Empatia și bunătatea sunt trăsături rar întâlnite la generația tânără. Nu există o cauză exactă pentru care copiii și adolescenții nu mai sunt familiarizați cu mila și cu bunul simț. Cert este că la momentul actual în lume este nevoie de mai mulți viitori adulți crescuți în spiritul dreptății, demnității și omeniei.
Este și cazul unui copilaș de 11 ani care din proprie inițiativă a ajutat un om fără adăpost în vârstă de 65 de ani, făcând-o pe mama lui mai mult decât mândră de gestul său.
Molly este o mamă care nu iese din tiparul părintelui obișnuit, nu epatează cu nimic, ci doar încearcă să își crească copiii într-un mod decent pentru a deveni oameni buni și dispuși mereu să ofere o mână de ajutor celorlalți. Nu are pretenția ca fiii ei să fie cei mai buni la învățătură, să fie atleți desăvârșiți, să nu aibă nicio absență, ci pur și simplu să fie oameni buni.
„Copiii mei sunt cei mai frumoși la suflet și empatici oameni pe care îi cunosc”
„Copiii mei pe nume Kash și Ty nu au nota 10 pe linie și de regulă mai absentează de la școală. Uneori mănâncă chipsuri și snacksuri la micul dejun, dar și la cină. Vara se culcă aproape în fiecare seară cu piciorușele murdare și fac mizerie peste tot. Doar că nu le atrag atenția pentru că sunt cei mai frumoși la suflet și empatici oameni pe care îi cunosc”, mărturisește mama.
Aceasta își amintește cum în urmă cu un an s-a deschis o frizerie în cartierul lor, ai căror patroni erau doi tineri cu suflete la fel de mari ca cele ale copiilor ei. Băiatul în vârstă de 11 ani, pe nume Ty, era absolut obsedat de părul lui și pasiunea a mers atât de departe, încât a promis întregii familii că o să devină frizer.
Atunci când personalul frizeriei abia deschise în cartier a aflat că Ty dorea să devină la rândul lui frizer, l-au luat pe lângă ei ca ucenic. La scurt timp, s-au declarat uimiți de talentul cu care fusese înzestrat și arta cu care mânuia pieptănul și foarfeca.
„Ty și Kash au devenit ucenici la frizeria nou deschisă în cartier. În timp ce Ty era interesat de tehnici de frizerie și modele de tunsori, Kash ii filma și fotografia aspirând să devină cineva important în industria cinematografică. Personalul frizeriei i-a oferit băiatului meu tot ceea ce avea nevoie pentru a deveni un frizer desăvârșit, fără a cere nimic în schimb.
În fiecare seară, Ty curăță, lustruiește și aliniază toate instrumentele de tuns pentru a ușura munca celorlalți următoarea zi. În urmă cu ceva timp, băieții mei s-au împrietenit cu un om al străzii, un domn pe nume David care fusese urmărit de ghinion dormea sub cerul liber într-o stație de benzinărie, nu departe de casa noastră.
În fiecare zi când se dădeau jos din autobuzul școlii, Ty și Kash mergeau la el să-i ducă apă, chipsuri și să îl întrebe cum i-a fost ziua. Deși l-a întrebat de câteva ori pe David dacă își dorește o tunsoare, Ty fusese refuzat în nenumărate rânduri. Până într-o zi când a acceptat”, își amintește mama.
12 obiceiuri părintești care modelează un copil empatic
David nu mai avusese parte de o tunsoare de șapte ani de zile, iar Ty nu avusese niciodată parte de un client
David, un bărbat invalid cu pantaloni murdari, l-a așteptat pe băiat să se întoarcă de acasă cu fratele și tatăl lui lui. Între timp, a ajuns acasă, și-a luat sculele și a plecat să îl tundă pe David, însoțit de Jason, tatăl lor și Kash cu camera lui de filmat. Cei trei erau însoțiți de Ray de la frizeria la care Ty era ucenic.
Pe lângă tunsoarea minunată pe care i-a conceput-o în plină stradă, pe timp de noapte, la lumina unei lanterne, Ty a tuns și barba bărbatului extrem de încâlcită și murdară.
Gestul copilului de numai 11 ani a fost catalogat ca un act de bunătate și empatie strângând în jurul lui o mulțime de oameni care treceau în acel moment pe lângă ei și care au aplaudat gestul adolescentului. Unele persoane îi ofereau lui David ceva de băut, ceva de mâncare, bănuți și chiar haine și încălțăminte.
Pentru câteva momente, timpul s-a oprit în loc și nimănui nu îi păsa că David mirosea sau arăta urât. Era ca și cum nimeni nu observa că toate lucrușoarele pe care le-a adunat o viață întreagă încăpeau într-o valijoară pe care o avea lângă el și oamenii se adunau acolo din compasiune. Când bărbatul s-a văzut în ecranul telefonului, nu i-a venit să arat să creadă cât de bine arăta.
Aceasta este povestea unui băiețel de numai 11 ani care a oferit unui om în nevoie o tunsoare și a unui bărbat de 65 de ani care a văzut în adolescentul care i-a întins o mână de ajutor, un prieten care nu îl judecă și care i-a dat din nou un aspect uman.
Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
Bunătatea și empatia nu înseamnă a oferi celorlalți lucruri mărețe sau foarte scumpe, ci este de ajuns un singur gest făcut unui om aflat în nevoie pentru a atinge scopul suprem de a-i ajuta pe cei din jur. Bunătatea este un dar pe care cu toții îl primim de la divinitate, însă puțin știm să-l folosim așa cum se cuvine. Iar copiii ne dau cel mai bun exemplu de empatie și bunăvoință.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: lovewhatmatters.com