Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate

Lista COMPLETĂ a serviciilor medicale decontate de stat pentru femeile însărcinate

Andreea Guica - Redactor

Începând cu 1 iulie 2023, femeile însărcinate beneficiază de servicii medicale gratuite, decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Regăsești lista completă a acestor servicii în articolul de mai jos.

Potrivit hotnews.ro, viitoarele mămici beneficiază de următoarele servicii gratuite:

La medicul de familie

Viitoarea mamă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere.

Din luna a șaptea până în luna a noua aceste consultații sunt bilunare. De asemenea, medicul de familie poate efectua două vizite la domiciliul pacientei pentru a urmări evoluția lăuziei, imediat după externarea noii mame din maternitate și o lună mai târziu.

Medicul de familie recomandă gravidei să efectueze mai multe testări, printre care se numără și cele pentru depistarea HIV, a hepatitelor cronice B și C și a sifilisului.

Dacă persoana însărcinată este neasigurată, poate deveni asigurată, pe perioada sarcinii și lăuziei, prin simpla transmitere a adeverinței respective către casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află, fără alte cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare.

În cazul declanșării contracțiilor într-o situație în care pacienta nu are acces imediat la alte paliere de asistență medicală (spre exemplu, aceasta se află într-o zonă izolată), medicul de familie poate supraveghea travaliul și nașterea precipitată, atât la locul solicitării cât și la cabinet, chiar și în afara programului de lucru declarat în contractul cu casa de asigurări de sănătate, până la sosirea echipajului de urgență, după caz.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate 

Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere, în cadrul căreia, după caz, se poate recomanda efectuarea de analize și investigații sau internarea în spital.

Dacă medicul respectiv are și o supraspecializare în medicină materno-fetală poate efectua și ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricală anomalii trimestrul I cu translucență nucală și ecografie obstetricală anomalii trimestrul II).

În spitale

În spitalele care au în componență structuri (secție, compartiment) de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi în scopul supravegherii sarcinii normale, cu condiția ca unitatea să aibă laborator de analize medicale și cabinet medical de specialitate.

Spitalul are obligația să efectueze consultații de specialitate și următoarele analize/investigații:

 • hemoleucogramă completă;
 • determinarea grupului sanguin ABO și Rh;
 • uree serică, acid uric seric, creatinină serică, glicemie;
 • TGP, TGO, TSH;
 • examen complet de urină (sumar + sediment); 
 • VDRL sau RPR;
 • testare HIV;
 • evaluarea infecţiilor cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, citomegalovirus, hepatită B şi C);
 • secreție vaginală;
 • examen Babeş-Papanicolau sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată;
 • biometrie fetală;
 • detecția streptococului de grup B;
 • ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii. 

femeie gravida la control medical

Între săptămâna a 11-a și a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, (tot în internare de zi), care trebuie să includă obligatoriu o consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale.

Pentru acordarea acestui serviciu, medicul specialist trebuie să aibă și competenţă/atestat de pregătire complementară în ultrasonografie obstetricală şi ginecologică sau supraspecializare în medicina materno-fetală. Acest serviciu se poate acorda și concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.

În internarea de zi se efectuează și supravegherea sarcinilor cu risc crescut, după cum urmează:

⦁ pentru edemul gestațional, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, creatinină serică, acid uric seric, TGP, TGO, examen complet de urină (sumar + sediment), dozare proteine urinare, proteine totale serice, ecografie obstetricală și ginecologică;

⦁ pentru hiperemeza gravidică ușoară, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, hemoleucogramă completă, sodiu seric, potasiu seric, examen complet de urină (sumar + sediment), uree serică, acid uric seric, creatinină serică, ecografie obstetricală și ginecologică;

⦁ pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III de sarcină, serviciile obligatorii sunt: consultație de specialitate, cardiotocografie, ecografie obstetricală și ginecologică;

⦁ pentru monitorizarea gravidei cu tulburări de coagulare/trombofilii ereditare și dobândite, serviciile obligatorii sunt: consultații de specialitate, antitrombină III, proteină C, proteină S, dozarea hemocisteinei serice, control hemocisteină serică, factor V Leyden, anticoagulant lupic screening și confirmare, ecografie obstetricală și ginecologică.

Tot în spitalizarea de zi pot fi efectuate și servicii de amniocenteză (trim. II de sarcină), cordonocenteză (trim. II de sarcină), respectiv biopsie de vilozități coriale (trim. I de sarcină), numai de medicii obstetriceni-ginecologi cu supraspecializare în medicină materno-fetală.

