7 studii care te vor convinge că trebuie să iei acid folic în primele săptămâni de sarcină

Irina Olteanu - Redactor Senior

Studiile științifice au demonstrat că acidul folic administrat în primele săptămâni de sarcină poate reduce semnificativ riscul ca fătul să dezvolte defecte de tub neural. Alături de acest beneficiu important, acidul folic are multe alte beneficii, conform unui număr vast de cercetări. Iată care sunt concluziile acestea și de ce este atât de importantă administrarea acestuia în special în primele săptămâni de sarcină.

7 studii care te vor convinge că trebuie să iei acid folic în primele săptămâni de sarcină

Importanța acidului folic în sarcină

Acidul folic este substanța din care este produs folatul, fiind forma sa sintetică. Folatul face parte din grupul de vitamine B hidrosolubile care trebuie obținute prin alimentație sau suplimentare. De peste 50 de ani se cunoaște faptul că joacă un rol crucial în dezvoltarea embrionară. Folații contribuie la procesul de diviziune celulară și la buna funcționare a hematopoiezei, cercetările demonstrând efectul lor pozitiv în ceea ce privește creșterea țesutului matern în timpul sarcinii. Femibion Sarcină Sănătoasă 1 este o combinație optimă de nutrienți, necesară de la planificarea concepției și până la finalul primul trimestru de sarcină, fiind benefică în creșterea nivelului de folat. Conține folați (Metafolin®, acid folic), complex de vitamine B, vitamina C şi E, iod.

Studiile de laborator au observat că în cazul șoarecilor inactivarea genelor responsabile de folat conduce la malformații apărute la nivelul tubului neural, al inimii și al structurilor cranio-faciale, observate ulterior și în rândul oamenilor. În mod similar, s-a constatat că dietele acelor femei care au dat naștere unor copii cu defecte de tub neural au fost deficitare în mai mulți micronutrienți, în special acid folic. Din acest motiv, multe state din lume au dispus îndrumare speciale de a utiliza suplimente pe bază de acid folic înainte de concepție, precum și pe perioada sarcinii. 

Începând din anul 1998 în Statele Unite ale Americii există reglementări de a fortifica și îmbogăți produsele făinoase și de panificație cu acid folic, reușind să crească folatul atât în ceea ce privește nivelurile serice, cât și în cele ale globulelor roșii. În urma acestor relglementări a scăzut cu 19% prevalența defectelor de tub neural, cu 31% spina bifida și cu 16% anencefalia.

Femeile aflate în perioada de planificare sau în primul trimestru de sarcină au necesități crescute de folat, iar Femibion 1 conține o concentrație specifică din acest nutriment, asigurând aportul necesar creșterii țesutului maternal.

studii care te vor convinge ca trebuie sa iei acid folic

Studii care te vor convinge că trebuie să iei acid folic în primele săptămâni de sarcină

1. Timp de mai mult de 20 de ani, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și Centrul de Știință a Sănătății din Universitatea Peking au colaborat cu privire la cercetarea defectelor la naștere. În perioada anilor 1990 aceste organisme au început un program de amploare la nivelul comunității din China care presupuneau administrarea unei cantități de 400 micrograme de acid folic înainte și în perioada de început a sarcinii. S-a demonstrat în rândul copiilor ai căror mame au urmat doza zilnică recomandată de acid folic reducerea riscului de a dezvolta defecte de tub neural cu 85% în zonele cu prevalență ridicată și cu 41% în zonele cu prevalență similară celor din SUA. În plus, cercetarea  a relevat că administrarea de acid folic înainte de concepție și în primele săptămâni de sarcină nu crește riscul de pierdere a sarcinii sau de nașteri multiple. 

2. Profesorul Richard Smithells este cel care a desfășurat un alt studiu de amploare în acest domeniu. Începând din anul 1960, alături de organizația de cercetare pe care o reprezintă, a începând să studieze bebelușii născuți cu defecte congenitale și a observat o legătură între folosirea suplimentelor cu vitamine în timpul sarcinii și înainte de aceasta și afecțiuni precum spina bifida. Concluziile studiului său clinic au fost clare: administrarea de suplimente vitaminice în sarcină, și în special de acid folic (mai exact, a fost vorba de o suplimentare cu 4 mg de acid folic pe zi), poate preveni spina bifida în 7 din 10 cazuri. Deși beneficiile cele mai mari au fost identificate în rândul femeilor care au avut copii născuți cu această problemă de sănătate, suplimentarea cu acid folic reduce prevalența defectelor de tub neural și celor care nu au un istoric medical în acest sens.

3. O cercetare  desfășurată în Ungaria a demonstrat că un preparat multivitaminic care conține 0.8 mg de acid folic administrat zilnic a redus riscul ca o femeie să nască un copil cu defecte de tub neural. Mai multe studii observaționale au observat eficacitatea administrării de acid folic sau consumul unei alimentații bogate în folat în peroada anterioară concepției.

