Medicamente si remedii pentru greturi in sarcina

Medicamente si remedii pentru greturi in sarcina

Roxana Cristea

Exista medicamente sanatoase pentru greturile matinale? Nu... nu exista medicamente sanatoase care pot fi administrate in sarcina, dar exista medicamente care au efecte adverse reduse si care pot trata greata viitoarei mamici fara sa afecteze bebelusul.

Probabil ca stii deja ca orice mananci sau bei afecteaza intr-un fel sau altul dezvoltarea copilasului din burtica ta. De aceea este foarte important sa eviti pe cat posibil medicamentele. Pentru orice afectiune pe care o intampini, incearca mai intai sa te tratezi prin mijloace naturale. Iata ce poti face pentru a ameliora starea de greata care apare in primele luni de sarcina si ce medicamente sunt recomandate pentru greturile matinale.

greturi matinale la gravida

Ce sunt greturile matinale?

Nimeni nu stie de ce primul semn de sarcina pentru multe femei este o senzatia de greata. In primele luni de sarcina pana la 80% dintre viitoarele mamici experimenteaza raul de dimineata (care poate aparea in orice moment al zilei).

Greturile matinale reprezinta cea mai comuna afectiune din sarcina. Cat de grava si cat de puternic se manifesta aceasta afectiune, difera de la femeie la femeie. In sarcina greata poate sa apara, dimineata sau atunci cand simti anumite mirosuri sau vezi ceva ce nu-ti place.

Greturile matinale iti pot tulbura somnul, iti pot afecta munca si iti pot schimba atitudinea fata de ceilalti si te poate conduce catre depresie.

Cea mai severa forma de greata matinala in sarcina este este hyperemesis gravidarum (HG), ceea ce inseamna varsaturi severe in timpul sarcinii. Simptomele sunt: imposibilitatea de a manca sau de a bea ceva, varsaturi repetate in timpul zilei, pierdere in greutate in timpul sarcinii. HG este singura forma de greata in sarcina care iti poate afecta bebelusul.

Greturile matinale afecteaza dezvoltarea bebelusului?

Greturile matinale nu afecteaza dezvoltarea fatului, atat timp cat esti in stare sa mananci sanatos si sa bei multe lichide.

Senzatia de rau este un semn ca hormonii isi fac treaba, nivelul de hormoni fiind suficient de ridicat pentru a sustine sarcina. Este si o parte buna: femeile care au greturi matinale sunt mai ferite de avort spontan. Asta nu inseamna ca daca nu ai greturi nu poti avea o sarcina normala.

In sarcina este recomandat sa ai un regim alimentar echilibrata, dar daca starile de voma nu te lasa sa ai o dieta sanatoasa si variata, incearca sa mananci doar ce-ti prieste, cel putin in primele luni pana-ti trece raul. Este posibil ca, pentru un timp, alegerile tale alimentare sa fie stricte si ciudate - paine sau cartofi - Nu-ti face griji pentru bebelus, ii poti oferi nutrimentele necesare dezvoltarii in lunile viitoare cand greturile matinale dispar sau se raresc. In plus ficatul tau are stocate multe elemente nutritive pe care le poate folosi bebelusul la inceput.

Cel mai important nutriment in primul trimestru este acidul folic. Acesta ajuta la dezvoltarea coloanei vertebrale si a sistemului nervos. Daca iei suplimente de acid folic totul ar trebui sa fie in regula. Ar putea sa te ajute si un supliment de vitamina D, vitamina necesara pentru oasele si dintii bebelusului.

Daca vomiti des si te afli in imposibilitatea de a manca si a bea, apoi observi ca ai scazut in greutate, esti in pericol de deshidratare asa ca mergi imediat la medic. Este posibil sa ai nevoie ca substantele nutritive sa-ti fie administrate intravenos.

De ce apar greturile matinale?

Cauza exacta a greturilor matinale nu se cunoaste, dar se crede ca „raul de dimineata" ar putea avea legatura cu hormonii sarcinii numiti gonadotrofina corionica umana (hCG), dar si cu estrogenul. Hormonul tiroidian tiroxina ar putea juca si el un rol in producerea greturilor matinale.

