A început selecția participanților în programul Fotbal pentru Prietenie 2017

A început selecția participanților în programul Fotbal pentru Prietenie 2017

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pe 16 martie, Gazprom, partener oficial al FIFA la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, a dat startul celui de-al cincilea sezon al proiectului social internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie", care va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), în perioada 26 iunie - 3 iulie.

Programul Fotbal pentru prietenie 

Pe 16 martie, Gazprom, partener oficial al FIFA la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, a dat startul celui de-al cincilea sezon al proiectului social internaţional pentru copii "Fotbal pentru prietenie", care va avea loc la Sankt Petersburg (Rusia), în perioada 26 iunie - 3 iulie.

În 2017, aria de desfăşurare a proiectului s-a extins considerabil: numărul ţărilor participante s-a dublat: de la 32 la 64. Pentru prima dată, la "Fotbal pentru prietenie" va participa și România, dar și copii din Mexic şi SUA. Astfel, proiectul uneşte tineri fotbalişti de pe patru continente: Africa, Eurasia, America de Nord şi America de Sud.

Pe 25 aprilie, participanţilor la program li se vor alătura zeci de mii de copii şi adulţi pentru a sărbători Ziua Internaţională a Fotbalului şi Prieteniei. Fiecare dintre ei va purta simbolul oficial al proiectului, brăţara prieteniei, formată din două fire de culoare albastră şi verde, care simbolizează egalitatea şi angajamentul faţă de un stil de viaţă sănătos.

Apoi, pe 1 iulie, la Sankt Petersburg va avea loc Campionatul Internaţional de Fotbal pentru Prietenie, în cadrul căruia pe teren vor ieşi echipe formate din tineri jucători de diferite naţionalităţi, sex şi posibilităţi fizice.

Cea de-a cincea ediţie a Forumului Internaţional "Fotbal pentru prietenie" va avea loc pe 2 iulie și va reuni copii împreună cu fotbalişti şi ziarişti cunoscuţi, care vor dezbate probleme legate de promovarea valorilor proiectului în diferite ţări.

La sfârşitul celui de-al cincilea sezon al proiectului "Fotbal pentru prietenie", participanţii la forum vor asista la finala Cupei Confederaţiilor 2017, pe stadionul Sankt Petersburg Arena.

În mod tradiţional, pe parcursul întregului sezon va fi activ Centrul internaţional de presă pentru copii. Tinerii ziarişti vor lua parte la toate evenimentele principale alături de corespondenţii adulţi.

„Gazprom realizează proiecte globale care vizează viitorul, iar „Fotbal pentru prietenie" se încadrează foarte bine în rândul lor. În total, în decurs de patru ani, numărul ţărilor participante a crescut de opt ori. Anul acesta, la Sankt Petersburg se vor întâlni tineri fotbalişti de pe patru continente, ceea ce înseamnă că valorile proiectului nostru social sunt clare şi importante pentru copiii şi adolescenţii de pe întreaga planetă", a spus Aleksei Miller, Preşedintele Consiliului de Administrare al SPA (Societate Publică pe Acţiuni) Gazprom.

„Iniţiativa companiei Gazprom oferă copiilor din întreaga lume posibilitatea de a fi auziţi. Noi susţinem 100% obiectivele şi valorile de bază ale „Fotbalului pentru prietenie". Suntem foarte bucuroşi să sprjinim toate iniţiativele organizatorilor programului până la Campionatul Mondial de Fotbal FIFA 2018", a spus Philippe Le Floc'h, directorul comercial al FIFA.

Componența echipelor 

Comitetul de organizare al programului internațional pentru copii Gazprom - Fotbal pentru Prietenie a început procesul de selecție a participanților de anul acesta în toate cele 64 de țări participante. Astfel, comitetul de organizare împreună cu asociațiile sportive vor selecta tinerii ambasadori care își vor reprezenta țările în 2017. 

Fiecare țară va fi reprezentată de câte un tânăr jucător și de un tânăr jurnalist. Pozițiile de pe teren au fost selectate în timpul Tragerii la sorți care a marcat începerea programului, când tinerii jucători au fost împărțiți în 8 echipe mixte ale prieteniei: Echipa Roșie, Echipa Verde, Echipa Turcoaz, Echipa Galbenă, Echipa Albastră, Echipa Violet, Echipa Albă și Echipa Portocalie. Astfel, în urma tragerii la sorți, România va juca în Echipa Verde.

Participanții vor fi selectați din rândul copiilor pasionați de fotbal și care sunt promotori ai unor valori umane esențiale, precum pacea, egalitatea și prietenia, în rândul copiilor de vârsta lor. Fiecare echipă va fi ghidată de un tânăr antrenor, fost participant în programul Fotbal pentru Prietenie.

Stefan Maksimovic (14 ani, Serbia), tânărul antrenor al Echipei Roșii, va avea alături de el un fundaș din Marea Britanie și un mijlocaș din Portugalia. Ceilalți jucători din Echipa Roșie sunt din Elveția, Ucraina, Polonia, Croația, Belarus și Mexic.

Echipa Verde va fi ghidată de singurul antrenor fată din ediția de anul acesta - Elvira Herzog (16 ani, Elveția). Aceasta va reuni tineri ambasadori de pe trei continente: Asia, Europa și America de Nord. Doi fundași din Japonia și Vietnam vor fi susținuți de alți doi din Norvegia și Finlanda. Echipa va fi completată de copii din Statele Unite ale Americii, România, Serbia și Uzbekistan. Elvira a declarat la finalul tragerii la sorți că "fiecare antrenor trebuie să aibă anumite abilități pentru a putea decide rolurile jucătorilor în echipă. Trebuie, de asemenea, să știe să aleagă cel mai potrivit stil de joc și cea mai bună abordare de a-și motiva și uni echipa."

fotbal pentru prietenie

Igor Khrytsyuk (14 ani, Ucraina), tânărul antrenor al Echipei Turcoaz, va avea cu el un fundaș din Olanda și un atacant din Uruguay - un compatriot al lui Luis Suárez de la FC Barcelona. Echipa va fi completată de doi mijlocași din Kyrgyzstan și Tadjikistan, alți trei din Bangladesh, Macedonia și Republica Ghana și un portar din Irak.

