Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Simptome îngrijorătoare în sarcină care sunt normale

Există în sarcină o serie de simptome care trebuie să te trimită direct la medic, în vreme ce altele pot fi trecute cu vederea. Qbebe te ajută să le diferențiezi pe cele care ascund afecțiuni grave de cele care sunt normale, dar par îngrijorătoare și îți oferă explicații detaliate din partea unui specialist.

Informații despre diverse simptome în sarcină

Alice Domar, profesor asistent de obstetrică-ginecologie la Școala Medicală Harvard susține că "marea majoritate a simptomelor din sarcină se dovedesc a reprezenta îngrijorări inutile. Deși sunt câteva care necesită un consult medical de urgență, există multe altele care nu trebuie să te îngrijoreze." Îți prezentăm mai jos câteva simptome comune în sarcină și apoi explicații detaliate din punct de vedere medical.

Senzația de greață - termenul generic este desigur de grețuri matinale, dar acestea pot apărea în orice moment al zilei, conform medicului Laura Riley din cadrul Spitalului General Massachusetts. Aceasta în sine nu constituie o problemă, însă vărsăturile și scăderea în greutate pot cauza complicații. În general, se ameliorează după primul trimestru de sarcină; este important menținerea unei hidratări adecvate

Durerea abdominală - pare un simptom îngrijorător, însă doar dacă se agravează, este constantă sau însoțită de sângerare presupune o examinare din partea unui specialist. Este perfect normal ca uterul să se mărească, iar ligamentele din acesta să se întindă. Sau poate fi vorba doar despre flatulență.

simptome ingrijoratoare in sarcina

Oboseala - procesul de dezvoltare a unui copil este realmente istovitor pentru corp; gravidele ajung deseori să doarmă mai mult și să fie mai puțin active din cauza unui nivel energetic scăzut. Din acest motiv este bine să te odihnești cât de mult poți și să nu te lași acaparată de îndatoririle casnice.

Visurile vii - este extrem de normal să ai visuri care par reale și care de cele mai multe ori sunt coșmaruri (îndeosebi în cel de-al treilea trimestru). Hormonii sunt cei care te pun în dificultate: nu mai poți diferenția între realitate și vis.

Modificări de memorie - femeile uită mult mai ușor în perioada sarcinii, în special în ultimul trimestru. Deși poate fi frustrant, se întâmplă din cauza sarcinii; stresul resimțit în această perioadă este enorm, iar gândul la bebeluș poate influența memoria

Schimbările în dispoziție - gravidele experimentează adeseori schimbări în tiparul de somn și în obiceiurile alimentare, ceea ce are un impact direct asupra stării emoționale. Este normal, conform specialiștilor, să te simți speriată, irascibilă sau ambivalent. Sentimentele unei viitoare mame se pot schimba de la o oră la alta, iar dispoziția ei poate trece brusc de la veselie la tristețe. Este vorba de o senzația puternică de nesiguranță, pentru că te întrebi în permanență dacă vei fi o mamă suficient de bună. Aspectul pozitiv al acestor trăiri constă în faptul că te ajută să-ți perfecționezi intuiția maternă și să nu neglijezi eventualele complicații care pot apărea în timpul sarcinii.

Anxietatea antepartum - deși sarcina este considerată drept o perioadă fericită din viață, multe femei gravide suferă de depresie (aproximativ 12%), care se poate perpetua după naștere. Dacă te simți epuizată, experimentezi modificări în apetit sau somn, lipsa interesului în activități normale sau sentimente de disperare, neajutorare, vină, plângi excesiv trebuie să apelezi la un specialist.

Citește și: Simptome in sarcina pe care sa NU le ignori 

Opinia specialistului

Doamna doctor Vasile Ioana, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie, Medlife Brașov ne-a oferit următoarele informații despre simptomele îngrijorătoare în sarcină din punct de vedere medical care sunt normale:

Peste două treimi din gravide prezintă acuze mai mult sau mai puțin supărătoare, fără o semnificație patologică deosebită. Este necesară cunoașterea lor, pentru a putea asigura femeia gravidă asupra caracterului lor pasager, lipsit de repercusiuni și a-i recomanda măsurile terapeutice care pot fi necesare în unele cazuri.

Epigastralgiile. Datorită nivelurilor mari ale hormonilor sexuali din timpul sarcinii apare relaxarea musculaturii netede și a sfincterelor tubului digestiv. Este favorizat în special refluxul conținutului gastric acid. Gravida prezintă epigastralgii, regurgitații acide, frecvent noaptea. Este recomandată poziția mai înaltă a toracelui în timpul somnului și administrarea de antiacide. Se va recomanda de asemenea ca mesele să fie mai frecvente.

Crampele. La gravide apare frecvent contractura dureroasă a musculaturii gambelor. Cauza este nivelul scăzut al calciului seric sau creșterea potasiului seric. Se poate recomanda în acest caz administrarea de calciu per oral.

Constipația. Este foarte frecventă la gravide datorită motilității intestinale scăzute în sarcină. Se recomandă o dietă care să conțină fibre, vegetale, fructe și o cantitate suficientă de lichide. Laxativele blânde și supozitoarele vor fi folosite ocazional. Purgativele sunt contraindicate în sarcină.

Polachiuria. Reprezintă creșterea frecvenței micțiunilor și apare datorită comprimării vezicii de către uterul gravid aflat în creștere. De asemenea, progesteronul care este hormonul de sarcină determină un efect de stimulare a diurezei care antrenează polachiuria. Polachiuria ca atare nu necesită nici un tratament, însă dacă se instalează și disuria (micțiuni dureroase) va fi suspectată o eventuală infecție de tract urinar.

