Intoleranța la gluten și cum o gestionezi
Copii și adulții se pot naște sau pot dezvolta o alergie la făină și la alimentele care o conțin. Boala celiacă este cauza principală a intoleranței la gluten și afectează în jur de 1% din populație. Procentajul este scăzut, dar sensibilitatea la gluten poate apărea și în cazul persoanelor care nu suferă de această boală. Pe lista simptomelor se afla balonarea, durerile de stomac, diareea, durerile de cap și problemele de piele după consumul produselor făinoase. Acestea pot fi pâinea, pastele, cerealele, produsele de patiserie și berea. Cei care prezintă o intoleranță severă trebuie să evite aceste alimente și să consume mai multe fructe, nuci, produse lactate, ouă și pește. Pâinea fără gluten din comerț are prețuri mai mari, dar dacă ai copii cu intoleranță sau alergie la gluten, poți folosi acasă o mașină de făcut pâine. Detalii aici!
Făina fără gluten există pe piață și poți pregăti pâinici sănătoase și gustoase pentru tine sau familie. Intoleranța la gluten se poate manifesta și la copiii mici prin aceleași simptome ca la adulți. O vizită la medic va lămuri situația și acesta va face recomandările necesare în cazul unui diagnostic cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten.
Ce alternative ai la făina albă
Făina albă este considerată a fi unul dintre motivele pentru care mulți oameni se îngrașă și este considerată a fi prea săracă în nutrienți. Aceasta conține mai mulți carbohidrați decât proteine și fibre, la fel ca alte alimente albe. Făina albă rafinată trece printr-o procesare intensă care o face să piardă valorile nutriționale importante. În schimb, făina integrală și cea de cocos și migdale conțin mult mai multe proteine și fibre de care au nevoie atât adulții, cât și cei mici. Aceste tipuri de făină pot fi folosite pentru aceleași preparate ca și în cazul făinii albe: pâine, prăjituri, paste, torturi etc. Rețetele pot fi puțin diferite și trebuie să găsești cele mai bune alternative dacă îți dorești să elimini făina albă din dietă, fără a renunța la alimentele care o conțin.
Clasica mămăligă este un bun înlocuitor al pâinii și ușor de făcut și în cantități mai mari. Folosește rețetele bunicii pentru a pregăti mese cu mămăligă, brânzică de vaci și alte ingrediente fără prea multă grăsime. Pentru bebelușii mai mari de șase luni, mămăliga oferă o sursă bună de proteine, zinc, fier și magneziu. Aceasta trebuie preparată moale, fără sare și trebuie evitată făina grișată care nu are niciun beneficiu nutritiv.
Făina este benefică mai ales dacă încerci și variante care este demonstrat că sunt mai sănătoase decât cea albă, dar trebuie evitată în cazul unei intoleranțe la gluten. O boală autoimună poate crea simptome neplăcute dacă nu este depistată la timp și cere un regim strict. Dacă îți dorești doar o schimbare în dietă, caută mai multe variante bio și sănătoase la făina albă.
Surse foto: Unsplash.com
