Consumați sucuri în mod regulat, nu doar ocazional

Consumați sucuri în mod regulat, nu doar ocazional

Corina Naftanaila

Sucurile 100% naturale și mousse-urile din fructe și legume sunt o alternativă excelentă la fructele și legumele proaspete. În sezonul rece, consumul de astfel de produse ne asigură aportul de vitamine și minerale necesare organismului. OMS și specialiștii ne recomandă să înlocuim una dintre cele cinci porții de fructe și legume cu un suc sau cu un mousse. Cu toate acestea, există multe mituri legate de aceste produse, pe care vom încerca să le spulberăm.

Dacă ne referim la valorile nutriționale, sucurile 100% și mousse-urile sunt similare fructelor și legumelor din care au fost produse. Acestea conțin aproximativ aceeași cantitate de zahăr ca fructele și legumele din care sunt obținute, în plus au același număr de calorii. Fructele și legumele au un conținut diferit de vitamine și minerale, de aceea, unele tipuri de sucuri pot avea un conținut mai mare de vitamina C, precum sucul de portocale. Mousse-urile conțin mai multe fibre benefice pentru funcționarea optimă a organismului.

Organizația Mondială a Sănătății menționează consumul redus de fructe și legume, ca unul dintre cei zece factori de risc care amenință sănătatea. Cercetările confirmă faptul că o alimentație săracă în fructe și legume poate determina apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul sau obezitatea. Deși nu putem realiza o corelație directă între consumul unui anumit tip de fructe sau legume și bolile menționate, s-a dovedit faptul că un consum zilnic de astfel de produse reduce riscul apariției unor boli neinfecțioase. În baza acestor observații, se recomandă un consum de cel puțin 400 g de fructe și legume zilnic, împărțite în cinci porții", menționează Șerban Damian, medic de familie, nutriționist sportiv acreditat CIO și expert în cadrul campaniei „Mousse și suc 100% - aici sunt vitaminele istețe!"

sucuri naturale

Un studiu recent al AIJN indică o creștere a consumul de sucuri de fructe în România. Specialiștii menționeaza că acesta este rezultatul creșterii gradului de conștientizare cu privire la beneficiile sucurilor 100% și a mousse-urilor de fructe și legume și este datorat unor campanii educaționale și de informare desfășurate în ultimii ani. Cu toate acestea, rata de consum este mai mică decât cea recomandata de specialiști - aproximativ 200 ml de suc zilnic. De aceea, este important ca activitățile educaționale să continue.

Una dintre campaniile care are ca scop educația în ceea ce privește obiceiurile alimentare sănătoase, rolul sucurilor 100% și mousse-urilor, dar și importanța consumului de fructe și legume în alimentația zilnică, este campania "Mousse si suc 100% - aici sunt vitaminele istete!". Programul educațional desfășurat în cadrul campaniei este adresat elevilor din clasele pregătitoare și clasele I-IV din școlile primare. Profesorii se pot înscrie în cadrul programului accesând link-ul: http://www.sucsimousse.eu/despre-program-2/ și pot descărca materialele didactice elaborate de experții implicați în program: Antoaneta Firuţa Tacea, Lector universitar dr. în cadrul Facultătii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Catedra de Pedagogie si Şerban Damian, medic de familie şi nutriţionist acreditat IOC. La finalul programului se va organiza un concurs de artă, unde se pot câștiga premii atrăgătoare atât pentru școli (tablă interactivă și proiector), cât și pentru elevi sau profesori.

Oamenii confundă foarte des cunoștințele științifice cu opiniile larg răspândite despre diferite produse, inclusiv despre sucuri. În volumul mare de informații este dificil să le găseşti pe cele adevărate. Să încercăm să stabilim câteva adevăruri despre sucurile 100% și mousse-urile de fructe și legume.

DATE PRIVIND SUCURILE 100% ȘI MOUSSE-URILE DE FRUCTE ȘI LEGUME:
ADEVĂR - SUCURILE NU CONŢIN ZAHĂR ŞI NICI ÎNDULCITORI

În conformitate cu prevederile legii, la sucurile de fructe și de tomate, precum şi sucurile
și mousse-urile 100% nu se poate adăuga zahăr sau alţi îndulcitori. Pot fi adăugate cantități mici de zahăr, din motive de gust, numai la sucurile de legume și la cele mixte, de legume și fructe.

ADEVĂR - SUCUL OBȚINUT DIN SUC CONCENTRAT, UN SUC PE DEPLIN VALOROS
Toate sucurile sunt similare în ceea ce privește valoarea nutritivă. În conformitate cu legea, sucul de fructe obținut din suc concentrat de fructe trebuie să-și mențină proprietățile fizice, chimice, organoleptice și nutriționale care corespund cel puțin cu proprietățile sucurilor obținute direct din fructele din acelaşi soi. De asemenea, nu există datele științifice care ar dovedi că un suc proaspăt stors are o valoare nutrițională mai mare decât cel obținut din suc concentrat.