Biopsia de vilozităţi coriale și amniocenteza se efectuează pentru cazuri cu anomalii majore confirmate imagistic anterior procedurii, în caz de patologie genetică în familie cu risc de transmitere la descendenţi (la recomandarea medicului genetician) sau în caz de risc de aneuploidii mai mare de 1/250 în urma screening-ului genetic prenatal: test combinat (markeri ecografici şi dublu test sau triplu test). Cordonocenteza se efectuează pentru cazuri cu indicaţie în scop diagnostic sau terapeutic. Toate cele trei servicii includ şi testarea genetică a probelor prelevate, prin una din următoarele tehnici: citogenetică, FISH, MLPA, QF-PCR.

Nașterea propriu-zisă este considerată un serviciu de urgență care se efectuează în regim de spitalizare continuă în structurile specializate în obstetrică-ginecologie/neonatologie.

Se pot efectua și serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta, în timpul sarcinii, prezintă complicaţii sau comorbidităţi, sângerare majoră și necesită transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurală greu de controlat și proceduri invazive majore asociate.

La laboratoarele de ambulatoriu

Aici, femeile însărcinate pot realiza analizele medicale specifice chiar şi peste valoarea plafonului lunar, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie sau de cel specializat în obstetrică-ginecologie: 

 • hemoleucogramă completă;
 • determinarea grupului sanguin și Rh;
 • testare HIV, timpul Quick și INR, APTT;
 • Fibrinogenemie;
 • proteine serice totale, feritină serică, uree serică, acid uric seric, creatinină serică, bilirubină totală și directă, glicemie;
 • TGP, TGO, Gama GT;
 • fosfatază alcalină, sodiu, potasiu, magneziu, calciu total și ionic seric, 
 • examen complet de urină, dozare proteine urinare, albumina serică, HBA1c, TSH, FT4, AgHBs, VDRL sau RPR;
 • proteina C reactivă, anticorpi anti HCV, urocultură;
 • exudat faringian;
 • examen Babeş-Papanicolau, examen microscopic nativ şi colorat din secreţii vaginale.

 „Prin aceste noi reglementări dorim să încurajăm și să facilităm supravegherea medicală în perioada gravidității”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS. 

Surse foto: Pexels, Freepik

Surse articol: hotnews.ro digi24.ro

Articolul urmator
Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

  Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

  Există 118 școli cu risc seismic 1 în România. Lista completă ar urma să fie făcută publică de către Ministerul Educației
  Există 118 școli cu risc seismic 1 în România. Lista completă ar urma să fie făcută publică de către Ministerul Educației

  Premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-o ședință de Guvern că în România, există 118 școli cu risc seismic de gradul 1. Locația acestora urmează să fie...

  Cele mai competitive semne zodiacale. Avem lista completă!
  Cele mai competitive semne zodiacale. Avem lista completă!

  Nimic nu le stă în cale! Ele sunt cele mai competitive semne zodiacale, care ar face orice pentru a fi mereu pe primul loc. Iubesc provocările și nu suportă să piardă. Află...

  Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
  Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

  Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

  Lista completă cu nume de fete speciale. Tu ce ai alege pentru micuța ta?
  Lista completă cu nume de fete speciale. Tu ce ai alege pentru micuța ta?

  Alegerea numelui pentru micuța voastră este o decizie foarte grea de luat. Mulți părinți încep să se gândească la posibile nume pentru fetița lor chiar din primele zile...

  OMS confirmă: femeile însărcinate pot face vaccinul anti-Covid
  OMS confirmă: femeile însărcinate pot face vaccinul anti-Covid

  În condiţiile în care, până în momentul de faţă, nu au fost realizate studii care să demonstreze că două dintre cele mai cunoscute vaccinuri împotriva...

  Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei
  Femeile sau cuplurile care nu pot face copii vor primi ajutor de la stat în valoare de până la 15.000 de lei

  Începând din luna decembrie, Guvernul va acorda câte 15.000 de lei celor care au nevoie de fertilizare în vitro. Anunțul a fost făcut ieri, de ministrul Familiei,...

  Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! ”Femei care inspiră”, campania menită să sprijine femeile însărcinate și mamele
  Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! ”Femei care inspiră”, campania menită să sprijine femeile însărcinate și mamele

  Dacă mama este fericită, toată familia este fericită! Deși mamele se susțin între ele și găsesc soluțiile cele mai potrivite pentru copii, atunci când vine vorba de...

  © 2023 Qbebe