Mit sau adevăr? Suplimentarea cu vitamine în sarcină determină creșterea în greutate a mamei?

O nutriție corespunzătoare este importantă atât pentru gravidă cât și pentru sănătatea bebelușului său, motiv pentru care creșterea în greutate reprezintă un proces normal, specific sarcinii. Este însă posibil ca această creștere în greutate să fie cauzată de administrarea suplimentelor cu vitamine pentru sarcină? Vei afla răspunsul în continuare.

Suplimentarea cu vitamine în sarcină

Deoarece perioada sarcinii este una în care necesitățile nutriționale sunt crescute, multor gravide li se recomandă de către specialistul care le monitorizează sarcina să beneficieze de vitamine și minerale sub formă de supliment. În acest mod se pot suplini carențele și se susține sănătatea sarcinii, precum și dezvoltarea fătului în parametri optimi; unele suplimente ajută la realizarea diverselor reacții chimice în organism, în vreme ce altele previn diverse degenerări celulare ca urmare a acțiunii toxinelor. În plus, există situații speciale precum diverse regimuri alimentare restrictive, probleme de sănătate sau complicații în sarcină care privează organismul unei femei de cantitatea necesară de nutrimente și necesită de multe ori recomandări personalizate de suplimente.

Vitaminele prenatale îți asigură anumiți nutrienți pe care nu îi poți primi doar din alimentație și sunt mai ușor asimilate de organism. Iată câteva beneficii pe care acestea le oferă: îți fortifică musculatura uterină, îți oferă energia necesară perioadei sarcinii, îți scad șansele de preeclampsie, reduc șansele ca bebelușul să se nască cu defecte de tub neural, reduc șansele de naștere prematură și greutate mică la naștere, scad șansele de mortalitate infantilă și, nu în ultimul rând, furnizează organismului matern nutrimentele de care are nevoie.

suplimentarea cu vitamine in sarcina
Vitaminele prenatale specifice sarcinii conțin o gamă largă de vitamine și minerale, precum: folat (vitamina B9), fier, zinc, calciu, iod, vitamina A, vitamina E, vitamina D, vitamina C, tiamină (vitamibna B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), cobalamină (vitamina B12). Compoziția acestora de fier și acid folic este mult mai crescută comparativ cu cea din multivitaminele uzuale.

Femibion 2Femibion Sarcină Sănătoasă 2 reprezintă combinația optimă de nutrimente recomandată din a 13-a săptămână de sarcină până la încheierea alăptării pentru a asigura aportul optim de DHA (Omega 3) si pentru mentinerea nivelului de folați. Acest supliment conține DHA, folați (Metafolin®, acid folic), complex de vitamine B, vitamina C şi E și iod.

Creșterea în greutate în sarcină este determinată de suplimentarea cu vitamine?

Toate femeile gravide acumulează un număr mai mare sau mai mic de kilograme. Acest aspect reprezintă o parte inerentă din orice sarcină, benefică pentru formarea și dezvoltarea fătului.

Și, totuși, este posibil să te îngrași din cauza folosirii suplimentelor în sarcină? Suplimentele cu vitamine nu vor conduce la creșterea în greutate deoarece nu conțin calorii, iar corpul tău nu le poate descompune pentru a produce energie sau pentru a le depozita sub formă de grăsime. 

Unele vitamine pot contribui indirect la creșterea în greutate prin faptul că te ajută să îți consolidezi masa musculară. Iar dacă beneficiezi de o cantitate excesivă de fier ficatul nu va putea metaboliza la fel de bine procesul de descompunere a grăsimilor. Este de asemenea posibil ca greutatea ta să crească mai mult decât este normal ca urmare a alimentației pe care o urmezi sau a faptului că apetitul alimentar este crescut.

În marea majoritatea a cazurilor creșterea în greutate se datorează în decursul acestor 9 luni exclusiv sarcinii; o sarcină normală presupune acumularea unui număr între 11-16 kg, indiferent dacă se administrează sau nu suplimente cu vitamine. În prezența unei diete normocalorice, suplimentarea cu vitamine pentru sarcina nu determină creșterea în greutate nici a mamei și nici a bebelușului. Din acest motiv Femibion 2 este o alegere sigură, care va ajuta prin compoziția sa unică de DHA la o bună dezvoltare a creierului în mediul intrauterin.