ADEVĂR - SUCURILE AMBALATE ÎN CARTOANE AU TERMEN LUNG DE CONSUM DATORITĂ
PROCESULUI DE PASTEURIZARE UTILIZAT

Un termen mai îndelungat de consum este asigurat de procesul de pasteurizare, și nu de adaosul de conservanți. La toate sucurile de fructe şi legume pasteurizate şi nepasteurizate, în fiecare tip de ambalaj individual (sticle, ambalaje de carton) în conformitate cu prevederile legii, nu se pot adăuga coloranți și conservanți.

ADEVĂR - SUCURILE SUNT PRODUSE CU ACEEAŞI VALOARE CALORICĂ CA ŞI FRUCTELE
SAU LEGUMELE DIN CARE AU FOST PRODUSE

Sucurile au aceeaşi valoare calorică ca şi fructele şi legumele folosite pentru producţia lor. Valoarea medie calorică a fructelor și a sucurilor obținute din ele este practic aceeași - 40-50 kcal /100 g produs. Valoarea medie calorică a legumelor şi sucurilor 100% obținute din acestea este de 15 - 30 kcal / 100 g produs.

ADEVĂR - SUCURILE SUNT PRODUSE NATURALE
Sucul este un produs puţin prelucrat şi natural obținut din fructe sau legume. În conformitate
cu prevederile legii pentru toate sucurile de fructe și legume ambalate, se interzice adăugarea de coloranți și conservanți. Sucurile sunt bogate în componenţi nutriţionali valoroşi proveniţi din fructe şi legume şi anume: vitamine, săruri minerale, antioxidanți, iar sucurile tulburi și din pulpă conțin, de asemenea, fibre.

Campania „Mousse şi suc 100%! aici sunt vitaminele isteţe" este finanțată de Uniunea Europeană și Polonia, precum şi de Fondul pentru Promovarea Fructelor şi a Legumelor și a membrilor KUPS.
Informaţii suplimentare despre campanie sunt disponibile pe site www.sucsimousse.eu şi pe pagina de Facebook „Trăiește SMART".

Pentru informaţii suplimentare despre vitaminele smart, inclusiv sfaturi despre cum să desenaţi împreună cu copiii voştri fructe şi legume, vizitaţi www.sucsimousse.eu şi pagina de Facebook www.facebook.com/TraiesteSMART.

Asociația Poloneză a Producătorilor de Suc (KUPS) este o organizație non-profit care asociază și integrează producătorii de sucuri, nectaruri și băuturi. Încă din anul 1993, a fost nevoie de numeroase inițiative care vizează reprezentarea și dezvoltarea industriei. Colaborează cu instituțiile științifice interne și externe, cu laboratoarele de cercetare, cu furnizorii intermediarilor şi cu producția. De asemenea, Asociaţia are grijă de consumatori și face eforturi pentru a continua să ofere produse de înaltă calitate. Din acest motiv, în 2002, KUPS a stabilit un sistem de auto-control industrial numit Voluntary Control System of juices and nectars (DSK). În plus, în cadrul operațiunilor sale, KUPS urmărește o serie de activități promoționale și educaționale precum promovarea obiceiurilor pentru o alimentație sănătoasa, inclusiv ideea de a servi 5 porții de legume și fructe, dintre care o porție poate fi înlocuită cu un pahar de suc.

Pentru mai multe informații despre KUPS vizitați: www.kups.org.pl.

Articolul urmator
În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?
În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare
    Seva de mesteacăn: beneficii și mod de administrare

    Seva de mesteacăn, cunoscută și sub numele de apă de mesteacăn, este un lichid limpede și răcoritor, care se extrage din mesteacăn. Cu gustul său unic și numeroasele beneficii...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare
    Suc de țelină apio: beneficii și mod de preparare

    Sucul de țelină apio a crescut în popularitate în ultimii, ani datorită conținutului bogat de vitamine și al multiplelor beneficii pentru organism. Totodată, acesta are un...

    Au doar 2 anișori și deja se luptă pentru viața lor! Povestea gemenilor diagnosticați cu o boală rară, pe care doar 13 oameni în lume o au
    Au doar 2 anișori și deja se luptă pentru viața lor! Povestea gemenilor diagnosticați cu o boală rară, pe care doar 13 oameni în lume o au

    Să îți vezi copilul bolnav și luptându-se pentru viață reprezintă una dintre cele mai dure experiențe prin care poate trece un părinte. Cu atât mai mult cu...

    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare
    Lăptișorul de matcă: beneficii și mod de administrare

    Lăptișorul de matcă este o substanță produsă de albinele lucrătoare, constituind și sursa de hrană a albinei matcă. Este o secreție cremoasă, cu un gust deosebit și o...

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Ulei de in: beneficii și mod de administrare
    Ulei de in: beneficii și mod de administrare

    Consumate cu măsură, ținând cont de recomandările „Asociației Americane a Inimii”, adică nu mai mult de 2-4 linguri pe zi, uleiurile vegetale trebuie să facă parte...

    © 2023 Qbebe