37 grame grăsimi și 3 grame sare în 100 grame salam de vară!

Corina Naftanaila

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România) membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat 20 sortimente de salam de vară. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Să învățăm să înțelegem eticheta!". Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză.

Salamul de vară, așa cum ne spune și denumirea, a fost gândit pentru consum în sezonul cald: suficient de rezistent la temperatura mai ridicată a verii, suficient de uscat pentru a rămâne ferm și elastic, cu structură plăcută, fără grăsime migrată din membrană. Consumat la temperatura ambiantă ori ușor prăjit (cum este potrivit să procedăm dacă nu am avut posibilitate de păstrare la rece), este pretabil pentru nenumărate variante de alcătuire a unei gustări, de la consumul simplu, cu pâine, la variante sofisticate, alături de felurite legume, pastete etc.

salamÎntre preparatele din carne, face parte din categoria celor cu structură tipică, fierte și dublu afumate. Se prepară și se prezintă în formă de baton („rudă") cu diametru de circa 45-50 mm diametru, cu lungimea de circa 20-40 cm și masa de circa 500g. Ca urmare a afumării și a uscării moderate din finalul procesului de preparare, suprafața rămâne continuă dar cu numeroase denivelări scurte, poziționate în lungime, generate de contragerea umpluturii din membrane.

Se prepară din carne (pulpă) de porc și de vită, în proporții egale, la care se adaugă circa 20% masă de slănină proaspătă și condimente (sare, piper, boia, usturoi, chimen, dar și puțină silitră ori salpetru (circa unu la mie), care sunt săruri ale azotului adăugate, după tradiția germană, cu scop de conservare și de păstrare a culorii roșii specifice).

Prepararea tradițională presupunea frâmântarea la rece a cărnii tocate și a slăninei, în etape alternate cu timpi „de odihnire" care durau câteva zile, apoi tragerea în membrane de porc sau de vită, afumare, fierbere, și iar afumare și uscare moderată. Astfel preparat, salamul de vară se poate păstra la rece (10-12 grade Celsius) circa 30 de zile sau chiar mai mult, fără riscul pierderii calității (modificarea gustului plăcut, a aromei, a consistenței, a stabilității chimice).

Top 10 sortimente de salam de vară după prețul per kilogram
1. Cris - Tim (Matache Macelaru - salam de vară uscat) - 45,90 lei
2. Cris - Tim (Gostat - salam de vară uscat) - 33,80 lei
3. Aldis (salam de vară uscat) - 32,10 lei
4. Agricola (salam de vară uscat extra) - 31,40 lei
5. Caroli (salam vară uscat) - 28,15 lei
6. Caroli (Campofrio) - 27,83 lei
7. Jumbo Com (banat bun - salam de vară extra) - 27,74
8. Goodies Meat (Pikok) și C+C - 25,69 lei
9. Fox (salam de vară extra) - 23,73 lei
10. Meda (salam vara)- 21,98 lei

Top 10 sortimente de salam de vară după conținutul total de grăsimi din 100 grame produs

1.Cris - Tim (Gostat) - 37,07 grame, din care 15,85 grame grăsimi saturate
2.Aldis - 37 grame, din care 18 grame grăsimi saturate
3.Agricola - 34 grame, din care 10 grame grăsimi saturate
4.Fox (salam de vară extra) - 33,59 grame, din care 12,74 grame grăsimi saturate
5.Cris- Tim (salam de vara) - 33,55 grame, din care 13,86 grame grăsimi saturate
6.Fox (salam de vara) - 32,34 grame, din care 12,37 grame grăsimi saturate
7.Goodies Meat (Pikok), Auchan si Jumbo (banat bun) - 30 grame, din care 11 grame grăsimi saturate (Pikok), respectiv 11,5 grame grăsimi saturate (Auchan) si 11,7 grame grăsimi saturate (banat bun)
8.Carrefour - 29,5 grame, din care 10,3 grame grăsimi saturate
9.Caroli (salam de vara extra) - 28,5 grame, din care 11,5 grame grăsimi saturate
10.Caroli (Campofrio) - 27,5 grame, din care 10,8 grame grăsimi saturate

