Copiii neiubiți au mai multe șanse să devină obezi la vârstă adultă

Bianca Geica - Redactor Senior

Datele din Marea Britanie arată că există o legătură între stilul de parenting autoritar sau neglijent și rata mare de obezitate în rândul copiilor! Copiii lipsiți de afecțiune au mai multe șanse să devină obezi la vârsta adultă.

Copiii ai căror părinți sunt autoritari sau neglijenți au mai multe șanse să crească obezi, potrivit unui studiu

Efectele diferitelor stiluri parentale asupra greutății copiilor au fost determinate pentru prima dată de un grup de cercetători în cadrul Congresului internațional privind obezitatea de la Melbourne, congresul bienal al Federației Mondiale a Obezității.

Obezitatea infantilă este o problemă în creștere la nivel mondial. În Anglia, mai mult de un sfert dintre copiii de 4-5 ani sunt supraponderali sau obezi. România ocupă locul al doilea în Europa în privința obezității infantile.

Analiza datelor privind 10.000 de copii din Marea Britanie a arătat că un părinte autoritar și neglijent în copilăria timpurie a fost asociat cu o greutate mai mare în adolescență. Ambele tipuri de educație parentală se caracterizează printr-o lipsă de afecțiune.

„Efectul stilului parental asupra greutății unui copil este adesea considerat un subiect tabu”, a declarat cercetătorul Alexa Segal, de la Centrul pentru Economie și Inovare în Politici de Sănătate din cadrul Imperial College London. „Cu toate acestea, o înțelegere cuprinzătoare a asocierilor dintre stilul parental și obezitatea infantilă și adolescentină are un mare potențial de a contribui la dezvoltarea unor programe de sănătate și nutriție mai eficiente”.

Cercetătorii au folosit date de la Avon Longitudinal Study of Parents and Children (Studiul longitudinal Avon al părinților și copiilor) pentru a analiza asocierea dintre stilul parental din copilăria timpurie și greutatea copilului mai târziu în copilărie și la începutul adolescenței, la sfârșitul adolescenței și la începutul vârstei adulte.

Cele patru stiluri examinate în cadrul studiului au fost: autoritar (părinți care mențin limite clare, dar sunt și calzi), autoritar (părinți care mențin o disciplină strictă și dau dovadă de puțină afecțiune), permisiv (părinți care sunt empatici, dar au puține reguli) și neglijent sau neimplicat (părinți care sunt neimplicați emoțional și au puține reguli).

Analiza a două decenii de date privind 10.510 participanți a arătat că tinerii care au experimentat stiluri autoritare sau neglijente de parenting în copilăria timpurie au avut mai multe șanse de a avea o greutate mai mare decât cei care au experimentat un parenting autoritar. Rezultatele pentru parentingul permisiv nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Lipsa de căldură asociată cu părinți autoritari și neglijenți afectează, de asemenea, abilitatea unui copil de a dezvolta obiceiuri alimentare sănătoase - de a mânca atunci când îi este foame și de a se opri din mâncat atunci când este sătul, au declarat cercetătorii.

„Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că părinții autoritari sau neglijenți nu răspund la semnalele de foame ale copiilor lor, de exemplu, nepermițându-i să aleagă gustări atunci când le este foame și/sau afirmând controlul asupra consumului de alimente al copiilor, de exemplu, punându-i sub presiune pentru a-și curăța farfuria atunci când nu le este foame. Astfel, copilul nu-și dezvoltă propria capacitate de a-și regla propriul aport energetic, ceea ce înseamnă că ar putea face excese atunci când are această capacitate.

Părinții neglijenți, pe de altă parte, nu impun reguli copiilor  - astfel încât aceștia ar putea avea mână liberă să aleagă opțiuni nesănătoase”, au mai spus cercetătorii.

Prof. Louise Baur, președintele Federației Mondiale a Obezității, a declarat: „Acest studiu evidențiază importanța fundamentală a părinților în creșterea copiilor sănătoși. Lumea de astăzi face adesea dificil pentru copii și familii să mănânce bine, să fie activi din punct de vedere fizic, să doarmă bine și să facă față stresului. Părinții care sunt capabili să stabilească limite adecvate pentru copilul lor, aducând în același timp căldură și sensibilitate în relația cu acesta, pot fi mai capabili să își ajute copilul să fie cât mai sănătos posibil.”.

Citește și:

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: theguardian.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult
  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult

  Pentru femei, posibilitatea de a avea copii la o varsta mai inaintata poate reprezenta un semn ca ele vor trai mai mult. Asta arata un studiu realizat recent. Legatura dintre posibilitatea...

  STUDIU: Tăticii cu chelie au șanse mai mari să se îmbolnăvească de o formă mai gravă de COVID-19. Iată explicațiile!
  STUDIU: Tăticii cu chelie au șanse mai mari să se îmbolnăvească de o formă mai gravă de COVID-19. Iată explicațiile!

  Un nou studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Brown arată că bărbații care suferă de calviție au șanse semnficativ mai ridicate de a contracta Covid-19. Se pare...

  Dacă ești fumătoare, ai cu 40% mai puține șanse să concepi un copil
  Dacă ești fumătoare, ai cu 40% mai puține șanse să concepi un copil

  “Este bine ca înainte de a lua decizia de a avea un copil, să te lași de fumat. Să te lași de fumat este un lucru bun în orice moment”, spune Dr. Borbala Koo,...

  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie
  La ce vârstă încep copiii să citească și să scrie

  În general, copiii învață să citească și să scrie destul de ușor. Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și nu trebuie să-l forțezi să facă această...

  Vacanțele îi ajută pe copii să devină mai veseli și mai inteligenți: este dovedit științific
  Vacanțele îi ajută pe copii să devină mai veseli și mai inteligenți: este dovedit științific

  În calitate de adulți privim vacanțele drept o modalitate de a ne încarca bateriile. Însă vacanța pentru copii este ceva mai mult de atât. Ei nu au nevoie să...

  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus
  Dacă ai făcut vaccinul BCG anti-tuberculoză ai șanse mai mari să scapi de coronavirus

  Cu siguranță în momentul în care ați citit titlul acestui articol, v-ați uitat la semnul pe care vaccinul Bacillus Calmette-Guerin (BCG) l-a lăsat pe brațul vostru, o...

  Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !
  Vrei să trăiești mai mult? Nu mai minți în legătură cu vârsta pe care o ai !

  Pe măsură ce înaintezi în vârstă, te ferești adesea să spui câți ani ai sau, dacă ești întrebată, poți fi tentată să nu spui adevărul. Fie că...

  © 2022 Qbebe