie sau, din contră, nu îți vei putea stăpâni entuziasmul. Cu toate că gemenii tăi vor fi diferiți, trebuie să te bucuri de asemănările și diferențele dintre ei, deoarece vorbim despre niște micuți cu adevărat speciali.

Surse: genome.gov, totuldespremame.ro, babyneeds.ro, sfatulmedicului.ro, registrulgemenilor.com, totcum.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?
Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic
  Gemeni identici se căsătoresc cu gemene identice. Copiii lor sunt identici din punct de vedere genetic

  Gemenele identice Briana și Brittany, în vârstă de 35 de ani, s-au căsătorit cu gemenii identici Josh și Jeremy Salyers, în vârstă de 37 de ani, iar acum fac...

  Surpriza surprizelor! Sunt gemeni, dar s-au născut în ani diferiți
  Surpriza surprizelor! Sunt gemeni, dar s-au născut în ani diferiți

  Frații gemeni sunt dintotdeauna considerați cu totul speciali. Dar ce se întâmplă dacă sunt născuți în luni diferite, în zile diferite și în ani...

  O femeie a născut 5 seturi de gemeni! „Am iubit să fiu însărcinată și sarcina m-a iubit pe mine”
  O femeie a născut 5 seturi de gemeni! „Am iubit să fiu însărcinată și sarcina m-a iubit pe mine”

  Multe mămici se sperie atunci când află că vor naște și vor crește un set de gemeni. Ei bine, imaginați-vă cum ar fi să mai adăugați încă 4 perechi de gemeni. Greu,...

  Era însărcinată cu gemeni, însă a descoperit că în uter se mai ascunde încă un set de gemeni
  Era însărcinată cu gemeni, însă a descoperit că în uter se mai ascunde încă un set de gemeni

  Un cuplu a visat să aibă o familie numeroasă, dar drumul lor a fost unul lung și dureros. Aveau deja o fetiță, dar își mai doreau măcar un frățior sau o surioară pentru...

  Am gemeni și niciodată nu reușesc să îi deosebesc. Sunt o mamă rea?
  Am gemeni și niciodată nu reușesc să îi deosebesc. Sunt o mamă rea?

  S-ar putea să ți se pară ciudat, însă mulți viitori părinți de gemeni își fac griji cu privire la faptul că nu își vor putea deosebi copiii între ei, după...

  5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici
  5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici

  O mămică cu 3 copii, dintre care doi gemeni, ne împărtășește ce a învățat de când a devenit mamă de gemeni identici.

  Sunt o mamă surogat care a născut gemeni și am rămas cu ei. Părinții lor nu au mai venit după ei
  Sunt o mamă surogat care a născut gemeni și am rămas cu ei. Părinții lor nu au mai venit după ei

  O mamă surogat din SUA, care a născut gemeni anul trecut, îi crește acum împreună cu soțul ei, după ce părinții lor nu au mai venit după ei.

  Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!
  Tu știi cum arată copiii Shakirei și ai lui Gerard Piqué? Uite ce mari sunt!

  Shakira și Gerard Piqué au ținut primele pagini ale tabloidelor săptămâni întregi, după ce au anunțat că se despart. Cei doi au hotărât să pună capăt...

  © 2024 Qbebe