4. Berry et al, în urma unei intervenții în comunitățile localizate în zone din nordul și sudul Chinei, a observat o scădere semnificativă în prevalența defectelor de tub neural ca urmare a utilizării unui supliment care conține doar 400 μg acid folic. Reducerea riscului a atins procentul de 85% în nordul Chinei (prevalența este crescută) și cu 40% în sudul Chinei (prevalența este mai scăzută).  Întrucât cerințele sunt deja crescute la începutul sarcinii, aportul de folat recomandat pentru această perioadă, de 400 μg, nu poate fi asigurat exclusiv din dietă. Pentru dezvoltarea normală a sarcinii, trebue să îți completezi dieta cu Femibion 1.

studii care te vor convinge ca trebuie sa iei acid folic in sarcina
5. Conform unei analize care a implicat cinci studii clinice, publicată în decembrie 2015, suplimentele cu acid folic administrate înainte de concepție și până vârsta gestațională de 12 săptămâni pot preveni defectele la naștere. Analiza a implicat un număr de 7391 de femei, atât cu istoric medical ce a inclus defecte de tub neural, cât și fără niciun istoric medical în acest sens. Suplimentarea cu acid folic, fie individual, fie împreună cu alte vitamine și minerale, este eficace în prevenirea defectelor de tub neural comparativ cu nicio intervenție/placebo sau cu suplimente care nu conțin acid folic.

6. Oamenii de știință din Israel au studiat 45 300 de copii născuți între 1 ianuarie 2003 și 31 decembrie 2007, urmărind mamele care au primit recomandarea medicală de multivitamine și suplimente cu acid folic. Copiii au fost monitorizați de la naștere și până în 26 ianuarie 2015, urmărindu-se riscul de a dezvolta tulburări din spectrul autist. Concluziile studiului  au fost următoarele: mamele care au primit suplimente au prezentat cu 73% mai puține șanse de a da naștere unui copil cu o tulburare din spectrul autist. Studiul a fost publicat în Revista Asociației Americane Medicale de Psihiatrie.

7. Un studiu ce a vizat femeile irlandeze de vârstă reproducătoare a monitorizat 500 de femei din localitatea Drogheda, reprezentative pentru populație. Acidul folic previne aproximativ 70% dintre cazurile de defecte de tub neural. Primul studiu de acest gen desfășurat în Irlanda a implicat unchii și mătușile din familiile irlandeze cu un defect de tub neural; s-a reușit creșterea administrării acidului folic în perioada anterioară concepției și în sarcină la nivel național.

După cum ai aflat, femeile care se află în perioada de planificare sau în primul trimestru de sarcină au necesități crescute de folați, iar Femibion 1  conține cantitatea optimă (Metafolin și acid folic). Metafolin®, forma biologic activă a acidului folic care este utilizabilă direct de organism, este disponibil pentru prima dată în lume prin intermediul Femibion. El este esențial pentru procesul de diviziune celulară și formarea sângelui. Astfel, acesta este considerat co-responsabil pentru dezvoltarea și creșterea unei noi ființe umane. În plus, Metafolin® are un efect optim chiar și pentru persoanele care nu pot metabolize complet acidul folic (1 din 2 femei din România nu poate transforma acidul folic în folat biologic activ în organism).


Surse: www.cdc.gov; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.boyneresearch.ie; www.action.org.uk; www.sciencedaily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce trebuie să știi despre îngrijirea bebelușului în primele săptămâni de viață
  Ce trebuie să știi despre îngrijirea bebelușului în primele săptămâni de viață

  Primul an alături de bebelușul tău este magic, vei învăța o mulțime de lucruri noi alături de el, te vei bucura la fiecare progres în dezvoltarea sa și vei trăi momente...

  3 motive care te vor convinge să închiriezi animatori de petreceri
  3 motive care te vor convinge să închiriezi animatori de petreceri

  Se apropie ziua de naștere a prichindelului tău și ai vrea să îi organizezi cea mai tare petrecere? O petrecere este întotdeauna un prilej de bucurie de încântare...

  Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina
  Primele declarații ale Andrei după ce fanii au acuzat-o că își ascunde sarcina

  De câteva zile circulă zvonul că Andra ar fi din nou însărcinată. Multă lume a felicitat-o pe îndrăgita artistă după ce Pepe a postat o poză în care ținea...

  Zodiile care nu vor spune niciodată primele „Te iubesc”
  Zodiile care nu vor spune niciodată primele „Te iubesc”

  Fie că auzi aceste vorbe din partea persoanei iubite, fie că intenționezi să le rostești chiar tu, știi cât de multă greutate au într-o relație, putând să o ducă...

  Sfaturi expirate despre alăptare pe care nu trebuie să le mai iei în seamă
  Sfaturi expirate despre alăptare pe care nu trebuie să le mai iei în seamă

  Sfaturile despre alăptare îți vor veni din toate direcțiilor odată ce te pregătești să devii mamă sau ești proaspătă mămică. Însă în realitate multe dintre...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  Cea mai sfâșietoare ședință foto: fătul gingaș al unei mame care a pierdut sarcina la 20 de săptămâni
  Cea mai sfâșietoare ședință foto: fătul gingaș al unei mame care a pierdut sarcina la 20 de săptămâni

  Pierderea unui copil este cea mai dură experiență prin care poate să treacă o mamă. Toată bucuria, toate planurile de viitor, se pot nărui într-o clipă în momentul...

  Românii care se întorc din Grecia sau Bulgaria din vacanțe nu vor mai sta în izolare două săptămâni
  Românii care se întorc din Grecia sau Bulgaria din vacanțe nu vor mai sta în izolare două săptămâni

  Suntem încă în plină pandemie de coronavirus și cazuri noi de îmbolnăviri apar zilnic. Cu toate acestea, românii care vor să meargă în vacanță în...

  © 2022 Qbebe