Uleiuri esențiale pentru febră: recomandări și indicații

Uleiuri esențiale pentru febră: recomandări și indicații

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși este o reacție firească a organismului, febra este însoțită de manifestări deloc plăcute, cum ar fi frisoanele, transpirația excesivă, durerile de cap, durerile musculare, o stare generală de slăbiciune etc.. Pentru a putea depăși mai ușor astfel de stări, poți recurge și la soluții naturale. Dintre acestea fac parte și uleiurile esențiale care, datorită unor proprietăți speciale, pot contribui la ameliorarea unor simptome care survin odată cu febra. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi care uleiuri esențiale pot fi utile în acest scop, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. De asemenea, vei afla cum ar trebui să le folosești pentru ca tu și cei dragi să aveți parte de cele mai bune rezultate în urma utilizării lor. Nu uita însă că este necesar să ceri și ajutorul unui medic, mai ales dacă febra ta sau a copilului este persistentă și este însoțită și de alte manifestări îngrijorătoare!

Cum pot fi folosite uleiurile esențiale pentru febră

Uleiurile esențiale pot contribui și ele la gestionarea unora dintre manifestările ce însoțesc de obicei febra, printre durerile de cap, durerile musculare, frisoanele, transpirația abundentă, tusea, nasul care curge sau starea de slăbiciune. Cu alte cuvinte, se poate spune despre uleiurile esențiale pentru febră că pot avea proprietăți precum:

  • Antivirale și antibacteriene
  • Antiinflamatorii
  • Expectorante
  • Sedative
  • Analgezice
  • Dezinfectante
  • Contribuie la o mai bună circulație a sângelui
  • Oferă un suport natural pentru imunitate
  • Încălzesc

copii-raciti-si-parinti-care-stau-ingrijorati-pe-langa-ei

Aceste uleiuri pot fi folosite în mai multe modalități pentru a te ajuta de ele în caz de febră:

  • Poți inhala aroma direct din recipientul în care se află uleiul esențial
  • Poți pune câteva picături de ulei esențial pe o dischetă de vată, pe o batistă sau pe o față de pernă
  • Le vei difuza
  • Vei dilua uleiurile esențiale cu ulei purtător și vei pune câteva picături în apa în care te vei îmbăia
  • Vei face inhalații cu aburi (mai întâi vei pune apă fierbinte într-un recipient și după aceea vei adăuga câteva picături de ulei esențial)
  • Vei dilua uleiul esențial cu un ulei purtător pentru a face un masaj

Înainte să recurgi la uleiuri esențiale pentru febră, ține cont și de precauțiile de mai jos:

  • Niciodată nu vei folosi un ulei esențial fără să-l testezi mai întâi pe piele- În acest scop, vei proceda așa: o cantitate foarte mică de ulei esențial va fi aplicată pe o porțiune mică de piele (de exemplu, în zona încheieturii sau pe braț) și vei aștepta 24 de ore pentru a vedea cum reacționează pielea. Dacă după acest interval nu vei sesiza urme de iritații, de înroșire sau mâncărimi, înseamnă că uleiul respectiv este sigur pentru tine
  • Uleiurile purtătoare vor fi și ele testate pe piele
  • Te vei consulta cu un medic înainte să te apuci să folosești uleiuri esențiale întrucât acestea pot interacționa cu anumite afecțiuni și cu anumite medicamente
  • Dacă ai un „istoric” în privința alergiilor, consultă-te cu un medic și cu un specialist în aromaterapie pentru a vedea ce fel de uleiuri esențiale este sigur să utilizezi
  • Nu aplica uleiurile esențiale în zone sensibile ale corpului (cum ar fi în interiorul nasului, în interiorul urechilor, în zona ochilor etc.)

Uleiuri esențiale recomandate pentru febră

Printre cele mai cunoscute uleiuri esențiale care sunt binevenite în caz de febră și simptome asociate acesteia se numără:

Uleiul esențial de eucalipt

Este obținut din frunzele proaspete ale speciilor de eucalipt care sunt mai bogate în compusul numit 1,8 cineole. O sinteză de studii despre uleiul esențial de eucalipt a atras atenția asupra următorului aspect: principala utilizare a uleiului esențial de eucalipt este pentru ameliorarea simptomelor generate de răceli, gripe, bronșite, însoțite de tuse, de febră și de rinoree. În această sinteză se precizează că uleiul esențial de eucalipt nu trebuie niciodată aplicat pe față și că diverse studii de laborator au arătat că acesta ajută organismul să scape mai ușor de infecții bacteriene sau de fungi.