Top 10 sortimente de salam de vară după valoarea energetică din 100 grame produs

1.Cris - Tim (Gostat) - 422 kcal
2. Aldis - 406 kcal
3. Agricola - 382,4 kcal
4. Fox (salam vara extra) - 378 kcal
5. Goodies Meat (Pikok) - 348 kcal
6. Cris - Tim (Matache Macelaru) - 341,1 kcal
7. Jumbo (banat bun) - 340 kcal
8. Auchan - 332 kcal
9. Carrefour - 329 kcal
10. Caroli (Maestro) - 328 kcal

salam de varaTop 10 sortimente de salam de vară după conținutul de sare din 100 grame produs
1. Cris - Tim (Matache Macelaru) si Pikok - 3 grame
2. Cris - Tim (Gostat) - 2,84 grame
3. Aldis si Jumbo (banat bun) - 2,8 grame
4. Cris - Tim - 2,55 grame
5. Meda, Carrefour, Auchan si Caroli (Maestro) - 2,5 grame
6. Fox (salam de vara) - 2,48 grame
7. Fox (salam de vara extra) - 2,41 grame
8. CIA Aboliv (Apetit) si Caroli (Campofrio) - 2,2 grame
9. Agricola - 2 grame
10. Kaufland - 1,5 gram

Consumatorul român ar trebui mai întâi de toate să învețe să citească eticheta cu atenție. Spun acest lucru întrucât foarte multe ingrediente nesănătoase sunt ascunse sub denumiri pe care consumatorul nu le întelege, dar mai presus de orice, trebuie să știe că declarația nutrițională este obligatorie in România. Din păcate, în prezent, în țara noastră sunt controlate mai puțin de 5% din produsele agro-alimentare importate; găsim pe piață ''salam tradițional românesc'', dar care este produs în Polonia. Și-atunci trebuie să fim vigilenți, iar în momentul în care nu ințelegem o etichetă pe care găsim denumiri ciudate, putem intra pe site-urile de specialitate și acolo putem găsi denumirile care ne pot ajuta să ințelegem ce este în acel produs. Un alt element important ce ne poate ajuta să înțelegem cât de sănătos sau nesănătos este produsul respectiv, este termenul de valabilitate al acestuia. Cu cât termenul este mai lung, cu atât produsul este mai chimic, mai tratat, altfel nu ar rezista îndelung pe rafturile magazinelor'', spune Profesor Master of Academy Gabriella Pascaru Bisi - Blogger Gourmet Arta Gustului; Ambasador Food Revolution Romania; Ambasador Whirlpool Romania

"Grăsimile animale, solide ca și consistență se mai numesc si grăsimi saturate. Pe lângă acestea, mai există si grăsimile lichide, nesaturate, provenite din sursă vegetală. Mezelurile sunt bogate în grăsimi saturate, iar consumul în exces al acestora reprezintă primul pas către bolile cronice serioase. De la ficatul gras la diabet, hipertensiune arterială și chiar cancer. Studiile moderne pentru longevitate au demonstrat că persoanele care consumă excesiv grăsimi saturate au o speranță de viață redusă." Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al "Școlii pentru Sănătate și Longevitate", Membru al "Academiei Americane de Nutriție și Dietetică", Reprezentant pentru România al "Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață" (ELMO).

Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială. Consumul excesiv de sare a mai fost pus în legatură și cu alte afecțiuni agravate de retenția de apă provocată de sare: insuficiență cardiacă, hipertrofia ventriculară stângă, afecțiuni ale rinichilor și litiază renală, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoză etc.", Doctor Silviu Bănățeanu-medic specialist medicina de familie, Spital Sanador

„Salamul de vară face parte din categoria produselor din carne fierte si dublu afumate. La fabricarea salamului de vară se utilizează doar carne de porc, carne de vită, slănină, condimente, sare, fiind interzisă folosirea cărnii separate mecanic, a organelor de porc sau vită și a amidonului. Recomand consumatorilor să evite consumul acelor sortimente care conțin peste 2,5 grame sare și peste 30 grame grăsimi în 100 grame produs. Având în vedere conţinutul ridicat de sare şi de grăsimi din unele sortimente, salamul de vară nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu sindrom metabolic şi boli asociate acestuia. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate, aspectul produsului şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare." conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Un salam de vară preparat corect are proprietăți gustative îmbietoare (carne fiartă, condimentată și afumată), o valoare energetică ridicată (între 1250...1600 kJ, respectiv circa 300-385 kcal per 100 g produs) și constituie o sursă majoră de proteină valoroasă (minim 15% din masa salamului). Cu aceste valori, salamul de vară constituie o sursă excelentă pentru cei ce desfășoară mult efort fizic, dar rămâne la fel de folositor și pentru cei care desfășoară activități mai lejere, caz în care asocierea în consum cu legume și alte componente ale hranei, dar și consumul cumpătat, se impun riguros", Prof. Univ. Dr. Ion Schileru - Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

