Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Pastila de avort: ce trebuie să știi înainte de a lua o astfel de decizie

Pastila de avort reprezintă o alternativă la intervenția chirurgicală pentru intrureprea sarcinii. Multe femei se cutremură numai la auzul cuvântului ”avort”, însă este foarte important să înțelegem că există anumite cazuri când unele sarcini se încheie cu mult înainte de termen fie din motive medicale, fie ca urmare a alegerii femeii care poartă sarcina, printr-un avort medicamentos sau chirurgical.

Indiferent de modul în care se întâmplă, este important să fim informate cu privire la ce presupune un avort, mai ales când vorbim despre avortul medicamentos, în speță despre pastila de avort.

femeie trista care se uita pe fereastra

Ce este pastila de avort?

Pastila de avort este, mai degrabă, o ”expresie” care însumează tot ce presupune un avort medicamentos. Avortul medicamentos reprezintă întreruperea sarcinii prin folosirea medicamentelor și se realizează numai sub supravegherea medicului ginecolog.

Avortul medicamentos este eficient dacă se realizează în primele 9 săptămâni de la concepție, înainte de sfârșitul primului trimestru de sarcină. Procedura nu implică anestezie și se poate face fie în cabinetului medicului specialist, fie într-o clinică.

Cât costă pastila pentru avort

Pastilele pentru avort pot fi destul de costisitoare și pot depăși, în total, 200-300 ron, în funcție de firmele producătoare. Este important să cumperi produsele direct din farmacii și fix în combinația și cantitatea recomandată de medic.

Avortul medicamentos

Când vine vorba despre un avort medicamentos, primul pas este consultul medical și administrarea medicației, urmat, după câteva zile de al doilea consult medical și a doua doză de medicație. La circa două săptămâni de la al doilea consult, se impune un alt control pentru a vedea dacă evoluția este corespunzătoare și dacă sarcina s-a încheiat fără complicații.

Urmărirea medicală înainte și după avortul medicamentos presupune examene fizice și teste de laborator, urmărirea stării de sănătate a gravidei, informarea pacientei despre posibilele urmări ale avortului, sfaturi și instrucțiuni de îngrijire, informarea despre posibile riscuri și probleme de sănătate care pot apărea în urmă unui avort.

Trebuie să știi că printre riscurile unui avort medicamentos se numără:

 • avort incomplet ce poate fi urmat de avort chirurgical;
 • sângerare masivă;
 • infecție;
 • afectarea uterului.

În plus, dacă se decide continuare sarcinii și după luarea medicamentelor folosite pentru avortul medicamentos, există riscul că fătul să dezvolte malformații congenitale.

Avortul medicamentos nu se poate realiza dacă:

 • sarcina este prea avansată;
 • gravida suferă de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni ale ficatului, rinichilor, boli
 • gravida suferă de pulmonare sau boli care presupun convulsii necontrolate;
 • gravida fumează mult și manifestă alegii la medicamentele folosite în avort;
 • gravida prezintă un risc crescut de rupturi uterine sau are montat un sterilet;
 • gravida urmează un tratament cu anticoagulante;
 • nu se poate consulta medicul după avort.

femeie care ia pastile pentru avort

Ce pastile pot provoca avortul spontan?

Avortul se poate face folosind pastile precum:

 • Misoprostol - medicament pe baza hormonala care induce travaliul prin dilatarea colului cervical și prin producerea de contracții uterine;
 • Mifepristona și Misoprostol - Mifepristona blochează folosirea progesteronului, oprește creșterea placentei, dilată colul cervical și pregătește uterul pentru travaliu. Misoprostolul declanșează contracțiile și curată uterul de țesutul fetal. Această combinație are o eficacitate între 95-98% pentru sarcinile de până la 9 săptămâni;
 • Methotrexate și Misoprostol - Methotrexate-ul (metotrexat) oprește creșterea placentei, fiind mai puțîn eficient decât Mifepristona. Acest tratament are o eficacitate între 95-99% pentru sarcinile de până la 7 săptămâni.

Este important de știut că medicamentele folosite într-un avort medicamentos pot cauza sângerări vaginale, crampe abdominale, greață și vărsături, febra, frisoane sau diaree. Pentru ameliorarea acestor simptome, medicul ar putea recomanda analgezice sau chiar antibiotice pentru scăderea apraritiei unei infecții.