Greturile matinale se acutizeaza atunci cand:
- Esti insarcinata cu gemeni sau tripleti (nivelul de hormoni este mult mai mare)
- Daca in mod normal suferi de „boala calatoriei" adica ti-e rau cand calatoresti cu masina, autocar, vapor sau avion. Asta pentru ca, „raul de dimineata" poate fi legat de o tulburare in mecanismul de echilibru din urechea interna.
- Daca ai o infectie gastro-intestinala cauzata de o bacterie numita Helicobacter pylori.
- Daca esti obosita sau flamanda greata se poate inrautati
- Daca simti mirosuri neplacute sau vezi ceva ce ti se pare a fi gretos

Cat timp dureaza greturile matinale in sarcina?

Greturile matinale incep, de obicei, in saptamana a-6-a de sarcina si starea gravidei se imbunatateste intre 14 si 16 saptamani de sarcina. La unele femei greata ar putea sa persiste pana in saptamana 20 sau chiar pe tot parcursul sarcinii. Dar acest lucru se intampla rar, mai ales daca s-au luat masuri.

Daca ai febra, greata si varsaturi, dureri de cap, pentru prima data dupa 9 saptamani de sarcina trebuie sa-ti anunti medicul. Este posibil sa ai altceva decat greturi matinale.

Ce faci daca ai greturi matinale?

- Tine langa pat o farfurie cu biscuiti, paine prajita, cereale si manaca putin inainte de a te ridica din pat dimineata. Aceste alimente, bogate in carbohidrati, diminueaza greata;
- Mananca putin si des toata ziua pentru a evita sa fii prea plina sau sa ti se faca foame
- Dupa ce ai mancat stai putin pe un scaun, nu face miscari bruste
- Nu te spala pe dinti imediat ce mananci
- Ia vitaminele prescrise de medic
- Bea multe lichide - apa sau sucuri de fructe
- Ghimbirul- sub forma de ceai sau capsule- poate fi eficient in lupta cu greturile matinale.
- Ceaiul de zmeura este folosit de foarte multe femei pentru a trata greata in sarcina, dar este bine sa-ti intrebi medicul despre efectele ceaiului de zmeura.
- Vitamina B-6 ajuta la ameliorarea greturilor matinale. Intreaba-ti medicul si despre acest remediu.
- Evita alcoolul, cafeina si fumul de tigara

Exista medicamente pentru greturile matinale?

Exista cazuri cand este nevoie de medicamente. De exemplu, atunci cand ai stari prelungite de greata sau vomiti de 4 sau 5 ori pe zi. Dupa cum stii, foarte putine medicamente nu au efecte secundare, dar sunt unele care nu afecteaza dezvoltarea bebelusului din burtica. Impotriva greturilor matinale, medicamentul emetrol este cel mai sigur si cel mai recomandat de medici. De asemenea, doctorii recomanda si zantac (injectabil) sau pepcid. Alte medicamente care combat greturile considerate sigure de catre medici sunt bendectin si doxilamina cu B6. (Atentie! Este posibil ca aceste medicamente sa se gaseasca sub alte denumiri in farmacii).

Este foarte important sa nu iei niciun medicament inainte de a te consulta cu doctorul tau, care iti va recomanda si dozele exacte care trebuie luate in sarcina.

Surse: en.wikipedia.org; babycentre.co.uk; nhs.uk

Articolul urmator
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

    14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste
    Cârcei la picioare: cauze și remedii naturiste

    Cârceii la picioare pot fi o experiență neplăcută și dureroasă, iar mulți oameni se confruntă cu această problemă în mod regulat. Cârceii se manifestă sub formă...

    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
    Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

    Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
    Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

    Transpirația este un proces fiziologic natural și perfect sănătos, care contribuie la răcirea corpului și la prevenirea supraîncălzirii. Cu toate acestea, unele persoane pot...

    O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală
    O familie din Hațeg a trăit doar după învățămintele Bibliei. Au renunțat la medicamente, civilizație și copiii nu au mai avut voie să meargă la școală

    Un bărbat din Hațeg și-a obligat soția și cei doi copii să trăiască izolați, fără nici un contact cu mediul extern și strict după învățămintele biblice. Citește toată...

    Coșuri pe picioare: cauze și remedii
    Coșuri pe picioare: cauze și remedii

    Te-ai întrebat vreodată de ce îți apar pe picioare coșuri ? Am adunat în acest articol toate informațiile despre ce înseamnă apariția coșurilor pe picioare....

    © 2024 Qbebe