În ceea ce privește folosirea uleiului esențial de eucalipt pentru infecțiile de pe tractul respirator, meritele sale sunt legate în special de capacitatea de a sprijini organismul să scape de excesul de mucus, de flegmă, ușurând respirația, congestia nazală și tusea.

Ca să recurgi la acest ulei esențial pentru febră, ai putea proceda și așa: vei folosi o compresă de 3 ori pe zi. Vei pune într-un vas cu apă călduță 2 picături de ulei esențial de lavandă și 3 picături de ulei esențial de eucalipt. Vei înmuia o cârpă sau un prosop subțire în apa cu uleiuri esențiale și o vei aplica pe frunte timp de câteva minute.

Uleiul esențial de ghimbir

Ghimbirul este apreciat mai ales pentru calitatea sa de condiment, dar este valorificat și pentru a se obține unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru febră. Uleiul esențial de ghimbir contribuie la diminuarea inflamației, în condițiile în care prezența febrei poate declanșa sau agrava o inflamație. De pildă, o sinteză de studii despre ghimbir a evidențiat faptul că în acesta sunt prezenți compuși bioactivi cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, care stimulează corpul în a formula un răspuns imunitar în caz de infecții.

Printr-un studiu de laborator s-a arătat că uleiul esențial de ghimbir contribuie la scăderea temperaturii corpului, la reducerea inflamației și la ameliorarea altor simptome ce ar putea însoți febra (cum ar fi durerile de cap, greața, vărsăturile).

Una dintre cele mai simple metode pentru a te putea ajuta de acest ulei esențial pentru febră este să-ți faci un masaj cu el, dar nu înainte de a-l dilua cu un ulei purtător.

Uleiul esențial de scorțișoară

Principalul motiv pentru care acest ulei este recomandat în caz de febră este că, datorită proprietăților sale antibacteriene, poate ajuta organismul să lupte mai bine cu diferite infecții care generează adesea și febra. De pildă, un studiu publicat online în anul 2013 a comparat proprietățile antibacteriene a mai multor uleiuri esențiale pe bază  condimente: chimenul, scorțișoara, cuișoarele și cardamomul. Dintre toate, uleiul esențial de scorțișoară s-a dovedit cu cele mai puternice proprietăți antibacteriene, în condițiile în care poate contribui și la inhibarea proliferării unor bacterii precum Salmonella, E.coli sau Stafilococul auriu. Responsabil pentru aceste efecte este compusul numit cinamaldehidă.

Un studiu de laborator, publicat online în anul 2019, a adus în prim-plan faptul că uleiul esențial de scorțișoară ajută organismul să scape mai rapid de o infecție cu Samonella, infecție care poate provoca și febră. Motivul pentru care se întâmplă așa este că în acest ulei esențial se regăsește și compusul numit transcinamaldehidă, cu puternice efecte antibacteriene.

În caz de febra ce însoțește diferite infecții din organism, te-ai putea folosi de uleiul esențial de scorțișoară astfel:

  • Dacă ai frisoane, poți să-ți pregătești o compresă călduță cu ulei esențial de scorțișoară și cu ulei esențial Peppermint- Acestea vor fi puse într-un vas cu apă caldă, vei lua un prosop sau o cârpă moale și le vei cufunda în apa în care ai puse uleiurile. Vei stoarce bine prosopul/cârpa și le vei aplica pe frunte sau pe zona din spatele gâtului. Înainte vei dilua uleiurile esențiale cu ulei purtător!
  • Pentru a ajuta organismul să lupte mai bine cu o infecție, îți vei pregăti un amestec de uleiuri esențiale- Vei amesteca, într-o lingură de ulei purtător, câte 1 picătură de: ulei esențial de scorțișoară, ulei esențial de cuișoare, ulei esențial de lămâie, ulei esențial de tea tree și ulei esențial de eucalipt. Amestecul va fi aplicat pe tălpi de 3-4 ori pe zi

Uleiul esențial tea tree (de arbore de ceai)

Utilizează acest ulei esențial pentru febră întrucât ajută organismul să lupte cu infecția, având în compoziție substanțe cu rol antibacterian, numite terpene. Printr-o sinteză de studii s-a menționat că acest ulei esențial este unul dintre cele mai folosite uleiuri esențiale pentru infecțiile de pe tractul respirator (răceli, gripe, bronșite etc.) pentru că are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Nu se va folosi deloc în perioada sarcinii!

