Ce trebuie să știi despre sprijinul financiar pe care îl primesc familiile în 2020

QBebe

Pasul către întemeierea unei familii implică, în multe cazuri, o decizie pe care trebuie să o ia ambii părinți, cu gândul la aspectele economice și în funcție de posibilitățile pe care le au. Realitatea aducerii pe lume a unui copil atunci când resursele financiare sunt reduse poate descuraja multe familii din România.

Trebuie să știi că atunci când decizi să faci un copil sau să-ți mărești familia, ai anumite drepturi precum concediile și indemnizațiile primite din partea statului. Iată care sunt acestea:

Indemnizația de creștere a copilului

Aceasta reprezintă un ajutor social oferit părintelui care alege să rămână acasă cu copilul pe o perioadă de un an sau doi. Se aplică atât în cazul mamei, cât și al tatălui și va reprezenta singura sursă de venit pentru acesta în perioada respectivă. Ordonanța Nr. 111/2010 stipulează clar că părintele nu poate realiza venituri din alte surse, însă, există și câteva excepții: dacă tatăl sau mama primesc bani prin contractul colectiv sau individual de muncă fără a desfășura anumite activități specifice, dacă unul dintre părinți primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, dacă cel care primește banii realizează venituri impozabile care nu depășesc de trei ori cuantumul minim al indemnizației.

familie-fericita

Aceasta se acordă cu condiția ca părintele care cere indemnizația să fi realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni consecutiv în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului. De asemenea, mai pot beneficia de indemnizație cei care au adoptat un copil, au fost numiți tutori sau au un copil în plasament în regim de urgență.

Este important de știut că, de anul acesta, indemnizația se calculează după valoarea indicelui social de referință, adică 500 de lei. Suma minimă oferită este de 1.250 lei pe lună, iar cea maximă de 8.500 lei. Nu uita că, la fel ca pentru alocatie copil, ai o perioada de 60 de zile lucrătoare în care poți depune actele necesare. Dacă îndeplinești condițiile pentru concediul de maternitate și indemnizație, este vorba despre zilele lucrătoare de la ultima zi de concediu de maternitate, iar, dacă nu le îndeplinești, despre cele scurse de la nașterea copilului. Detalii aici!

Concediu de maternitate

Concediul poate fi acordat mamelor, separat de concediul de creștere a copilului. Acesta poate fi de 126 de zile calendaristice, acordate înainte, cât și după naștere. Este obligatoriu ca perioada de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice, iar restul zilelor pot fi împărțite în funcție de dorințele mamei, de posibilități și de recomandările medicilor.

Dacă planifici să faci un copil, trebuie să știi ce condiții ai de îndeplinit pentru a beneficia de cele de mai sus. Cel mai important este să fi cotizat cel puțin o jumătate de an la contribuția de concedii și indemnizații. Această contribuție este datoria oricărui angajator prin contractul de muncă încheiat cu angajații. Femeile care au venituri obținute ca persoane fizice autorizate pot încheia contracte de asigurare prin care să plătească această contribuție. Domiciliul sau reședința în România, cât și un certificat medical eliberat de medic sunt celelalte condiții care trebuie îndeplinite.

În timpul acestui concediu, mamele primesc lunar o sumă brută în valoare de 85% din veniturile realizate în ultimele 6 luni. Un aspect important pe care trebuie să-l ții minte atunci când te afli în concediu de maternitate este că angajatorului îi este interzis să te concedieze în această perioadă.

Indemnizație pentru mașina familiei

O propunere legislativă lansată de un grup de parlamentari UDMR se referă la acordarea unui ajutor din partea statului pentru familiile care vor să achiziționeze o mașină nouă. Aceasta propunere se adresează celor cu trei sau mai mulți copii și are ca scop oferirea unui ajutor pentru creșterea acestora. Suma maximă care ar putea fi acordată este de 35.000 de lei pentru o mașină nouă cu cel puțin 7 locuri, cu grad de poluare Euro 5 sau Euro 6. Suma este nerambursabilă și se urmărește ca aceasta să acopere 25-30% din prețul autovehiculului. Dacă propunerea „Un autoturism pentru fiecare familie” va fi promulgată, aceasta va putea intra în vigoare de la 1 iulie 2020.

Dacă ești îngrijorat de situația de la muncă sau în ceea ce privește riscurile financiare care apar odată ce decizi să-ți mărești familia, trebuie să știi că legile sunt de partea ta. Fii la curent cu toate modificările care apar și cere ajutorul unui consultant juridic atunci când ai dubii sau nu reușești să te descurci.

 

Surse foto: Pexels.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  S-a decis! Familiile monoparentale primesc zile libere când sunt suspendate orele copiilor
  S-a decis! Familiile monoparentale primesc zile libere când sunt suspendate orele copiilor

  Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, proiectul de lege care prevede acordarea de zile libere pentru familiile monoparentale în cazul suspendării sau limitării cursurilor...

  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil
  Program de la primărie: bonus financiar mamelor care nasc un copil

  Primării din diferite județe din România au decis să acorde un sprijin financiar femeilor care devin mame, în scopul stimulării natalității. Iată două exemple!

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie
  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie

  Alocațiile se majorează cu 20% de la 1 septembrie, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere. Astfel, 3.6 milioane de copii vor primi mai mulți bani începând...

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții
  Educația financiară pe înțelesul tuturor: Cum te pregătești financiar pentru fiecare etapă a vieții

  Oricine ajunge să fie, la un moment dat, îngrijorat din cauza banilor. De altfel, există studii care arată că stresul financiar este una dintre cele mai comune și persistente...

  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
  6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

  Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

  © 2023 Qbebe