Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion

Are doar 7 ani și este cel mai bun jucător de șah din lume! Cine este micul român campion

Bianca Geica - Redactor Senior

La numai 7 ani, Iustin-Nicolas Cazacu este cel mai bun jucător de șah din lume, la categoria sa de vârstă! A descoperit „sportul minții” la doar 4 ani, când bunicul sau i-a prezentat tabla de șah pentru a-i atrage atenția. De aici și până la medalii, cupe mondiale și titlul de „cel mai bun jucător” nu a mai fost decât un singur pas.

Povestea lui Iustin-Nicolas Cazacu, care la doar 7 ani este cel mai bun jucător de șah din lume

Iustin-Nicolas este din Iași și la doar 7 ani este lider mondial la șah, la categoria sa de vârstă. Povestea lui este parcă inspirată din celebra producție „The Queen's Gambit”, el începând să joace șah încă de la vârsta de 4 ani, de când bunicul sau l-a inițiat în tainele acestui sport, potrivit life.ro.

iustin nicolas cazacu

„Întâlnirea cu șahul avut loc în jurul vâstei de 4 ani, când bunicul, pentru a ocupă timpul nepoților, i-a inițiat în lumea șahului. Față de ceilalți nepoți, Nicolas a fost mult mai atent la explicațiile bunicului, a învățat mult mai repede și l-a surprins cu ingeniozitatea de care dădea dovadă în analiză jocului de șah. Pasiunea lui Nicolas pentru șah am cultivat-o în continuare și după moartea bunicului. La început, l-am învățat eu, tatăl lui, tot ce știam, dar cum cunoștințele mele sunt oarecum limitate, și capacitatea lui Nicolas era mult mai mare, am ales să apelăm la ajutorul unor antrenori care să-i valorifice potențialul. Talentul lui era evident în condițiile în care la toate competițiile locale de copii la care el participa, nu avea concurență.”, explică părinții micuțului.

Șahul este preferatul familiei Cazacu dintotdeauna, însă doar Iustin și sora lui, Sofia, au ridicat ștafeta, transformând nivelul de amatori într-unul de profesioniști.

„Încă de mici copii, Nicolas și Sofia au fost apropiați (diferența de vârstă e de doar un și jumătate). Toate activitățile i-au inclus pe amândoi. Că orice copil de vârstă mică și el a imitat, până la un punct, tot ce a văzut la sora lui. Odată cu creșterea în vârstă, Nicolas a găsit interes în alte activități față de sora lui”, mai povestesc părinții băiatului.

La 5 ani a participat la primele sale competiții de șah

Iustin-Nicolas a participat la primele competiții locale încă de la vârstă de 5 ani, când a și câștigat locul 1 la categoria să de vârstă. În decembrie 2020, micul geniu a participat la primul concurs internațional de juniori, „Cupa dulce”, alături de peste 200 de jucători de șah din cinci țări. Și aici, Iustin-Nicolas s-a clasat primul la categoria sa de vârstă.

iustin nicolas cazacu

„Prima experiență cu un concurs a fost în luna octombrie 2019 la vârsta de 5 ani și 5 luni unde câștigă locul I cu un punctaj maxim. Majoritatea concursurilor locale pentru junior nu i-au pus probleme lui Nicolas așa că antrenorul său, profesorul Vlad Ungureanu l-a “aruncat” în concursurile de seniori. Prima competiție de acest gen a fost anul trecut la Brașov -Poiana Țapului -Cupa Unirii când a câștigat în fața unor adversari redutabili și a câștigat suficiente puncte în clasamentul internațional pentru a se clasa primul la categoria sa de vârstă.

După succesul acesta, Nicolas a continuat să participe la competiții importante, a devenit campion național la Șah Blitz, a obținut rezultate foarte bune și la celelalte Campionate Naționale care s-au ținut la București în luna mai 2021, a câștigat Trofeul Litoralului în luna iulie 2021 la Eforie Nord, în august 2021-Cupa Primăriei Vaslui, etc. Nu știu dacă conștientizează cu adevărat importanța titlurilor pe care le-a obținut, dar un lucru este sigur, îi place competiția, atmosfera de concurs și mai ales îi place să câștige fiecare meci în parte indiferent de cât de în vârstă este adversarul”, povestește tatăl lui Nicolas.

Nu îi place să piardă

Clubul de șah este că o a două casă pentru micuțul căruia nu îi place deloc să piardă. Chiar și așa, Nicolas nu se lasă doborât de înfrângeri, ci caută să învețe din ele, mai mărturisesc părinții săi.

