Cum arată un bebe în burtica mamei lui

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Evoluția sarcinii, din momentul în care ovulul fecundat a ajuns la adăpostul uterului și până în momentul în care un bebeluș va ajunge să vadă lumina zilei, este privită dintotdeauna cu mult interes. Procesul, ce se întinde pe durata a 9 luni, este de-a dreptul fascinant, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea fătului. Din articolul de mai jos vei afla cum evoluează sarcina pe parcursul fiecărui trimestru, precum și ce se întâmplă cu bebelușul în fiecare etapă. Vei fi uimită să afli cât de uimitor progresează sarcina și cât de miraculoasă este metamorfozarea puiului de om!

Cum arată un bebe în burtica mamei lui

Cum se dezvoltă bebelușul în primul trimestru de sarcină

primul trimestru de sarcina

Concepția- Odată cu ea va începe să se formeze placenta
Odată ce spermatozoizii vor fecunda ovulul, „pachetul" genetic al fătului va începe să se formeze, iar la aproximativ trei zile din momentul concepției, ovulul fecundat va începe să se divizeze în mai multe celule. După aceea va ajunge în tubul falopian, se va instala în peretele uterin, iar placenta, ce va hrăni bebelușul timp de 9 luni, va începe să se dezvolte.

La patru săptămâni
În acest stadiu al dezvoltării, vor apărea acele structuri care vor forma fața și gâtul bebelușul. Inima și vasele de sânge își vor intensifica procesul de dezvoltare. De asemenea, vor începe să se contureze plămânii, stomacul, ficatul.
Când sarcina are patru săptămâni, vei putea afla cu ușurință că ești însărcinată datorită testului pe care ți-l poți face acasă.

Ce se întâmplă la 8 săptămâni
În cea de-a doua lună de sarcină bebelușul măsoară cam 1,2 cm. Este momentul în care detaliile feței se vor contura mai bine. De exemplu, pleoapele, urechile, dar și nasul vor putea începe să se evidențieze.
Mânuțele și piciorușele sunt și ele formate și încep să crească tot mai repede. Același lucru se poate spune și despre degețele.
Alte organe care se vor dezvolta mai mult după această etapă sunt: oasele, dar și corzile vocale.

Citește și: A doua luna de sarcina

Cum arată fătul în cea de-a treia lună de sarcină
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: după cea de-a noua săptămână de sarcină, cea mai mare parte a organelor fătului se dezvoltă, iar oasele sunt în plin proces de evoluție. În plus, corzile sale vocale și sistemul nervos evoluează tot mai rapid.
Fătul începe să-și miște capul și corpul, simte atingerea, dar și durerea. De asemenea, aparatul său circulator înregistrează progrese importante în dezvoltare.
Nu în ultimul rând, dimensiunea sa este de aproximativ 5 cm, iar organele sale sexuale încep să se formeze. Este momentul în care vei începe să simți capătul superior al uterului deasupra oaselor din zona pubisului.
Vei putea să începi să auzi clar și bătăile inimii copilului tău!

Bebelușul în cel de-al doilea trimestru de sarcină

al doilea trimestru de sarcina

Cum este bebelușul la 16 săptămâni de sarcină
Acum bebelușul va depăși 10 cm, iar din acest motiv vei putea să simți capătul uterului tău la aproximativ 7 cm mai jos de buric.
Ochișorii bebelușului încep să clipească, iar inima și vasele de sânge s-au format pe deplin.
O altă caracteristică a evoluției bebelușului din această lună de sarcină este că degețelele sale de la mâini și de la picioare au deja amprente.

