Alerta Amber: sistemul din SUA care dă alarma când un copil este răpit! Vezi cum funcționează

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alerta Amber este un sistem creat în SUA, prin care se transmite o alarmă în cazurile în care un copil dispare, dar numai dacă se respectă anumite criterii. Modelul acestui sistem de alertă s-a răspândit în mai multe state din afara SUA, inclusiv în Europa, astfel încât populația să poată contribui la găsirea copiilor răpiți.

Pentru ca sistemul de alertă AMBER din SUA să se activeze este necesar să se îndeplinească mai multe criterii: autoritățile trebuie să fi fost înștiințate că un copil a dispărut, copilul trebuie să aibă sub vârsta de 18 ani, să fie supus riscului de vătămare gravă sau de moarte, să existe suficiente informații despre el, dar și despre posibilul răpitor.

În unele state din SUA criteriile au fost adaptate, iar în cazurile în care se bănuiește că este vorba despre o răpire în afara granițelor, în Mexic sau în Canada, și autoritățile de acolo vor fi alertate cu ajutorul sistemului AMBER. Numele acestui sistem de avertizare în caz de răpire a copiilor provine de la numele unei fetițe, Amber Hagerman, care a fost răpită în timp ce se afla la o plimbare cu bicicleta cu fratele ei mai mic în Arlington, Texas. Totul s-a întâmplat în 1996 (fetița avea atunci 10 ani).Fratele ei s-a dus acasă, i-a anunțat pe părinți, care,  la rândul lor, au luat legătura cu mass media și cu FBI. Fetița a fost găsită moartă, la 4 zile de la dispariție și nici până acum nu au fost identificați vinovații.

După moartea fiicei lor, părinții au cerut legi mai dure pentru răpitori și pentru prădătorii sexuali. Eforturile lor au făcut ca tot în anul 1996 să fie aprobat de către Președintele SUA de atunci (Bill Clinton) un Registru național al agresorilor sexuali. În următorii ani, ca urmare a intervențiilor familiei Hagerman, alertele privind răpirile copiilor au început să fie efectuate prin intermediul posturilor de radio. În anul 1998 s-a pus la punct un serviciu automat național de alertă pentru răpirea copiilor în ideea de a se anunța comunitățile când un copil dispare.

Practic, sistemul de alertă AMBER a început să devină funcțional odată ce informațiile transmise prin radio au început să ajungă și la televiziuni, în ziare, apoi pe un pager, pe fax, pe email-uri și ulterior pe rețelele de socializare. Modelul SUA a fost urmat și de alte state, care au creat variante ale sistemului AMBER. Printre acestea se numără Mexic, Canada sau Australia.

În ceea ce privește sistemul de alertă AMBER în Europa, acesta reprezintă de fapt un ONG, format din 32 de membri (ministere, ONG-uri, organe judiciare), al cărui scop este să emită alerte transfrontaliere în statele UE în caz de răpire de copii. Prima dată sistemul a fost activat în anul 2013, când doi frați olandezi au dispărut. Fotografii cu ei au fost proiectate pe ecrane uriașe într-o regiune din Belgia și în Germania, cazul fiind intens mediatizat în toate aceste țări. Copiii au fost găsiți morți 9 zile mai târziu.

Sistemul AMBER existent în Europa are rolul de a pune în gardă nu numai poliția, ci și organele judiciare, ONG-urile și populația prin intermediul mass-media. Pentru ca o alertă să fie posibilă și cu adevărat eficientă, este necesar să fie îndeplinite următoarele condiții: victima este un minor, există dovezi clare care să ateste că o răpire a avut loc, sănătatea și viața victimei sunt în real pericol, dacă se vor face publice informații despre copilul răpit acest demers nu îl va pune și mai mult în primejdie, există  suficientă informație care, odată răspândită, va crește șansele de găsire a victimei.

Surse:
www.amberalert.eu, www.en.wikipedia.org

 

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Momentul filmat când un bebeluș este răpit din coșul de cumpărături chiar de lângă mama lui
  Momentul filmat când un bebeluș este răpit din coșul de cumpărături chiar de lângă mama lui

  O mamă a doi copii a împărtășit imagini cu momentul terifiant în care bebelușul ei a fost smuls dintr-un cărucior în timp ce făcea cumpărături la un supermarket...

  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit
  Caz șocant! Un bebeluș a fost răpit din maternitate și folosit la cerșit

  Caz de-a dreptul revoltător în Hunedoara: un bebeluș în vârstă de 4 luni a fost răpit dintr-un spital pentru a fi folosit la cerșit!

  Un copil de doar nouă ani vrea să-și ia viața din cauza bullying-ului. Ce semnal de alarmă trage mama sa
  Un copil de doar nouă ani vrea să-și ia viața din cauza bullying-ului. Ce semnal de alarmă trage mama sa

  Un video devenit viral în întreaga lume a șocat internauții, reușind să surprindă ororile prin care trece un copil în vârstă de 9 ani, fiind hărțuit în...

  Experții europeni transmit un semnal de alarmă! Iată cât de ușor este să ne îmbolnăvim de coronavirus
  Experții europeni transmit un semnal de alarmă! Iată cât de ușor este să ne îmbolnăvim de coronavirus

  Cercetătorii din Olanda au descoperit câteva informații cruciale despre modalitatea în care se transmite virusul COVID-19.

  Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează
  Teste COVID sub formă de acadea in gradinite. Cum funcționează

  Mai multe grădinițe din Austria vor testa copiii pentru COVID-19 prin „testele-acadea”. Demersul face parte dintr-un program pilot, menit să detecteze cât mai devreme...

  A răpit peste 5.000 de copii cu ajutorul autorităților
  A răpit peste 5.000 de copii cu ajutorul autorităților

  Georgia Tann este femeia care a răpit peste 5.000 de copii, cu ajutorul unei agenții de adopție din America. Din 1924 până în 1950, mii de copii erau vânduți...

  Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella
  Alertă alimentară în Europa după ce un bebeluș a murit din cauza laptelui praf care conținea Salmonella

  Anchetă de proporții în Europa, și nu numai, după ce au fost descoperite nereguli grave cu privire la laptele praf pentru bebeluși - Similac. Anumite produse au fost retrase de...

  © 2023 Qbebe