Atenție, părinți! Mai multe tipuri de înghețată au fost retrase de pe piață. Ce substanță conțineau

Andrada Popa

Mai multe loturi de înghețată cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, au fost retrase de la vânzare în România, conform unui anunț al Autorității Sanitare. Reprezentanții ANSVSA spun că peste 100.000 de bucăți de înghețată Mars - Bounty, Twix și Snickers - au fost deja scoase de pe piață. 

Înghețate retrase de pe piață

Mai multe loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din mai multe lanțuri de hypermarketuri din România, din cauza prezenței oxidului de etilenă într-un aditiv utilizat - guma de carruba.

UPDATE 5 august. Alte loturi de înghețată retrase din hypermarketurile României!

Macromex recheamă produsele de înghețată La Strada Căpșune, vândute în lanţurile de hipermarketuri Cora, Auchan și Carrefour, din cauza conţinutului de oxid de etilenă.

„Compania Macromex, în calitate de proprietar al mărcii de înghețată La Strada, produsă în Franța, a fost informată de către unul din furnizorii săi cu privire la o problema a stabilizatorilor de plante, al căror conținut de oxid de etilena depășește limitele premise de reglementările în vigoare. Acest fapt are impact asupra anumitor produse La Strada.

Stabilizatorii pe baza de plante folosiți în producerea înghețatei La Strada sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, potrivit informărilor publicate de ANSVSA.

Rechemarea se aplică NUMAI pentru următoarele produse și loturi de înghețată:

Rechemare produse – înghețată La Strada Căpșune – CORA, Auchan, Carrefour

Cei care au cumpărat deja unul sau mai multe astfel de produsele din loturile menționate în listele de mai sus, le pot returna în magazinele de unde le-au cumpărat, până pe 16.08.2021. 

UPDATE 2! Noi loturi de înghețată au fost retrase de pe piață în urmă cu scurt timp. De această dată este vorba despre loturile din magazinele Carrefour și Auchan.

"Vă informăm, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Froneri Franța, Carrefour România SA a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a articolelor mentionate mai jos. Motivul rechemarii: prezenta oxid de etilena in aditivul utilizat in fabricarea produselor - guma de carruba", arată anunţul postat pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate fie să le distrugă, fie să le returneze în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea lor va fi returnată fără necesitatea prezenței bonului fiscal. 

UPDATE! În urmă cu scurt timp, alte patru tipuri de înghețată, de această dată Milka, au fost retrase de pe piață, pe motiv că s-au depășit limitele de oxidul de etilenă folosit. 

"Producția de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină, și am început o campanie de retragere a acestora", a transmis ANSVSA.

inghetata milka retrasa de pe piata

Sursa foto: g4media.ro.

Conform ANSVSA, producătorul de îngheţată Mars a retras de la vânzare mai multe loturi de înghețată vândute sub brandurile Bounty, Twix și Snickers deoarece conțin roşcovă (caruba) contaminată cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa. 

Ce spune producătorul

Conform producătorului loturile au fost retrase din cauza "prezenței oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizori, la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE".

Mars a anunțat și procedura de returnare a produselor din aceste loturi:
"Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecarui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la contactmars@mhmr.ro.
Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilității și codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informații sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitați rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteți si o poză cu toate ambalajele produselor împreună:
Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecarui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la contactmars@mhmr.ro".

LISTA COMPLETĂ CU PRODUSELE RETRASE DE PE PIAȚĂ SE GĂSEȘTE AICI

Motivul retragerii înghețatei de pe piață

"În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100.000 de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile. Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată. Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată", a declarat Directorul ANSVSA, Mihai Ponea pentru Antena 3. 

Citește și: 

Comisia Europeană: Produsele pe bază de gumă de caruba (E410) contaminată cu oxid de etilenă trebuie retrase integral

Comisia Europeană a decis, după trei reuniuni de criză desfăşurate la 29 şi 30 iunie şi 13 iulie, că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă trebuie retrase toate de pe piața europeană, chiar dacă pesticidul în cauză nu este detectat. Astfel, producătorii trebuie, ”sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate" cele care au fost deja cumpărate de consumatori.” Se pare că oxidul de etilenă a contaminat un aditiv natural prezent mai ales în înghețate, guma de caruba (E410), fiind detectat în multe produse importate sau care provin din produse de import contaminate. Oxidul de etilenă este un "agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător", interzis în Uniunea Europeană.

Ce este guma de caruba

Provenită din semințele arborelui de caruba (roșcov), care este cultivat în zonele mediteraneene, guma de caruba este o polizaharidă care este folosită ca aditiv alimentar, fiind un agent de îngroșare și un stabilizator folosit în produse alimentare, dar și în cosmetice și medicamente. Atunci când se fabrică guma de caruba se folosesc în proces acid sulfuric, etanol şi izopropanol. 

În stare naturală, guma de caruba este folosită ca medicament în tratamentul unor afecţiuni digestive ca diareea, arsurile gastrice şi absorbția deficitară a nutrienţilor dar şi pentru scăderea colesterolului, a greutății şi pentru tratarea senzaţiilor de greaţă din timpul sarcinii. Însă beneficiile ei medicale nu sunt sprijinite de suficient de multe dovezi științifice. 

 

Surse: Hotnews, Mediafax, Antena 3

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atenție, părinți! Pericol de înec în stațiunea Mamaia după ce plajele au fost lărgite! Avertizările salvamarilor
  Atenție, părinți! Pericol de înec în stațiunea Mamaia după ce plajele au fost lărgite! Avertizările salvamarilor

  ”Sincer, e cumplit. Și nu e vorba doar de plajă, e vorba că nu mai e apă de bălăcit. Geamandura e la 20 de metri. Faci trei pași și pici în groapă, pentru copii este...

  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii
  Înghețata pe băț, Superman, alfabetul Braille: Iată 11 lucruri despre care nu știai că au fost inventate de copii

  O invenție presupune o gândire outside the box, iar copiii sunt cei mai pricepuți la asta! Mintea lor neîncărcată de tipare, modele și prejudecăți le permite să vadă...

  Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer
  Atenție! Ingredientul din cremele de protecție solară care cauzează cancer

  Vara cu atât mai mult nu ar trebui să ieșim din casă fără să aplicăm, în special pe față, un strat de cremă cu un factor de protecție solară ridicat. O astfel de...

  Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop
  Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop

  O fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani au fost transferați din Botoșani cu un avion SMURD la un spital din București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop.

  Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări
  Atenție! De ce NU trebuie să mănânci ouăle imediat după ce au fost făcute de păsări

  Știai că ouăle nu se mănâncă niciodată în prima zi în care au fost făcute de păsări? Și noi am fost la fel de surprinși ca și tine. Iată de ce nu ar trebui să...

  O neatenție în cafenea și fiul meu a ajuns în spital cu arsuri grave. Părinți, mare atenție să nu faceți greșeala mea!
  O neatenție în cafenea și fiul meu a ajuns în spital cu arsuri grave. Părinți, mare atenție să nu faceți greșeala mea!

  O mămică de peste granițe a jurat că nu va mai bea niciodată o ceașcă de ceai fierbinte în preajma fiului ei, după ce acesta a suferit arsuri îngrozitoare într-o...

  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”
  Scrisoarea unor părinți cărora le-a murit copilul: ”Cel mai cumplit moment a fost când i-am semnat certificatul de deces”

  Un cuplu trecut printr-un eveniment tragic sfătuiește părinții din întreaga lume să prioritizeze timpul așa cum trebuie și să pună pe primul loc copiii. Niciodată nu putem...

  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece
  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece

  Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2),...

  © 2022 Qbebe