Fierul și acidul folic din suplimentele cu vitamine

După cum am menționat anterior, există diferențe semnificative între vitaminele prenatale și cele obișnuite cu privire la cantitățile de fier și acid folic. Bebelușul, atâta timp cât se află în mediul intrauterin, folosește acidul folic pentru formarea tubului neural, care se transformă treptat în creier și măduva spinării. Fierul este necesar viitoarei mame pentru a produce o cantitate suplimentară de globule roșii, celule care au rolul de a transporta oxigenul și substanțele nutritive către celulele sale și ale creierului. Însă nici fierul, nici acidul folic nu oferă o cantitate suplimentară de energie, respectiv calorii.

suplimentarea cu vitamine in sarcina

Recomandări

Unele alimente, dar și vitamine conținute de suplimente pot să cauzeze constipație sau retenție de apă, care conduc la o senzație de balonare generalizată, iar hainele vor părea că nu te mai cuprind. Ajută uneori schimbarea tipului de vitamine prenatale pe care îl folosești, dar nu trebuie să încetezi administrarea lor înainte de a avea acordul medicului; atât sănătatea ta, cât și cea a copilului tău depind de nutrienții pe care corpul tău le primește. În cazul în care ești însărcinată și observi o creștere bruscă sau excesivă în greutate este important să discuți cu medicul care îți urmărește sarcina; poate fi vorba de complicații ale sarcinii precum diabet gestațional sau preeclampsie.

Atunci când creșterea în greutate este cauzată de alimentația pe care o urmezi este indicat să discuți cu un specialist în nutriție pentru a beneficia de o consiliere specializată cu privire la alimentele pe care le poți evita. Nu este indicată adoptarea unor regimuri de slăbit în timpul sarcinii fără acordul medicului deoarece poți cauza carențe grave fătului.

Îți recomandăm Femibion 2 pentru o sarcină sănătoasă, un supliment foarte bine tolerat la nivel gastrointestinal. Acesta conține o combinație specifică de substanțe nutritive care nu determină creșterea în greutate a mamei și a bebelușului. Nu în ultimul rând, este ușor de utilizat, prezentându-se sub formă de tablete și capsule de dimensiuni mici, ușor de înghițit și cu un aspect plăcut.

Surse: www.ncbi.nlm.nih.gov; https://momlovesbest.com; http://kindmommy.com; www.livestrong.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Berea stimulează lactația? Mit sau adevăr?
  Berea stimulează lactația? Mit sau adevăr?

  Timp de multe decenii, mamelor care alăptau li se spunea că berea stimulează lactația. Oare această afirmație este adevărată sau reprezintă doar un mit? Unii specialiști consideră...

  Mit sau adevăr: aceste alimente încetinesc dezvoltarea intelectuală a copilului
  Mit sau adevăr: aceste alimente încetinesc dezvoltarea intelectuală a copilului

  Un studiu din Marea Britanie a încercat să demonstreze faptul că alimentele tip fast-food, consumate în primii ani de viață, pot să influențeze în mod negativ...

  Mit sau adevar: de ce nu este bine să folosești dexametazona în aparatul de aerosoli
  Mit sau adevar: de ce nu este bine să folosești dexametazona în aparatul de aerosoli

  Cu toate că există o mulțime de medici care recomandă tratamentul cu dexametazonă în aparatul cu aerosoli, dar și mai mulți părinți care administreaza acest tratament din...

  Mit sau adevăr: femeile absorb celule ADN de la toți bărbații cu care au avut relații sexuale
  Mit sau adevăr: femeile absorb celule ADN de la toți bărbații cu care au avut relații sexuale

  În urma unui studiu recent, care a constatat prezența de ADN masculin la un procent mare de femei analizate, au existat opinii care au considerat că celulele au provenit de la...

  Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?
  Mit sau adevăr: Plătesc copiii pentru păcatele părinților?

  De-a lungul timpului, inclusiv în vremea noastră, s-a vehiculat/se vehiculează ideea potrivit căreia se poate vorbi despre o relație între suferințele copiilor și păcatele...

  Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
  Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

  Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

  7 sfaturi despre sex de la scriitorul Tolkien pentru fiul său. Cât adevăr!
  7 sfaturi despre sex de la scriitorul Tolkien pentru fiul său. Cât adevăr!

  J.R.R Tolkien a devenit extrem de cunoscut drept autor al bestseller-urilor Stăpânul inelelor. Însă acesta a fost mai mult decât un scriitor înzestrat cu...

  Bunicile, bone de lux? Vedete care au noroc să fie ajutate de mame sau de soacre în creșterea copiilor
  Bunicile, bone de lux? Vedete care au noroc să fie ajutate de mame sau de soacre în creșterea copiilor

  Fie că nu au găsit bonele cele mai potrivite, fie pentru că sunt convinse că doar bunicii se pot ocupa cel mai bine de nepoți, mai multe vedete de la noi au decis să-și lase copiii...

  © 2021 Qbebe