Sângerare după pastila de avort

Sângerarea după avortul medicamentos este normală și poate fi însoțită de amețeli, senzații de greață sau vomă, dureri de cap sau bufeuri. Dacă această sângerare nu apare într-un interval de 24, maximum 48 de ore de la administrarea primei pastile de avort, este posibil că avortul să fie incomplet sau pacienta să fie încă gravidă. În acest caz, poate fi necesar un avort chirurgical.

Se impune mersul de urgență la spital în cazul în care apar sângerări abundente, care durează mai mult de două oare și care necesită mai mult de două absorbante pe parcursul unei ore.

Sexul după avortul medicamentos

După avortul medicamentos se recomandă repaus sexual timp de cel puțin două săptămâni. În general, recuperarea fizică după un avort, medicamentos sau chirurgical, durează undeva între două sau patru săptămâni. Ovulația se produce la aproximativ două săptămâni, iar menstruația începe de obicei, undeva la patru-șase săptămâni după avort.

Unele femei sunt nerăbdătoare să își reînceapă viață sexuală după avort, altele, în schimb, își pot pierde interesul o perioadă, din cauza sentimentelor provocate de renunțarea la sarcină. Este foarte important că partenerul să fie înțelegător și să nu pună presiune când vine vorba de reluarea vieții sexuale după avort.

Pastila de avort sau avortul medicamentos trebuie realizate numai sub supravegherea medicului specialist. Dincolo de riscurile fizice, hotărârea de a întrerupe sarcina este una majoră, care poate avea consecințe emoționale. De aceea este important că o gravidă care ia în calcul avortul, fie el chirugical sau medicamentos, trebuie să se asigure că a înțeleg ce presupune procedura, dar și care sunt riscurile.

Surse: plannedparenthood.org, healthline.com, nhs.co.uk

Vitaminele prenatale: tot ce trebuie să știi pentru o sarcină sănătoasă

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Decizie controversată: tribunalul obligă o femeie cu retard mental să facă avort
  Decizie controversată: tribunalul obligă o femeie cu retard mental să facă avort

  Un tribunal britanic a decis ca o femeie cu retard mental să facă avort, împotriva dorințelor ei și ale mamei sale. Judecătorul a spus că decizia este dureroasă, dar este cea...

  Medicii i-au lăsat bebelușa să moară pentru că a născut prematur, înainte de limita legală de avort
  Medicii i-au lăsat bebelușa să moară pentru că a născut prematur, înainte de limita legală de avort

  O mamă îndurerată declară că medicii i-au lăsat fiica să moară, din simplul fapt că s-a născut înainte de limita legală de avort.

  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil
  10 lucruri realiste pe care trebuie sa le stii inainte sa faci un copil

  Cand ramai gravida si chiar si cand doar ai intentia, te pregatesti cu toate informatiile care iti pica in mana despre cum va fi viata ta de proaspata mama. Te inscrii la cursuri, studiezi...

  Decizie șocantă: avortul, pedepsit cu 99 de ani de închisoare în acest stat
  Decizie șocantă: avortul, pedepsit cu 99 de ani de închisoare în acest stat

  Avortul devine o infracțiune deosebit de gravă în statul american Alabama, la fel și prescripția medicamentelor care pot întrerupe evoluția sarcinii.

  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului
  5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a da antibiotic copilului

  Antibioticele sunt medicamente care trebuie folosite numai în anumite situații medicale și doar la recomandarea medicului. Din păcate, foarte mulți părinți au ajuns să abuzeze...

  Povesti adevarate. Drama unei fete din orfelinat. El mi-a dat banii sa fac avort! Eu vreau copilul, dar nu stiu cum trebuie sa se poarte o mama. Afla ce-i raspunde psihologul nostru
  Povesti adevarate. Drama unei fete din orfelinat. El mi-a dat banii sa fac avort! Eu vreau copilul, dar nu stiu cum trebuie sa se poarte o mama. Afla ce-i raspunde psihologul nostru

  Povesti adevarate. Mihaela a crescut la orfelinat. Dupa ce a implinit 18 ani si a fost nevoita sa plece din institutia statului, o familie cu inima mare i-a gasit serviciu. Apoi l-a cunoscut...

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  © 2019 Qbebe