Specialiștii în aromaterapie recomandă ca, în cazul în care survine febra, uleiul esențial de arbore de ceai să fie utilizat așa: 3-4 picături de ulei esențial se vor dilua cu 1 lingură de ulei purtător de migdale dulci. După aceea se va face un masaj blând cu acest amestec pe frunte, pe umeri și în zona gâtului.

Uleiul esențial Peppermint (de mentă)

Principalul compus din acest ulei esențial este mentolul, cel care conferă și acea senzație agreabilă de răcoare odată ce ajunge în contact cu pielea. Când apare febra, odată cu ea intervine și acea senzație dezagreabilă generată de faptul că simți că te supraîncălzești. Recurgând la uleiul esențial Peppermint, vei avea șansa de a putea depăși această stare neplăcută. Din acest punct de vedere, un studiu din anul 2018 a subliniat faptul că mentolul contribuie la răcirea pielii. Astfel, după aplicațiile cu un gel concentrat de mentă, s-a sesizat o activare a unor receptori specifici ai pielii, ceea ce a dus și la activarea unor nervi, ajungându-se în final la crearea senzației de răcire a pielii.

O sinteză de studii referitoare la uleiul esențial Peppermint s-a oprit asupra efectelor analgezice, antiseptice, antiinflamatorii și decongestionante ale acestuia și a sugerat că acesta, dacă se folosesc aplicații topice, ajută și la diminuarea durerilor de cap.

Ținând seama de aceste efecte, nu vei greși dacă, în situația în care te confrunți cu febră, vei dilua ulei esențial Peppermint cu un ulei purtător și te vei masa ușor pe tâmple. Nu numai că te vei răcori, dar te vei simți mai bine și dacă te doare capul.

Uleiul esențial de lavandă

Nici acest ulei esențial nu ar trebui exclus când iei în calcul utilizarea uleiurilor esențiale pentru febră. Din acest motiv, ar trebui să știi că acesta vine cu următoarele beneficii:

  • Susține sistemul imunitar- Spre exemplu, un studiu in vitro a demonstrat că uleiul esențial de lavandă ajută organismul să lupte mai ușor cu infecții bacteriene, stimulând activitatea unor celule din sistemul imunitar pentru a înlesni activitatea de fagocitoză. Prin acest proces, bacteriile sunt „capturate” , ingerate și distruse. În același timp, un studiu realizat prin implicarea oamenilor a ajuns la concluzia că inhalațiile cu aroma uleiului esențial de lavandă antrenează creșterea nivelului de IgA (imunoglobulina A se referă la anticorpii regăsiți în lacrimi, în salivă, în secrețiile urogenitale, gastrointestinale și în cele de pe tractul respirator, având un rol fundamental în distrugerea bacteriilor) imediat după ședința de aromaterapie
  • Îmbunătățește calitatea somnului- Să te poți odihni este esențial când ai febră, somnul ajutând organismul să se refacă mai bine. Întrucât lavanda este faimoasă pentru efectele sale de sedativ, uleiul esențial pe baza ei va fi soluția potrivită pentru a putea să dormi mai bine chiar și când nu te simți bine din cauza febrei. În acest scop, ai putea, de exemplu, să inhalezi aroma uleiului esențial de lavandă direct din sticluță, să pui câteva picături pe fața de pernă sau să difuzezi uleiul în camera în care vei dormi

Când să te adresezi medicului în caz de febră

Uleiurile esențiale pentru febră pot să te sprijine în a depăși cu mai multă ușurință episoadele de febră. Cu toate acestea, va conta enorm să te adresezi cât mai rapid unui medic în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Febra ridicată (peste 39,4) persistă
  • Ai dureri în piept și ai dificultăți în respirație
  • Te confrunți cu vărsături persistente
  • Ai o sensibilitate neobișnuită la lumina soarelui
  • Ai dureri de cap severe
  • Rigiditatea gâtului/a cefei și ai dureri când trebuie să îți apleci capul
  • Apariția unei erupții pe piele, care se agravează
  • Ai dureri abdominale severe
  • Resimți dureri și disconfort când urinezi
  • Apar convulsiile