"În privinţa adulţilor, Departamentul de Agricultură din Statele Unite sugerează ideea ca aprox. 45%-65% din totalul caloriilor consumate să provină zilnic din zona glucidelor sau a carbohidraţilor, proteinele ajungând la 10%- 35%, în timp ce grăsimile sau lipidele ar trebui să reprezinte între 20% şi 35% din totalul caloriilor consumate.
Declaraţia nutriţională de la un producător la altul nu diferă foarte mult, atât timp cât aceştia activează în acelaşi domeniu, de aceea rămân la ideea că diferenţierea calitativă a acestora ar trebui făcută în primul rând prin furnizarea unor informaţii cheie, menite să scoată în evidenţă plusurile şi minusurile reale ale produsului alimentar achiziționat
", Nutriţionist Dumitru Balan, www.vindecadai.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire
  S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire

  Cazul unui bebeluș născut prematur, la doar 23 de săptămâni de sarcină, a reprezentat o adevărată provocare pentru medici! Aceștia nu i-au dat mari șanse de supraviețuire...

  Cântăreau doar 500 de grame! Bebeluși gemeni, născuți la 23 de săptămâni, salvați de medici români
  Cântăreau doar 500 de grame! Bebeluși gemeni, născuți la 23 de săptămâni, salvați de medici români

  O echipă medicală de la Secția de Terapie Intensivă Neonatală a unei maternități din București a salvat doi frați gemeni care se născuseră la 23 de săptămâni și 6 zile,...

  Salam de biscuiți: 5 rețete pe care nici să vrei nu le vei greși
  Salam de biscuiți: 5 rețete pe care nici să vrei nu le vei greși

  Pentru mulți, salamul de biscuiți reprezintă gustul copilăriei, pe care îl savurai de fiecare dată când voiai ceva dulce. Cremos, bogat în stafide și nucă, salamul...

  Detoxifierea ficatului cu sare amară
  Detoxifierea ficatului cu sare amară

  Îți dorești să îți detoxifici corpul cu sare amară, dar te întrebi cum funcționează și ce efecte adverse poate să aibă? Îți explicăm în continuare...

  Cât costă și ce conțin cozonacii pe care îi găsim în hipermarketuri
  Cât costă și ce conțin cozonacii pe care îi găsim în hipermarketuri

  Asociația Pro Consumatori (APC), singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC),...

  Acuzată că este nespălată! O mamă recunoaște că nu face duș în fiecare zi și internetul sare în aer
  Acuzată că este nespălată! O mamă recunoaște că nu face duș în fiecare zi și internetul sare în aer

  Îți mai aduci aminte când Ashton Kutcher și Milă Kunis au dezvăluit, mai în glumă, mai în serios, că nu își spală copiii zilnic, ci „doar atunci...

  Atenție la etichetă! Pudră de cacao cu sodă caustică în magazinele din România, avertizeaza APC
  Atenție la etichetă! Pudră de cacao cu sodă caustică în magazinele din România, avertizeaza APC

  Experţii APC au realizat o analiză a 22 de mărci de pudră de cacao comercializate în magazinele marilor rețele comerciale. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți...

  Mama și sacrificiul suprem în vremea coronavirusului: o femeie rămasă fără provizii sare peste mese ca să aibă copiii ei ce să mănânce
  Mama și sacrificiul suprem în vremea coronavirusului: o femeie rămasă fără provizii sare peste mese ca să aibă copiii ei ce să mănânce

  O poveste tulburătoare a apărut în mediul online și a răscolit inimile tuturor: iată ce este nevoită să facă o mamă, în această perioadă dificilă, pentru a asigura un...

  © 2022 Qbebe