Avertizare APC: fructe importate cu cantități de pesticide uriașe! Iată de care trebuie să te ferești

Andrada Popa

Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat o analiză a notificărilor referitoare la retragerea de la comercializare a fructelor cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de regulamentul european, respectiv rechemare de la consumatori a acestora de pe site-ul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), de la începutul acestui an și până la data de 9 martie 2022. 

Analiza realizată de experții Asociației Pro Consumatori asupra celor 20 de notificări de pe site-ul ANSVSA referitoare la citricele cu reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă de regulamentul european, coroborat cu informațiile transmise de ANSVSA pe platforma Sistemului rapid de alertă pentru alimente și furaje, a scos în evidență următoarele:

 •   În perioada 27 ianuarie – 11 februarie 2022 s-au vândut în 3 magazine din județele Ilfov, Constanța și Suceava, cantități de portocale neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de clorpirifos, pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost de 3,2 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •   În perioada 3 februarie – 16 februarie 2022 s-au vândut în 305 magazine Penny cantități de rodii neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid imazalil a fost de 100 de ori mai mare decât limita maxim admisă care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •  În perioada 12 februarie – 28 februarie 2022 s-au vândut în 597 magazine (Profi, Metro, Selgros, Penny, Carrefour, Mega Image) cantități de pomelo neprecizate de către ANSVSA, origine China, la care nivelul de pesticid isoprocarb (neautorizat în Uniunea Europeană) a fost de 4,5 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg, nivelul de pesticid dinotefuran (neautorizat în Uniunea Europeană) a fost de 4,2 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg, respectiv nivelul de pesticid lufenuron a fost de 1,2  ori mai mare decât limita maxim admisă care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •   În perioada 7 februarie – 8 martie 2022 s-au vândut în 296 magazine (Kaufland, Profi, Carrefour, respectiv în 23 de magazine din județele Harghita, Covasna, Brașov și Sibiu) cantități de pomelo neprecizate de către ANSVSA, origine China, la care nivelul de pesticid clorpirifos, pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost de 5,6 ori mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •  În perioada 12 februarie - 28 februarie 2022 s-au vândut în 82 magazine Carrefour cantități de grapefruit neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid imazalil care nu a fost comunicat de către ANSVSA a depășit valoarea maxim admisă de regulamentul european care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •  În perioada 8 februarie - 24 februarie 2022 s-au vândut în 16 magazine din județele Brașov, Iași, Dâmbovița, Ilfov, Constanța și orașul București cantități de grapefruit neprecizate de către ANSVSA, origine Turcia, la care nivelul de pesticid clorpirifos care nu a fost comunicat de catre ANSVSA a depășit valoarea maxim admisă de regulamentul european care este de 0,01 mg per kg fruct.
 •  Notificarea din data de 7 martie 2022 referitoare la retragerea de la comercializare din 3 magazine Cora a unor cantități neprecizate de grapefruit roșu, origine Turcia, la care nivelul de pesticide clorpirifos pesticid neautorizat în Uniunea Europeană, a fost mai mare decât limita detectabilă care este de 0,01 mg per kg fruct.

rafturi cu fructe in supermarket

Din păcate, consumatorii află de la ANSVSA după 2-3 săptămâni de la momentul achiziției unor citrice că au fost otrăviți cu pesticide care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană, respectiv clorpirifos, isoprocarb și dinotefuran. Astfel de informări postate de ANSVSA pe site-ul său arată faptul că fructele din țări ca Turcia și China nu sunt sigure pentru consum și ne pun în pericol viața!

APC

Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, organizație de utilitate publică, statut obținut prin H.G. nr. 1106/2005, organizație cu activitate neîntreruptă de peste 32 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor (www.apc-romania.ro), membru în Organizația Europeană a Consumatorilor din anul 2005, singura organizație de consumatori din România calificată să introducă acțiuni în justiție în baza Directivei nr. 1828/2020 privind acțiunile în reprezentare pentru protecția intereselor colective ale consumatorilor (https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/romania_country_fich_en_2.pdf)

Citește și:

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România
  Alertă alimentară! Fructe și legume pline de pesticide pe rafturile din România

  Experții APC au realizat o interogare pentru pesticidul prochloraz din legumele/fructele importate din Turcia și comercializate în România, respectiv Bulgaria, în primele...

  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe
  8 obiceiuri zilnice care te ajută să te ferești de răceli și gripe

  Deși ne aflăm în perioadă de pandemie de coronavirus, este important să previi și alte tipuri de îmbolnăviri, precum răceli și gripe. Afară nu mai este atât de...

  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
  5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

  Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

  Vaccinarea obligatorie în 2020: amenzi uriașe pentru părinții care se opun
  Vaccinarea obligatorie în 2020: amenzi uriașe pentru părinții care se opun

  Legea care prevede obligativitatea vaccinării copiilor ar putea intra în vigoare chiar de săptămâna aceasta după votul din Camera Deputaților.

  Cea mai bătrână mamă din România nu are bani să-şi crească fetiţa. Are datorii uriaşe!
  Cea mai bătrână mamă din România nu are bani să-şi crească fetiţa. Are datorii uriaşe!

  Adriana Iliescu are 82 de ani şi îşi creşte singură fiica, ajunsă acum la vârsta de 15 ani. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care este acum situaţia lor!

  Atenție la etichetă! Pudră de cacao cu sodă caustică în magazinele din România, avertizeaza APC
  Atenție la etichetă! Pudră de cacao cu sodă caustică în magazinele din România, avertizeaza APC

  Experţii APC au realizat o analiză a 22 de mărci de pudră de cacao comercializate în magazinele marilor rețele comerciale. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți...

  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele
  Infecțiile intime după naștere: cum te ferești de ele

  Iată care sunt cele mai comune infecții intime după naștere, care sunt cauzele lor și, cel mai important, cum pot fi ele prevenite!

  De ce să pui pe noptieră seara felii de lămâie ca să te ferești de coronavirus
  De ce să pui pe noptieră seara felii de lămâie ca să te ferești de coronavirus

  Se pare că dacă pui câteva felii de lămâie în camera ta peste noapte, acest lucru te poate ajuta să respiri mai bine. Practic, ceea ce fac ele este să ajute la...

  © 2022 Qbebe