Un studiu recent, realizat de Women’s Health Initiative și-a dorit să determine efectele consumului de ciocolată regulat (până la 170 de grame pe săptămână) asupra bolilor de inimă, demenței și a ratei mortalității femeilor intrate la menopauză din SUA.
Eșantionul a cuprins 93.676 de participante, a căror date au fost analizate timp de 19 ani.
Autorii studiului au legat rata mortalității generale de următoarele cauze:
- Bolile cardiovasculare;
- Cancer (toate tipurile);
- Demență (cu precădere Alzheimer).
Alte variabile luate în calcul în studiul cu pricina au fost vârsta, rasa, etnia, nivelul de educație, venitul anual, statutul socioeconomic, utilizarea medicamentelor cu estrogen și a progesteron, consumul de alcool și tutun, activitatea fizică, diabetul, nivelul de colesterol, istoricul medical familial (cu precădere infarct miocardic și accident vascular) și dieta.
În ceea ce privește rezultatele, s-au descoperit următoarele:
- Femeile care au consumat mai multă ciocolată au avut un nivel mai scăzut de colesterol și un risc mai mic de a face diabet, comparativ cu cele care consumă ciocolată rar. Totodată, aceste femei au avut un Indice de Masă Corporal (IMC) mai crescut;
- Consumul regulat de ciocolată (de 1-3 ori pe săptămână) a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta demență (alte tipuri decât Alzheimer) și boli cardiovasculare;
- Flavonoidele, substanțele antioxidante din pudra de cacao, ajută neuroplasticitatea (capacitatea creierului de a crea conexiuni noi) și capacitatea de memorare (și învățare, implicit);
- Nu în ultimul rând, ciocolata conține săruri de magneziu, substanțe care ajută la ameliorarea simptomelor prezente în menopauză, la femeile mai în vârstă.
Datele cercetărilor realizate până acum pe acest subiect sunt, de multe ori, contradictorii. Nu se știe cu o precizie de 100% dacă consumul moderat de ciocolată ne ajută să fim mai sănătoși, însă studiul pe care vi l-am prezentat înclină puternic spre această ipoteză.
Surse foto: istockphoto, pexels
Surse articol: psychologytoday.com