Uleiuri esențiale pentru febră copii

Deși uleiurile esențiale sunt un aliat de nădejde și în situația în care copilul tău are febră, nu trebuie să omiți faptul că ele sunt foarte concentrate și, pentru deplină siguranță, trebuie să le utilizezi respectând următoarele sfaturi:

  • Orice ulei esențial va fi testat în prealabil pe pielea copilului, chiar dacă l-ai diluat în prealabil cu un ulei purtător
  • Uleiurile purtătoare trebuie și ele testate pe piele
  • Uleiurile esențiale pentru aplicații topice vor fi diluate mereu cu un ulei purtător- Ține cont de aceste diluții: pentru copiii între 3 și 24 luni diluția va fi cuprinsă între 0,25-0,5%; pentru copiii între 2 și 6 ani diluția va fi de 1-2%; pentru copiii între 6 și 15 ani diluția va fi de 1,5-3%; pentru adolescenții de peste 15 ani diluția va fi cuprinsă între 2,5-5%
  • Nu se va utiliza uleiului esențial Peppermint pentru copiii ce au sub vârsta de 30 de luni
  • Asigură-te că încăperea în care vei difuza uleiurile esențiale va fi foarte bine ventilată
  • Niciodată uleiurile esențiale nu vor fi aplicate direct în nas, în urechi sau în zona ochilor
  • Ai grijă ca micuțul tău să nu își ducă mâinile la ochi în cazul în care a atins vreun ulei esențial
  • Uleiurile esențiale nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor

Dintre uleiurile pentru febră cele mai recomandate pentru copii fac parte și cele de mai jos:

Uleiul esențial de lavandă

Așa cum s-a menționat anterior, uleiul esențial de lavandă este foarte util și în cazul în care copilul are febră nu numai pentru că îi va susține organismul pentru a lupta mai bine cu boala, ci și pentru că îl va ajuta să rămână mai calm și să aibă parte de un somn odihnitor.

Poți să utilizezi acest ulei în felul următor: la bebelușii de până la 6 luni, ai putea adăuga 1 picătură de ulei esențial de lavandă (după ce l-ai testat în prealabil pe pielea bebelușului) la 1 lingură de ulei purtător; pentru copiii mai mari, poți dilua 3 picături de ulei esențial la 1 lingură de ulei purtător, urmând să faci un masaj pe tălpi sau pe spatele gâtului dacă aceștia se confruntă cu febră.

Ulei esențial de mușețel

Înainte de orice, trebuie să știi că nu îl vei expune pe copil la acest ulei esențial dacă este alergic la plante înrudite cu mușețelul (cum ar fi crizantemele sau margaretele).

O sinteză de studii despre mușețel a subliniat efectele binefăcătoare ale uleiului esențial și în caz de infecții însoțite de febră. Astfel, studii farmacologice despre Mușețelul German au arătat că substanța numită alpha-bisabolol este utilă din acest punct de vedere, iar apigeninul, luteolinul și quercetinul au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antivirale, antispasmodice și sedative.

În legătură cu efectele sedative ale uleiului esențial de mușețel, acestea sunt binevenite și pentru a-l ajuta pe copil să aibă parte de un somn mai bun inclusiv în cazul în care nu se simte în largul său din cauza febrei. Despre Mușețelul German experții în aromaterapie consideră că acesta este util pentru a încălzi în caz de frisoane, iar cel Roman este preferat pentru capacitatea sa de a contribui la diminuarea febrei.

Uleiul esențial Frankincense (de tămâie)

Acest ulei esențial este cunoscut încă de pe vremea în care cei trei Magi au venit cu daruri la pruncul Iisus. De atunci și până în zilele noastre, și-a dovedit eficiența pentru numeroase utilizări, în condițiile în care conține aproape 30 de compuși bioactivi.

Uleiul esențial Frankincense este și el inclus printre uleiurile esențiale pentru febră la copii întrucât este și sursă de alpha-Pinene, compus care favorizează întărirea sistemului imunitar și care contribuie la instaurarea unei stări de calm. Mai mult, acest ulei esențial este de folos în caz de febră grație unor compuși ai săi cu proprietăți antiinflamatorii.