Amețelile. Apar mai ales în ultimul trimestru de sarcină după o perioadă în care gravida stă mai mult timp în poziție culcată pe spate. Uterul gravid, mărit în volum, comprimă vena cavă inferioară determinând scăderea întoarcerii venoase și a debitului cardiac. Se va evita decubitul dorsal, iar schimbarea poziției gravidei se va face lent.

Secreția vaginală. Secreția vaginală fiziologică, albicioasă, devine mai abundentă în sarcină datorită descuamării mucoasei vaginale și creșterea secrețiilor endocolului. În condițiile modificării aspectului secreției (mai abundentă, și/sau mirositoare), cel mai probabil discutăm despre o infecție vaginală. În prezența unor secreții patologice este necesară recoltarea de probe pentru diagnosticul microbiologic în funcție de care se face tratamentul.

Varicele. Apar mai frecvent la gravidele cu antecedente heredocolaterale (în familie). Varicele devin vizibile precoce, interesează membrele inferioare și regiunea vulvară. În acest caz se indică utilizarea ciorapilor elastici care vor fi aplicați înainte ca femeia să se ridice din pat. Cura chirurgicala a varicelor nu este indicată în timpul sarcinii.

Hemoroizii. Apar frecvent în timpul sarcinii mai ales în ultimul trimestru de sarcină și după naștere. Necesită respectarea unor măsuri riguroase de igienă, evacuarea regulată a intestinului. Uneori se vor administra supozitoare sau creme antihemoroidale.

Dorsalgiile. Apar frecvent în timpul sarcinii prin modificarea centrului de greutate care se deplasează spre anterior datorită abdomenului considerabil mărit și a sânilor proeminenți. Echilibrarea trunchiului în ortostatism (poziția verticală) implică accentuarea curburii coloanei vertebrale lombare suprasolicitând musculatura paravertebrală. Se indică purtarea de încălțăminte cu talpă ortopedică sau cu tocul jos. Corectarea ținutei gravidei în picioare și în timpul mersului pot atenua dorsalgiile.

Paresteziile mâinilor. Apar frecvent noaptea și înspre dimineață și dispar după naștere. Pentru diminuarea lor pot fi utile exercițiile și fizioterapia.

Relaxarea dureroasă a articulațiilor. Durerile articulațiilor de la nivelul bazinului apar datorită relaxării de cauză hormonală a acestora. Articulațiile își pierd rigiditatea și fixitatea. Apar dureri care uneori pot fi deosebit de supărătoare. Simfiza pubiană și uneori articulațiile sacroiliace sunt foarte dureroase la presiunea digitală. Rar pot fi necesare repausul la pat sau purtarea unor centuri care să imoblizeze articulațiile bazinului. De regulă aceste dureri dispar pe parcursul a câtorva zile de la naștere.

simptome ingrijoratoare in sarcina

Sindromul de tunel carpian. Reprezintă prezența de furnicături, amorțeli, durere, arsuri ce survin la nivelul uneia sau a ambelor maini (la primele trei degete). Apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină și dispare spontan după naștere. Gravida va fi asigurată asupra caracterului pasager al acuzelor. 

Mulțumim doamnei doctor Ioana Vasile pentru informațiile oferite.

Surse:
www.parents.com; www.fitpregnancy.com; www.webmd.com

Simptome sarcina: Primele semne de sarcina! Cum sa iti dai seama daca esti gravida

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare
  De ce să nu mai mănânci carne de pui. Ultimele cercetări sunt îngrijorătoare

  Preferi carnea albă, de pui, în locul celei roșii? Te gândești că este mai sănătoasă pentru tine și o poți consuma în voie? Un nou studiu atestă contrariul - se...

  Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale
  Igiena intimă, care sunt obiceiurile zilnice normale

  În vederea unei stări de sănătate optime, este esențial să respectăm cât mai bine și regulile de igienă. Printre acestea se află și cele care țin de zona intimă....

  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare
  Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare

  Deshidratarea apare atunci când organismul nu are suficientă apă și, prin urmare, nu poate funcționa corect. O persoană poate avea o deshidratare ușoară, moderată sau severă,...

  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun
  Care sunt însușirile persoanelor care au simptome mai grave din cauza coronavirusului? Conform specialiștilor, au aceste două lucruri în comun

  Problema coronavirusului a intrat în viața noastră și a reușit să facă ravagii la nivel mondial. Cu toate că specialiaștii lucrează intens în a găsi soluții pentru a...

  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere
  Statistici îngrijorătoare: care este oraşul din România în care mor cei mai mulţi copii la naştere

  Organizaţia "Salvaţi Copiii România" a făcut publice statistici care arată în ce judeţe din România există cea mai ridicată mortalitate infantilă. De asemenea, s-a...

  Alergiile la copii: care sunt cele mai frecvente cauze și ce simptome să ai în vedere
  Alergiile la copii: care sunt cele mai frecvente cauze și ce simptome să ai în vedere

  Un copil care strănută și tușește mult, care prezintă frecvent erupții cutanate sau urticarii sau care se plânge de dureri de stomac, greață sau crampe după ce...

  Hiperglicemie sau hipoglicemie? Care sunt diferențele în cauze, simptome și tratament
  Hiperglicemie sau hipoglicemie? Care sunt diferențele în cauze, simptome și tratament

  Hiperglicemia, respectiv hipoglicemia sunt probleme care țin de un nivel crescut, respectiv scăzut al glicemiei (cantitatea de zahăr din fluxul sanguin). Între cele două există...

  © 2019 Qbebe