Bebelușul la 20 de săptămâni de sarcină
De regulă, medicul insistă ca în acest stadiu al sarcinii să faci o ecografie. Scopul este să se asigure că placenta se dezvoltă normal și că bebelușul crește așa cum trebuie. Cu această ocazie, vei putea să vezi și să auzi bătăile inimii bebelușului, să observi cum i se mișcă mânuțele și piciorușele. Poți să afli și dacă vei avea fetiță sau băiețel.
O altă caracteristică importantă legată de dezvoltarea bebelușului este că lungimea sa depășește 12 cm.
Odată ce fătul ajunge la 5 luni, el va putea să-și sugă degetul mare, să se întindă, să caște, să facă tot felul de mișcări ale feței.
Uterul tău va fi la nivelul buricului și vei simți tot mai des cum bebelușul se mișcă.

Cum se dezvoltă bebelușul la 24 de săptămâni de sarcină
La acest stadiu, bebelușul va cântări mai mult de 450 de g și va depăși 20 de cm lungime.
Este momentul în care bebelușul va răspunde tot mai mult la sunete și se va mișca mult mai intens. Acest lucru se datorează faptului că urechile sale s-au dezvoltat perfect. El va începe să perceapă poziția în care se află în uter, în condițiile în care urechea sa internă s-a dezvoltat și ea.
Un alt fenomen ce ne atrage atenția când sarcina a ajuns la șase luni este următorul: bebelușul este capabil să aibă reflexul de a apuca cu mâna.
Inclusiv sistemul său imunitar se va dezvolta și va putea să producă proprii anticorpi.
Plămânii sunt și ei mult mai bine dezvoltați, inclusiv în ceea ce privește alveolele pulmonare.
Practic, specialiștii spun că la finalul celor 24 de săptămâni de sarcină, bebelușul va arăta tot mai mult ca acela care se va naște, trăsăturile sale fiind mult mai definite.

 

Ce se întâmplă cu bebelușul în cel de-al treilea trimestru de sarcină

al treilea trimestru de sarcina

Bebelușul la 28 de săptămâni
La această etapă, micuțul poate să deschidă și să închidă ochii, iar simțurile sale pot intra în funcțiune. Pielea sa s-a îngroșat, iar un strat de grăsime a apărut sub aceasta.
Bebelușul poate să facă diferența între starea de veghe și cea de somn și este tot mai receptiv la schimbările de dispoziție ale mamei.
Inima sa poate pompa acum mai mult sânge, ceea ce îl poate face pregătit să vină deja pe lume. Dacă se va întâmpla așa, are toate șansele să supraviețuiască, cu atât mai mult cu cât, de regulă, cântărește peste 2 kg.
În cazul în care ai semnele unei nașteri premature, medicul va decide cât de riscant sau de indicat va fi să naști în luna a șaptea.

Bebelușul în săptămâna 32 de sarcină
În această perioadă din sarcină, bebelușul se dezvoltă și se pregătește tot mai mult pentru a părăsi burtica mamei. El doarme în mare parte a timpului, iar specialiștii spun că deja se poate identifica faza REM a somnului său (etapa de somn în care există o mișcare rapidă a ochilor, pleoapele fiind închise. Este intervalul în care pot apărea visele).
Resimte tot mai mult presiunea spațiului în care se află, de aceea când este treaz se mișcă mult.
Greutatea sa se apropie de aceea pe care o va avea în momentul în care se va naște, cu atât mai mult cu cât sub pielea sa s-a format deja un strat de grăsime.
Se recomandă ca începând cu luna a opta să mergi la un control medical la fiecare două săptămâni.
Vei observa că din sânii tăi va începe să se scurgă un lichid gălbui (numit colostrum), ceea ce înseamnă că sânii tăi devin din ce în ce mai pregătiți să producă lapte.

 

Citește și: De ce bebelușii nu se nasc prematur și la opt luni?

Cum arată bebelușul în ultima lună de sarcină
Rata de creștere a bebelușului diferă foarte mult, dar în general s-a estimat că un bebeluș ce urmează să se nască are, în medie, cam 3 kg și măsoară cam 48 de cm.
Creierul său s-a dezvoltat complet, la fel și organele. Capul său este de obicei poziționat în dreptul pelvisului tău.
În ceea ce privește termenul la care vei naște, specialiștii spun că acesta variază, între 37 și 42 de săptămâni. În general însă, bebelușii se nasc undeva la 40 de săptămâni.
Dacă medicul tău decide, din motive de siguranță pentru tine și pentru bebeluș, este posibil ca nașterea să fie indusă oricând în intervalul dintre săptămâna 37 și 42 de sarcină.