„Pentru Nicolas antrenamentele sunt o bucurie, mai ales când merge fizic la club, abia așteaptă să primească probleme dificile și să le caute rezolvarea, să învețe mereu mutări noi și dificile. Clubul de șah, am putea spune, că este o a două casă. Și școala îi place mult, deci nu simte că e prea mult pentru el (...) Nu-i plac înfrângerile, nimănui nu cred că-i plac, dar se mobilizează repede și da tot ce poate în următorul meci. Nu se lasă doborât de înfrângeri, caută să învețe din ele”, explică părinții lui Nicolas.

iustin nicolas cazacu cu o diploma si un trofeu

În ultimul an, băiatul a obținut 10 premii la competițiile de șah la care a participat:

 • Decembrie 2020 – Concurs Internațional online Cupa Dulce – participă jucători din 5 țări (Moldova, România, Germania, Ucraina și Danemarca ) – 6.5 puncte din 9 – Locul 1 categoria Băieți 7 ani.
 • Luna ianuarie 2021 participă la Cupa Unirii – Poiana Țapului – joacă la categoria Open- cel mai mic participant obținând rezultatul 4 puncte din 8 runde.
 • Luna Februarie 2021 ocupă locul 1 în Clasamentul Mondial cu un rating de 1445 la categoria copiilor născuți în anul 2014
 • 06.03.2021 – Cupa Moldovei – Locul 1 ( 6 pct din 6 runde)
 • 12-14 Martie 2021 Turneul din stațiunea Amară – Turneul Internațional de Șah Satori locul 2 -Băieți 7 ani cu același punctaj cu locul I.
 • 04-12.05.2021 Campionatul Național de Șah pentru copii ed.2021
 • Campionatul Național de Șah pentru copii 2021 – băieți 8 ani Blitz – locul 1/26.
 • Trofeul Litoralului -locul I (25 iunie-4 iulie 2021).
 • Cupa Primăriei Vaslui -Locul 1 (august 2021).
 • Memorialul „Mihai Molodoi ” Ed. A XII-a, septembrie 2021.

Visează să devină medic sau fotbalist

Șahul este, în acest moment, cea mai mare pasiune a băiatului, însă că orice copil de vârstă lui, el visează că într-o zi să devină medic sau fotbalist.

„Noi încă nu ne-am gândit dacă va face o carieră în acest domeniu, la un moment dat va fi decizia lui, iar noi, părinții, îl vom sprijini indiferent de decizia pe care o va lua (...) Că orice copil de vârsta lui iubește să petreacă timp în aer liber cu prietenii de la bloc, să joace fotbal și să mergă cu familia la diverse activități. Lui Nicolas îi place să joace fotbal în timpul liber, îi plac jocurile cu calcule matematice. Nicolas încă visează că va fi medic, dar în același timp, vrea să devină și un mare șahist”, spun părinții băiatului.

Surse foto: facebook.com

Articolul urmator
Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cine este fiul lui Adrian Păunescu: a devenit tată la 16 ani şi este cel mai tânăr bunic din showbiz-ul românesc
  Cine este fiul lui Adrian Păunescu: a devenit tată la 16 ani şi este cel mai tânăr bunic din showbiz-ul românesc

  Andrei Păunescu, fiul poetului Adrian Păunescu, este implicat din adolescenţă în activitatea artistică şi se mândreşte cu o familie frumoasă. Parcurge articolul de mai...

  Care este cel mai scump câine din lume
  Care este cel mai scump câine din lume

  Mulți iubitori de câini sunt dispuși să plătească sume incredibile pentru rasele de care sunt fascinați și pe care doresc să le crească. Pentru aspectul lor deosebit și...

  O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei
  O femeie a descoperit că prietenul cel mai bun din copilărie este, de fapt, fratele ei

  O femeie din Marea Britanie a primit un mesaj de la sora mai mare a prietenului său cel mai bun din copilărie, care i-a făcut o mărturisire la care nu se aștepta vreodată. Parcurge...

  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol
  Povestea celui mai prematur nou-născut din lume. A avut doar 338 g la naștere și acum este bebelușul miracol

  Richard Hutchinson avea 0% șanse de supraviețuire când a venit pe lume. S-a născut cu 5 luni înainte de termen și a fost recunoscut de Guinness drept „cel mai prematur...

  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
  Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

  Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

  Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa
  Ea este fetița cu un IQ mai mare decât cel al lui Albert Einstein! Are doar 12 ani și a fost deja acceptată în Mensa

  Are doar 12 ani, dar deja are un IQ mai mare decât al lui Einstein! Ea este Anwita Panil, o fetiță din Manchester, Anglia, care a fost acceptată în Mensa. Părinții săi sunt...

  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată
  11 ocazii când David Beckham a dovedit că este cel mai bun tată

  Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai arătoși tătici, David Beckham a demonstrat de nenumărate ori că este un bărbat de familie, că își iubește nespus soția și...

  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați
  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați

  O femeie din SUA este fericită și mândră întrucât are doi soți și este mama a trei copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi povestea...

  © 2023 Qbebe