În funcție de vârsta pe care o are copilul tău, ai putea folosi uleiul esențial Frankincense în aceste feluri:

  • Îl poți difuza de câteva ori pe zi
  • 1 picătură de ulei esențial diluat poate fi pus pe o cârpă încălzită și o vei așeza apoi pe frunte

Ulei esențial de lămâie

Este adecvat în caz de febră la copii întrucât, datorită prezenței compusului numit L-Limonene, are efect antiinflamator și stimulează realizarea drenajului limfatic (care ajută corpul să elimine virusurile și celulele albe moarte). În același timp, uleiul esențial de lămâie are efect antibacterian, iar aroma sa proaspătă revigorează. Înainte să-l aplici topic pe pielea copilului, nu uita că uleiurile de citrice măresc fotosensibilitatea pielii, de aceea nu trebuie folosite cu cel puțin 12 ore înainte de expunerea la soare.

Dacă optezi pentru folosirea uleiului de lămâie pentru febră la copii, ai variante precum:

  • Difuzează-l o dată sau de două ori pe zi
  • Diluează-l cu un ulei purtător și aplică-l topic în zona subrațului sau pe gât
  • Poți să pui câteva picături de ulei esențial de lămâie pe o bucată de material textil și să-i dai copilului să inhaleze aroma

Blend-uri cu uleiuri esențiale pentru febră

Beneficiile mai multor uleiuri esențiale pot fi reunite pentru a crea acasă blend-uri care să-l ajute pe copil să treacă peste episoadele de febră. Iată două exemple:

  • Câte 1 picătură de ulei esențial de lămâie, ulei esențial de ghimbir și ulei esențial Frankincense vor fi diluate în 2 lingurițe de ulei de cocos- Acest amestec va fi aplicat topic pe palme, pe tălpi și pe zona din spatele gâtului
  • Într-un difuzor se vor pune 2 picături de ulei esențial de mușețel și 1 picătură de ulei de lavandă- Vei adăuga apă și vei difuza uleiurile în reprize de câte 15 minute, de 3 ori pe zi

Când te adresezi medicului în caz de febră la copii

Nu mai sta pe gânduri și solicită cât mai rapid ajutor medical dacă sesizezi la copilul tău manifestări cum ar fi:

  • Un bebeluș mai mic de 3 luni are o temperatură intrarectală egală cu 38 sau mai mare
  • Un bebeluș ce are între 3 și 6 luni are o temperatură intrarectală de 38,9 sau mai mare și este mai letargic sau mai agitat ca de obicei
  • Dacă are vârsta între 6 și 24 luni și are o temperatură intrarectală de 38,9 sau mai mare- În situația în care survin și durerile abdominale, vărsăturile, diareea, tusea, adresează-te urgent unui medic
  • Febra durează de mai bine de 3 zile
  • Copilul este mai letargic de obicei sau mai nervos, are vărsături, diaree sau o durere severă de cap
  • Copilul pare absent și nu mai are contact vizual cu tine

copil-care-are-febra-si-mama-ingrijorata-care-îi-pune-mana-pe-frunte-si-da-un-telefon

În afară de uleiurile esențiale pentru febră prezentate, vizitează site-ul soilromania.ro pentru a intra în universul uleiurilor esențiale organice 100%, certificate ECOCERT și pentru a avea parte de promoții permanente, astfel încât să te poți bucura oricând de beneficiile extraordinare pe care le au uleiurile esențiale pentru sănătate.

Surse: bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com, centrespringmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, onlinelibrary.wiley.com, naturallymademom.com, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, sfatulmedicului.ro, sonomalavender.com, theherbaltoad.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, soilromania.ro

Articolul urmator
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății
    Tăticii pot să participe din nou la naștere. Ce recomandări sanitare are Ministerul Sănătății

    Vesti bune pentru viitoarele mămici! Tații pot fi prezenți la nașterea copilului, însă trebuie să îndeplinească câteva condiții importante. Ministerul Sănătății...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Scleroterapie: beneficii și recomandări
    Scleroterapie: beneficii și recomandări

    Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii...

    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări
    Nicotinamida mononucleotida: beneficii și recomandări

    NMN, un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotide (NAD+), a apărut ca un candidat promițător în domeniul cercetării anti-îmbătrânire. NAD+ este o coenzimă care...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm
    Frisoane fără febră la copii: când să ne îngrijorăm

    Frisoanele sunt o serie incontrolabilă de tremurături, în timpul cărora senzația este una de frig la nivelul întregului corp. Deși aceste serii de tremurături sunt asociate...

    © 2024 Qbebe