Dezbaterea se va concentra pe urmatoarele tematici:
Solutiile propuse de Slow Food pentru productia durabila de hrana in Romania
Producţia sustenabila de hrana şi perspectivele satului romanesc: ferme de semi-subzistenţa, statutul micilor producatori, agricultura ecologica
Metode alternative de distributie si comercializare: cosurile saptamanale de produse, agricultura sustinuta de comunitate, targurile de producatori, magazinele de tip "bacanie"
Consumatorul in ipostaza de co-producator: responsabilitatea morala a optiunilor alimentare, lanturile alimentare scurte, legatura dintre hrana de calitate si calitatea vietii
La conferinta va fi prezentat manifestul adoptat de miscarile locale Slow Food in Romania, intitulat Romania: pentru o natiune Slow Food.
Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferintelor de la Sosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul National al Taranului Roman.
Va asteptam pe data de 8 decembrie 2011, incepand cu ora 17.00, la Clubul Taranului din Bucuresti (Intrarea prin strada Monetariei nr. 3) sa marcam impreuna Ziua Mondiala Terra Madre.
Persoane de contact:
Monica Stroe: monica.stroe@gmail.com, +40721149338;
Tiberiu Cazacioc: tiberiu.cazacioc@gmail.com, +40742111119.
Programul conferintei
17.00 - 18.00, Clubul Taranului
Partea I: Ecosistemul hranei - Politica Agricola Comuna Europeana şi ecogastronomia
Vintila Mihailescu (antropolog, SNSPA): Taranul a murit, traiasca taranul (nou)! Tendinte ale agriculturii post-socialiste in Romania
Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor): Slow Food si agricultura durabila. Ce este ecogastronomia? Romania, o natiune Slow Food
Teodora Aldescu (EcoR Partner): Agricultura ecologica - solutie viabila pentru asigurarea durabilitatii si a sanatatii consumatorilor
18.00 - 18.15 Pauza
18.15 - 19.30, MTR, Sala Acvariu
Partea a II-a: De la ferma la bucatarie, local si sezonier: ghid pentru o hrana gustoasa, curat preparata şi corect pretuita
Andrei Barbu (Cosul de Legume): Viata la tara, povestea unui mic producator in Romania
Marius Tudosiei (Bacania Veche): Etnografie culinara pe rafturi de pravalie
Marta Pozsonyi (Slow Food Turda): Unde incepe educatia alimentara? Copilaria si scoala gustului
Violeta Dinca (Violeta's Vintage Kitchen): Pe urmele hranei gatite: de la caietul de retete la meniul de restaurant
|