Echipa Galbenă este ghidată de cel mai experimentat dintre tinerii antrenori, Felipe Soares (17 ani, Portugalia, FC Benfica), și va reuni reprezentanți de pe patru continente. Felipe a declarat că îi place „diversitatea țărilor din echipa lui și că jucătorul din Islanda i se pare o alegere bună datorită formei fizice pe care o au jucătorii din această țară". Echipa lui va fi completată de jucători din Venezuela, Armenia, Slovenia, Pakistan, Africa de Sud, Coreea de Sud și India.

Charlie Sui (12 ani, China), conduce Eechipa Albastră, care va reuni jucători din China, Franța, Mozambic, Kazahstan, Grecia, Ungaria, Belgia și Estonia.

Brendon Shabani (15 ani, Marea Britanie), tânărul antrenor al Echipei Violet, a avut norocul să extragă coechipieri din două țări câștigătoare ale Cupei Mondiale - Brazilia și Germania. Alături de un portar din Turkmenistan, Echipa Violet va reuni jucători din Turcia, Siria, Lituania, Letonia și Tanzania.

Mikhail Babich (16 ani, Russia)și Echipa lui Albă vor aduce împreună reprezentanți de pe trei continente: Asia, Africa și Europa. „Mijlocașul italian promite multe, Italia a câștigat deja de patru ori Cupa Mondială și sunt sigur că vor încerca să ia acasă cupa și în Rusia, în 2018", a declarat Mikhail. Echipa lui va fi completată de jucători din Iran, Danemarca, Austria, Slovacia, Egipt, Algeria șiRusia. Despre portarul din Rusia, Mikhail spune că „portarii ruși au abilități extraordinare și o moștenire impresionantă. Singurul portar din lume care a primit trofeul pentru performanță personală a fost Lev Yashin - legenda de la FC Dinamo Moscova".

Rene Lampert, tânărul antrenor al Echipei Portocalii (15 ani, Slovenia), va lucra cu tineri fotbaliști din Spania, Argentina, Libia, Singapore, Azerbaijan, Bolivia, Cehia și Bulgaria.

Toți tinerii fotbaliști vor deveni ambasadori ai programului și se vor reuni în Sankt Petersburg în perioada 26 iunie - 3 iulie 2017, pentru ediția de anul acesta a International Children Forum din cadrul programului Fotbal pentru Prietenie. La finalul evenimentelor, participanții vor vizita 2017 FIFA Confederations Cup Final pestadionul din Sankt Petersburg, Rusia.

Articolul urmator
Programul lunii martie la Teatrul Ion Creangă
Programul lunii martie la Teatrul Ion Creangă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Eu sunt mama care nu-și va lăsa copiii să joace fotbal”. Motivația acestei mame te va pune pe gânduri
    „Eu sunt mama care nu-și va lăsa copiii să joace fotbal”. Motivația acestei mame te va pune pe gânduri

    Când vorbim despre fotbal, cei mai mulți dintre noi se gândesc, probabil, la fotbaliști faimoși, sau la un meci pe un stadion imens. Însă această mamă se...

    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie
    Cum gestionăm prima dezamăgire a copilului cu privire la relațiile de prietenie

    Atunci când vine vorba de copiii lor, mamele se transformă în supereroine, dispuse să lupte până în pânzele albe pentru copiii lor. Așa se face că această...

    40 de citate despre prietenie: transmite celor mai dragi amici cât îi prețuiești
    40 de citate despre prietenie: transmite celor mai dragi amici cât îi prețuiești

    Prietenia este o relație bazată pe sentimente pure. Loialitatea, suportul moral și empatia sunt calitățile speciale care fac ca o relație de prietenie să fie unică. Un prieten...

    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea
    Am început să am grijă la alimentația mea de când aveam șase ani. Atunci a început relația mea nesănătoasă cu mâncarea

    Am început să controlez toate aspectele legate de alimentație încă de la vârsta de șase ani. Îmi amintesc foarte bine cum prietenii mei se uitau ciudat la mine la...

    Cadouri de Paști inspirate pentru cei mici: Porți de fotbal și tobogane, printre ideile inspirate
    Cadouri de Paști inspirate pentru cei mici: Porți de fotbal și tobogane, printre ideile inspirate

    Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, aducând cu ele bucurii pentru întreaga lume Creștină, dar și pentru cei mici care așteaptă cu nerăbdare cadourile aduse de...

    Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal
    Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal

    Să îți vezi copilul suferind din cauza unei boli crunte cum este cancerul reprezintă una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece un părinte. Într-o...

    5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor
    5 teste de prietenie pentru copii care îi vor ajuta să afle mai multe despre amicii lor

    „Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște” sau „Prietenia este o floare ce nu înflorește la margine de drum” sunt doar câteva dintre proverbele rămase...

    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?
    Mi-am dat seama că m-am îndrăgostit de un bun prieten, după 20 de ani de prietenie. Ce fac acum?

    Prieteniile din copilărie sunt unele dintre cele mai frumoase relații de care putem avea parte, adesea durând toată viața. În unele cazuri însă, când nici nu te...

    © 2024 Qbebe