Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Alexandru Rafila vrea să deschidă școlile: „Le-am închis când nu era cazul”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, cere redeschiderea școlilor pentru clasele primare și spune că nu este normală organizarea cursurilor online.

Rafila susține că autoritățile au luat măsuri fără a fi „predictive” și subliniază faptul că alte țări din UE, care au avut un număr dublu sau chiar triplu de cazuri de COVID-19 față de România, au menținut școlile deschise.

sala de clasa goala

Imagine de Wokandapix de la Pixabay

Alexandru Rafila: „Nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla”

„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a explicat Alexandru Rafila.

De altfel, OMS pledează pentru menținerea școlilor deschise și crede că izolarea poate fi evitată dacă sunt sporite măsurile de protecţie.

Citește și: Problema de școală online: Cum împărți o tabletă la 8 frați?

Potrivit ultimelor date de la Ministerul Sănătății, școală nu a influențat rată de infectare cu SARS-COV-2 în rândul copiilor și adolescenților între 0 și 19 ani. Procentul cazurilor de copii și tineri între 0 și 19 ani cu SARS-COV-2, a scăzut cu 0,1 puncte la 14 zile după închiderea generalizată a școlilor din România. Chiar dacă scăderea nu este una semnificativă, este cea mai mică valoare procentuală înregistrată de la 14 septembrie până la ora actuală.

Numărul cazurilor de infectare la grupa de vârstă 10-19 ani este în ușoară scădere în ultimele două săptămâni, față de vârful atins în săptămâna 2-8 noiembrie.

Ce spune Ministrul Educației: „Trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor”

La inceputul acestei luni, Ministrul Educației a precizat că închiderea unităților de învățământ a fost luată ca o măsură de prevenire atât pentru elevi, cât și pentru părinți.

„Guvernul României a luat această măsură pentru că trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor, dar și a părinților. Studiile realizate de epidemiologi arată că sunt foarte buni transmițători copiii. Am mai spus lucrul acesta, că nu în spațiul școlii există pericolul de îmbolnăvire, ci în afară. Am văzut din primele zile ale anului școlar părinți care se aflau la porțile școlilor fără să poarte mască, trebuie să luăm în calcul și traficul din marile orașe. Este important pentru noi toți ca acești copii să rămână sănătoși, pentru ca să-și continue educația.”, a explicat Monica Anisie, la Știrile ProTV.

Aceasta a mai adăugat că închiderea școlilor este și o măsură de solidaritate cu medicii din spitale: „În ultimele săptămâni au crescut cazurile de îmbolnăvire, numărul de infectări este din ce în ce mai mare, uitați-vă la spitalele din România. Trebuie să fim solidari cu medicii, luăm astfel de măsuri, de suspendare a cursurilor față în față în unitățile de învățământ, complementar cu posibilitatea ca activitățile desfășurate de părinți să fie în regim de telemuncă.Prin urmare, părinții muncesc de acasă, copiii își continuă educația de acasă”.

 • Surse: stirileprotv.ro, antena3.ro, digi24.ro, g4media.ro
 • Sursă foto principală: pixabay.com
Cum au uitat guvernanţii de grădiniţe, şcoală primară şi licee când au închis şcolile. Erori inadmisibile în documente oficiale

Surse foto: pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un băiețel de 9 ani este respins de toate școlile din cauza părului. Mama lui nu vrea să îl tundă
  Un băiețel de 9 ani este respins de toate școlile din cauza părului. Mama lui nu vrea să îl tundă

  Este solicitat în campaniile unora dintre cele mai mari companii din domeniul modei, are sute de mii de fani în mediul online, a defilat pe podiumuri renumite, dar a fost respins...

  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă
  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă

  Epidemia de gripă spaniolă a survenit în secolul trecut, în timpul Primului Război Mondial, fiind provocată de un virus din familia H1N1, dar fără să știe exact cum s-a...

  Psihologul Alexandru Bușilă: Nu mai întrebați copiii "Ce vrei să te faci când vei fi mare?"
  Psihologul Alexandru Bușilă: Nu mai întrebați copiii "Ce vrei să te faci când vei fi mare?"

  Printre marile curiozități care ne „macină” pe noi, cei mari, este să aflăm și ce și-ar dori să facă în viitor copiii noștri. Așa cum vei afla și din articolul...

  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine
  Ce vrea să îți spună copilul tău când se răzvrătește? Desenele unui psiholog te ajută să îl înțelegi mai bine

  În spatele fiecărui comportament al unui copil stă de cele mai multe ori un motiv trecut cu vederea de părinte. Prin intermediul unor desene, un psiholog te ajută să...

  A fost furată din tren când era doar o copilă! Și-a regăsit părinții după 20 de ani
  A fost furată din tren când era doar o copilă! Și-a regăsit părinții după 20 de ani

  În afară de numeroase clipe grele, de provocări ce par imposibil de trecut, viața ne poate pune și în fața unor miracole. Așa s-a întâmplat și pentru un cuplu...

  Andreea Esca, dată afară de părinţi în copilărie: "Mi-am luat o bătaie serioasă. M-au dat afară şi au închis uşa în faţă"
  Andreea Esca, dată afară de părinţi în copilărie: "Mi-am luat o bătaie serioasă. M-au dat afară şi au închis uşa în faţă"

  Una dintre cele mai faimoase prezentatoare de ştiri din România a făcut de mai multe ori dezvăluiri despre copilăria ei. Recent, a povestit cum au pedepsit-o părinţii săi...

  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral
  14 lucruri pe care el vrea să nu le mai faci când îi faci sex oral

  În cazul în care ați hotărât să aveți parte și de sex oral, este foarte important ca tu să știi ce ai de făcut. Parcurge articolul de mai jos pentru a vedea care...

  © 2021 Qbebe