Voi știați până acum modul în care evoluează și arată bebelușul în burtica mamei sale, în fiecare trimestru de sarcină?

 

 

 

Surse:
www.irtl.org, www.scienceabc.com, www.webmd.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum arată fiica lui Kate Winslet. Are 19 ani şi calcă pe urmele mamei sale!
  Cum arată fiica lui Kate Winslet. Are 19 ani şi calcă pe urmele mamei sale!

  Fiica uneia dintre cele mai cunoscute actriţe moşteneşte talentul mamei sale, având deja câteva roluri. Iată cum arată Mia Threapleton, fiica lui Kate Winslet!

  Cum arată Alina Ceuşan la 2 zile după ce a născut: "port lenjerie cu plasă, muşchii abdominali par absenţi, burtica mea arată cam de cinci luni"
  Cum arată Alina Ceuşan la 2 zile după ce a născut: "port lenjerie cu plasă, muşchii abdominali par absenţi, burtica mea arată cam de cinci luni"

  Una dintre cele mai cunoscute bloggeriţe de la noi, Alina Ceuşan, a devenit de curând mama unui băieţel. Ea a dezvăluit, pe o reţea de socializare, cum arăta la două zile de la...

  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica
  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica

  Nu a trecut mult de când Gina Pistol şi Smiley au anunţat că vor deveni părinţi. Descoperă cum arată acum viitoarea mămică!

  Cum arată fiul lui Johnny Depp la 18 ani. Fotografie rară cu Jack, la plimbare cu iubita lui
  Cum arată fiul lui Johnny Depp la 18 ani. Fotografie rară cu Jack, la plimbare cu iubita lui

  Fiul actorului Johnny Depp, Jack, a fost surprins în acest an la o plimbare prin Paris cu iubita sa, modelul Camille Jansen. Iată cum arată acum Jack Depp!

  Cum arată mama lui Ştefan Bănică Junior şi ce mesaj i-a transmis acestuia de ziua lui
  Cum arată mama lui Ştefan Bănică Junior şi ce mesaj i-a transmis acestuia de ziua lui

  Mama unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti de la noi obişnuieşte să-i transmită acestuia diferite mesaje cu ocazia aniversărilor sale. Iată ce urări a primit de la mama sa, Sanda...

  Mai știți bebelușii din fotografiile celebre ale lui Anne Gedes? Iată cum arată acum
  Mai știți bebelușii din fotografiile celebre ale lui Anne Gedes? Iată cum arată acum

  Anne Gedes este una dintre cele mai cunoscute fotografe de bebeluși din anii '90. Mii de bebeluși au trecut pragul studioului său foto și au fost imortalizați în cele mai...

  Cum arată fiica lui Kurt Cobain și ce a făcut cu averea moștenită de la tatăl ei
  Cum arată fiica lui Kurt Cobain și ce a făcut cu averea moștenită de la tatăl ei

  Unica fiică a vocalistului trupei „Nirvana”, Kurt Cobain, a povestit într-un interviu cum a gestionat averea pe care i-a lăsat-o tatăl ei. Iată ce a dezvăluit Frances...

  Cum arată acum fiul uitat al lui Florin Busuioc. Nu și-a iertat tatăl niciodată!
  Cum arată acum fiul uitat al lui Florin Busuioc. Nu și-a iertat tatăl niciodată!

  Este una dintre cele mai îndrăgite personalități TV, dar are o poveste de viață tristă, pe care niciun părinte nu își dorește să o trăiască. Florin Busuioc,...

  © 2022 Qbebe